.Η Χρυσή Αυγή έχει ξεφύγει: Παππάς, Παναγιώταρος και Κασιδιάρης πετάνε ταραμά στο Mega


Με έναν απίστευτο, προκλητικό και ακατανόητο τρόπο επέλεξε να διαμαρτυρηθεί η Χρυσή Αυγή έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Mega στη Λεωφόρο Μεσογείων, για την απόφαση του καναλιού να μην αλλάξει το πρόγραμμά του και να μεταδώσει τουρκικά σίριαλ ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι κρατώντας ελληνικές σημαίες και κόκκινες σημαίες με τον μαίανδρο φώναζαν τα συνθήματα «σκατά στον τάφο του Κεμάλ» και «Ελλάδα σε πουλάνε τους Τούρκους προσκυνάνε».

Λίγα λεπτά πριν τις 19.30, οι βουλευτές του κόμματος Χρήστος Παππάς, Νίκος Μίχος, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος. 
Αρτέμις Ματθαιόπουλος και Ελένη Ζαρούλια ζήτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν μέσα στο κτίριο για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στη διοίκηση του καναλιού.

Οταν τους επέτρεψαν, αντί να περάσουν, στάθηκαν έξω από την πόρτα και άρχισαν να πετάνε κεσέδες με ταραμά και μια καμένη τούρκικη σημαία βγάζοντας κραυγές και βρίζοντας «γ@μ@ το σπίτι σας, γ@μ@»

Στη συνέχεια επέστρεψαν στη Μεσογείων όπου παρέμειναν για λίγη ώρα ακόμη, άναψαν καπνογόνα και μετά αποχώρησαν για να επιστρέψουν στα δικά τους γραφεία που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, επί της Μεσογείων.

.Ντάισελμπλουμ:Μετά την Κύπρο θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες!


Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε σήμερα για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων», δήλωσε προς το Reuters και τους Financial Times ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.

«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, «τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;». 

Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων» άνω των 100.000 ευρώ.

«Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, «Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
«Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε». 

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η νέα προσέγγιση για χώρες της ευρωζώνης που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και για άλλες χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες. «Σημαίνει, αντιμετώπισε το θέμα πριν σου δημιουργήσει πρόβλημα. 

Ενίσχυσε τις τράπεζές σου, ρύθμισε τα ισοζύγιά σου και συνειδητοποίησε πως, αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημά σου. Εσύ είσαι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις».

Αυτή η αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης, για την οποία ο Ντάισελμπλουμ συμφώνησε πως πρόκειται για μια στρατηγική στροφή εκ μέρους αυτών που αποφασίζουν την πολιτική στην ΕΕ, έχει συνέπειες στο πώς θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες και στο πώς θα αντιδρούν οι αγορές. 

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έχει κάνει τα τρία τελευταία χρόνια η ζώνη του ευρώ ήταν η ίδρυση ενός μηχανισμού διάσωσης με εγγυήσεις και κεφάλαιο 700 δισεκ. Ευρώ - του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 

Η προσδοκία ήταν ότι ο ΕΜΣ θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα από τα μέσα του 2014 τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Τώρα ο Ντάισελμπλουμ λέει πως ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ο ΕΜΣ. 

«Θα πρέπει να επιτύχουμε μια κατάσταση όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ ούτε να σκεφτούμε καν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε. «Πιστεύω πως η προσέγγιση πρέπει να είναι, ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των τραπεζών πρώτα μέσα στις τράπεζες, πριν αναζητήσουμε δημόσια χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο από την πλευρά του δημοσίου. 

Οι τράπεζες θα πρέπει βασικά να είναι ικανές να σώζουν τον εαυτό τους ή τουλάχιστον να αναδιαρθρώνονται ή να ανακεφαλαιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο».

.Αιχμηρή απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ


«Η δήλωση του κ. Τσίπρα για δήθεν δυνατότητα παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλαδος (ELA) στις κυπριακές τράπεζες, αν δεν είναι απόπειρα συνειδητής παραπλάνησης της ελληνικής κοινής γνώμης και κακόγουστο παιχνίδι με την αγωνία του κυπριακού λαού, δείχνει απόλυτη και επικίνδυνη άγνοια του πώς λειτουργεί το Ευρωσύστημα».

Αυτό αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του σχετικά με τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «μνημειώδεις ανευθυνότητες» που «δεν βοηθούν την Κύπρο και βασίζονται στην καταπληκτική σκέψη ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει τμήμα της κυπριακής κρίσης, ώστε να μη μπορεί να στηρίξει ούτε την Κύπρο, ούτε τον εαυτό της».

«Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι τέτοιες ιδέες πρέπει να τις μοιράζεται εμπιστευτικά μόνο με τον κ. Καμμένο;», καταλήγει το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ.

.Πώς είδαν τη συμφωνία οι εφημερίδες της Κύπρου


Η χθεσινοβραδινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Eurogroup για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας είναι το θέμα που μονοπωλεί, όπως ήταν αναμενόμενο, τα πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο Τύπο. 

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θρίλερ με ωμούς εκβιασμούς» γράφει ότι μαραθώνιες συζητήσεις, εκβιασμούς και απειλές κατά της Κύπρου για έξοδο μας από το ευρώ περιλάμβανε το θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας αλλά και ότι ο Πρόεδρος είχε αλλεπάλληλες επαφές ενώ οι προτάσεις πηγαινοέρχονταν, με την Τρόικα στο πιο ψηλό της επίπεδο να προτάσσει ακραία και αιματηρά σενάρια. 

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Πολεμίδια. Γράφει επίσης ότι μάχη ζωής δίνουν τα θύματα της Κοφίνου την ίδια ώρα που ο ύποπτος για το μακελειό τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση. 

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κατ’ αρχήν συμφωνία» κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για συμφωνία μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και της Τρόικας, που κλήθηκε να εξετάσει τις πρώτες πρωινές ώρες η σύνοδος του Eurogroup και η οποία προβλέπει κούρεμα 30%-35% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. 

Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για Eurogroup γράφει ότι «το κούρεμα συμφωνήθηκε επί Χριστόφια». Γράφει ακόμη ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποιούν ότι θα ξεσπάσει κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο αν στο Ταμείο Αλληλεγγύης περιληφθούν εγγυήσεις από το φυσικό αέριο.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Συμφωνία ανάγκης για διάσωση της οικονομίας» γράφει ότι σε κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία απέμενε να τύχει της έγκρισης του Eurogroup κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες η κυπριακή κυβέρνηση και η Τρόικα. 

Αναφέρεται ακόμη στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου η οποία όπως γράφει γιορτάζεται στη σκιά της κρίσης. Η εφημερίδα γράφει επίσης για τις χτεσινές διαδηλώσεις κατά της Τρόικας στη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Καταστροφικός εκβιασμός της Τρόικας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το τελευταίο τους χαρτί έπαιξαν χτες η Τρόικα από τη μια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη, το χαρτί της ρευστότητας η Τρόικα και την απειλή της παραίτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πως αυτό που φαινόταν να περνά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να περνά ήταν ο εκβιασμός της Τρόικας. 

Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για σκάνδαλο, καθώς, όπως γράφει, επιχειρηματίας από το «στενό οικογενειακό περιβάλλον υψηλόβαθμού πολιτειακού αξιωματούχου» φυγάδευσε 22 εκ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα. Γράφει ακόμα για τις χτεσινές διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών υπό το σύνθημα «έξω η Τρόικα» από την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση τέλος εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «δεύτερη ευκαιρία για την Τράπεζα Κύπρου σε κατ’ αρχήν συμφωνία» γράφει ότι η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές έφτασαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης τις πρώτες πρωινές ώρες το οποίο θα ενέκρινε αργότερα το Eurogroup. 

Αλλού γράφει ότι οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες έθεσαν ημερήσιο όριο στις αναλήψεις από ΑΤΜ, η μεν Τράπεζα Κύπρου στα 120 ευρώ και η Λαϊκή στα 100 ευρώ. 

.Γυναίκα μαχαίρωσε δημοτικό σύμβουλο της Ρόδου μετά την παρέλαση


Γυναίκα τραυμάτισε με μαχαίρι τον δημοτικό σύμβουλο Ρόδου, Δημήτρη Καραντζιά, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. 

Η δράστης που συνελήφθη και κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, συμμετείχε σε συγκέντρωση ολιγομελούς ομάδας αγανακτισμένων πολιτών που στη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών.

Το θύμα έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

.Τι σημαίνει η συμφωνία για τα ελληνικά υποκαταστήματα


Την απόφαση του Eurogroup περίμεναν στη Λευκωσία, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να επανεκκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την απορρόφηση των εν Ελλάδι καταστημάτων της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής τράπεζας από τον όμιλο του Μιχάλη Σάλλα.

Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν αγώνα δρόμου ούτως ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές και να μπορέσουν να ανοίξουν αύριο Τρίτη τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι υπήρξε εμπλοκή στις συνομιλίες που είχε να κάνει με αξιώσεις της κυπριακής πλευράς, την ώρα που η Πειραιώς επιχειρούσε να κάνει πράξη το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία Σαμαρά - Αναστασιάδη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Στο πρόβλημα αυτό ήρθε να προστεθεί η απόφαση του Κύπριου προέδρου να παγώσει τις συνομιλίες στις 18:00 της Κυριακής, αναμένοντας τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεών του με τους Ευρωπαίους για την εύρεση συνολικής λύσης για την κυπριακή οικονομία, 
ενώ, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Σταύρος Λεκκάκος, παραδέχτηκε την ύπαρξη νομικών θεμάτων, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα και για πολιτική απόφαση.


Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών, αυτές θα μεταφερθούν κανονικά χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ίδιο θα συμβεί και με τα δάνεια, τόσο αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά, όσο και τα λεγόμενα «κόκκινα».

Θα αλλάξουν τα επιτόκια;

Σε πρώτη φάση, όχι. Σε δεύτερη όμως φάση, είναι λογικό η Τράπεζα Πειραιώς να προσαρμόσει τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στη δική της πολιτική, η οποία είναι -όπως και όλων των ελληνικών τραπεζών- σαφώς πιο «σφικτή» από το κυπριακό.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.