.Η ντροπή της ακραίας φτώχειας

Πόσο πιο θλιβερή μπορεί να γίνει η εικόνα των «αρχηγών» στα μάτια των πολιτών από αυτήν της περασμένης Δευτέρας, όταν όλοι γνώριζαν ότι εδώ και χρόνια, από το 2008, σύμφωνα με τον Γιώργο Προβόπουλο, το καράβι πήγαινε κατευθείαν στα βράχια.

Ολοι το έβλεπαν και εξακολουθούν να βλέπουν το αδιέξοδο, όλοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, αλλά υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που ήδη βρίσκεται στη ... θάλασσα.

Πρόκειται για 1.650.000 Ελληνες οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Μάνου Ματσαγγάνη και των συνεργάτιδών του Χρύσας Λεβέντη και Ελένης Καναβιτσά του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας».

 Τι σημαίνει αυτό που θέλουν να ξεχνούν οι πολιτικοί ηγέτες; Οτι μακροχρόνια άνεργοι, ηλικιωμένοι αλλά και νέοι που ζουν μόνοι έχουν εισόδημα κάτω από 395 ευρώ τον μήνα και 150.000 οικογένειες με δυο παιδιά με τον έναν ή και τους δύο γονείς ανέργους έχουν εισόδημα κάτω από 905 ευρώ τον μήνα.

Δηλαδή το 15% του πληθυσμού υποφέρει, δεν έχει χρήματα, όχι να πληρώσει λογαριασμούς, στερείται ακόμη και τα ψώνια από το σουπερμάρκετ.

Προτού ξεσπάσει αυτή η κρίση το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 2,2% και αφορούσε κυρίως περιθωριοποιημένα άτομα που είχαν ανάγκη από κοινωνική μέριμνα και φροντίδα.  

Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί αυτό που στη γλώσσα των καθηγητών αποκαλείται «νέο κοινωνικό ζήτημα» και τις προεκτάσεις του.

Η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά δεν το αντιμετώπισε, μοιράζοντας το «κοινωνικό μέρισμα» από το πλεόνασμα στους ενστόλους (!), λες και ήταν αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη, η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη ακόμη δεν το έχει αντιληφθεί, ενώ θα έπρεπε να το έχει κάνει σημαία και αν εξαιρέσει κανείς την κάρτα σίτισης που δεν αρκεί, ο κ. Τσίπρας επιλέγει την πόλωση κατασκευάζοντας εχθρούς αντί να επιδιώξει συναινετικές λύσεις με προτεραιότητα τα μεγάλα αυτά προβλήματα της κοινωνίας.


Η ακραία φτώχεια είναι ντροπή για όλους.

.Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία - Εφτασε το πρώτο πλοίο - Ένταση σε hot spot και κέντρα φιλοξενίας

Ήδη τα ξημερώματα της Δευτέρας οδηγήθηκαν στα πρώτα σκάφη προς την Τουρκία οι προς επαναπροώθηση πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά την ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό. Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία οι διαδικασίες, για το φόβο αντιδράσεων, ενώ η αβεβαιότητα για την ετοιμότητα και στην τουρκική πλευρά παραμένει -όπως και οι επιφυλάξεις διεθνών οργανώσεων για τη συμφωνία εν γένει.

Η πρώτη ομάδα, 202 ατόμων, απέπλευσε με τη συνοδεία μελών της Frontex από Λέσβο και Χίο για τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται από την πλευρά του το Reuters, η αναχώρηση έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας με δύο σκάφη.

Το πρώτο πλοίο έφτασε ήδη στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όλοι οι πρόσφυγες που επαναπροωθούνται είναι από το Πακιστάν, εκτός από δύο Σύρους που οικειοθελώς επιστρέφουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις επαναπροωθήσεις. Εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και χρειάζεται ορισμένος χρόνος» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ.
 Κυρίτση, 136 πρόσφυγες ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Τουρκία από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο.

Η ΕΕ προχωρά σε μία επικίνδυνη συμφωνία, λέει ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας 
«
Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μιας πολύ δύσκολης στιγμής για τα δικαιώματα των προσφύγων. Παρά τα σοβαρά νομικά κενά και την έλλειψη επαρκούς προστασίας στην Τουρκία, η ΕΕ προχωρά σε μία επικίνδυνη συμφωνία» δήλωσε στο Associated Press οΓιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν και δεν υπάρχει δικαιολογία» πρόσθεσε.

Ελλείψεις υπάρχουν και στις δύο πλευρές: Στα μεν ελληνικά νησιά έχει ακόμη φτάσει μόνο τμήμα του προσωπικού που θα κληθεί να διαχειριστεί τους φάκελους του καθενός προς επαναπροώθηση, ενώ στην τουρκική πλευρά οι χώροι υποδοχής και καταγραφής βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή.
 

Στο Δεκελί, κοντά στη Σμύρνη, όπου θα οδηγηθούν οι πρώτες ομάδες επαναπροωθηθέντων, οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν πως η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς για τον σχεδιασμό. Διαμαρτυρίες για την υποδοχή υπήρξαν και στο Δεκελί. 
 


Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά η υλοποίηση και του άλλου σκέλους της συμφωνίας, της αποδοχής Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ στη βάση του «ένας προν έναν» -ένας Σύρος από την Τουρκία έναντι ενός που επαναπροωθείται, με επιβαρυντικό παράγοντα για κάθε πρόσφυγα το να έχει προσπαθήσει να περάσει το Αιγαίο.

Πρόκειται για περίπου 35 με 40 άτομα (κυρίως οικογένειες) που θα μεταφερθούν τη Δευτέρα στη Γερμανία ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν μεταφορές προς την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Αν και για τις τρεις τελευταίες ακόμη δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, θεωρείται ότι οι αριθμοί των πρώτων ομάδων θα είναι της ίδιας τάξης με εκείνων προς Γερμανία.

.Τσακαλώτος: Δεν αναφέρθηκε καθόλου η λέξη Wikileaks στη συνάντηση με το κουαρτέτο

«Δεν έγινε καθόλου συζήτηση για το θέμα του Wikileaks, δεν αναφέρθηκε καθόλου η λέξη» τόνισε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου στο ξενοδοχείο Χίλτον την Δευτέρα το απόγευμα. 
Ο κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκηςσυζήτησαν με το κουαρτέτο το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων της εβδομάδας ως την ερχόμενη Δευτέρα.
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.
Η συνάντηση κράτησε μόλις 80 λεπτά και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ψυχρό.
Ο κ Τσακαλώτος αρνήθηκε να σχολιάσει, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, το γεγονός ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους επίσημες και ανεπίσημες συντάσσονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει την Τρίτη στους θεσμούς ολοκληρωμένη πρόταση με πακέτο μέτρων (κυρίως έμμεσοι φόροι και περικοπές) τα οποία φτάνουν σε ύψος το 1% του ΑΕΠ συμπληρώνοντας έτσι το συνολικό το μίγμα των μέτρων που γνωρίζουμε, και περιλαμβάνει μέτρα 1% από το φορολογικό και 1% από το  ασφαλιστικό.

Στόχος είναι να φτάσει η κυβέρνηση το κατώφλι του 3% του ΑΕΠ ως το 2018 που θεωρείται το πρόκριμα για μία ενδιάμεση συμφωνία με το κουαρτέτο και το «εισιτήριο»  για το Eurogroup στις  22 Απριλίου.

«Σκηνικό 2015»

Όταν κάποιος κάνει υποκλοπές κι έχει στα χέρια του ένα καλό υλικό, το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους από τον αντίπαλο. Αν λοιπόν η κυβέρνηση υπέκλεψε τη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου τι θα έπρεπε να κάνει; Να διαρρεύσει τη συνομιλία και να θέσει θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ ή να κρατήσει τις συνομιλίες και να διαπραγματευτεί έχοντας «άσους» στα χέρια της;
Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί καθώς κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιον εξυπηρέτησε αυτό το σκηνικό που στήθηκε και το οποίο αποσταθεροποιεί πλήρως την οικονομία, τινάζει στον αέρα τη διαπραγμάτευση ή τουλάχιστον δημιουργεί μεγάλη καθυστέρηση που μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΔΝΤ ότι εσκεμμένα κωλυσιεργεί θέλοντας να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις και σε πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα στην παραμονή του Grexit. 
Αν πράγματι είναι αυτός ο στόχος του ΔΝΤ τότε η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει νερό στο μύλο του με τις κινήσεις που κάνει. Κυρίως δε με την εξής: Το Ταμείο ήταν παραδοσιακά υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους με δύο τρόπους. Είτε με σκληρά και πολλά μέτρα αλλά με ήπια αναδιάρθρωση του χρέους εξαιρετικά ήπια, είτε το αντίθετο, δηλαδή λιγότερα μέτρα αλλά γενναίο κούρεμα που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι. 
Η πρώτη πρόταση είναι και η Ευρωπαϊκή που εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια και έχει αποτύχει. Αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, μόνο με μεγάλο κούρεμα του χρέους, αλλά με αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις μπορεί να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία. Αυτό δεν το δέχονται οι Ευρωπαίοι γιατί δεν μπορούν να το περάσουν από τους λαούς τους και το μόνο που κάνουν είναι να μεταθέτουν για αργότερα το πρόβλημα.
Από τη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου η κυβέρνηση προτίμησε να αναδείξει το θέμα του πιστωτικού γεγονότος που ο πρώτος φαίνεται να προωθεί κι όχι την πρόταση για γενναίο κούρεμα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο.
Ποιον εξυπηρετεί, λοιπόν, η σύγκρουση με το ΔΝΤ και η σκληρή ανακοίνωση – απάντηση του Μαξίμου στην Λαγκάρντ; Να φύγει το ταμείο από το πρόγραμμα αλλά το θέλουν αυτό οι Γερμανοί; Και ποιος θα καλύψει τα λεφτά και την τεχνογνωσία του Ταμείου; Είναι σίγουρο ότι την παρούσα στιγμή δεν θέλει η Ευρώπη να φύγει το ΔΝΤ. Ποιος λοιπόν «παραμύθιασε» τον Τσίπρα και άνοιξε πόλεμο; Η Μέρκελ; Έχει δηλαδή προσδεθεί στον Μερκελισμό η Ελλάδα και τρώει ό,τι κουτόχορτο μοιράζει το Βερολίνο;
Έχει, όμως, μεγάλη σημασία να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής: Η διαπραγμάτευση δεν θα προχωρήσει, πιθανότατα να πάμε Μάιο και Ιούνιο, η Ελλάδα να βρεθεί μπροστά σε νέα πιστωτική ασφυξία και οι φόβοι για χρεοκοπία να επανέλθουν. «Σκηνικό 2015» δηλαδή που θυμόμαστε τι συνέβη το περσινό καλοκαίρι. Ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο θα επανέλθουν τα σενάρια του Grexit.
Επομένως, τι συμβαίνει εδώ; Η κυβέρνηση επιδιώκει την καλλιέργεια του φόβου ώστε να περάσει τα μέτρα που έτσι κι αλλιώς είναι σκληρά; Ή επιδιώκει σκηνικό πολιτικής και οικονομικής αναταραχής προκειμένου να αλλάξει τους συσχετισμούς;
Πώς θα μπορούσε να συνδυαστεί η επίσκεψη Σουλτς στην Αθήνα και οι φήμες ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, κι όχι μόνο, πιέζουν την Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλο σχήμα στο οποίο θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Να διώξουν δηλαδή τον Καμμένο και να πάνε σε ένα ευρύτερο κεντροαριστερό σχηματισμό, ειδικά τώρα που φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση μεταξύ Φώφης και Σταύρου;
Οι εξελίξεις στην οικονομία και οι φόβοι νέας αναταραχής που θα επανέφερε τα σενάρια της χρεοκοπίας, λειτουργούν ως καταλύτης και πολιτικών εξελίξεων. Ίσως δούμε δηλαδή ραγδαίες πολιτικές αναταράξεις, είτε με τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή είτε με την ηρωϊκή έξοδο του Τσίπρα και την προκήρυξη εκλογών σε ρυθμό... λεβέντικο κατά του ΔΝΤ. Το διακύβευμα που παλιότερα ήταν «Μερκελιστές και σκληροί διαπραγματευτές» θα μπορούσε να είναι «υποστηρικτές του ΔΝΤ ή Λαγκαρντιστές και πατριώτες που αγωνίζονται για να μην καταστραφεί η χώρα».

Όλα μοιάζουν να είναι μπάχαλο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Όμως, σε κάθε περίπτωση η εικόνα που εμφανίζει ξανά η χώρα είναι ντροπιαστική με ευθύνη της κυβέρνησης. Κανείς δεν είναι περήφανος να ακούει ξανά λέξεις όπως Grexit, χρεοκοπία, καθυστέρηση διαπραγματεύσεων, υποκλοπές, διαρροές, ανασφάλεια στις συνομιλίες. Αυτή δεν είναι σοβαρή, δημοκρατική χώρα, έχει καταντήσει περίγελος των ξένων, με αποκλειστικό υπεύθυνο τον κ. Τσίπρα και βεβαίως τους συμβούλους που τον καθοδηγούν.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.