.Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα και Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός

Ο πρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός υποδέχεται αυτή την ώρα τον ΠΑΣ Γιάννινα και είναι το προφανές φαβορί για την νίκη, ενώ αντίθετα, ο Παναθηναϊκός  έχει δύσκολη αποστολή, καθώς δοκιμάζεται στη Λειβαδιά.

Σε αγώνες που διεξήχθησαν νωρίτερα σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
 Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 1-1, Πανθρακικός-Καλλονή 2-0, Παναιτωλικός-Πλατανιάς 3-0, Ξάνθη-ΟΦΗ 2-1 και Εργοτέλης-Απόλλων Σμύρνης 2-2.

Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται αύριο με τις αναμετρήσεις Πανιώνιος-Βέροια (17:15) και  Αρης-Αστέρας Τρίπολης (19.30). 

.Μακάβριες φωτογραφίες θα έχουν από το 2016 τα πακέτα των τσιγάρων

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα νέα αντικαπνιστική νομοθεσία που περιλαμβάνει πιο εμφανείς προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων (θα καταλαμβάνουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου) και τη θέσπιση των πρώτων κανονισμών της ΕΕ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευθέτησαν μια διένεξη σχετικά με το πόσο αυστηρά να ρυθμίσουν την ανθούσα αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, για την οποία μερικοί αναλυτές προβλέπουν πως σε 10 χρόνια θα έχει επισκιάσει την ύψους 700 δισεκ. ευρώ ετησίως αγορά των κανονικών τσιγάρων.

Βάσει της συμφωνίας, τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται ως καταναλωτικά προϊόντα μάλλον παρά ως ιατρικές συσκευές, οι οποίες διέπονται από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως ήθελαν αρχικά οι κυβερνήσεις. 

Ωστόσο ενώ θα επιτραπούν τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλει στο μέλλον την απαγόρευσή τους σε όλη την ΕΕ αν τρία ή περισσότερα κράτη μέλη τα απαγορεύσουν για λόγους υγείας.

Από το 2016, όταν οι αλλαγές στους κανονισμούς θα τεθούν σε ισχύ, τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία που να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των προϊόντων καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις όπως φρούτου ή βανίλιας. Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους.

.Χάθηκε το εξάμηνο στη Νομική

Απόφαση ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να σωθεί το εξάμηνο έλαβαν οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών που συνεδρίασαν σήμερα μυστικά, υπό τον φόβο της διακοπής της συνεδρίασης από φοιτητές ή της άσκησης οποιασδήποτε πίεσης.
Οι καθηγητές του τμήματος αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, ότι προκειμένου να περισωθεί το κύρος της σχολής δεν μπορεί να θεωρηθεί εξάμηνο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την εξεταστική του Φεβρουαρίου.

Για να ισχύσει και τυπικά η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Σημειώνεται πάντως ότι η διοίκηση της Σχολής κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι ακόμη και αν δεν γίνει αποδεκτή η απόφασή της, το εξάμηνο και πάλι χάνεται.

Κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκε και πρόταση να γίνουν μαζί τα δύο εξάμηνα συνεχόμενα και στη συνέχεια όλες οι εξετάσεις του έτους, κάτι που όμως τελικά καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

.Α. Μέρκελ: Στο σωστό δρόμο οι χώρες υπό κρίση

Στο σωστό δρόμο βρίσκονται οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Ισπανία), δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ στην πρώτη, μετά την ορκωμοσία της, ομιλία στην Βουλή, επανέλαβε ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύναψης συμφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την εσωτερική πολιτική», σημείωσε η καγκελάριος μιλώντας ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διαπίστωσε «πρώτες επιτυχίες» και «επιφυλακτική ανάκαμψη» για την ευρωζώνη. 

Τόνισε μάλιστα για μια ακόμη φορά ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και ιδίας ευθύνης έχει αποδειχθεί ορθός και δεσμεύθηκε η κυβέρνησή της να λειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της Ευρώπης.

«Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην ΕΕ μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατό να τους απαιτούνται και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
«Θέλουμε να εργαστούμε ώστε στο μέλλον να υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες τις οποίες θα μπορούν να επεξεργαστούν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή. 

Για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε τώρα για πολλοστή φορά, ενώ θα σημειώσουμε αργή πρόοδο», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στους όρους για την παροχή βοήθειας: 

«Πώς θα αναπτύξουμε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όταν για παράδειγμα οι επενδύσεις στην έρευνα διαφέρουν τόσο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει γι' αυτόν τον λόγο να υπάρχουν υποχρεώσεις. 

«Εάν επρόκειτο να κάνουμε αυτό το άλμα, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα κράτη τα οποία γα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα πρέπει ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε εξυγίανση των προϋπολογισμών τους», υπογράμμισε.

.Στο 29,3% τα «κόκκινα» δάνεια

Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, αν και ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσίασε επιβράδυνση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 29,3% στο τέλος Ιουνίου 2013 από 24,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012.

Αναλυτικότερα, στα επιχειρηματικά δάνεια λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων από 23,4% τον Δεκέμβριο του 2012, ανήλθε τον Ιούνιο του 2013 σε 29,2%. 

Στα στεγαστικά δάνεια από 21,4% τον Δεκέμβριο του 2012, σε 24% τον Ιούνιο του 2013 και στα καταναλωτικά δάνεια από 38,8% τον Δεκέμβριο του 2012 στο 43,8% τον Ιούνιο του 2013.

.Ο πιο ζεστός Νοέμβριος των τελευταίων 134 ετών

Στην Ελλάδα έκανε μάλλον κρύο, αλλά ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Νοέμβριος των τελευταίων 134 ετών, δηλαδή από το 1880 που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι πρόκειται για τη μέση θερμοκρασία ξηράς και θάλασσας στη Γη, συνεπώς σε κάποιες περιοχές ο φετινός Νοέμβριος ήταν ιδιαίτερα κρύος. 

Έτσι, λόγω των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων στον πλανήτη, ο Νοέμβριος του 2013 ήταν πιο ζεστός από το συνηθισμένο ιδίως στη Ρωσία, την Ινδία και τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ ήταν πιο κρύος από ό,τι συνήθως σε τμήματα της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 12,9 βαθμών Κελσίου στον 20ό αιώνα. Ήταν ο 37ος Νοέμβριος στη σειρά, που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα.

.Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη βουλή

Η συζήτηση που ξεκίνησε το πρωί στη Βουλή επί της πρότασης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα των υποβρυχίων οδηγείται σε συνθήκες μετωπικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στίγμα προθέσεων έσπευσε να δώσει πρώτος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος, προτού ακόμη ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές, απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σήμερα θα πρέπει να απολογηθεί» και στην πραγματικότητα «οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κατήγοροι αλλά είναι κατηγορούμενοι». 
Στον αντίποδα, την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ ... περισσότερα »

.Πρωτοβουλίες Βενιζέλου για την ευρωπαϊκή προοπτική Σερβίας και Αλβανίας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στον πρέσβη της Ελλάδος στο Βελιγράδι να ενημερώσει, επισήμως τη σερβική κυβέρνηση για την πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκληθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 21 Ιανουαρίου 2014, καθώς και για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Βελιγράδι αμέσως μετά, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ αλλά και υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να διαβιβασθούν στη σερβική κυβέρνηση τα θερμά συγχαρητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για αυτή τη νέα φάση, στην οποία εισέρχεται η Σερβία, και η οποία έχει γενικότερη θετική επίδραση στην ευρωπαϊκή προοπτική της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. 

Η εξέλιξη του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας αποτελεί ιστορικό γεγονός, υπογραμμίζουν στον ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στον πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα, να ενημερώσει την αλβανική κυβέρνηση για τη θέση που υποστήριξε, χθες, η Ελλάδα κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ υπέρ της άμεσης απόδοσης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία. 

Τελικώς, προς συγκερασμό όλων των θέσεων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε να συζητήσει τη λήψη της απόφασης αυτής πριν το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2014. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στην Αλβανία ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

.Αναστολή πλειστηριασμών έως τέλος του 2014 υπό τρεις προϋποθέσεις

Την προστασία από πλειστηριασμούς κατά το 2014 για την κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, για νοικοκυριά με οικογενειακό καθαρό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας έως 270.000 ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

 Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παράλληλα παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι 3869/2010 («νόμος Κατσέλη») και 4161/ 2013 για τη δικαστική προστασία όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνει... περισσότερα »

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.