.Αυτοσχεδιασμοί και παλινωδίες

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να κάνει όσα την υποχρεώνει η τρόικα, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στον αναπνευστήρα της χρηματοδότησης, χωρίς όμως να αποξενωθεί από τον αριστερό πυρήνα των στελεχών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Με το συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση αισθάνθηκε επιτακτική την ανάγκη να δώσει εξετάσεις αριστεροσύνης σε όλους τους τομείς – αλλά χωρίς να υποστεί και το αντίστοιχο κόστος.

 Ετσι, χωρίς σχέδιο, με μόνο πλαίσιο τη φιλοσοφία ότι μπορούν να λένε κάτι ενώ πράττουν το αντίθετο, υπουργοί βρίσκονται συχνά παγιδευμένοι μεταξύ αυτοματισμών και αναιρέσεων. Ολοι χάνουν σε αξιοπιστία και κύρος – κυβέρνηση, θεσμοί και χώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες σε όλα τα μέτωπα. Προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και να συμφωνήσει σε «διάλογο από μηδενική βάση» πάνω σε ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών στα σχολεία. 

Χθες, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων, την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας σείεται από την πρωτοφανή απόφαση του πρόεδρου του να ματαιώσει την Ολομέλεια που θα συζητούσε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, «λόγω κλίματος». 

Τη Δευτέρα, σε επίδειξη χρεοκοπίας της στρατηγικής «δεν είμαστε αυτό που φαινόμαστε», η κυβέρνηση ταράχθηκε από το γεγονός ότι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όταν διαδηλωτές σε πορεία συνταξιούχων επιχείρησαν να ανατρέψουν λεωφορείο που χρησιμοποιείτο ως οδόφραγμα κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός, ενοχλημένος, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό την απαγόρευση χρήσης χημικών κατά εργαζομένων και συνταξιούχων. Εάν αυτός ο «αφοπλισμός» δεν συνοδευτεί από αντίστοιχη μαχητικότητα από την πλευρά των διαδηλωτών, τίθεται το ερώτημα: τι θα γίνει την επόμενη φορά που διαδηλωτές θα επιχειρήσουν να περάσουν μπλόκο της αστυνομίας; Θα χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα –όπως νερό, κλομπ και ασπίδες– ή θα επιτραπεί η διέλευση;

 Και στις δύο περιπτώσεις, οι κυβερνώντες θα ανακαλύψουν ότι άλλες οι ανάγκες του κυβερνάν και άλλες της συντήρησης της εικόνας του αφελούς. Πρόσφατα, μια προφανής προσπάθεια να «σταλεί μήνυμα» στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οδήγησε σε άλλον ένα «συμβιβασμό», όταν ο πρωθυπουργός και ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκαν στο Μαξίμου.

Οι παλινωδίες (ή τροχιοδεικτικές βολές) μπορεί να θολώνουν τα νερά και να επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να βαυκαλίζεται ότι είναι ριζοσπαστική δύναμη, ανατροπέας του συστήματος, και όχι κυβέρνηση (που βασίζεται, μάλιστα, σε υπερδεξιό κόμμα για την παραμονή της στην εξουσία). Οι ολοένα πιο οργισμένες φωνές πολιτών, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι δημοσκοπήσεις, μαρτυρούν όμως ότι αυτή η τακτική εξαντλείται.

 Στο συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποφασίσει εάν θα επιχειρήσει την επανάσταση ή εάν είναι υπέρ της διατήρησης του «συστήματος», και να λειτουργήσει βάσει των κανόνων του. Τα συνεχή μπρος-πίσω συντηρούν μια σύγχυση που επιτρέπει στον κ. Τσίπρα και στους υπουργούς του να υποδύονται μιαν ασυμβίβαστη αντιπολίτευση ενώ καρπώνονται τα προνόμια της εξουσίας. Ομως δεν οδηγούν στην οικονομική και πολιτική  

.Θα μας αποτρελάνετε;

Οι κυβερνώντες και οι συριζαίοι γενικότεροι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η συνεχής επιχείρησή τους να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, όσα έλεγαν, όσα λένε κι όσα κάνουν. Επιχειρηματολογούν με απίστευτο θράσος λες κι όλοι οι υπόλοιποι έχουμε μνήμες χρυσόψαρων. 

Ακούστε: Βγαίνουν τώρα διάφοροι στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και λένε ανερυθρίαστα ότι ο Τσίπρας ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ, ότι θα σκίσει το μνημόνιο με ένα νόμο! Βγαίνουν και λένε ότι ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ ο Τσίπρας ότι θα βάλουμε τέλος στην τρόικα!!!
Βγαίνει η Αυλωνίτου και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ!!!

Βγαίνει ο Κατρούγκαλος και λέει ότι ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ πως θα είσαι φτωχός με την εθνική σύνταξη.
Βγαίνει ο Φλαμπουράρης και λέει ότι «τα λεφτά θα μας τα δώσουν», αλλά όταν υπογράφεται η Τρίτη μνημονιάρα λέει ότι ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ.
Βγαίνει ο Κουρουμπλής, λέει ότι έχουν ποινικές ευθύνες όσοι ανακήρυξαν υπερθεματιστή τον Καλογρίτσα, αλλά όλοι οι άλλοι λένε ότι ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ!

Βγαίνει ο Κούλογλου, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συμφωνία με τον Καλογρίτσα για να έχει το δικό του κανάλι, αλλά όλοι οι άλλοι λένε ότι ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ.
Έτσι, έτσι. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ότι θα δεν κοπούν συντάξεις, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουν το λιμάνι και το νερό και την ενέργεια, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ τίποτα…
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα μου έρχονται στο μυαλό οι στίχοι του Μηλιώκα:
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες!

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.