.Reuters: Μετά τις αμερικανικές εκλογές η έκθεση της τρόικας


Σε νέα παράταση οδηγείται το θρίλερ της εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters θέλουν να αποφύγουν τυχόν κραχ στην παγκόσμια οικονομία πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ και διπλωμάτες.
Η έκθεση της τρόικας αναμενόταν μέσα στον Οκτώβριο, πιθανότατα πριν το επόμενο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου.

Θέτει τις βάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Αθήνα, η οποία, όπως αναφέρει το πρακτορείο, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και πιθανόν να πιεστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

Οι διχογνωμίες στην τρόικα σχετικά με το ακριβές μέγεθος του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση να καθυστερήσει για δύο ακόμα εβδομάδες, δείχνει πιθανή μια καθυστέρηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αναφέρει το πρακτορείο. 

Στο μεταξύ, η Ελλάδα πρέπει να τακτοποιεί βραχυπρόθεσμα ομόλογα και οι τράπεζες της θα αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδας.

«Το επιτελείο του Ομπάμα δεν θέλει το παραμικρό σε μακροοικονομική κλίμακα το οποίο θα προκαλούσε αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου», είπε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες εκθέσεις της τρόικας έπεσαν έξω.

Αρκετές πηγές στη Γερμανία έχουν διαρρεύσει ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έχουν ξεκαθαρίσει σε αρκετές συζητήσεις με τους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους συνεργάτες τους ότι δεν θα ήθελαν εκπλήξεις πριν τις κρίσιμες εκλογές.

«Είναι πιθανό η έκθεση της τρόικας να μετατεθεί για μετά την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ», είπε αξιωματούχος από το Βερολίνο στο πρακτορείο, σε καθεστώς όμως ανωνυμίας. Ερωτηθείς  αν αυτό ήταν αίτημα της Ουάσιγκτον απάντησε: «Δεν θέλουν καμιά έκπληξη».

.Ρήτρες επιτυχίας ως διασφάλιση στην τρόικα


Πρόσθετο μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να πέσει τον Ιανουάριο του 2014 εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εκτελέσει πιστά τον Προϋπολογισμό 2013.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αποκάλυψε σήμερα πως η Κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα να μπουν ρήτρες αιρεσιμότητας  στο πρόγραμμα έτσι ώστε όταν κάποια μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά δεν εφαρμόζονται να ενεργοποιούνται αυτόματα άλλα αντισταθμιστικά μέτρα για να καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό.

«Η πρότασή μας είναι - και συμπίπτει με τη δική τους- ότι αν δεν πιάσουμε το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα το 2013, και είμαστε π.χ μείον 500 εκατ. θα πρέπει από 01/01/2014 να πάρουμε 500 εκ. πρόσθετα μέτρα. Θέλουν διασφάλιση ότι τα μέτρα θα αποδώσουν», τόνισε το στέλεχος.

Οι ρήτρες αιρεσιμότητας θα συνταχθούν σε συνεργασία Κυβέρνησης τρόικας και θα παρουσιασθούν στο Eurogroup Working Group στις 28 Σεπτεμβρίου.

.Διαψεύδει η τρόικα ότι η έκθεση για την Ελλάδα θα καθυστερήσει


Διέψευσαν στελέχη της τρόικας δημοσίευμα του Reuters ότι η έκθεση για την Ελλάδα από ΔΝΤ και ΕΕ θα καθυστερήσει και θα δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Όπως μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκπρόσωποι της τρόικας ξεκαθάρισαν πως το δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σημειώνεται, πως η έκθεση της τρόικα αποτελεί τη βάση για την απόφαση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο και θα επιστρέψουν σε περίπου μια εβδομάδα, πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

.Συνάντηση Σαμαρά - Μόντι


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, στη Ρώμη, στο πλαίσιο των επαφών του κ. Σαμαρά με Ευρωπαίους εταίρους, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης ανακοίνωσε νωρίτερα τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ύφεση και το 2013 πριν την επιστροφή σε θετικά πρόσημα. 
Παράλληλα έσπευσε να καθησυχάσει τους Ιταλούς λέγοντας ότι βλέπει φως στο τέλος του -τελικά, μακρύτερου- τούνελ της ιταλικής ύφεσης.
Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών του CDI (Διεθνής Κεντροδεξιών Κομμάτων). Αύριο, ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο XVI. 

.Β. Σόιμπλε: Κανείς δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ


«Κάνεις δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρίνισε ωστόσο ότι με τα λόγια δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα λιτότητας και επανέλαβε ότι όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη». 
Επισήμανε ότι σε περίπτωση αποτυχίας του ευρώ, «οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από ό,τι οι Έλληνες», ενώ ζήτησε να μην συζητείται καν το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς οι εικασίες προκαλούν αβεβαιότητα. 

Αναφερόμενος στην Έκθεση της τρόικας, επισήμανε ότι δεν μπορεί παρά να καταγράφει την αντικειμενική πραγματικότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και εξέφρασε τον σεβασμό του για τα βάρη που υφίσταται ο ελληνικός λαός.

Μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι στήριξε το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Πρέπει να αναλογιστούμε και την διάθεση που υπάρχει στο ΔΝΤ, λόγω της διαρκούς ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά προβλήματα και της συνεχούς αθέτησης των συμφωνιών», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

.«Παγκόσμια η μάστιγα των στημένων παιχνιδιών»


Υπέρ μιας παγκόσμιας υπηρεσίας της FIFA για την καταπολέμηση της μάστιγας των "στημένων" παιχνιδιών τάσσεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος πήρε μέρος στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Αθλητισμού των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις στο ΑΜΠΕ ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι αυτή η υπηρεσία θα πρέπει να διαβιβάζει την όποια καταγγελία στις χώρες και σε κάθε μία να υπάρχει αθλητικός εισαγγελέας, 
ο οποίος επιλαμβάνεται σύντομα των καταγγελιών, ώστε να ξέρουν αυτοί που "βιάζουν" τον αθλητισμό, ότι μπορεί να συλληφθούν.  

Εκτός από την καταπολέμηση της μάστιγας των "στημένων" παιχνιδιών, βασικό θέμα της άτυπης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα του αθλητισμού στην υγεία. 

Το θέμα της υγείας είναι πολύ σοβαρό, είπε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι έχουν γίνει μετρήσεις και έχει αποδειχθεί ότι με επένδυση ενός εκ. ευρώ στον αθλητισμό το κέρδος για την υγεία είναι επτά εκ. ευρώ. 

.ΣτΕ: Δίδακτρα θα καταβάλλουν οι φοιτητές για το μεταπτυχιακό


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικές και νόμιμες οι διατάξεις του νόμου 3685/2008 που προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Τα δίδακτρα αυτά, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να είναι υψηλά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές

ενώ παράλληλα, για τον καθορισμό του ύψους τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται η συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία.

.Συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα


Συνάντηση με τον Γιάννη Δραγασάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπεύθυνο της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Οικονομίας, είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν και πήραν αναλυτική ενημέρωση για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε μέσα από το νέο πρόγραμμα των δημοσιονομικών μέτρων

.Και η Ισπανία ετοιμάζεται για αύξηση συνταξιοδότησης στα 67 έτη


Η Ισπανία εξετάζει το «πάγωμα» των συντάξεων και την ταχύτερη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, καθώς σπεύδει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να ικανοποιήσει τους όρους της βοήθειας που αναμένεται να ζητήσει για την οικονομία της, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερ που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ΕΕ εργάζεται στο παρασκήνιο για να ανοίξει το δρόμο για ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ισπανίας και την αγορά των ομολόγων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), 
βοηθώντας τη Μαδρίτη να διαμορφώσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη (27 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις σχετικές συζητήσεις, αναφέρουν οι Financial Times, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνονται σε μέτρα 

που θα ζητηθούν από τους διεθνείς δανειστές ως μέρος του νέου προγράμματος διάσωσης, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα μέτρα θα είναι έτοιμα πριν από την επίσημη αίτηση για βοήθεια από τη Μαδρίτη.

.Κινητά μνημεία, ένα κύπελλο και ένα μετάλλιο του Σπύρο Λούη


Κινητά μνημεία χαρακτηρίστηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ένα κύπελλο και ένα μετάλλιο που δωρήθηκαν στον Σπύρο Λούη τιμής ένεκεν για τη διάκρισή του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Το μετάλλιο, διαμέτρου 9,3 εκατοστών, απένειμε στον Σπύρο Λούη ο Χίτλερ κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο.

 Στην τελετή ο Λούης, που είχε συμπληρώσει ήδη τα 73 χρόνια ζωής, συμμετείχε ως φουστανελοφόρος και εκπρόσωπος της ελληνικής αποστολής. Ο Λούης μάλιστα παρέδωσε στον Χίτλερ ένα κλαδί ελιάς και εκείνος του απένειμε το αναμνηστικό μετάλλιο. 

Το κύπελλο παραγγέλθηκε αποκλειστικά σε αγγλικό εργαστήριο για να δοθεί ως δώρο στον Σπύρο Λούη από το κατάστημα Σίδνεϊ Νοέλ, που αντιπροσώπευε αγγλικό οίκο και είχε έδρα στα τέλη του 19ου αιώνα στην οδό Σταδίου. Κατασκευάστηκε από κράμα γαλβανισμένου μετάλλου.

Και τα δύο αντικείμενα έχει στην κατοχή της η εγγονή του ολυμπιονίκη, Ελένη Τοπάλογλου. 

.Δράμα για 200.000 ελληνικές οικογένειες με μέλος τους με άνοια


Σε μείζον ιατρο-κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα εξελίσσεται η άνοια, με πιο συχνή μορφή (60%) τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία ήλθε στο προσκήνιο με την αύξηση του αριθμού των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Οι επιπτώσεις της, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τεράστιες.
Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασθενείς με άνοια σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια και προειδοποιούν ότι, αν δεν βρεθεί θεραπεία, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στην επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. 

Το κόστος της άνοιας, υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσόν που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει μια καινούργια περίπτωση άνοιας κάθε 4 δευτερόλεπτα. 

Εάν λάβουμε υπόψη μας τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, τα επόμενα 40 χρόνια θα υπάρξουν 115 εκατ. άτομα με άνοια παγκοσμίως, κάτι που θα επιβαρύνει κατά πολύ τα υγειονομικά συστήματα των χωρών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, καθηγήτρια του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια. 

Στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια υπολογίζονται γύρω στις 200.000, και μαζί τους πάσχει όλη η οικογένεια. 
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, 

Παρασκευή Σακκά, στην οικογενειοκρατική ελληνική κοινωνία οι ασθενείς με άνοια φροντίζονται κατά 90% στο σπίτι από 400.000 περιθάλποντες, μέλη των οικογενειών τους (συζύγους, παιδιά, αδέλφια).

 Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ασθενών με άνοια, επιδρούν στην υγεία των περιθαλπόντων, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

.Μειώνονται απελπιστικά οι πάγοι της Αρκτικής


Οι πάγοι της Αρκτικής έχουν συρρικνωθεί στον μικρότερο εμβαδόν τους στα 33 χρόνια που τηρούνται στοιχεία επίσημων αρχείων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Χιονιού και Πάγων, στο Μπούλντερ του Κολοράντο.

Οι πάγοι της Αρκτικής φαίνεται να καλύπτουν μόλις 3,41 εκατομμύρια χιλιόμετρα στις 16 Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωση του το συγκεκριμένο κέντρο.

Είναι 700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μειωμένο από την προηγούμενη μέτρηση των 4,17 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις 18 Σεπτεμβρίου του 2007

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.