.Τα κερατάκια των Χριστουγέννων

Οι ημέρες των εορτών είναι ιδιαζόντως ψυχαναγκαστικές. Αν τουλάχιστον έχεις υπερβεί το δέκατον ή ενδέκατον έτος της ηλικίας σου και έχεις αναγκασθεί να παραδεχθείς ότι ο Αγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Οπότε και μπορείς να απαιτήσεις χωρίς πολλά πολλά από τον πατέρα σου το Play Station που επιθυμείς. 

Στις επόμενες δεκαετίες της ζωής σου τέτοιες μέρες οφείλεις να αισθάνεσαι χαρούμενος και να γιορτάζεις όπως όλοι, οφείλεις να τρως όπως όλοι, να πίνεις όπως όλοι και να ξενυχτάς ώστε επιστρέφοντας στο γραφείο, στις 27, να μπορείς να πεις. «Θέλω λίγο να ξεκουραστώ. Τρεις ημέρες έτρωγα, έπινα και ξενυχτούσα. Είμαι πτώμα». 

Αν δεν είσαι σε θέση να πεις ότι είσαι πτώμα, διότι έμεινες σπίτι και σερνόσουν από πολυθρόνα σε καναπέ και πάλι πίσω, λες απλώς «την έβγαλα ήσυχα, οικογενειακά, ξέρεις τώρα...» παλεύοντας να καλύψεις τις ενοχές που αισθάνεσαι διότι δεν είσαι κανονικός άνθρωπος. Αν δεν φας, δεν πιεις τον Δούναβη και δεν ξενυχτήσεις μέχρι πρωίας, είσαι σαν αυτούς που πηγαίνουν στο γραφείο για να λουφάρουν, δημόσιος υπάλληλος της ζωής, κοινώς δεν ξέρεις να ζήσεις και να χαρείς.
Οι εορτές των Χριστουγέννων είναι πιο ψυχαναγκαστικές κι από τις Απόκριες, εκεί όπου συνωμοτούν όλοι για να σφάξουν το καλό γούστο, την αξιοπρέπεια στη συμπεριφορά και το χιούμορ. Εμαθα ότι στον νομό Ηλείας ο μητροπολίτης Γερμανός τις έχει απαγορεύσει ως παγανιστικές. Δεν ξέρω αν το έχει κάνει λόγω αντιζηλίας με τη γειτονική Αχαΐα, και μη μου πείτε ότι είναι ακραίος, φανατικός και ό,τι άλλο. 
Με ενδιαφέρει ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νομός της χώρας όπου οι κάτοικοι απαγορεύεται να φορούν μουτσούνες υποτίθεται για να γλεντήσουν, στην πραγματικότητα όμως για να ενοχλήσουν ο ένας τον άλλον. Διότι, ας μην το ξεχνάμε, υπάρχουν και οι ταλιμπάν των εορτών. Ομως, είναι η αλήθεια, αν με τις Απόκριες ξεμπερδεύεις εύκολα, με τα Χριστούγεννα δύσκολα τα βγάζεις πέρα.
 Ολη μου η συμπόνια και η αμέριστη ανθρώπινη αλληλεγγύη μου σ’ αυτά τα νέα κορίτσια που τέτοιες μέρες αναγκάζονται να φορούν κερατάκια. Μην πάει ο νους σας στο κακό. Το εννοώ στην κυριολεξία. Αναφέρομαι σ’ αυτά τα κερατάκια με τα οποία σε υποδέχονται πωλήτριες ή σερβιτόρες και τα οποία έχουν δανειστεί από τους ταράνδους του Αγιου Βασίλη –«Tarandus Caesarius vernicomenus»– για να εμφυσήσουν το πνεύμα των ημερών στον εσπρέσο. 
Θα μου πείτε εδώ κύριοι αξιοπρεπείς καθ’ όλα, άνθρωποι πολιτευτές και υπουργοί εκ των ων ουκ άνευ, φωνάζουν καθημερινά στην τηλεόραση «αφήστε με να ολοκληρώσω». Τι να κάνει και το ταλαίπωρο κορίτσι με τα κερατάκια των Χριστουγέννων; Το πολύ να ζητήσει επίδομα γελοιοποίησης.
Αναρωτιέμαι αν και ο ψυχαναγκασμός των εορτών, η υποχρέωση που σου επιβάλλεται για γιορτή θέλεις δεν θέλεις, είναι κι αυτό σύμπτωμα της μετανεωτερικότητας. Σύμπτωμα ενός κόσμου που έχει αναγάγει σε μεταφυσική υποχρέωσή του τη διασκέδαση – με την αρχαία σημασία της λέξης διασκεδάννυμι - διασκορπίζω κοινώς. 
Εξ ου και ο ψυχαναγκασμός του σκορπίσματος, η μετατροπή του σε ένα είδος κανονικότητας απ’ την οποία ουδείς δικαιούται να ξεφύγει. Ούτε καν η κοπέλα που ντρέπεται να φορέσει τα κερατάκια των Χριστουγέννων.
Ως εκ τούτου, οφείλω να συγχαρώ τη ρόδα στην πλατεία Συντάγματος, που αρνείται να γυρίσει. Είναι κι αυτός ένας τρόπος αντίστασης στον ψυχαναγκασμό του πνεύματος των εορτών. 

.Απαγορευτικό για εκλογές... από τα κοράκια

Η κυβέρνηση «μοιάζει να έχει βάλει την όπισθεν», εκτιμούν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και στους κύκλους των «θεσμών» επικρατεί κλίμα έντονου προβληματισμού από το ενδεχόμενο να μπει η χώρα σε μια εκλογική περιπέτεια προτού ακόμη ολοκληρωθεί το οικονομικό πρόγραμμα.
Τα διάφορα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έχουν θορυβήσει τους δανειστές που δεν θέλουν να διαταραχθεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς υπάρχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Ολλανδία και κυρίως στη Γερμανία.
Το σαφές μήνυμα που έχει σταλεί από τους πιστωτές προς την ελληνική κυβέρνηση είναι:«Ξεχάστε τις εκλογές ως το φθινόπωρο του 2017». Στις Βρυξέλλες αλλά και σε ορισμένες πρωτεύουσες χωρών που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως στη Γερμανία, ο προβληματισμός είναι έντονος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα.
Οι αρρυθμίες του νέου κυβερνητικού σχήματος παρά τον ανασχηματισμό και η εκλογολογία που είναι διάχυτη στο παρασκήνιο αλλά και στον δημόσιο διάλογο έχουν υποχρεώσει τις Βρυξέλλες αλλά και συγκεκριμένες πρωτεύουσες να κρούσουν τον κώδωνα της... «υπευθυνότητας». Και αυτό διότι, όπως μεταδίδεται, «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και υπάρχει δρόμος μπροστά», ενώ έντονη δυσφορία εκδηλώθηκε από την μονομερή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην χορήγηση εκτάκτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την άκρατη εκλογολογία, που προκαλεί παραλυτική ακινησία. Γι' αυτό και έχει επισημανθεί σε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης ότι η κατάσταση μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να εκτροχιαστεί, παρά την καλή δημοσιονομική πορεία η οποία όμως είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.
Το κλίμα αυτό το εισέπραξε και ο πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχαν ο πρώτος κυρίως στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ και ο δεύτερος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τους αντιπροέδρους, Φρανς Τίμερμανς και Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε όλες τις συναντήσεις που είχαν τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης, το μήνυμα ήταν: ξεχάστε τις εκλογές στην Ελλάδα, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύει πως «δεν θα χάσουμε τις εκλογές λόγω Ελλάδας».
Η γερμανική κυβέρνηση και ειδικά η Μέρκελ θέλει ηρεμία έως τις γερμανικές εκλογές, ενώ το βασικό θέμα που την απασχολεί δεν είναι προφανώς το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, αλλά το μεταναστευτικό - προσφυγικό και γι’ αυτό ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και καλύτερο έλεγχο των συνόρων στην Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα, επί της αξιολόγησης, στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες πρωτεύουσες των εταίρων, ακόμη και στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ή στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, έχει αρχίσει να κυριαρχεί η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει κατά βάθος να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Μοιάζει σαν να έχει βάλει την όπισθεν» ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τα ελληνικά πράγματα και δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να έχουμε νέο... σίριαλ, όπως συνέβη και παλαιότερα με άλλες αξιολογήσεις.
Ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στην Καγκελαρία, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις και πως όλα θα προχωρήσουν κανονικά, ενώ έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως ό,τι γράφεται και λέγεται για πρόωρες εκλογές δεν έχει καμία απολύτως βάση.
Σαφώς και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά δεν θεωρούν ότι «χάθηκε το τρένο». «Η κυβέρνηση, κόντρα στις προβλέψεις διαφόρων, δίνει απαντήσεις με τις κινήσεις της» λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν υπάρχει κλίμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», αλλά διευκρινίζουν πως υπάρχει και κυβέρνηση που νομοθετεί μέτρα που δεν επηρεάζουν το πρόγραμμα και ανακουφίζουν τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ένα ακόμα μέτρο είναι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, το οποίο τελικά θα ψηφίσει και η Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή στελέχη της τρόικας σημειώνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται για ποιον λόγο ακούγονται αντιδράσεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς αυτά είναι συμφωνημένα, άρα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή τους. Και όπως λέει πρόσωπο με μακρά εμπειρία «οι πιστωτές θα ξύσουν τον πάτο του βαρελιού». Αυτό σημαίνει ότι θα εξετάσουν τα πάντα εξονυχιστικά, με το ζήτημα των εργασιακών να είναι ανοικτό, ενώ υπάρχει και το ζήτημα τι θα γίνει τελικά με το ΔΝΤ, εάν θα αποχωρήσει ή όχι και τι θα σημάνει αυτό.

.Kανονικό... δελφινάριο

Είναι ο καλύτερος τίτλος που διαβάσαμε τον τελευταίο καιρό «Στα... τέσσερα για την καρέκλα». Αυτό ακριβώς είναι η κυβέρνηση και το αποδεικνύει κάθε μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ξετσιπωσιάς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές της χώρας. 
Ο «δηλωσίας» της αριστεράς, αυτός που έβαλε την υπογραφή του στην ταπεινωτική επιστολή και που το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να κρυφτεί για μερικούς μήνες για να μη βλέπουμε την ξεφτίλα του τι έκανε; Βγήκε με άρθρο του κι επιτέθηκε ξανά στους Γερμανούς και όλους τους κακούς τους οποίους ικέτευε λίγες ώρες πριν με τη δήλωση μετάνοιας.
Επιτέθηκε εμμέσως στον Σόιμπλε λέγοντας ότι ενισχύει την ακροδεξιά και χαρακτήρισε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «μόνιμο ζουρλομανδύα».
Με απλά λόγια: «Πέφτουμε στα τέσσερα, γλείφουμε τους δανειστές, αποδεχόμαστε τα σύμφωνα και τα μνημόνια αλλά για εσωτερική κατανάλωση ρίχνουμε κι έναν «δεκάρικο» λόγο για να μαζέψουμε καμιά ψήφο.
Σιγά Ευκλείδη μη σκίσεις κανένα καλσόν με τις επιθέσεις κατά εκείνων που παρακαλάς. Και σιγά μη σε πιστέψει ο κόσμος με τόση περιουσία στο εξωτερικό και χωρίς κανένα ενδιαφέρον αν θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Άλλο παράδειγμα της ξεφτίλας που διακατέχει την κυβέρνηση. Ο πιο αποτυχημένος υπουργός, ο κύριος «Βατερλό» Νίκος Παππάς, που είχε εξαφανιστεί βγήκε πάλι στο φως.
Εξαπέλυσε επίθεση στους δανειστές, με βολές προς τη Γερμανία, την οποία κατηγόρησε ότι αρνείται να παραδεχθεί λάθη και εμμονές, όπως επίσης και κατά του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Σόιμπλε, για τον οποίο είπε ότι δεν μπορεί να επικαλείται ότι έχει εκλογές και πως δεν μπορεί να πάει στο κοινοβούλιο. «Κοινοβούλιο έχουμε και εμείς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιτέλους Νίκο, δείξε την πυγμή σου, όχι μόνο στους κακόμοιρους τους εκδότες και τους καναλάρχες. Εμπρός, ο Παππάς θα ηγηθεί της αντίστασης κατά των δανειστών αλλά με στάση... στα τέσσερα και ικετεύοντας.

Έχει καταντήσει αστεία η υπόθεση, κανονικό δελφινάριο και καλύτερο από τον θίασο του... Μάρκο Σεφερλή. Να δούμε μέχρι πότε θα υπάρχουν χειροκροτητές αυτού του μπουλουκιού με ηθοποιούς σαν τον Τσακαλώτο και τον Παππά.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.