.Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Οι Ευρωπαίοι γελάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όμως με τη Χρυσή Αυγή

"Αυτό που με φοβίζει πολύ είναι ένα είδος αδράνειας. Νομίζεις ότι οι Έλληνες έχουν πάθει καθίζηση. Δεν υπάρχει ένα όραμα. Μνημόνιο-όχι μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι όραμα; Τι θα πεις στα παιδιά; Όχι μνημόνιο, καλά, αλλά μετά; Πολύ περισσότερο απ’ όλα με φοβίζει ότι έχασαν οι Έλληνες τη δυνατότητα -όχι της ελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους- αλλά του οράματος". 

Αυτά υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόνης και με τιμές απ... περισσότερα »

.Νέο ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά 10ετή και 5ετή ομόλογα

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε πριν από λίγο η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προέρχονται από την πλατφόρμα του Bloomberg η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,57%, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο "ρεκόρ" που είχε καταγραφεί στις 10 Ιουνίου όταν η απόδοση του είχε διαμορφωθεί στο 5,58%.
Η άνοδος της τιμής του ελληνικού ομολόγου αντανακλά το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έστειλε σήμα για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη. 

Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,94% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) μεταξύ των δύο τίτλων να διαμορφωθεί στο 4,63%.

Σε αντίστοιχη τροχιά κινείται και το 5ετές ελληνικό ομόλογο, του οποίου επίσης η απόδοση υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα της έκδοσης του, και συγκεκριμένα στο 3,88%.

.Από 1ης Σεπτεμβρίου, το νέο φθηνότερο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Πρεμιέρα» από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, για τις αλλαγές στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μειώσεις όπως αυτή του βασικού εισιτηρίου, στα 1,20 ευρώ από 1,40 σήμερα, αλλά και η μείωση της διάρκειάς του στα 70 λεπτά, από τη 1,5 ώρα που είναι σήμερα. 

Επιπλέον, πολλές πρωτοβουλίες θα δρομολογηθούν ή θα ενισχυθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισιτηριοδιαφυγή, όπως για παράδειγμα η πολιτική «επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα», τα τουρνικέ σε λεωφορεία, και εκτεταμένοι έλεγχοι από το ενισχυμένο ενιαίο Σώμα ελεγκτών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, καθιερώνεται μία κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα, με μηνιαίο κόστος 30 ευρώ. Η κάρτα αυτή αντικαθιστά τις ήδη υπάρχουσες: τη μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (τρέχουσα τιμή 45 ευρώ) και τη μηνιαία κάρτα για λεωφορεία/τρόλεϊ/τραμ (τρέχουσα τιμή 20 ευρώ). 

Επομένως, με ένα ευρώ την μέρα οι πολίτες της Αθήνας θα μπορούν να μετακινούνται σε ολόκληρη την πόλη. ς μεταφοράς, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μειώσεις όπως αυτή του βασικού εισιτηρίου, στα 1,20 ευρώ από 1,40 σήμερα, αλλά και η μείωση της διάρκειάς του στα 70 λεπτά, από τη 1,5 ώρα που είναι σήμερα. 

Επιπλέον, πολλές πρωτοβουλίες θα δρομολογηθούν ή θα ενισχυθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισιτηριοδιαφυγή, όπως για παράδειγμα η πολιτική «επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα», τα τουρνικέ σε λεωφορεία, και εκτεταμένοι έλεγχοι από το ενισχυμένο ενιαίο Σώμα ελεγκτών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, καθιερώνεται μία κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα, με μηνιαίο κόστος 30 ευρώ. Η κάρτα αυτή αντικαθιστά τις ήδη υπάρχουσες: τη μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (τρέχουσα τιμή 45 ευρώ) και τη μηνιαία κάρτα για λεωφορεία/τρόλεϊ/τραμ (τρέχουσα τιμή 20 ευρώ). Επομένως, με ένα ευρώ την μέρα οι πολίτες της Αθήνας θα μπορούν να μετακινούνται σε ολόκληρη την πόλη.

.Στο επίκεντρο η οικονομική κατάσταση της Ευρώπης

Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο συναντήθηκε σήμερα, ο προτεινόμενος από τη γαλλική κυβέρνηση ευρωπαίος επίτροπος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, με δεδομένο το σχηματισμό της νέας γαλλικής κυβέρνησης αφενός και την προοπτική της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφετέρου.

Ο κ. Μοσκοβισί θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν την τοποθέτησή του ως πολύ θετική για τη χώρα.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.