.Με 167 "ναι" υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2013


Με 167 ναι, 128 όχι, 4 "παρών" και με έναν βουλευτή απόντα, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2013.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ενώ τον καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Διαφοροποιήθηκαν ένας βουλευτής της ΝΔ, και δύο της ΔΗΜΑΡ ενώ ένας ακόμα βουλευτής της απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητοι βουλευτές Μιχάλης Κασσής και Θεόδωρος Παραστατίδης καταψήφισαν, ενώ "παρών" δήλωσαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Κουτσούκος καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης που έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Όχι σε όλα, πλην των δαπανών της Προεδρίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης ενώ απουσίαζε από τη ψηφοφορία ο Γιάννης Πανούσης.

Όχι στα έξοδα του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ο διαγραφείς από τη ΝΔ ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σολδάτος ψήφισε ναι σε όλα, και "παρών" στα κονδύλια των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας. Για τη στάση του αυτή, ο κ. Σολδάτος, με απόφαση του πρωθυπουργού, τέθηκε εκτός  Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Δήλωση Αντ. Σαμαρά

«Με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα κάναμε σήμερα το δεύτερο αποφασιστικό βήμα», δήλωσε, μετά το πέρας της συζήτησης και υπερψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα, ανάκαμψη και ανάπτυξη».

.Αντ. Σαμαράς: Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα, στο ακέραιο και με το παραπάνω


 Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα. Τα 31 δισεκ. θα έρθουν στο ακέραιο και με το παραπάνω, τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στέλνοντας μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες αυτές θα είναι οι τελευταίες, και ότι οι αδικίες θα αρχίσουν να επανορθώνονται μόλις βγούμε από τα ελλείμματα.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε σφοδρή κριτική «στο λόμπι της δραχμής», και σε όσους, πριν, έλεγαν ότι δεν έπρεπε να πάρουμε το δάνειο και τώρα «εύχονται» να μην πάρουμε τα χρήματα. Ενώ αυτοί αμφισβητούν εάν τα χρήματα θα έρθουν, εγώ παλεύω για το παραπάνω, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι τα υπολείμματα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιών, που καταρρέουν, και τόνισε ότι έχει και ένα όριο η καλλιέργεια της απελπισίας.
Αποφασισμένος να καταργήσει τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός. "Όλοι εκτιμούμε το έργο των υπαλλήλων της Βουλής. Εδώ εκπροσωπούμε όμως την κοινωνία. 

Ας αναρωτηθούμε, τι μας ζητάνε; Να εξαιρέσουμε κάποιους από τις θυσίες ή να μοιράσουμε τις θυσίες ώστε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να θεμελιώσουμε δικαιώματα όχι σκανδαλώδη προνόμια. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι", είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε ποιοι θεωρούν δίκαιο οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν οκταπλάσιο εφάπαξ.
 
«Από αύριο γυρίζω κεφάλαιο. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις θα τις κυνηγήσω και έξω και μέσα. Προτεραιότητας μας» είναι, είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, «ολοκληρώνοντας τη μάχη για το δάνειο, να ξεκινήσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη. Λύσεις αναζητούμε και λύσεις δίνουμε. Σφάλματα εντοπίζαμε και τώρα τα διορθώνουμε. Μεταρρυθμίσεις προωθούσαμε και μεταρρυθμίσεις υλοποιούμε».

.Άμεση εκταμίευση όλου του ποσού της δόσης ζήτησε ο Ευαγγ. Βενιζέλος


 «Η ψήφος στον κρατικό προϋπολογισμό επιβεβαιώνει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη τη κυβέρνηση. Δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ολοκληρώσει την πολιτική διαπραγμάτευση για να φθάσουμε σε μια αξιόπιστη συμφωνία» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή.

Στην ομιλία του επί του νέου προϋπολογισμού, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα μηνύματα που έστειλε πριν λίγες μέρες, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Ευρώπη τονίζοντας ότι «περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν».

«Ο αργός θάνατος της Ελλάδος είναι η οριστική διάλυση της Ευρώπης. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Δεν μπορεί τίποτα άλλο από δημοσιονομικής πλευράς να κάνουμε», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και πάλι άμεση καθαρή πολιτική λύση από τους Ευρωπαίους που δεν θα επιτρέπει, είπε, παράταση της εκκρεμότητας.

«Ζητάμε άμεση εκταμίευση όλων των ποσών των 31,5 δισεκ. συν 5 δισεκ. συν 8 δισεκ. ευρώ. Ζητάμε διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι η Ελλάδα να μπορέσει να ανακάμψει», σημείωσε.

Μηνύματα έστειλε και προς το εσωτερικό του κόμματος του τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι απόλυτα απελευθερωμένος από οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Η επιλογή μου είναι εθνική. Αυτή θα κρατήσει όρθια την παράταξη. Είμαι ισχυρός και ως άτομο και ως ομάδα».

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους επενδύουν «σε αδιέξοδη, ανεξέλεγκτη έκρηξη και στο χάος της χώρας», τονίζοντας ότι θα διαψευστούν. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η εκλογική έφοδος του τον Ιούνιο απέτυχε και πρόσθεσε ότι μετά την οριστική στροφή το μομέντουμ αυτό δεν θα το ξαναβρεί το ακροατήριο του.

«Δεν είστε καν της μόδας. Τώρα είναι η Χρυσή Αυγή», σημείωσε και πρόσθεσε: Πρέπει να σταματήσει η αδράνεια. Αυτό πρέπει να συμβεί τώρα.
Κάθε δισταγμός υπονομεύει το μέλλον της χώρας.

.Αλ. Τσίπρας: Μόνη λύση, η κατάργηση των μέτρων λιτότητας


«Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση, είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία» διατράνωσε στην καταληκτική συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως οι πιστωτές χρησιμοποιούν την «υπάκουη» παρούσα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν ό,τι προλάβουν, πριν την λαϊκή έκρηξη που αναπόφευκτα και σύντομα θα έρθει.

«Πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Γιατί τότε ναι, - θα υπάρξει διαπραγμάτευση! Για συνολική ευρωπαϊκή λύση, αναδιάρθρωση του χρέους, και αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη με την Γερμανία το '53» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το κλειδί για να βγούμε απ' την κρίση, αλλά ένα τέτοιο σχέδιο αδυνατείτε να πραγματοποιήσετε».

Τι θα γίνει, εάν οι πιστωτές δεν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν συνεχίσουν την χρηματοδότηση; «Το διευκρινίσαμε προεκλογικά: Αλλαγές στη φορολογία που θα ισοσκελίσουν δημόσια έσοδα και δαπάνες - αλλά ακόμα και αν αιφνιδιαζόμασταν, τα μέτρα που θα λαμβάναμε θα ήταν ύψους 2,5 δις και όχι 13,5 δις. Αλλά τέτοια μονομερής από πλευράς δανειστών αθέτηση, δεν θα μείνει αναπάντητη και οι δανειστές θα ξέρουν πως θα πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους με τα ομόλογά τους...»

Ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε τα παραπάνω, στο πλαίσιο μιας ανάλυσης που θέλει την κρίση πανευρωπαϊκή, και την διαιώνισή της, επιλογή της Άγγελα Μέρκελ. «Η κα Μέρκελ θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους - και τον ευρωπαϊκό Νότο, Ειδική Οικονομική Ζώνη φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας» υποστήριξε. «Οι πάντες καταλαβαίνουν πως το ευρωπαϊκό μνημονιακό πείραμα δεν βγαίνει - με εξαίρεση την κα Μέρκελ και την τρικομματική κυβέρνηση, που τηρεί την στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή».

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης, δεν αποδίδει. «Σκεφτήκατε πως «αφού είμαστε αδύναμοι, ας πάμε πλάι στον ισχυρό για να έχουμε την εύνοιά του, να ζητήσουμε άφεση αμαρτιών και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φτιαχτεί άξονας των χωρών του Νότου». Δεν καταλάβατε, πως ακόμα και αν σας αγαπούσε η κα Μέρκελ, δεν θα μπορούσε να κάνει για σας κάτι, που δεν θα ζήταγε η καταρρέουσα Ισπανία και η Ιταλία που έχει χρέος 2 τρισεκ. ευρώ. Τώρα ο καλός ο μαθητής, δεν παίρνει τη βάση. Την δόση δεν φαίνεται πως θα την πάρουμε?».

Ο κ. Τσίπρας, επισκόπησε στη συνέχεια τις δυσμενείς προβλέψεις που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς πριν αλλάξει στρατηγική - προβλέψεις που, όπως υπογράμμισε, επιβεβαιώνονται. 

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εκβιαστική τακτική απέναντι στην κοινωνία και την διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Απ' την συνέντευξή μου στην γερμανική εφημερίδα, δεν σας ενόχλησε που αντιταχθήκαμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σας ενόχλησε που είπα στο γερμανικό κοινό την αλήθεια - πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, και πως το πλιάτσικο θα αποτραπεί» ανέφερε.

«Πριν 5 μήνες, καταφέρατε «στο παρά πέντε» να αποσοβήσετε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, δεν θα έρθει με οριακή πλειοψηφία, ούτε ως άθροισμα συνιστωσών, αλλά ως κορμός της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ακόμα και αν αναδιατάξετε την ΝΔ παίρνοντας μέρος του ΠΑΣΟΚ, δεν σώζεται η παρτίδα. 

Το έχουν καταλάβει και οι πιστωτές σας και προσπαθούν να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, για να καταστήσουν δυσχερέστερη την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάταιος ο κόπος. Η λαϊκή αξίωση για ανατροπή θα γίνει ποτάμι που θα ματαιώσει τα σχέδιά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση κυριαρχίας και αξιοπρέπειας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κύριε Τσίπρα, πραγματικά τα πιστεύετε αυτά που λέτε; Έχετε στο κόμμα σας καλούς οικονομολόγους. Πού θα βρούμε τα λεφτά;» απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά για την είσπραξη της δόσης των 31,5 δις και εξίσου κατηγορηματικά απέρριψε την δυνατότητα διατύπωσης ρεαλιστικής εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου.

«Οι εναλλακτικές προτάσεις, που διατυπώθηκαν, προτείνουν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Στην ουσία δε, πολλές από τις προτάσεις αυτές οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. 

Η μονομερής διαγραφή του χρέους θα σήμαινε άμεση απομόνωση από το εξωτερικό, μηδενικό μελλοντικό δανεισμό και διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο εξωτερικό. «Θα γίνουμε παρίες του διεθνούς συστήματος και θα αντιμετωπίσουμε αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών όπως φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα, μηχανολογικό εξοπλισμό» προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ούτε η επιστροφή στη δραχμή συνιστά διέξοδο, καθώς «δεν μπορείς να πληρώσεις με δραχμές τις εισαγωγές βασικών αγαθών, είτε αυτά είναι φάρμακα, είτε καύσιμα, είτε τρόφιμα. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι η εκτύπωση δραχμής θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, σε δραματική υποτίμηση, σε χάος» είπε ο κ. Στουρνάρας. 

Ούτε κίνδυνο ανατροπών στην Ε.Ε. συνιστά η έξοδος από το ευρώ, καθώς «το μόνο που θα ανατρέψουν καθολικά όσοι τυπώσουν δραχμές, είναι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και την προσπάθεια τους να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές προσκήνιο».

Μιλώντας για την δόση των 31,5 δισεκ., ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως αυτή θα εκταμιευτεί «το συντομότερο δυνατόν» - και καταλόγισε «χαιρεκακία» στην αντιπολίτευση για την στάση της μπροστά στην «υποτιθέμενη καθυστέρησή» της. «Μέχρι πρόσφατα περιφρονούσε τη δόση, έλεγε ότι η χώρα δεν τη χρειάζεται. Τώρα ξαφνικά κατάλαβε πόσο απαραίτητη είναι;» αναρωτήθηκε. 

Σε κάθε περίπτωση, η είσπραξη της δόσης προϋποθέτει το Μνημόνιο, καθώς με αυτήν την προϋπόθεση εγκρίθηκε από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αλλά χρειαζόμαστε και τη δόση για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και για να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, για να ανακεφαλαιοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, να πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουμε λάβει.

Αυτό που μένει λοιπόν, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ως διαπραγματευτικό όπλο της χώρας, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της, με αγώνα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος (μην ξεπερνώντας το 2020 το 120% του ΑΕΠ) και με την συνέχιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. «Η Ελλάδα, από παράδειγμα προς αποφυγή, σύντομα θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

«Στο Eurogroup της Δευτέρας, δεν θα είμαι μόνος. Θα φέρω μαζί μου την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, τα πολύ δύσκολα μέτρα, που ψήφισε την Τετάρτη η ελληνική Βουλή. 

Και με την θετική σας ψήφο απόψε, θα έχω μαζί μου και τον πιο σημαντικό νόμο για το 2013 - τον Προϋπολογισμό του Κράτους. Πλέον δεν μπορεί κανείς να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τις τηρήσαμε και με το παραπάνω!» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κος Στουρνάρας.-

.Άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 4-0


Την ένατη νίκη σε δέκα ματς πέτυχε ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, αυτή τη φορά επί της ουραγού ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ με 4-0, για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Τα γκολ πέτυχαν ο Αμπντούν με πέναλτι (23'), ο Μήτρογλου (57', 88') και ο Φουστέρ (85'). Οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες στη φάση του πέναλτι, λόγω αποβολής του Γιάγκο.

Στις υπόλοιπες σημερινές αναμετρήσεις σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:  Αστέρας Τρίπολης 1-0, ΠΑΟΚ-Πλατανιάς 2-0, Ατρόμητος-Πανιώνιος 1-0

Στους αγώνες του Σαββάτου, με τους οποίους άνοιξε η αυλαία της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ νίκησε με 2-0 τη Βέροια, ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να πάρει τη σημαντική νίκη με 1-0 επί της Ξάνθης και ο  Λεβαδειακός επικράτησε του Άρη με 2-1.

Η 10η αγωνισική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Κέρκυρα-Παναθηναϊκός (19:30).  

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.