.Αμετακίνητη η τρόικα ζητά και νέες θυσίες από τους Έλληνες


Με την τρόικα με απαιτεί επιπλέον μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, απολύσεις και περικοπές, με την χώρα να μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης χωρίς δεδομένα που να βεβαιώνουν ανάκαμψη, η κυβέρνηση συνασπισμού βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό και διαπραγματευτικό αδιέξοδο. 

Ένα αδιέξοδο το οποίο διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών και στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η χθεσινή συνάντηση του Α. Σαμαρά με την τρόικα κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν. 

Ο πρωθυπουργός ο οποίος ήδη είχε ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο μια δραματική κούρσα επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους επανέλαβε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι είπε και στους Ευρωπαίους ηγέτες. 

Ότι η Ελλάδα με την επιμονή για τόσα και τέτοια μέτρα οδηγείται μαθηματικά σε πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση με ότι σημαίνει αυτό για ολόκληρη την Ευρώπη. 

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν φέρεται να είπε κάποια στιγμή. «Τότε ας παραδεχτούμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και να το θέσουμε στην πρώτη ευκαιρία -εννοώντας το Eurogroup - επί τάπητος».

 Υπό αυτές τις συνθήκες «συνεχίζεται η διαπραγμάτευση » όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παράλληλα με την πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση τρέχοντας να προλάβει εκτός των άλλων και τις εξελίξεις στην Ισπανία. 

Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν τώρα για «πολιτική διαπραγμάτευση» χωρίς πάντως να είναι σε θέση να διευκρινίσουν αν η διαπραγμάτευση αφορά αυτό καθ’ αυτό το πακέτο των μέτρων με τις υπερβολές της τρόικα, ή η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει το πακέτο με την άμεση καταβολή της δόσης μαμούθ και την επιμήκυνση. 

Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη φαίνεται διατεθειμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ προχωρώντας σε πολιτικές αποφάσεις πέρα και έξω από την όποια έκθεση της τρόικα και τα συμπεράσματα της. 

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ εμφανίζεται να νίπτει τας χείρας του για την υπόθεση Ελλάδα πιέζοντας να Ευρωπαϊκά όργανα να πάρουν δραστικές αποφάσεις στήριξης του ελληνικού χρέους διαμηνύοντας ότι το ίδιο δεν έχει άλλα περιθώρια χρηματοδότησης. 

Υπό αυτές τις συνθήκες και με το Ευρωπαϊκό νότο να βρίσκεται στα πρόθυρα και κοινωνικής έκρηξης ο Οκτώβρης θα είναι καθοριστικός μήνας και για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

.Επικοινωνία Σαμαρά με Ευρωπαίους αξιωματούχους


Ευρωπαϊκή πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ διεκδικεί ο πρωθυπουργός, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στόχος να μην καθυστερήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τις επόμενες ημέρες με Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι, Ντράγκι και Ρομπάι. 
Θα διαμηνύσει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι διαρθρωτικές αλλαγές σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ. 
Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει εμπλοκή και πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ωστόσο αναβάλλεται για τα επόμενα 24ωρα η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου, βρίσκονται συγκεντρωμένοι 50 περίπου διαδηλωτές ΑμεΑ, μέλη του ΠΑΜΕ, που αποδοκίμασαν τους επικεφαλής των δανειστών που έφτασαν πριν από λίγο στο υπουργείο, 
με συνθήματα κατά του κεφαλαίου, του καπιταλισμού, της τρόικας, της κυβέρνησης και την Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα ανοιχτά «μέτωπα» στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Οι δανειστές εκτιμούν πως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν επαρκεί ενώ ζητούν επίσης κατάργηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης και μείωση της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης.

Μαχαίρι από το 2013 στα οικογενειακά επιδόματα. Στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για
 

.Στην τελική ευθεία η έρευνα για τα «μυστικά κονδύλια»


 Στην τελική ευθεία περνά η έρευνα του οικονομικού Εισαγγελέα για την υπόθεση της διαχείρισης των λεγόμενων «μυστικών κονδυλίων» καθώς από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί διαφαίνεται σοβαρό ενδεχόμενο διάπραξης αξιοποίνων πράξεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η έρευνα του αναπληρωτή οικονομικού Εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη έχει ήδη εντοπίσει τουλάχιστον τρία πρόσωπα, υπηρεσιακούς παράγοντες, από τους οποίος ζητούνται πλέον εξηγήσεις.

Ο κ. Σπύρος Μουζακίτης καλεί με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικήματος τους εν λόγω υπηρεσιακούς παράγοντες να λογοδοτήσουν ώστε να κρίνει αν θα προχωρήσει στη συνέχεια στην άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση.
 
Η εισαγγελική έρευνα είχε παραγγελθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, με αφορμή δημοσιεύματος των ΝΕΩΝ που έκανε λόγο για «χορό εκατομμυρίων με τις απόρρητες δαπάνες σε υπουργεία κατά την τελευταία διακυβέρνηση της Ν.Δ».

Η έρευνα των εισαγγελέων συμπεριέλαβε και τα «μυστικά κονδύλια» , που φέρεται ότι διατέθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 2009-2010, ύστερα από σχετική παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την παράδοση σχετικού φακέλου στους Εισαγγελείς.

.Το «φλασάκι» του Διώτη δεν είχε χρησιμοποιηθεί, υποστηρίζει η Ιπποκράτους


Το «φλασάκι» με τα ηλεκτρονικά στοιχεία αναφορικά με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης είχε δώσει «άτυπα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου «χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τονίζουν πηγές της Ιπποκράτους. Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε την «εύλογη εντύπωση» ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.

Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι «μόλις ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε από τα σημερινά δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, 

αλλά ως υλικό που ακόμη και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε».

«Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι "χάθηκε" υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

.Το ΚΚΕ για τη «λίστα Λαγκάρντ»


«Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δισ. ευρώ που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους στην Ελβετία, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από τον λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές, παίζοντας το κρυφτούλι γύρω από τη λεγόμενη "λίστα Λαγκάρντ"» επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στο ίδιο σχόλιο αναφέρεται ότι «η καπιταλιστική κερδοφορία και η εξαγωγή κεφαλαίων, έστω κι αν έγινε τηρώντας τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, είναι επονείδιστη και παράνομη για τους εργαζομένους και έχουν δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια και κυρίως να βάλουν τέρμα στις θυσίες και στην εκμετάλλευσή τους».

.Δαμανάκη προς Μπαρόζο: Η τρόικα δεν μπορεί να ζητά και άλλες μειώσεις


Η τρόϊκα δεν μπορεί να ζητά άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα διαλύσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάβημά της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία υποστήριξε ότι η Επιτροπή οφείλει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο κύριο δηλαδή πρόβλημα στο οποίο η Ελλάδα δεν παρουσιάζει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη κ. Δαμανάκη, είναι σαφές ότι το βάθος της ύφεσης θα πρέπει να συνυπολογισθεί στις αποφάσεις. 

Η επίτροπος τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο στην εφαρμογή του προγράμματος και κατέστησε σαφές στον κ. Μπαρόζο ότι η Κομισιόν έχει ευθύνη και δυνατότητα να παρέμβει, ώστε η Ελλάδα να μην καταλήξει θύμα ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις στο στρατόπεδο των δανειστών της.

.Μειώνεται η διαφορά Μέρκελ-Στάινμπρουκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση


Μειώθηκε η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, αν η εκλογή γινόταν απευθείας μεταξύ των δύο υποψηφίων, το 46% των ψηφοφόρων θα προτιμούσε την κα Μέρκελ, ενώ το 34% τον κ. Στάινμπρουκ. Την περασμένη εβδομάδα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την αντίστοιχη διαφορά στο 50%-29%.

.Τη στήριξη της Ελλάδας στον κυπριακό λαό, επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς


Τη στήριξη της Ελλάδας, στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της κατοχής, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. 

Ο κ. Σαμαράς, με την ευκαιρία της 52ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχήθηκε λύτρωση και ευόδωση των εθνικών στόχων και επισήμανε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού λαού, στον αγώνα του για μία δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση, εξήρε το έργο που επιτελεί η Κύπρος ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε τις κοινές θέσεις που εκφράζονται μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων συνόδων κορυφής που έρχονται.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό για τον αγώνα του κυπριακού λαού, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη μιας βιώσιμης λύσης, η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα κινείται στη λογική του ενός κράτους, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας.

.Στο 50% η παραβατικότητα σε ενεχυροδανειστήρια, αργυραμοιβούς


Σε 175 ανέρχονται τα ενεχυροδανειστήρια και σε 97 οι επιχειρήσεις αργυραμοιβών που έκαναν έναρξη εργασιών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. έως και την 31.7.2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, 

ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 100 επιτηδευματίες, στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης του ΣΔΟΕ, στους οποίους παρατηρήθηκε παραβατικότητα σε ποσοστό 50% και όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας οι έλεγχοι συνεχίζονται και στους υπόλοιπους.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερωτήσεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη και Μαρίας Γιαννακάκη και του βουλευτή της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη. 
Οι βουλευτές είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για τη νομιμότητα της λειτουργίας των ανταλλακτηρίων χρυσού και να ελεγχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.