.Τι νόημα έχει ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται η απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, καθώς όλοι οι υπόλοιποι το θέλουν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έλεγε όχι για λίγη δημοσιότητα. Θα είναι η πρώτη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό και με ένα μείζον θέμα όπως αυτό του Προσφυγικού.

 Κατ' αρχάς δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι η σύσκεψη θα σημάνει και ευρύτερη συναίνεση. Να το ξεχάσουν όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη στον Τσίπρα για να βγει από τα δύσκολα, δήθεν υπηρετώντας την πατρίδα. Να υπάρξει μια συνεννόηση, αλλά όχι και να πιστεύουν ορισμένοι... περισσότερα »

.Ευρωπαϊκή «προδοσία» στη Βιέννη: Εμείς στηρίζουμε τα Σκόπια

Μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Στη Διάσκεψη, στην οποία -αποκλείοντας την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας-, συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της "Μακεδονίας"», καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με την Αυστρία

Κατά των εθνικών λύσεων τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας του. Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. «Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί «το μέλλον της Σένγκεν».

Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε ο Ντ. Τουσκ, ωστόσο προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε ο Ντ. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της.

Τέλος, επισήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αποφυγή του Brexit, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως κατέληξαν σε μια δίκαιη λύση. «Η ετυμηγορία ανήκει τώρα στους Βρετανούς πολίτες» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ ενώ ανέφερε ότι, αν αυτή είναι αρνητική, τότε το μέλλον της ΕΕ θα αλλάξει για πάντα «επί τα χείρω». Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.