.ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ...Παραιτήσεις ζήτησε ο Καλλίρης

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης το πρωί της 2ας Δεκεμβρίου απέστειλε επιστολή προς τους Αντιδημάρχους Μαρία Βαρσαμιδάκη, Άγη Παπακωνσταντίνου, Ανδρέα Στεργίου, Μιχάλη Καλογιαννάκη, Σούλη Παπαγιαννόπουλο καθώς επίσης και στον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργο Γρίβα.
Με την επιστολή αυτή ζητάει να θέσουν τις παραίτησης τους στη διάθεσή του.
Όπως διευκρινίστηκε αυτό έγινε για να διευκολυνθεί στις αλλαγές στη Διοίκηση όπως είχε υποσχεθεί παλαιότερα, ότι θα πραγματοποιήσει πριν της Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα προχωρήσει στις αλλαγές όλων των προσώπων. 
Αντιδημαρχίες και Προεδρίες αναμένεται να πάρουν οι κ.κ. Πέτρος Μαρίνης, Σοφία Πανδή, Κωνσταντίνος Αγγελής, Γιώργος Καλιακάτσος, κ.ά

.Σημεία των καιρών

Ακούω κάθε τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -και χθες τον στενό συνεργάτη του, τον Π. Σκουρλέτη- να επαναλαμβάνει ότι «είναι απαίτηση του ελληνικού λαού» να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές για να δοθεί διέξοδος στην κρίση. Κι εκείνο που νομίζω ότι δικαιούμαι να διερωτώμαι είναι πότε, πού και με ποιο τρόπο διατύπωσε ο ελληνικός λαός αυτή την απαίτηση και το αντιλήφθηκαν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά και στο κομματικό τους έντυπο.

Προσωπικά, αν κι έκανα άσχημο εκλογικό σεφτέ (μου έτυχε να πρωτοψηφίσω επί δικτατορίας), είμαι φανατικός οπαδός της διαδικασίας, γιατί εκτός των άλλων μου δίνεται η ευκαιρία να συναντώ κάθε τόσο φίλους και φίλες των παιδικών και των εφηβικών μου χρόνων. 

Παρ΄ όλο, όμως, το προσωπικό όσο και το επαγγελματικό ενδιαφέρον, δεν έχω υπόψη μου να εκφράστηκε όχι αξίωση αλλά έστω και διάθεση του ελληνικού λαού για διενέργεια εκλογών.

Ολες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν αμετακίνητα τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ν΄ απορρίπτουν την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και να επιθυμούν, μάλιστα, να ολοκληρώσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα τετραετία η σημερινή κυβέρνηση. Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει εκλογές, αλλά μέχρι εκεί. Τον λαό δεν μπορεί να τον επικαλείται.

Οπως επίσης δεν μπορεί να επικαλείται και «κρυφές δημοσκοπήσεις που δείχνουν προηγούμενο με μεγάλη διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ», διότι τίποτα και κανένας δεν τον εμποδίζει να τις δημοσιοποιήσει και να πάψουν να είναι κρυφές. 

Δεν τους φταίει, άλλωστε, κι ο φουκαράς που τη μια μέρα κατασκευάζει το «αποκλειστικό» για τις «κρυφές δημοσκοπήσεις» και μετά από λίγες μέρες ζητάει, στη διάρκεια συνέντευξης, από γνωστό δημοσκόπο να σχολιάσει το? γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα μέσα ενημέρωσης «κρύβουν» ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Αν κι εδώ που τα λέμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήξερα ποιο από τα δύο ήταν πιο αξιοθρήνητο: η κατασκευή της «είδησης» για «μυστικές δημοσκοπήσεις» ή η απάντηση του δημοσκόπου που έσπευσε να καταγγείλει την «απόκρυψη» χωρίς να του έχει γνωστοποιηθεί ποιος απέκρυψε και τι. Κι αυτές τις γελοιότητες κάποιοι τις βαφτίζουν «δημοσιογραφία». Σημεία των καιρών.

.Στο πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος ο Θ. Πελεγρίνης

Στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.

«Σε αντίθεση με τους άλλους επτά Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος και προσθέτει: «Για αυτό παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου».

Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της, αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Πελεγρίνης.

.Χρ. Σταϊκούρας: Οι θυσίες του λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο

Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Οι θετικές ενδείξεις αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό κόστος, τόνισε  σε ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, παραθέτοντας τις θετικές ενδείξεις που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία και γενικότερα το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.

.ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος της κυβέρνησης να μιλά για «διαπραγμάτευση»

O ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι συζητήσεις για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, γίνονται πάνω στα ερείπια μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει βυθίσει τους πολίτες στη φτώχεια και την απόγνωση.
Πάνω σε αυτά τα ερείπια, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, στήνονται ταυτόχρονα οι επικοινωνιακές φιέστες περί ανάπτυξης και πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και οι τροϊκανοί «εκβιασμοί», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλά για «διαπραγμάτευση» και «κόκκινες γραμμές».

.«Να αποκρούσει η κυβέρνηση τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας»

«Απαιτείται μια ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την επιμονή της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.

«Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης ενεθάρρυναν την επιμονή της τρόικας στη λανθασμένη πολιτική της άδικης λιτότητας, που δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να αποκρούσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας και να μη δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων που επιβαρύνουν την κοινωνία», τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Και καταλήγει: «Η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας χωρίς κανένα ουσιαστικά κοινωνικό κριτήριο, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή».

.«Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ώριμες "για ένα νέο βήμα"»

Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ώριμες «για ένα νέο βήμα», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει τις σχέσεις με την Τουρκία ως «ιδιαίτερα εποικοδομητικές», παρά «τα γνωστά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». 

«Υπάρχει το βάρος της ιστορίας, υπάρχουν παρεξηγήσεις, αλλά η στρατηγική επιλογή μας είναι η προσέγγιση και συνεχίζουμε με επιτυχία με τους διαύλους διαλόγου» σημειώνει και τονίζει ότι «εδώ και 13 χρόνια είμαστε οπωσδήποτε στο σωστό δρόμο. Αυτό είναι δική μας στρατηγική επιλογή».

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι για μας μία στρατηγική επιλογή. Έχουμε ανάγκη από μία Τουρκία σταθερή, ανεπτυγμένη, Ευρωπαϊκή και που δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξάγει προβλήματα», προσθέτει ο κ. Βενιζέλος. 

Επισημαίνει επίσης τη σημασία που θα έχει η πρόοδος για την λύση του Κυπριακού και καλεί και πάλι την Άγκυρα να κάνει βήματα στην Κύπρο. «θα είναι κάτι σημαντικό για την κοινή μας τύχη και το κοινό μας μέλλον», λέει. «Εάν βρούμε την τελική λύση θα κλείσουμε μία ιστορική περίοδο και θα ανοίξουμε νέο ορίζοντα», τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

«Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε στην Αθήνα με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είναι ένα κομμάτι της συμφωνίας του 1960. Εάν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, δε μπορούμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα» λέει ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ενώ στηρίζει τις ιδέες που προβάλλει τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τέλος, μιλώντας για την ελληνική πολιτική κατάσταση και απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας ο κ. Βενιζέλος εξηγεί ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, επωμιζόμενο την προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, και προειδοποιεί ότι οι ερμηνείες που παρομοιάζουν τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συμπεριφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά την ίδρυση του από τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι επιπόλαιες και επιφανειακές.

.Οι φοβίες μπορεί να περνάνε από γενιά σε γενιά

Αυτό που φοβούνταν οι προηγούμενες γενιές, μπορεί να φοβούνται ενστικτωδώς και οι επόμενες, μέσω μιας γενετικής μνήμης που μεταφέρει στους απογόνους αυτό που φόβιζε τους προγόνους. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για πρώτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο φόβος είναι δυνατό να μεταφερθεί, μέσω αλλαγών στο σπέρμα, από τους γονείς στα παιδιά και στα εγγόνια - και πιθανώς ακόμα πιο βαθιά στο χρόνο.

Η μελέτη εγείρει το ερώτημα κατά πόσο οι τραυματικές μνήμες που έζησε μια γενιά (π.χ. πόλεμος), είναι δυνατό να μεταφερθούν στις επόμενες και με βιολογικό τρόπο και όχι μόνο με πολιτισμικό ή διαπροσωπικό.

 Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, αλλά θεωρούν πολύ πιθανό ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους, αυτό όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες.

.ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι σήραγγες των Τεμπών αποτελούν το ακριβότερο έργο στην Ευρώπη, ενώ "τσιμπημένες" εμφανίζονται οι τιμές για τα έργα και στους άλλους τρεις αυτοκινητόδρομους, βάσει των στοιχείων που δίνει το... 
υπουργείο Υποδομών.
Οι συγκρίσεις γίνονται με βάση στοιχεία από την Εγνατία Οδό και τον σχεδόν έτοιμο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, αλλά και με ανάλογα έργα σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Το μέσο κατασκευαστικό κόστος για το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί διαμορφώνεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Αφορά το νέο κομμάτι των 24 χιλιομέτρων με το οποίο παρακάμπτονται τα στενά των Τεμπών και περιλαμβάνει πεδινά τμήματα και τις τρεις δίδυμες σήραγγες με μήκος 2 χιλιομέτρων, 2,7 χιλιομέτρων και 6 χιλιομέτρων ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Η τελευταία, όταν δοθεί στην κυκλοφορία, θα είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Το δεύτερο ακριβότερο έργο βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Α - 41 στη Γαλλία, με σήραγγες μεγάλου μήκους και κόστος 30 εκατομμυρίων το χιλιόμετρο.
Πιο αποκαλυπτική είναι η σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη της Εγνατίας Οδού, που κατασκευάστηκε ως κλασικό δημόσιο έργο.

Στον οδικό άξονα των 670 χιλιομέτρων λειτουργούν 73 δίδυμες σήραγγες, με συνολικό μήκος 50 χιλιομέτρων για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σήραγγα του Δρίσκου, με μήκος 4,5 χιλιομέτρων που θα έχει τα πρωτεία ως το 2015.
Το κατασκευαστικό κόστος μόνο για τις σήραγγες κυμαίνεται από 8 έως 30 εκατομμύρια το χιλιόμετρο με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Το ίδιο το υπουργείο Υποδομών αποδέχεται ότι το μέσο κόστος της Εγνατίας Οδού ποικίλει από 4,1 έως 15,4 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο ανάλογα με την περιοχή (ανατολικό, κεντρικό και δυτικό τμήμα).

Στους άλλους τρεις αυτοκινητόδρομους το μέσο κόστος κυμαίνεται από 6,6 έως 7,2 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο, όταν σε ανάλογα έργα στη Γαλλία και τη Γερμανία διαμορφώνεται από 5,9 έως 8 εκατομμύρια το χιλιόμετρο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, που υλοποιήθηκε με το σύστημα της συγχρηματοδότησης και δεν αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα μεγάλων καθυστερήσεων και δανεισμού, έχει μέσο κόστος 6,4 εκατομμυρίων ευρώ ανά χιλιόμετρο.

.ΚΟΜΠΙΝΑ - ''ΜΑΜΟΥΘ'' ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...

Σε απάτη ''μαμούθ'' εμπλέκεται πρώην διευθύντρια του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εναντίον της οποίας...
ο εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για απιστία. Η πρώην διευθύντρια του εργαστηρίου ανοσολογίας φέρεται ως υπεύθυνη για παραγγελίες 'μαμούθ' υλικών που κατέληγαν στα σκουπίδια και ζημίωσε τα δημόσια ταμεία με 4 εκατομμύρια ευρώ.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.