.Δίωξη για κακούργημα στον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ για «φούσκωμα» του ελλείμματος


Την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση του διογκωμένου ελλείμματος του 2009, υπόθεση που ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής, Γεωργαντά, σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και δυο ακόμη μελών της, ζητά να ασκηθούν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.
 Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και των μελών της Κωνσταντίνου Μολφέτα προϊσταμένου διεύθυνσης εθνικών λογαριασμών και της Ευσταθίας Ξενάκη, προϊσταμένης γενικής διεύθυνσης στατιστικής.
 Οι ποινικές διώξεις αφορούν στα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου, ενώ για τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ζητείται επιπλέον δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
 Ο κ. Πεπόνης, που ερεύνησε την υπόθεση, ζητά η σχετική δικογραφία να διαβιβαστεί σε ανακριτή του νόμου 4022 περί διαφθοράς και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί ή συμμετοχή άλλων προσώπων σε αυτές τις πράξεις ή αν προκύπτουν άλλα αδικήματα.
 Σύμφωνα με τις καταγγελίες,  στις οποίες είχε προβεί η κ. Γεωργαντά το έλλειμμα του 2009, είχε διογκωθεί τεχνητά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Η αντίδραση Παπανδρέου
Αργά το βράδυ της Τρίτης και αφού είχε γνωστή η δίωξη στην ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο πρώην πρωθυπουργός μέσω του γραφείου του εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:
«Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.
Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις.
Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστιστικό για την χώρα και τους Έλληνες.
Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο.
Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.
Έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία».

.Οριακά μπροστά η ΝΔ


Με οριακό προβάδισμα 0,2% μπροστά στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΝΔ απάντησε το 22,5% των ερωτηθέντων (σε σχέση με 21,5% τον Δεκέμβριο του 2012), ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ το 22,3% (22,7%), Χρυσή Αυγή το 9,7% (9,6%) και ΠΑΣΟΚ το 5,7% (5,6%). 
Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,6% (5,4%), η ΔΗΜΑΡ με 4,6% (4,5%) και το ΚΚΕ με 4,3% (4,7%). Άλλο Κόμμα απάντησε το 5,2% (5,7%), Άκυρο/Λευκό/Αποχή το 10,9% (9,6%) και ΔΞ/ΔΑ (Δεν ξέρω/Δεν απαντώ) το 9,2% (10,7%).
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) η ΝΔ λαμβάνει 28,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ 27,9%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 12,2%, ΠΑΣΟΚ με 7,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,0%, ΔΗΜΑΡ με 5,8%, ΚΚΕ με 5,3% και Άλλο Κόμμα με 6,4%.
Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγεται από το 53,2% των ερωτηθέντων και ο Αλέξης Τσίπρας από το 30,9%, ενώ ένα 15,9% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 44,5% (26,6% τον Δεκέμβριο του 2012) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ με 44,4% (60,3%). Άλλο Κόμμα απάντησε το 3,5% των ερωτηθέντων (3,0%) και ΔΞ/ΔΑ το 7,6% (10,1%).

.Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Τσίπρας


Εκτενή συζήτηση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και την περιοχή μας, είχε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν «σημεία συμφωνίας και διαφωνίας», με ταύτιση απόψεων και «κοινή διαπίστωση» ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν οδηγεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και ότι η Γερμανία επιμένει σε επικίνδυνες πολιτικές.
Κατά τη συνάντηση έγινε «ουσιαστική ανταλλαγή» απόψεων στα ζητήματα της οικονομίας, της ΑΟΖ και της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, παρουσίασε με «ξεκάθαρες τοποθετήσεις» τις θέσεις του για την εξάπλωση της βίας στην Ελλάδα, για τη Χρυσή Αυγή και τον αντισημιτισμό, χωρίς οι συνομιλητές του να δώσουν συνέχεια στα θέματα αυτά, εμφανιζόμενοι ικανοποιημένοι για τις θέσεις που διατύπωσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις διαφορές με την πΓΔΜ, ενώ υπογράμμισε επίσης το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για αξιοποίηση της ΑΟΖ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας την αντίθεσή του περί «συμψηφισμού» με το χρέος της χώρας.
Τέλος, επισήμανε τις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή να εμφανίζεται αποδυναμωμένος λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά η χώρα μας έχει να διαδραματίσει ένα «σημαντικό ρόλο», στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη «συνέχεια και τη συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική.

.Συγκροτήθηκε σε σώμα η Προανακριτική Επιτροπή


Η Προανακριτική Επιτροπή εξέλεξε το προεδρείο της με επτά ψήφους υπέρ και έξι λευκά. Πρόεδρός της εξελέγη ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αντιπρόεδρος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και γραμματέας ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Αυτή ήταν η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας την οποία υπερψήφισαν οι πέντε βουλευτές της ΝΔ και οι δύο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Λευκό ψήφισαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι τρεις βουλευτές που εκπροσωπούν τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η προανακριτική Επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, προκειμένου να προσδιορίσει τις ημέρες και τις ώρες των συνεδριάσεών της, ενώ μια πρώτη συζήτηση θα γίνει και σχετικά με τις προτάσεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά την κλήτευση των μαρτύρων.

.Ελονοσία -τυφοειδής πυρετός, απειλές για όσους ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες


Η υγεία όσων ταξιδεύουν από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της Δύσης προς κάποια τροπική χώρα, κινδυνεύει συχνότερα από δύο ασθένειες, την ελονοσία και τον τυφοειδή πυρετό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έδειξε ότι η ελονοσία πλήττει κυρίως τους ταξιδιώτες στη Δυτική Αφρική, ενώ ο τυφοειδής πυρετός στην Ινδία και τις γύρω χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νορβηγό Μόγκενς Γιενσένιους του πανεπιστημίου του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό τροπικής ιατρικής και υγιεινής "American Journal of Tropical Medicine and Hygiene" μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 83.000 άρρωστους ταξιδιώτες προερχόμενους από πολλές δυτικές χώρες, οι οποίοι είχαν επιστρέψει από ταξίδι σε κάποια τροπική χώρα κατά την περίοδο 1996- 2011.

Kάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 50 εκατομμύρια Δυτικοί ταξιδιώτες επισκέπτονται -κυρίως για τουρισμό ή για δουλειές- τις τροπικές χώρες στην Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Ωκεανία, ενώ ο αριθμός τους εμφανίζει ανοδική τάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.