.Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού


«Το ΠΑΣΟΚ στέκεται απέναντι σε όσους θέλουν να μολύνουν την κοινωνία μας με το θανατηφόρο μικρόβιο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας» τονίζει ο Τομέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Κινήματος, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η φετινή επέτειος της παγκόσμιας ημέρας «δεν θυμίζει καμία από τις προηγούμενες χρονιές», καθώς «οι νεοναζί που έχουν εισβάλει στην καθημερινότητα μας, οι ρατσιστικές και μισαλλόδοξες κραυγές και πρακτικές τους αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία μας».

Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρει ότι το φετινό μήνυμα δεν είναι επετειακό και ότι δεν είναι τυπική υποχρέωση στα θύματα του παρελθόντος, αλλά αντίθετα υπογραμμίζει ότι «είναι ουσιαστικό μήνυμα συσπείρωσης όλων των πολιτών και των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση των ρατσιστών και των νεοναζί και την προστασία όλων των πιθανών θυμάτων τους είτε αυτοί είναι Έλληνες είτε αλλοδαποί».

«Στους νεοναζί απαντούμε με περισσότερη και πιο δυνατή δημοκρατία. Στο ρατσισμό απαντούμε με αλληλεγγύη και δικαιώματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

.Το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές ένα σχέδιο νέας πρότασης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σχετικά με τον απολογισμό των εξελίξεων στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωομάδα αναφέρει πως είναι έτοιμη να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές ένα σχέδιο νέας πρότασης, που αναμένει από τις αρχές της Κύπρου να υποβάλουν το ταχύτερο δυνατό.

Η Ευρωομάδα στη συνέχεια, με βάση την ανάλυση της τρόικας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, θα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που ορίστηκαν νωρίτερα από το Eurogroup. 


Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να νομοθετούν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

.Το «όχι» των Κυπρίων στριμώχνει πολιτικά την κυβέρνηση


Εγκλωβισμένη πολιτικά είναι η κυβέρνηση από το «όχι « της Κύπρου που έχει ενταχθεί στο πολιτικό αφήγημα της αντιπολίτευσης η οποία εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα και το «πατριωτικό συναίσθημα της ελληνικής ταυτότητας».

«Μπορεί η λύση που επέλεξαν οι Κύπριοι να είναι πιο ακριβή αλλά στο μυαλό των πολιτών θα μείνει ότι αντιστάθηκαν και πως είπαν ένα δυνατό όχι στην τρόικα δια της Βουλής τους» αναγνωρίζει κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της ΝΔ. 

Είναι προφανές πως η τρόικα στην Κύπρο φάνηκε επικοινωνιακά πιο ήπια ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν εκβίασαν δημοσίως τόσο πολύ όσο την Ελλάδα με αποτέλεσμα να η κοινή γνώμη στην Ελλάδα να έχει την εικόνα ότι η Λευκωσία έκανε πιο αποτελεσματική και σθεναρή διαπραγμάτευση. 

« Είναι πιθανόν να έμαθαν από τα λάθη τους ή να ήταν όλα συμφωνημένα για να περάσει πιο εύκολα στην Κύπρο αλλά σε εμάς έκανε ζημιά» παραδέχεται υπουργός που δεν διέπεται από την στενή οικονομική αντίληψη. 

Οικονομικός υπουργός όμως λέει ότι το σχέδιο της Κύπρου για την Λαϊκή είναι τρελό αφού κοστίζει πολύ περισσότερα 
παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο εφόσον η τρόικα αποδεχθεί τις άλλες αποφάσεις της Λευκωσίας ότι η Κύπρος διασφαλίζει σχεδόν το 100% των μικροκαταθετών με αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ

( δηλαδή ο κύριος όγκος των κυπρίων πολιτών- ψηφοφόρων) και ταυτόχρονα θα «κουρέψει» από τους καλούς πελάτες της στην τράπεζα Κύπρου ένα ποσοστό της τάξης του 3-5% διατηρώντας τις σχέσεις με τους Ρώσους και πιθανώς το μοντέλο του χρηματοοικονομικού κέντρου που έχει αναπτύξει.

« Το σχέδιο αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό» και γι αυτό στην Αθήνα εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις εάν τελικώς η τρόικα θα δεχθεί να υλοποιηθεί πλήρως όπως το προωθεί η Λευκωσία αφού θεωρείται ότι στόχος ήταν εξ αρχής η απομείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. 

Από την άλλη πλευρά φάνηκε ότι ουδείς μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο αφού συνυπολογίζουν τις αντιδράσεις της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας και πως τα περί φυσικού αερίου λόγω των αμφισβητήσεων της Άγκυρας αποτελούν προσδοκίες και σκέψεις ελπιδοφόρες αλλά όχι ακόμη πραγματικότητα. 

Η ρωσική στάση ήταν απολύτως ενδεικτική αφού οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το μοναδικό που συζητά η Μόσχα είναι η επιμήκυνση του δανείου που έχει δώσει στην Λευκωσία. 

Άλλοι στην Αθήνα όμως υποστηρίζουν πως οι πολίτες με κοινή λογική είδαν τη φωτογραφία, έστω και μικρή, τι μπορεί να συμβεί εάν κλείσει η στρόφιγγα στις κάνουλες της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και εάν δεν συμφωνήσει κανείς με την γραμμή της Γερμανίας και της τρόικας. 

«Κλειστές τράπεζες, περιορισμένες αναλήψεις , μειωμένο εμπόριο , ακάλυπτες επιταγές, ελλείψεις τροφίμων κ.ο.κ» είναι το δραματικό σκηνικό που βιώνουν οι Κύπριοι πολίτες. «Ελπίζουμε να πάρει το μήνυμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει συνέχεια όχι σε όλα» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.

.Σκεπτικισμός Σόιμπλε για το σχέδιο Β’ της Κύπρου


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β', που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στη συνάντηση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της καγκελαρίου Μέρκελ, την Πέμπτη το απόγευμα. 

« Ο καλλωπισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός », φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την Bild. Η Κύπρος θα πρέπει να «κινηθεί και να κάνει εξοικονόμηση στα σοβαρά», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση, ανακοινώνοντας ότι θα κλείσει την «κάνουλα» της ρευστότητας προς τις τράπεζες της Κύπρου, τη Δευτέρα, 

καθώς υπάρχει έλλειψη αποδεκτής συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας των δανειστών της που περιλαμβάνει, εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

.Αντεπίθεση ΝΔ για τις δηλώσεις Τσίπρα


«Δεν μας εξέπληξε το πρόσφατο παραλήρημα του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στην Κύπρο… Δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στην Ευρώπη…», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κι ασκεί “πολιτική”, τέτοιες κρίσιμες ώρες, για τέτοια κρίσιμα ζητήματα, εξαπολύοντας καταγγελίες και ύβρεις κατά της Ελληνικής κυβέρνησης!», προσθέτει η ΝΔ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη:

«--Ο ίδιος δεν έχει πολιτική! Αφού δεν προτείνει κανένα εναλλακτικό σχέδιο, ούτε για την Κύπρο, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την ευρωζώνη. 

--Δεν έχει ντροπή! Προσπαθεί να αποκρύψει ότι αυτό που καταγγέλλει ότι επιβλήθηκε στην Κύπρο – η φορολόγηση καταθέσεων - στελέχη του κόμματός του (και το ίδιο το πρόγραμμά του) το πρότειναν να συμβεί και στην Ελλάδα!

--Δεν έχει μνήμη! Μιλάει πολύ για “αντίσταση”, αλλά ξεχνάει ότι το κόμμα του είχε υποστηρίξει ολόθερμα το Σχέδιο Ανάν.

--Δεν έχει καν υπομονή! Και μιλάει πολύ, πριν ακόμα αποφασίσουν οι Κύπριοι για το πώς θα βγουν από την κρίση. 

Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο από την αρχή ως το τέλος αυτής της δοκιμασίας. Αυτό είναι στάση ευθύνης. Τα λόγια του αέρα και τα πυροτεχνήματα είναι παράκρουση ανευθυνότητας! 

Το “Σχέδιο Β”, η εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα, όπως αποκάλυψε σήμερα, είναι μόνιμος εκβιασμός προς πάσα κατεύθυνση.

Το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με “παχιά λόγια”, ούτε με καταγγελίες φοιτητικού αμφιθεάτρου άλλων εποχών…
Όταν διαχειρίζεσαι τις τύχες του λαού σου, σκέφτεσαι όλες τις εναλλακτικές λύσεις και όλα τα επόμενα βήματα, δεν προτείνεις “αποθανέτω η ψυχή μου”, ούτε “γαία πυρί μειχθήτω”…

Είναι αληθινά ντροπή, οι αμετανόητοι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν στην Ελλάδα, να το παίζουν σήμερα …”αντιστασιακοί”!

Ούτε τότε κατάλαβαν τίποτε, ούτε σήμερα καταλαβαίνουν…».

.«Χάος επικρατεί στην Κύπρο»


Τα πρακτικά της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group - στο οποίο συμμετέχουν οι υφυπουργοί των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - για την Κύπρο, δείχνουν πως αναγνωρίστηκε ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε έναν «κυκεώνα», ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να προστατευτεί η Ε.Ε. από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. Του οργάνου αυτού προεδρεύει ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ.

Στα πρακτικά της συνομιλίας, που είδε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ένας από τους συμμετέχοντες λέει πως τα συναισθήματα είναι «πολύ έντονα», κάτι το οποίο καθιστά δύσκολο να δοθούν λογικές λύσεις, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να «συζητηθεί ανοικτά το ενδεχόμενο (η Κύπρος) να βγει από την ευρωζώνη».

Στην τηλεδιάσκεψη δεν έλαβε μέρος κάποιος εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κύπρου, κάτι που αρκετοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι αποτελούσε αιτία προβληματισμού και ένδειξη της σύγχυσης για την κατάσταση.

«Η (κυπριακή) βουλή προφανώς είναι πολύ φορτισμένη και δεν θα αποφασίσει για τίποτε, εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει μέρος ακόμα και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος της Γαλλίας, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στη συνομιλία επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο στη Ρωσία και στην Βρετανία και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε ενωμένοι» στην προσπάθεια «να βρεθεί μία λύση άμεσα», εφόσον τηρηθούν οι παράμετροι της συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, που αμφότερες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι, σε περίπτωση εξόδου, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε να «θωρακιστεί» η υπόλοιπη ευρωζώνη από τις συνέπειες και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα.

Ένα ζήτημα το οποίο τέθηκε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είναι ο κίνδυνος μεγάλων εκροών κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες στην Κύπρο, ενδεχομένως την Τρίτη. 

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και γίνονται «τεχνικές προετοιμασίες» για να υπάρξει ένα όριο στο μέγεθος της όποιας εκροής κεφαλαίου.

«Χρειάζεται να εγκριθούν ορισμένοι πρόσθετοι νόμοι. Συνολικά, βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις εκροές».

«Οι αγορές πιστεύουν ότι θα εξεύρουμε μία λύση και ότι θα δώσουμε περισσότερα χρήματα, αυτό μπορεί να μην συμβεί», είπε ο ένας από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Ρόιτερς.

Κλείνοντας την συνομιλία ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση χαρακτηρίζοντάς την «ομιχλώδη», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση της Λευκωσίας να μην λάβει μέρος σε αυτή. 

«Η οικονομία πρόκειται να υποστεί μεγάλη ζημιά στην Κύπρο, ό,τι κι αν συμβεί», είπε, προσθέτοντας ότι «πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί (στις κινήσεις) κεφαλαίων». 

Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξουν και νέες τέτοιες επαφές τις επόμενες ημέρες.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.