. Πώς φτάσαμε από το σκηνικό ρήξης... στη συμφωνία


Σε ένα ολοήμερο και ολονύχτιο θρίλερ κατέληξαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση για τα εργασιακά και τελικά ολοκληρώθηκαν με ένα ναυάγιο.

Οι διαφωνίες είχαν φανεί από προχθές μετά τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και τα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την δημόσια διαφωνία του Φώτη Κουβέλη και του Ευ. Βενιζέλου.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί όταν η τρόικα πέρασε την πόρτα του υπουργείου Εργασίας για συνάντηση με τον Γ. Βρούτση. Η ελληνική πλευρά είχε έτοιμες τις αντιπροτάσεις της, όμως οι δανειστές και κυρίως ο Πωλ Τόμσεν, είχαν στις βαλίτσες τους συγκεκριμένα μέτρα και δεν δέχονταν καμία αλλαγή.

Η συνάντηση διεκόπη αρκετές φορές με τον κ. Τόμσεν να βγαίνει από τη σύσκεψη για να μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλέφωνο, ενώ το μεσημέρι υπήρξε πολύωρη διακοπή στις διαπραγματεύσεις.

Κατά την επανάληψη της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι στις 3 διαπιστώθηκε πλήρης διαφωνία για όλα τα θέματα και η τρόικα αποχώρησε από το τραπέζι των συζητήσεων αν και πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνισαν ότι «εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε αλλά αυτοί έφυγαν».

Το κενό ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ήταν τόσο μεγάλο που ξεπερνούσε τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος το απόγευμα πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να πάρει «γραμμή» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για τον χειρισμό των εργασιακών. Οι τροϊκανοί εισέπραξαν ένα μεγάλο «όχι» από τους πολιτικούς αρχηγούς και έτσι ακόμη και η μεταμεσονύχτια σύσκεψη κατέληξε σε ναυάγιο.

Ο υπουργός Εργασίας είχε το βράδυ επαφή που κράτησε λίγα λεπτά με τους δανειστές και παραδέχτηκε ότι το χάσμα είναι μεγάλο. «Η απόσταση είναι μεγάλη . Αυτήν την απόσταση προσπαθούμε να την κλείσουμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Θα αναλάβω πρωτοβουλίες για πώς θα κινηθούμε», είπε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ρήξης και βέβαια μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά, το ανάλογο κλίμα από το ΠΑΣΟΚ και την ενιαία γραμμή της κυβέρνησης κατά της τρόικας στο συγκεκριμένο θέμα, όλα έδειχναν ότι το αδιέξοδο ήταν ανυπέρβλητο.

Ωστόσο ξαφνικά, μετά τις 11 το βράδυ ο Π. Τόμσεν με μια λακωνική δήλωση έκανε λόγο για συμφωνία στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Στο ίδιο κλίμα και ο Γ. Στουρνάρας καθώς φαίνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί άναψαν το πράσινο φως για να περάσουν όλα τα μέτρα του πακέτου, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η αύξηση της φορολογίας...

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.