.Στελέχη ΔΗΜΑΡ: "Τέλος στη συγκυβέρνηση ή πολιτική κωλοτούμπα"


Ταράζει τα νερά στη Δημοκρατική Αριστερά η ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Βουδούρης και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της παράταξης, Ανδρέας Νεφελούδης, με την οποία προτρέπουν σε αυστηρό τόνο τον Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, αλλιώς θα κάνει "πολιτική κωλοτούμπα".

Η πλήρης ανακοίνωση των δύο στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ως εξής:
"Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς βρίσκεται μπροστά σε ένα απλό αλλά ανελέητο δίλημμα: να θέσει τέρμα στη λεγόμενη "συγκυβέρνηση" ή να αναγκαστεί σε μια πολιτική κολοτούμπα. 

Είναι πλέον σαφές ότι η Τρόικα δεν θα υποχωρήσει επί της ουσίας, άσχετα αν χαρίσει ένα επίδομα γάμου ή τροποποιήσει κάποια "πλαφόν". Είναι επίσης σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να κάνει επίδειξη "τόλμης", όπως λέει, για να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα του.

Η θέση που πρόβαλε δημόσια ο Φώτης Κουβέλης δεν επιδέχεται ερμηνείας. Δήλωσε εξαρχής ότι τα "εργασιακά" δεν μπορούν καν να μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Και σωστά έπραξε. 

Αντίθετα, αυτό που τώρα δηλώνουν ορισμένοι, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να τα δεχθεί "ως έχουν", υπονοώντας ότι μπορεί να τα δεχθεί κάπως διαφορετικά, αποτελεί αθέτηση της αρχικής τοποθέτησης του Φ. Κουβέλη και δεν ξεγελάει κανέναν. Τα "εργασιακά" είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής, στην οποία η ΔΗΜΑΡ πρέπει συνολικά να αντιταχθεί. 

Εξάλλου είναι γνωστή η τακτική της Τρόικα. Ρίχνει στο τραπέζι, "από το πουθενά", 10 απαράδεκτα μέτρα και δηλώνει ότι είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση, δηλαδή να περάσει μόνο τα μισά… Και τα υπόλοιπα τα ξαναφέρνει λίγο μετά. Αυτό το παιχνιδάκι επαναλαμβάνεται εδώ και πολύ καιρό. 

Και όποιος κάνει πως δεν το καταλαβαίνει είναι ή αφελής ή υστερόβουλος. Ως εκ τούτου, η μετάθεση των εργασιακών για το επόμενο κύμα μέτρων, θα αποτελούσε μόνο μια προσπάθεια παραπλάνησης της Τρόικα και του κ. Σαμαρά για να προτρέψουν την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να ακυρώσει την αρχική της τοποθέτηση.

Είναι προφανές, ότι από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ εξαρτάται πλέον αν το κόμμα επανασυνδεθεί με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και με την Προγραμματική Συμφωνία του Ιουνίου ή αν θα διολισθήσει ακόμα πιο πέρα στη στήριξη μιας πολιτικής, που οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση και στην κοινωνική διάλυση."

.Τριγμούς προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ τα άρθρα Χρυσοχοΐδη-Δατσέρη


Δύο άρθρα στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον Τύπο, ένα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ένα του Ιωάννη Δατσέρη, μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που θα καθορίσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα νέα μέτρα, προκαλούν αναταραχή και προβληματισμό στις τάξεις της παράταξης.

Στο άρθρο του στα "Νέα", ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι οι διαχωριστικές γραμμές του χθες πρέπει να επανακαθοριστούν μπροστά στην ανάγκη αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και υποστηρίζει πως οιπολιτικές δυνάμεις που δεν το καταλαβαίνουν "έχουν σίγουρο προορισμό το "νεκροταφείο" της Ιστορίας", 

ενώ εκτιμά αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι "η δημιουργία ενός συνεκτικού, δημοκρατικού και ευρωπαικού μετώπου απέναντι στον λαϊκισμό που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και τον φανατισμό των άκρων που απειλεί τη δημοκρατία".

Σε αρκετούς η τοποθέτηση αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται σαν στήριξη του νέου κόμματος που φημολογείται ότι προτίθεται να ιδρύσει ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αν και ο ίδιος διευκρινίζει πως δεν προκρίνει συνεργασία με τη ΝΔ ή αριστεροδεξιές συμμαχίες, αλλά τη δημιουργία ενός διακομματικού μετώπου (όχι κόμματος) με στόχο τη σωτηρία της χώρας.

Από την άλλη, ο κ. Δατσέρης, στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο άρθρο του επιτίθεται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του τελευταίου, με τίτλο "Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση". 

Ειδικά για τον κ. Λοβέρδο, ο Κ. Δατσέρης αφού παραθέτει αντιφατικές δηλώσεις του πρώην υπουργού για διάφορα θέματα, αναφέρει: "Ανήκει, και αυτός,  στη σχολή πολιτικής σκέψης που αποφεύγει την αντιπαράθεση και επιδιώκει τις διευθετήσεις πριν τη τελική φάση. 

Η αποφυγή της ουσιαστικής αντιπαράθεσης ή ακόμη και της αναπόφευκτης σύγκρουσης δεν είναι κατάλληλη μέθοδος σε περιόδους κρίσης και μετάβασης, κυρίως γιατί χωρίς σύγκρουση δεν σφυρηλατούνται ηγεσίες".
Από τα βέλη του κ. Δατσέρη όμως δε γλιτώνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

"Η πρόταση Λοβέρδου - Χρυσοχοίδη μπορεί να μην υλοποιήθηκε τεχνικά, η πολιτική της όμως επί τέσσερις μήνες υλοποιείται στο ακέραιο", σχολιάζει αναφερόμενος στην πρόταση των δύο πρώην υπουργών τον περασμένο Ιούνιο για ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη του.

. Στο σημερινό Eurogroup Working Group το τελικό πακέτο μέτρων


Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα (Third Economic Adjustment Programme for Greece) θα εξετασθούν σήμερα στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group ) στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών κ. Π. Τσακλόγλου βρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στο Eurogroup Working Group.

Ο κ. Τσακλόγλου θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις οριστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταθέσει η Κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και τις συμφωνημένες με την τρόικα μεταρρυθμίσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κατά δύο έτη και η έκθεσηβιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ακόμη, ο κ. Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος κατά δύο έτη. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να παρουσιάσει και τις ελληνικές προβλέψεις για την βιωσιμότητα του χρέους και το μακροοικονομικό σενάριο έως το 2020.

Τα συμπεράσματα του Eurogroup Working Group θα αποτελέσουν το αντικείμενο του έκτακτου Eurogroup που θα διεξαχθεί μεθαύριο Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Στο έκτακτο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, ενώ θα εξετάσουν το ζήτημα της του ελέγχου του δεσμευμένου λογαριασμού μέσω του οποίου εξυπηρετείται το χρέος, αλλά και το θέμα του αυτόματου μηχανισμού διορθώσεως των δημοσιονομικών αποκλίσεων

Η έκθεση της τρόικα για το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα είναι έτοιμη έως το τακτικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Εκεί θα αποφασιστεί τόσο η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ καθώς και τα ζητήματα της πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας (η οποία τοποθετείται κοντά στα 30 δισ. ευρώ) και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της τρόικα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι -υπό θετικές συνθήκες- στο 136% του ΑΕΠ και όχι στο 120% όπως ήταν ο στόχος του Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πλευρά διεκδικεί «λύση - πακέτο» για την μείωση του χρέους η οποία θα περιλαμβάνει επαναγορά χρέους από την δευτερογενή αγορά μέσω δανείου από τους μηχανισμούς στηρίξεως, την μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει από την ζώνη του ευρώ, την παράταση της λήξεως των δανείων αυτών και την παράταση έως το 2023 της προθεσμίας για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ .

Προς συζήτηση βρίσκεται και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ESM παρέμβασης που θα ελάφρυνε κατά 50 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος. Στο πρόγραμμα επαναγορά χρέους δεν θα εμπλακεί η ΕΚΤ.

.Aδιέξοδο στα εργασιακά


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος εξερχόμενος τόνισε ότι με εντολή του κ. Σαμαρά ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις στα εργασιακά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Ανέφερε επίσης ότι η διαβούλευση είναι μια διαρκής έννοια και πάντα θα συνεχίζεται.
Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον υπουργό Εργασίας έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης του.
Σύμφωνα με «none paper» της Ιπποκράτους, οι μέγιστες δυνατές βελτιώσεις στο πακέτο μέτρων που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή παραμένουν ο υπ' αριθμόν ένα στόχος του κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή, 
ενώ διευκρινίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτά τη δική του στάση από τη στάση της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται, όπως αναφέρεται, για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις ευθύνες δύσκολων εθνικών αποφάσεων.

.ΟΦΗ - Παναθηναϊκός: 2-2


 Τρεις βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, μετά την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Στο προτελευταίο χρονικά ματς του προγράμματος, οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (πέμπτη ισοπαλία σε 8 ματς), καθώς, αν και προηγήθηκαν δύο φορές (Τοτσέ στο 8΄ και Μαυρίας στο 29΄), οι Κρητικοί «απάντησαν» ισάριθμες (Κουτσιανικούλης 27΄ και Παπάζογλου 72΄).

.Μνημόνιο σε κάθε υπουργείο


Μνημόνια μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και όλων των άλλων υπουργείων θα συνάπτονται κάθε χρόνο για την πιστή τήρηση των στόχων του προϋπολογισμού στα οποία θα προβλέπονται προκαθορισμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση αποκλίσεων.

 Αν επίσης παρατηρούνται αποκλίσεις άνω του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους που προβλέπονται για τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνηση τότε θα περικόπτονται αυτόματα λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις ανάλογα με το ποσοστό των αποκλίσεων.

Αυτά ορίζονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία θεσπίζονται αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες για την τήρηση των προβλέψεων και των στόχων του προϋπολογισμού.

.Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης


Καίρια παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με απόφαση του υπουργείου, δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης και την αντίστοιχη μείωση του φόρου εισοδήματος.

Στο πόρισμά της η ανεξάρτητη Αρχή τονίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγματικότητα της επιβολής τεκμηρίων διαβίωσης αποτελεί η δυνατότητα αμφισβήτησής τους από τους πολίτες. 

Επίσης, κατέγραψε την πάγια άρνηση των ΔΟΥ αφενός να ενημερώνουν τους πολίτες για το δικαίωμα αυτό και αφετέρου να παραλαμβάνουν και να εξετάζουν τις σχετικές αιτήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών ακολούθως, υιοθέτησε την πρόταση του Συνηγόρου αποστέλλοντας εγκύκλιο προς όλες τις ΔΟΥ της χώρας και τις λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες, περιγράφοντας τις διαδικασίες ανταπόδειξης και ανατροπής των τεκμηρίων και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και την ευχέρεια στους πολίτες να τα αμφισβητήσουν.

.Συνεδριάζει την Τρίτη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ


Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, συνεδριάζει, αύριο, στις 11.00 πμ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, στα κεντρικά Γραφεία της παράταξης, στην Ιπποκράτους.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν όλες οι μείζονες πολιτικές εξελίξεις, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθούν τα κρίσιμα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, των εργασιακών και των νέων μέτρων, 
καθώς επίσης και η στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτά.

."Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η είσπραξη φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα"


Οι διαβουλεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε σχέση με τη δημοσιοποίηση, σε περιοδικό, oνομάτων που φέρεται να ανήκουν στη «λίστα Λαγκάρντ», 

ο Σάιμον Ο' Κόνορ είπε ότι δεν είναι σε γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης και πως, σε κάθε περίπτωση, είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να δράσουν, με σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου.

Τόνισε, πάντως, την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική είσπραξη των φορολογικών εσόδων είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, 

κυρίως σε μια περίοδο όπως η σημερινή, όπου πολλοί Έλληνες πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες, με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.