.To «Πορτοκαλί, Κόκκινο, Κίτρινο» που κόστισε 86,9 εκατ. δολάρια


Η ελαιογραφία του Mark Rothko, που σχεδιάστηκε το 1961 και έχει τον τίτλο «Πορτοκαλί, Κόκκινο, Κίτρινο» («Orange, Red, Yellow»)  έκανε ένα νέο ρεκόρ σε δημοπρασία για μεταπολεμικό έργο, κάτι που ο οίκος Christie’s χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου».

Ο τεράστιος αυτός πίνακας έφτασε να πωληθεί στην τιμή των 86,9 εκατ., ξεπερνώντας τα 86,3 εκατ. που είχε κοστίσει το «Τρίπτυχο» του Φράνσις Μπείκον σε δημοπρασία του 2008, και κατείχε τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου μεταπολεμικού έργου στην Ιστορία.

Το «Πορτοκαλί, Κόκκινο, Κίτρινο» αποτελούσε μέρος της συλλογής του Ντέιβιντ Πίνκους, και εκτείθετο ως δωρεά στο Μουσείο της Φιλαδέλφιας των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα η «Κραυγή» του Edvard Munch έκανε ρεκόρ για ένα έργο τέχνης όλων των εποχών, καθώς πωλήθηκε για 119,9 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη, από τον οίκο Sotheby's.

.«Στο σφυρί» ο Σκορπιός


Μπορεί ο παππούς της να έβαλε όρο ότι το ιδιωτικό νησί της οικογενείας δεν θα πρέπει να πωληθεί ποτέ, αλλά μόνο να προσφερθεί δωρεάν στους εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αλλά τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν αλλάξει σήμερα για την οικογένεια Ωνάση – και όχι μόνο.
Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, η Αθηνά Ωνάση, μοναδική κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, αποφάσισε να πουλήσει τον Σκορπιό, το όμορφο νησάκι που από πάππου... προς εγγονή, βρέθηκε στα χέρια της.

Ήδη, γνωστοί μεγαλομέτοχοι του διεθνούς στερεώματος ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτό το μικρό τουριστικό παράδεισο, προς εκμετάλλευση για τις προσωπικές διακοπές τους, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Microsoft, Bill Gates, αλλά και ο Ρώσος μεγιστάνας Roman Abramovich. 

.Πώς θα γίνουν οι 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο


Μετακινήσεις, επανεκπαίδευση προσωπικού αλλά και απολύσεις περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Mεταρρύθμισης, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 2.000 «διαθεσιμότητες» δημοσίων υπαλλήλων, που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπειτα από πιέσεις της τρόικας, θα προκύψουν από καταργούμενους και συγχωνευόμεvoυs οργανισμούς αλλά και από τον «σκληρό» πυρήνα των κρατικών υπηρεσιών, καθώς με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Mεταρρύθμισης επιταχύνονται οι διαδικασίες οριστικοποίησης των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς και η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, προκειμένου να εκδικαστούν εκατοντάδες υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

Στην τελική φάση βρίσκεται, όπως αναφέρει το Έθνος, και η αξιολόγηση 1.500 φορέων του δημοσίου, από τους οποίους θα επιλεγούν περισσότεροι από 200 οργανισμοί για να ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα αφορά το 2ο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους.

«Κλειδί» για την εφαρμογή του σχεδιασμού αποτελεί η κατάργηση οργανικών θέσεων, ακόμα και υπηρεσιών στα νέα οργανογράμματα που θα διαμορφωθούν στα υπουργεία.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που καταργείται η οργανική τους θέση σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 101),τίθενται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με μηνιαίες απολαβές το 75% των αποδοχών τους. Μέσα σε αυτούς τους δώδεκα μήνες θα πρέπει να βρεθεί οργανική θέση με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, προκειμένου να μετακινηθούν.

Οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια και όποιος υπάλληλος αρνείται τη μετακίνηση θα απολύεται. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει καταργηθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών οργανικών θέσεων που θα μπορούσε να υποδεχτεί υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατατάσσονται σε πίνακες βάσει των προσόντων, της προϋπηρεσίας και της οικογενειακής τους κατάστασης προκειμένου να μετακινηθούν. 

Πρώτοι στη λίστα των μετακινήσεων θα βρεθούν οι πτυχιούχοι με προϋπηρεσία, ενώ στον προθάλαμο της απόλυσης θα τοποθετηθούν οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις θα κληθούν να επανεκπαιδευτούν, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε θέσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις (π.χ. μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων σε νοσοκομεία ή σε παραρτήματα του ΙΚΑ).

.Ισραηλινή επίθεση κατά του «Εστέλ»


Στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγε σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε τον πλου του σκάφους "Estelle", σημαίας Φινλανδίας και το οδηγεί στο λιμάνι Ασντότ. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής Πρεσβείας από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους. Στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων. Σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 17 Οκτωβρίου αποτρέποντας τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.»
Νωρίτερα ρυμουλκήθηκε από το ισραηλινό ναυτικό και οδηγήθηκε προς το λιμάνι Αζντότ το ιστιοφόρο «Εστέλ» που μεταφέρει διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Υπήρξε περικύκλωση από σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία διέκοψαν την πορεία του.
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επέμβαση του Ισραήλ στο πλοίο Εστέλ, θυροκόλλησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ , αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα, Παν. Λαφαζάνη, Ρ. Δούρου, Μ. Μπόλαρη και τον Κ. Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ επισκέφθηκε την πρεσβεία του Ισραήλ και ζήτησε να δει υπεύθυνους από το Ισραήλ. Την ενημέρωσαν, όμως, ότι δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος, παρά μόνο το προσωπικό ασφαλείας.
Ακτιβιστές δηλώνουν ότι δέχθηκαν «επίθεση σε διεθνή ύδατα» και κάνουν λόγο για κομάντος που ανέβηκαν στο πλοίο.  Όλοι οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης, όπου εκεί μεταβαίνει ο Έλληνας επιτετραμμένος, καθώς στο σκάφος βρίσκονται και πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας.
Η επίσημη ιστοσελίδα του φινλανδικού πλοίου Estelle που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας τέθηκε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες σήμερα. Σύμφωνα με τους οργανωτές της αποστολής του πλοίου, η ιστοσελίδα δέχτηκε στοχευμένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DOS). 
Ο Αμερικανός καθηγητής και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος ανέμενε στη Λωρίδα της Γάζας την άφιξη του Estelle, δήλωσε ότι η αναχαίτιση του πλοίου δείχνει ότι "το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και σκοπεύει να συνεχίσει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού". Ο 83χρονος καθηγητής έφτασε στη Γάζα την Πέμπτη από την Αίγυπτο, με σκοπό να παρακολουθήσει ένα συνέδριο.
Την συμπαράστασή του στους επιβαίνοντας του ιστιοφόρου Estelle, με προορισμό την Γάζα, εξέφρασε ο Α. Τσίπρας με σημερινή δήλωσή του.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας, δύο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα 
και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα».
«Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Εστέλ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. 
Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η στρατιωτική συμφωνία - συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

.Πλησιάζει η οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά ο Μ. Μόντι


 «Ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα δούμε ξεκάθαρα μηνύματα οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, μιλώντας στην συνέλευση της αγροτικής ομοσπονδίας Coldiretti, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με τον Μόντι «η Ιταλία έδειξε ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυστηρά μέτρα. 
Σε αυτή την φάση, κατά συνέπεια, πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το στοιχείο της εμπιστοσύνης, με στόχο να γίνουν χειροπιαστές οι θετικές επιπτώσεις που ακόμη δεν μπορούμε να διακρίνουμε και να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες οι οποίες, ευτυχώς, δεν έγιναν αισθητές».

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θεωρεί ότι «στην Ευρώπη, πρέπει να χτυπά, κανείς, τις γροθιές του στο τραπέζι», αν και, «υπάρχουν άτομα που είναι ακόμη πιο σκληρά από τα συγκεκριμένα τραπέζια».

.Η ασπιρίνη καθυστερεί την απώλεια νοητικών ικανοτήτων των ηλικιωμένων


Η ασπιρίνη μπορεί να καθυστερήσει την κατάπτωση των νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη μιας ασπιρίνης καθημερινά, επιβραδύνει τη σταδιακή επιδείνωση των νοητικών ικανοτήτων, ιδίως των ηλικιωμένων γυναικών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής πάθησης.
Πάντως, η σουηδική μελέτη, μ? επικεφαλής την Άνε Μπέργιεσον - Χάνσον του Τμήματος Ψυχιατρικής της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, 

ενώ βρήκε ότι η ασπιρίνη μπορεί να καθυστερήσει την μείωση των νοητικών ικανοτήτων των γυναικών που κινδυνεύουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, δεν διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια ορατή θετική επίδραση στο ρυθμό εμφάνισης της άνοιας ή της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Στην ουσία, η έρευνα δείχνει ότι η ασπιρίνη προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων και αυτό έχει θετική επίπτωση στις νοητικές ικανότητές τους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ηλικίας 70 έως 92 ετών, για χρονικό διάστημα πέντε ετών. Οι νοητικές επιδόσεις αυτών των γυναικών ελέγχθηκαν τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της πενταετίας.

Όσες γυναίκες έπαιρναν κάθε μέρα ασπιρίνη για όλο αυτό το διάστημα, εμφάνισαν πολύ μικρότερη πτώση στις νοητικές επιδόσεις τους σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Τα τεστ περιλάμβαναν ερωτήσεις νοημοσύνης, προσανατολισμού, οπτικο-χωρικών ικανοτήτων κ.α.
Η ερευνήτρια Σίλκε Κερν όμως προειδοποίησε ότι «δεν είναι γνωστοί οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την τακτική λήψη ασπιρίνης.

 Για παράδειγμα, τυχόν έλκη και αιμορραγίες μπορεί να υπερτερούν έναντι των ωφελειών που παρατηρήσαμε». Γι? αυτό, όπως είπε, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και θα ελεγχθούν οι εν λόγω γυναίκες (όσες ζουν) ξανά μετά από άλλα πέντε χρόνια.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.