.Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ είχε η Ελλάδα τον Οκτώβριο


Τον χαμηλότερο πληθωρισμό (0,9%) στην ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012, έναντι 0,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τον ίδιο μήνα, ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,5%, έναντι 2,6% τον Σεπτέμβριο και στην «ΕΕ των 27» στο 2,6%, έναντι 2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ κατέγραψαν η Ελλάδα (0,9%), η Σουηδία (1,2%) και η Λετονία (1,6%), ενώ τον υψηλότερο πληθωρισμό κατέγραψαν η Ουγγαρία (6%), η Ρουμανία (5%) και η Εσθονία (4,2%).

Σε δωδεκάμηνη βάση (Οκτώβριος 2011- Οκτώβριος 2012), ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% και στην «ΕΕ των 27» στο 2,8%. Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ κατέγραψαν η Σουηδία (0,9%), η Ελλάδα (1,4%) και η Ιρλανδία (1,9%). Ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Ουγγαρία (5,5%), στην Εσθονία (4,3%) και στην Πολωνία (4%).

Στο σύνολο της ΕΕ, οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που σημειώθηκαν σε ετήσια βάση (Οκτώβριος 2012- Οκτώβριος 2011) ήταν οι εξής: ενέργεια (+8%), τσιγάρα και οινοπνευματώδη (+4%), μεταφορές (+4,1%), κατοικία (+4%), εστιατόρια- ξενοδοχεία (+1,4%), εκπαίδευση (+3%), υγεία (+2,4%), οικιακός εξοπλισμός (+1,2%), είδη ένδυσης (+1,2%), τρόφιμα (+2,9%), τηλεπικοινωνίες (-3,5%).

.Τσίπρας για ιδιωτικοποιήσεις


Μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο «ξεπούλημα του εθνικού πλούτου» αλλά και των «εθνικών δυνατοτήτων για ανάκαμψη», έστειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την Λάρυμνα, όπου σήμερα το μεσημέρι επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους και το σωματείο τους για την κατάσταση που επικρατεί σ' αυτή τη φάση.
«Το μεγάλο έγκλημα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις- που θα επαναφέρουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο, όταν πολύ γρήγορα θα βρεθούμε σε θέση διακυβέρνησης, για να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφή. 
Το μεγάλο έγκλημα είναι ότι θέλουν τώρα, που βρίσκονται στην εξουσία αυτοί που κατεδάφισαν τον τόπο, να ξεπουλήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εθνικό πλούτο για να μην έχει στα χέρια της, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που θα αναλάβει πολύ σύντομα, τα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου.
Χαρακτήρισε τη ΛΑΡΚΟ «εμβληματική επιχείρηση», που το 2010 και 2011είχε κέρδη και κατέχει «το 3% των εθνικών εξαγωγών», για να συμπληρώσει πως «πρόκειται για μια ιστορική βιομηχανία που έχει συνδέσει την παρουσία της με τις δυνατότητες και τις πρωτοβουλίες παραγωγικής και βιομηχανικής ανασυγκρότησης του τόπου».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις προβλέψεις εισροών από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις επιλογές των μέτρων. «Μας έχουν φορτώσει χρέη μέχρι το λαιμό», είπε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα να αντιδράσει, αλλά ούτε και να διαπραγματευτεί.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, είπε πως «ο λόγος είναι ότι οι πιστωτές ζητούν να πάρουν και τα τιμαλφή, να πάρουν και τα ασημικά, να πάρουν ότι έχει απομείνει» και χαρακτήρισε την πώληση της ΛΑΡΚΟ «εθνικό έγκλημα».
«Δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε συνεντεύξεις και να φωνάζουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη ότι αυτό το ξεπούλημα εμείς θα το σταματήσουμε και με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή την παράνομη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο κ. Τσίπρας θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα θύμισε μια ρήση του Ηλία Ηλιού:
«Κάποτε ένας ιστορικός ηγέτης της αριστεράς, ο Ηλίας Ηλιού, στο Κοινοβούλιο έλεγε "θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα". Το ίδιο θα πράξουμε τώρα και εμείς», είπε, ανεβάζοντας αισθητά τους τόνους και χαρακτήρισε παράνομη την τοποθέτηση του πρόεδρου στο ΤΑΙΠΕΔ.
«Είναι παράνομο, γιατί ακόμη και με τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν, ήθελε αυξημένη πλειοψηφία από την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να διοριστεί. Δεν είχε αυτή την πλειοψηφία», είπε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως έχει γίνει προσφυγή για το θέμα. 
«Όλοι περιμένουμε ότι αυτή η προσφυγή θα δημιουργήσει πραγματικά νομικό κώλυμα σε όλες αυτές τις διαδικασίες που θέλουν να περάσουν με πολύ γρήγορο τρόπο...», σημείωσε.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, ανέφεραν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την πορεία της επιχείρησης μέχρι σήμερα, τις συναντήσεις, συσκέψεις και διαβουλεύσεις που είχαν μέχρι με το υπουργείο, και επανέλαβαν ότι παρά τα προβλήματα το εργοστάσιο μέχρι σήμερα κινείται με ρυθμούς μιας κερδοφόρου επιχείρησης, ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για περίπου 20.000 οικογένειες, σε 6 νομούς, που ζουν από τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

.«Μας πάτησαν στο λαιμό»


Λάβρος κατά της τρόικας εμφανίστηκε ο υπ. Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου μίλησε για ασέλγεια σε βάρος των Ελλήνων πολιτών από τους δανειστές.
Τόνισε χαρακτηριστικά: «Μας πάτησαν στο λαιμό». 

Αναφερόμενος στο θέμα της ιθαγένειας επισήμανε ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα με αυστηρότερες διατάξεις», και συμπλήρωσε πως «έτσι ενισχύουμε τη παρουσία και τη δράση της Χρυσής Αυγής». 

Εξανθρωπισμό των φυλακών φιλοδοξεί να φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης με το νέο σωφρονιστικό κώδικα ο οποίος εισάγει μεταξύ άλλων την επέκταση της ημι- ελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων, τη δυνατότητα συνεύρεσης συζύγων και συντρόφων, ενώ για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα έκφρασης γνώμης κρατουμένων για θέματα της καθημερινότητάς τους. Προβλέπεται, ακόμη, αύξηση του χώρου που αναλογεί σε κάθε κρατούμενο από 2,5 τετραγωνικά σε 4 με 6 τετραγωνικά. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε και τον κώδικα του δικηγορικού επαγγέλματος, στον οποίο τονίζεται η ανάγκη υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια από την πλευρά του αγοραστή, κάτι που είναι μη συμβατό με όσα προβλέπει το μνημόνιο γύρω από αυτό το θέμα.

.«Έχω συναντήσει πολλούς εργατικούς Έλληνες»


Διαβεβαιώσεις ότι έχει συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα έδωσε σήμερα από το βήμα της τρίτης ελληνογερμανικής συνάντησης ο εντεταλμένος της γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. «Εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα το οποίο προβλέπει πολλές αρμοδιότητες», είπε και πρόσθεσε πως «χρειάζονται παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός».

«Πρέπει να υπάρξει τόλμη στη λήψη αποφάσεων και εκεί μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Με το προσωπικό που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο. 
Για να λειτουργήσει η οικονομία απαιτούνται σωστές διοικητικές δομές. Αυτές είναι και η καλύτερη εγγύηση για να προχωρήσει μια αναπτυξιακή πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ.

«Η σύνδεση μεταξύ μας είναι ειλικρινής και τίμια» τόνισε και πρόσθεσε ότι από την αρχή της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που ξεκίνησε από πέντε Έλληνες και πέντε Γερμανούς δημάρχους, σήμερα υπάρχουν απτά παραδείγματα συνεργασίας η οποία έχει επεκταθεί σε περισσότερους από 150 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Στις αλλαγές που έγιναν ως τώρα στην αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης επισημαίνοντας ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έδειξε το δρόμο της εξυγίανσης». Παράλληλα υπογράμμισε ότι μέσα από τις συμπράξεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας, θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 
«Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για να αναχαιτίσουμε την ανεργία να εντείνουμε τον πόλεμο κατά της φτώχειας, να εντείνουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, να ωθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στις αλλαγές και την ανάπτυξη», σχολίασε.

Ειδικά για το υπουργείο Εσωτερικών και τη λειτουργία του, γνωστοποίησε ότι τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στην αγορά, γεγονός που όπως τόνισε, «συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, γιατί αυτά ήταν οφειλόμενα από τους δήμους στις τοπικές επιχειρήσεις πριν την ψήφιση των μέτρων». Επιπλέον ανέφερε ότι νέα έσοδα θα προκύψουν από μεταρρυθμίσεις και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

«Στο μεσοπρόθεσμο πετύχαμε να περιορίσουμε τις οριζόντιες περικοπές και να προετοιμάσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική αυτονομία των δήμων. Τέτοια είναι η δημοτική ενημερότητα, η ενιαία αρχή ανά δήμο, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση και άλλα. 
Είμαι βέβαιος ότι η συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορεί να συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει νέες τεχνικές που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία» είπε ο υπουργός. Χαρακτήρισε δε ως παράδειγμα καινοτομίας στην προώθηση έξυπνων επενδύσεων το παρατηρητήριο ποιότητας που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και θα λειτουργήσει στο υπουργείο.

Ιδιαίτερη αναφορά στο κλίμα που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και την Ελλάδα με αφορμή την οικονομική κρίση έκανε, κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Οφείλουμε στους ίδιους τους δημότες μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε στις χώρες μας η οικονομική κρίση. 
Αυτό μπορεί να γίνει αποδυναμώνοντας τον «κίτρινο» Τύπο των δύο χωρών. Καμία χώρα της ΕΕ δεν πέτυχε τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Τα περί απείθειας και τεμπελιάς των Ελλήνων που καλλιεργούνται από τον «κίτρινο» Τύπο της Γερμανίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης συνάντησης της ελληνογερμανικής συνεργασίας απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ανέτ Γκροθ και ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ.

.Στη Μάλτα ο Σαμαράς


Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί, για τη Μάλτα, όπου είναι κεντρικός ομιλητής στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  με θέμα «Η Απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη-Ολοκληρώνοντας τη Νομισματική και Οικονομική Ένωση».
Ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, κ. Lawrence Gonzi. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα το απόγευμα. 

.Ο Μπερλουσκόνι «απειλεί την κυβέρνηση Μόντι με πρόωρες εκλογές»


«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι», απειλώντας να οδηγήσει τη χώρα «σε πρόωρες εκλογές», γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι αντιδρά στην διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στις περιοχές της Ρώμης, του Μιλάνου, καθώς και στην κεντρική περιφέρεια Μολίζε την 10η Φεβρουαρίου 2013, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Επιδίωκε την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις βουλευτικές εκλογές την Άνοιξη και φέρεται να απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Μόντι οσφραίνεται την δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο. 

Αναφέρεται σε ένα εναλλακτικό σχέδιο: σύμφωνα με σχολιαστές, αν ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης και μετά τις βουλευτικές εκλογές, τότε θα προταθεί ως διάδοχος του σημερινού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο?η θητεία του οποίου λήγει επίσης την άνοιξη.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα προσθέτει ότι «στο κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αυξάνονται οι δυσαρεστημένοι και δεν αποκλείεται σύντομα να δημιουργηθεί και αυτόνομη ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών».

Στα σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών αντέδρασε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι: «Η κεντροδεξιά δεν μπορεί να θέλει να υποκαταστήσει  τον πρόεδρο της δημοκρατίας, επιλέγοντας  την ημερομηνία των εκλογών. Θα πρέπει να ψηφίσουμε τον Φλεβάρη για τις περιφέρειες και την Άνοιξη για το κοινοβούλιο», είπε.

.Έτοιμος ο Νετανιάχου να διευρύνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα


 Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να "παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε επισήμως έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξεταστεί η ισραηλινή "επίθεση" εναντίον της Γάζας, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στον ΟΗΕ έστειλε επίσημο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και τον πρεσβευτή της Ινδίας, ή χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την περίοδο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως χθες βράδυ για να συζητήσει για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά δεν έλαβε καμιά απόφαση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σάββατο, στο Κάιρο, για να συζητήσουν για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από αίτημα της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων, ανακοίνωσε σήμερα ο παναραβικός οργανισμός.

Παράλληλα στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ετοιμάζονται για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν μετά το θάνατο του αρχηγού του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, του Αχμεντ Σαΐντ Χαλίλ αλ-Τζαμπάρι χθες, σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.
Μετά τις επιδρομές, μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους εξαπέλυσαν παλαιστίνιοι ένοπλοι από τη Γάζα. 

Εξάλλου, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ καταδίκασε σήμερα τη δολοφονία του επικεφαλής του ένοπλου σκέλους της οργάνωσης και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της "αντίστασης" κατά του Ισραήλ μετά την επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η χώρα αυτή εναντίον των Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα.

"Άνδρες και γυναίκες στην Παλαιστίνη, θα συνεχίσουμε την αντίσταση", δήλωσε ο Μεσάαλ σε διάσκεψη στην οποία μετέχουν ισλαμιστές Σουδανοί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.
 
Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει ποτέ στη Γάζα, σύμφωνα με τον ίδιο. "Ο εχθρός αυτός είναι αδύναμος και δεν μπορεί να κερδίσει στη Γάζα", σημείωσε.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.