.«Ο λόγος τους μας χόρτασε...»

Πώς οι μαθητές στην αποφοίτησή τους φτιάχνουν λευκώματα με μηνύματα αιώνιας αγάπης, για να ’χουν να θυμούνται; Και πώς στους γάμους φτιάχνουν λευκώματα ευχών οι καλεσμένοι, δώρο στους νιόπαντρους, που έχουν ανάγκη τα μηνύματα εγκαρδίωσης, ας είναι και κλισέ; 

Ας φτιάξει λοιπόν η κυβέρνηση ένα λεύκωμα εγκωμίων, ζητώντας την αρωγή και των προκατόχων της, που σίγουρα έχουν το δικό τους αρχείο. Κι ας συγκεντρώσει εκεί όλους τους επαίνους και τα τιμητικά σχόλια που ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια για τη γενναιότητα και την καρτερία του ελληνικού λαού, για την αντοχή του στα προγράμματα εξουθενωτικής λιτότητας. 

Ας δώσει έναν τίτλο στο λεύκωμα (αποφεύγοντας πάντως το «Ο λόγος σας μας χόρτασε...», το «Δεν πάει άλλο» και τα παρεμφερή, για να μη νιώσει κανείς προσβεβλημένος), κι ας το καταθέσει στο Γιούρογκρουπ, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στα γραφεία του ΔΝΤ. Σαν ισοδύναμο όλων των βίαιων νομοθετημάτων που πέρασαν την τελευταία επταετία από την τσαλακωμένη Βουλή, η οποία έχει ψηφίσει δεκάδες φορές λέγοντας «αυτή είναι η τελευταία φορά».

Και οι Γάλλοι θα είχαν καλή θέση στο λεύκωμα των αίνων και των παραμυθητικών διαπιστώσεων και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί. Πολιτικοί, οικονομολόγοι, αξιωματούχοι των θεσμών, ακόμα και δημοσιογράφοι φύλλων που ουδείς θα τα έλεγε φιλελληνικά. Μόλις προχθές ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν φτάσει στα όρια των όσων μπορούν να αποδεχθούν».

Remaining Time-0:13
Fullscreen
Mute
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν –και όχι κάποια προσωπική γνώμη, επηρεασμένη από την εθνική του ταυτότητα– πως «η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και είναι η ώρα να κάνουν το ίδιο και οι δανειστές». Και μόλις χθες ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε στο «Μπλούμπεργκ» πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, τώρα είναι σειρά των υπουργών του Γιούρογκρουπ να κάνουν πράξεις προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».


Αν έχουν κάποιο νόημα όλα τούτα, θα πρέπει να φανεί αύριο, ή έστω ώς το τέλος του μήνα. Αλλιώς, θα μοιάζουν σ’ εκείνο το ψεύτικο «Χάρη! Ο αυτοκράτορας έδωσε χάρη!» που φώναζε ο Κινέζος καβαλάρης, για να τ’ ακούσει ο καταδικασμένος την ώρα που το σπαθί του δημίου είχε αρχίσει την καθοδική κίνησή του. Ωστε να φύγει με χαρούμενη την τελευταία σκέψη του.

.Το τέλος μιας δυναστείας

Οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρο στον επιχειρηματικό – μιντιακό χώρο δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν τεράστιες ανακατατάξεις. Θα γίνουν βίαιες αλλαγές στο πλαίσιο όχι μόνο της κρίσης που σαρώνει τα πάντα αλλά μιας πολεμικής σύρραξης επιχειρηματιών και πολιτικών κέντρων που αν και δεν φαίνεται είναι σε εξέλιξη.
Τα διαδραματιζόμενα στον όμιλο Πήγασος αποδεικνύουν ότι η οικογένεια Μπόμπολα τελειώνει. Όχι προσωπικά, άλλωστε σίγουρα έχουν κάνει τις καβάντζες τους όλοι. Αλλά επιχειρηματικά η δυναστεία στο χώρο των κατασκευών και των media σβήνει. Να φταίει που η διάδοχη κατάσταση του πατριάρχη της οικογένειας Γιώργου Μπόμπολα είναι κατώτερη των περιστάσεων; Να φταίνε οι επιπτώσεις της κρίσης; Να φταίει το κάκιστο management, η διαπλοκή που δεν μπορεί να μείνει πια κρυφή; Ή μήπως να φταίει που το new money, το οποίο πολλές φορές είναι άδηλο από πού προέρχεται, πιέζει τους παλιούς κεφαλαιοκράτες να κάνουν στη μπάντα;
Μπορεί να είναι και όλα μαζί, κάτι που περίτρανα το είδαμε και στην άλλη μιντιακή οικογένεια των Λαμπράκηδων – Ψυχάρηδων.
Όμως, στο μπομπολέϊκο, όπως συνηθίζουν να λένε οι φίλοι και οι εχθροί συμβαίνουν σημεία και τέρατα.
Στον εκδοτικό τομέα ο Φώτης Μπόμπολας, με την καθόλου χρηστή διοίκησή του, φόρτωσε με πάνω από 200 εκατ. ευρώ τις επιχειρήσεις τους. Το σκάνδαλο της δανειοδότησης είναι διαχρονικό, άλλωστε, επί ΣΥΡΙΖΑ εκταμιεύτηκε το ομολογιακό που είχε συμφωνηθεί επί ΝΔ. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο εισαγγελέας άσκησε χθες ποινική δίωξη κατά τραπεζών και επιχειρηματία για τα θαλασσοδάνεια. Πλέον οι εφημερίδες του Μπόμπολα, το στήριγμά του για να παίρνει δουλειές τα τελευταία 30 χρόνια στα δημόσια έργα, πτωχεύουν αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς δουλειά, αποζημιώσεις, δεδουλευμένα. Αλλά με τις τράπεζες φεσωμένες και τον επιχειρηματία να χαίρεται που φεύγει… πετώντας διότι γλιτώνει τόσα δάνεια και κανείς δεν υπάρχει να τον κυνηγήσει.
Οι δουλειές που άνοιξε με το «νέο χρήμα» του Σαββίδη δεν φαίνεται να έχουν πια βάση και το «κανόνι» είναι θέμα χρόνου.
Όμως, η οικογένεια καλείται να διαχειριστεί τα μείζονα προβλήματα και του κατασκευαστικού βραχίονα, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κάτι οι σοβαρές κατηγορίες του γιου, Λεωνίδα, για το σκάνδαλο με τα σκουπίδια στην Κρήτη και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Κάτι το πρόστιμο 40 εκατ. ευρώ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για ύπαρξη «καρτέλ». Κάτι η ποινική δίωξη για το έργο στα Σκόπια και το «μαύρο» χρήμα.
Κάτι το δράμα της εταιρείας στον Αραβικό κόλπο με τις ζημιές να είναι τεράστιες στο Κατάρ. Κάτι η σύγκρουση των Μπομπολαίων με τους Καλιτσάντσηδες μέσα στην εταιρεία, κάτι η έλλειψη έργων και ρευστότητας (πλην της αμαρτωλής Αττικής οδού).
Όλα αυτά συνθέτουν σκηνικό κατάρρευσης του ομίλου, επομένως και της οικογένειας που ταυτίστηκε όσο καμιά με τη διαπλοκή. Η οικογένεια καταρρέει και για δύο ακόμη λόγους. Ο πρώτος είναι η κωλοτούμπα της εφημερίδας Έθνος που στήριξε τον Τσίπρα. «Κατέβασε παντελόνια» ο εκδότης στον πρωθυπουργό και τώρα αυτός τον πετάει σαν στυμμένη λεμονόκουπα.
Και ο δεύτερος είναι ασφαλώς το «άδειασμα» που δεν περίμενε κανείς από την κυβέρνηση στον Μπόμπολα. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το Συγκρότητα είναι ένα βήμα από την καταστροφή και θέλουν να δείξουν ότι δεν έγινε τυχαία η κατάρρευσή του. Εκτιμούν επομένως ότι εφόσον το μαγαζί «τέλειωσε» δεν υπάρχει λόγος να το στηρίξουν. Ούτε η δίωξη για τα Σκόπια ήταν τυχαία ούτε η δίωξη για τα δάνεια των τραπεζών.
Ο όμιλος Μπόμπολα θα έχει κι ένα επιπλέον πρόβλημα. Έχει χαλάσει τις σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη και ταυτόχρονα αναδεικνύεται σε Συριζαίϊκο παραμάγαζο το οποίο έχει μια προθεσμία. Διότι η κυβέρνηση, ακόμη κι αν τώρα πανηγυρίζει που «σκότωσε» ένα μέρος της διαπλοκής, θα πρέπει να κοιτάξει πώς έφτασε ως εδώ και τι σημαίνουν όλα.

Μια οικογένεια καταρρέει και ο ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι μην επαίρεται ότι σκότωσε το θηρίο της διαπλοκής. Θα προσπαθήσει το Μαξίμου να καρπωθεί όλα όσα γίνονται λέγοντας ότι είναι διαφανή τα πάντα, όμως πλέον ο κόσμος δεν τσιμπάει.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.