.ΔΝΤ: Λάθος εκτιμήσεις για την ύφεση


Τον κώδωνα του κινδύνου για τον φαύλο κύκλο της λιτότητας - ύφεσης κρούουν οι επικεφαλής οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Με νεώτερη έκθεσή τους, υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές λιτότητας της τρόικας για την Ελλάδα βασίστηκαν σε λάθος εκτιμήσεις για την ύφεση με πολλαπλασιαστές 1,7 με 1,8 αντί 0,5. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ περικοπής δημοσίων δαπανών η μείωση του ΑΕΠ είναι περίπου 1,8 ευρώ και όχι 0,5 όπως είχε αρχικά υπολογιστεί. 

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενόψει της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ την Τριτη, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα: "Η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει σημάδια βελτίωσης... η χώρα έχει αρχίσει να σπαταλά λιγότερα σε σχέση με αυτά που κερδίζει", υπογραμμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα νέο μήνυμα προς ΕΕ και ΗΠΑ απηύθυνε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μαλάουι. «Εάν οι δυο αυτές προηγμένες οικονομικές ζώνες περάσουν στην ύφεση, ο παγκόσμιος αντίκτυπος θα είναι μεγάλος», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ .
Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, αναμένεται να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ τηρώντας στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

.Αήττητος συνεχίζει ο Ολυμπιακός


Με σκόρερ τους τρεις σέντερ φορ του, Μήτρογλου (54'), Τζιμπούρ (86' πεν.), Πάντελιτς (91') ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 τη Βέροια στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα και διατήρησε το αήττητο αλλά και τη διαφορά των 8 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αρης κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη επί του Πανιωνίου με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο Ατρόμητος ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Κέρκυρας επικρατώντας 2-0 στο γήπεδο του Περιστερίου και ο ΠΑΟΚ πέτυχε την ανατροπή και πήρε τη νίκη με 4-1 από τον Πανθρακικό μέσα στην Κομοτηνή.

Χθες, ο Λεβαδειακός επικράτησε 2-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Παναθηναϊκού, ο Αστέρας Τρίπολης πέτυχε την έβδομη νίκη του σε οκτώ εντός έδρας αγώνες, επικρατώντας 3-1 της ΑΕΚ, ενώ Πλατανιάς Χανίων και ΠΑΣ Γιάννινα αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1.

Η αυλαία της 16ης αγωνιστικής πέφτει αύριο με την αναμέτρηση Ξάνθη - ΟΦΗ. 

."Θερμή" εβδομάδα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ


Με φόντο τη διερεύνηση των ευθυνών γύρω από τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, από τη μία μεριά, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την άλλη.
Στη Βουλή έχει κατατεθεί το αίτημα των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο τον έλεγχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου, για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ". Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί έως τις 18 Ιανουαρίου. 

Από την άλλη μεριά, τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ» θα ζητήσει με πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όπως γίνεται γνωστό με ανακοίνωση της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, «η πρόταση θα αφορά όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων». 

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του οτι «εξακολουθούν, ενάντια σε κάθε λογική, να επαναλαμβάνουν και να εντείνουν τις χυδαίες επιθέσεις τους με βάση το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε τη λίστα στο ``συρτάρι/σεντούκι/μαξιλάρι`` του».

Για ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας πως "ο  πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του". "Αναμενόμενος ο εκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημόσιο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό έθεσε με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, αν τον είχε ενημερώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ επί κυβερνήσεως Παπαδήμου. «Εάν ναι, τότε έχει τις ίδιες ευθύνες απόκρυψης. Εάν όχι, τότε πώς συγκυβερνά τώρα μαζί του;», πρόσθεσε ο Τέρνες Κουίκ.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Άμεση παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου, ζητά η Χρυσή Αυγή.

"Ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ" φέρεται να είπε σε στενό κύκλο συνομιλητών του, σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας ουσιαστικά προς τους κ.κ. Διώτη και Βενιζέλο. Φέρεται δε, να υποστηρίζει: «Από τη στιγμή που έφυγα από το Υπουργείο δεν έγινε τίποτα. 
Ο Διώτης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί προϊόν υποκλοπής , ο Βενιζέλος συμφώνησε και η υπόθεση έκλεισε». Σε άλλη συνέντευξη, στο Έθνος της Κυριακής, ο πρώην υπουργός φέρεται να λέει σε συνεργάτες του: "Δεν με  απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ" .
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική διερεύνηση του θέματος, οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που εμπλέκονται στην υπόθεση θα δώσουν εξηγήσεις, με την ιδιότητα των υπόπτων, για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων. Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

- ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου»

- ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50

- νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα

- φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

 Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

.Προβάδισμα Μπερσάνι δύο μήνες πριν από τις ιταλικές εκλογές


 Ο κεντροαριστερός συνασπισμός στην Ιταλία υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι διαθέτει άνετο προβάδισμα λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές-- όπως προκύπτει από δημοσκόπηση-- και η συμμαχία του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ενδέχεται να εξασφαλίσει μέχρι 15% της ψήφου.
Ο αριθμός των ψηφοφόρων που απάντησαν ότι θα ψηφίσουν τον σχηματισμό του Μπερσάνι στις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου έχει παραμείνει περίπου ο ίδιος--μεταξύ 38% και 39%--και το Δημοκρατικό του Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει 32% με 33%, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων ISPO.
 
Η συμμαχία Μόντι έχει ανέβει στο 14% με 15% από μόλις 10% που καταλάμβανε πριν ανακοινώσει τον σχηματισμό της, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει αυξήσει το μερίδιο της ψήφου για το κόμμα του "Λαός της Ελευθερίας" σε 17% με 19% από 13% με 16% που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου, προκύπτει από τη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Αν ο Μπερλουσκόνι συμμαχήσει με την Λέγκα του Βορρά, ο συνασπισμός του μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και το 28% της ψήφου, σύμφωνα με το ISPO. Τα δύο κόμματα ενδέχεται να έχουν συνομιλίες αργότερα σήμερα.
 
Ο αριθμός των αναποφάσιστων ή εκείνων που δεν θα ψηφίσουν μειώθηκε στο κάτω του 40%, από σχεδόν 50% όπου βρισκόταν πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο νέος σχηματισμός «Επιλογή Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία» που παρουσίασε την Παρασκευή ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα λάμβανε, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, 9% και φέρεται να συγκεντρώνει ψήφους κυρίως από την κεντροαριστερά και τους μέχρι σήμερα αναποφάσιστους.
 
Το "Κίνημα Πέντε Αστέρια" του κωμικού Μπέπε Γκρίλο έπεσε στο 13% με 14% από 17%-19% όπου βρισκόταν πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

.Αντ. Σαμαράς: Θα τα καταφέρουμε


Χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ο Αγιασμός των Υδάτων με τη ρήψη του Τιμίου Σταυρού, ανάμεσα στα δύο ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού Ναυτικού "Καλυψώ" και "Ευρώπη". Το σταυρό ανέσυραν απο το θάλασσα βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος.

Μετά το πέρας της τελετής ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε: "Απο εδώ, τον Πειραιά μας, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου, θέλω να στείλω ένα μήνυμα και αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρουμε". 

"Η δύναμη του ελληνικού λαού, η επιχειρηματικότητα του Έλληνα και πάνω απ' όλα η αισιοδοξία και η ενότητα που υπάρχει σήμερα, πιστεύω ότι ήταν πάντοτε τα εφόδια, τα οποία μας δώσανε προκοπή και ευημερία και θα μας δώσουν και πάλι".  "Σήμερα των Φώτων, η ευχή που μας δώσανε και η ευχή που πήραμε απο την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων μας γεμίζουν και πάλι αισιοδοξία και δύναμη ότι θα τα καταφέρουμε".

Στον Αγιασμό παραβρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ.Μουσουρούλης, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βούρτσης, ο δήμαρχος Πειραιάς Βασίλης Μιχαλολιάκος, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων  της πόλης. 

Το πρωί, πριν την τελετή των Υδάτων, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος, στον Πειραιά, χοροσταντούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.