.«Ανεργία 30% και 60.000 νέα λουκέτα μικρομεσαίων φέτος»


Σε 60.000 ανεβάζει τον αριθμό των μικρών επιχειρήσεων που θα αναστείλουν μέσα στο 2013 τη λειτουργία τους, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, σε σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 120.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Όπως παρατηρεί, η «συχνότητα θανάτου επιχειρήσεων» έχει ελαττωθεί, ωστόσο συνεχίζουν να κλείνουν επιχειρήσεις και μέσα στο 2011 η αναλογία ήταν πως για κάθε νεοϊδρυόμενη, έκλειναν 2,5 επιχειρήσεις.

Το 2012 αυτή η αναλογία μειώθηκε καθώς στο άνοιγμα μιας επιχείρησης αντιστοιχούσε το κλείσιμο δύο επιχειρήσεων και εφέτος, όπως λέει, αυτή η αναλογία αναμένεται να μειωθεί στο 1,5 προς ένα, δηλαδή 1,5 επιχείρηση θα κλείνει ενώ μία νέα θα ανοίγει.

Ο κ. Ραβάνης εκτιμά πως μέσα στο 2013 η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει σε νέο ρεκόρ της τάξης του 30%, σε σχέση με 26% που είναι σήμερα και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στον χώρο της Ευρωζώνης.

Μπορεί, όπως συμπληρώνει, μέσα στο καλοκαίρι λόγω του τουρισμού, να παρατηρηθεί μια σχετική μείωση της ανεργίας, όμως τον Σεπτέμβριο θα ανέλθει σε αδιανόητα υψηλό ποσοστό και ο ίδιος προτείνει ως μέσα αντιμετώπισης τη μείωση της φορολογίας και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιτευχθεί ένα επίπεδο επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις όμοιο με εκείνο στις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη, οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται αφενός τη στήριξη του κράτους και αφετέρου μια φορολογική ελάφρυνση ώστε το ποσοστό φορολόγησης να μην υπερβαίνει το 15%.

.Κυριαρχεί η αβεβαιότητα πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης


Πέντε χρόνια μετά την οικονομική κρίση σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθεί να επικρατεί παγκόσμια αβεβαιότητα, χωρίς ακόμη να έχουν αποσαφηνιστεί οι απαιτούμενες πολιτικές για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει άρθρο στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας New York Times. 

Με αφορμή διάσκεψη κορυφαίων οικονομολόγων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, 

καταγράφεται η δήλωση του διευθυντή του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν έχουμε την αίσθηση ενός τελικού προορισμού», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ιδέα πού θα καταλήξουμε».

Για επί μέρους ζητήματα, όπως ο προσδιορισμός του βιώσιμου κρατικού χρέους ή το κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικεντρώνονται σε ο,τιδήποτε άλλο πέραν του πληθωρισμού, ή του τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπούν νέες «φούσκες» που αποσταθεροποιούν, διατύπωσε την άποψη ότι «κατά βάση πηγαίνουμε στα τυφλά».

Το συγκεκριμένο άρθρο θέτει αρκετά θέματα, όπως:

- Η έλλειψη γνώσης για τη λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, δεδομένου μάλιστα ότι οι συγκεντροποιημένοι και πολύπλοκοι οικονομικοί θεσμοί που πυροδότησαν την κρίση, πριν από πέντε χρόνια, έχουν διογκωθεί περαιτέρω και έχουν γίνει ακόμη πιο πολύπλοκοι.

- Το μάθημα από την κρίση πως όταν τα επιτόκια χάνουν τη δύναμη να δίνουν ώθηση στην οικονομία, τότε η αύξηση των κρατικών δαπανών μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη.

- Το υπαρκτό πρόβλημα των υπέρογκων κρατικών χρεών αλλά και την υπερβολή στο επιχείρημα κατά των χρεών, δεδομένου ότι οι πολιτικές λιτότητας αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές.

- Η έλλειψη συναίνεσης ως προς τους νέους θεσμούς που ίσως χρειάζονται προκειμένου να συγκρατείται το οικονομικό σύστημα, αλλά και το πόσο αυστηροί πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίζονται.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λου, υποστήριξε την αύξηση του ποσού χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη χώρα του, απευθύνοντας έκκληση γι' αυτό στο Κογκρέσο. Μιλώντας σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για τα οικονομικά, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη «σημαίνουσα επιρροή» τους στο ΔΝΤ.

.Δε θα μειωθούν τελικά οι συντάξεις του ΟΑΕΕ


Δε θα συμπεριληφθεί τελικά στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή η διάταξη η οποία προέβλεπε τη μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ κατά 35%. 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος πριν από λίγο από τη σύσκεψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΥΠΟΙΚ, τόνισε πως η διάταξη δεν θα περιληφθεί ούτε σε αυτό το νομοσχέδιο αλλά ούτε και σε κάποιο άλλο μελλοντικό. 

Σημειώνεται πως το θέμα είχαν αποκαλύψει νωρίτερα σήμερα εκπρόσωποι των της ΓΣΕΒΕΕ . Η ύπαρξη της διάταξης είχε επιβεβαιωθεί και από στελέχη του υπουργείου Εργασίας. 

Η μείωση των συντάξεων, κατά 35%, θα αφορούσε λάμβαναν σύνταξη από τον ΟΑΕΕ, θα αφορούσε τους νέους συνταξιούχους του Οργανισμού και σύμφωνα με υπολογισμούς θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ. 

Πρέπει να τονιστεί πως θα έπληττε κυρίως συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕΕ οι οποίοι διαχρονικά επιλέγουν να πληρώνουν υψηλές εισφορές προκειμένου να λαμβάνουν μεγάλη σύνταξη. 

Ακόμη πρέπει να τονιστεί πως κατά τα τρία χρόνια εφαρμογής του μνημονίου δεν έχει υπάρξει μείωση συντάξεων 35% εφάπαξ. 

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τόνισαν πως η απόσυρση έγινε ύστερα από βέτο Βενιζέλου και ότι πλέον αναζητούνται δημοσιονομικά ισοδύναμα ύψους 230 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. 

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, το πολυνομοσχέδιο θα είναι ανοιχτό σε προσθήκες διατάξεων μέχρι και το Σάββατο το βράδυ. 

.Χειρότερους από τους Έλληνες δεν έχουν οι Γερμανοί


Η Ελλάδα βρίσκεται στον... πάτο της εκτίμησης των Γερμανών, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να ακολουθούν στην «κλίμακα της απαξίας», σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Elcano της Μαδρίτης, στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Stern.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το 48% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την Ισπανία «διεφθαρμένη» και το 50% «όχι αξιόπιστη», ποσοστό πενταπλάσιο από αυτό που είχε διαπιστωθεί σε αντίστοιχη έρευνα πριν από 20 χρόνια. Το 44% θεωρεί σήμερα τους Ισπανούς «αργόσχολους», όταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 ανάλογη άποψη εξέφραζε μόνο το 20% των Γερμανών.

Πάντως, η εικόνα της Ισπανίας, παρά τη σημαντική φθορά της παραμένει καλύτερη από αυτήν της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στα μάτια των Γερμανών. Στην κλίμακα από 0 έως 10 επιτυγχάνει επίδοση 6,1, έναντι 5,7 της Πορτογαλίας και 4,6 της Ελλάδας.

.Όλι Ρεν: Μπορούν να χαλαρώσουν τους ρυθμούς οι χώρες της ΕΕ


Με ηπιότερους ρυθμούς μπορούν πλέον να συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους οι χώρες της ΕΕ, αναγνώρισε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση με θέμα τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες στην ΕΕ».

Ωστόσο, ερωτηθείς αν η Επιτροπή προτίθεται να παρατείνει τις προθεσμίες προς τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα (άνω του 3% του ΑΕΠ), 

ο Όλι Ρεν υπήρξε μάλλον αποθαρρυντικός, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα οικονομικά και δεν ευθυγραμμίζεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν και μπορούν να μειώσουν φέτος τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο επίτροπος Ρεν. 

.Αμετακίνητος ο Ρουπακιώτης για την επίμαχη διάταξη


Την αντίθεσή του να υπογράψει διάταξη με την οποία καταργούνται δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει συμβασιούχοι του δημοσίου, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα.

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης είχε συγχαρεί τον κ. Ρουπακιώτη για τη στάση του σε ό,τι αφορά τη διάταξη.

Σημειώνεται ότι το πρωί, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».
Εν τω μεταξύ, συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη ανέφεραν ότι δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, το σχέδιο ρύθμισης που προτίθεται να καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, 

προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών. 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα».

Πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.  

.Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ισπανία


Η ανεργία στην Ισπανία συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 για να φθάσει σε νέο ιστορικό επίπεδο, στο 27,16%. Η χώρα, που είναι βυθισμένη στην ύφεση, μετρά πλέον πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους. 

Στο τέλος του Μαρτίου, η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, που εφαρμόζει μία άνευ προηγουμένου κούρα λιτότητας, μετρούσε 6.202.700 ανέργους, δηλαδή 237.400 περισσότερους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα του Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Ο αριθμός των ανέργων συνέχισε να αυξάνεται ανάμεσα στον Ιανούαριο και τον Μάρτιο, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση του πρώτου τριμήνου είναι "η μικρότερη των τελευταίων ετών". 

Ωστόσο προειδοποίησε ότι σε επίπεδο έτους , η κατάσταση στην απασχόληση "δεν θα είναι καλή, αλλά θα είναι λιγότερο κακή από τα προηγούμενα χρόνια".

Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με την αναμενόμενη παράταση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, με την Τράπεζα της Ισπανίας να προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό.

.Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχισθεί, τονίζει ο Σόιμπλε


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες για δημοσιονομική ανάταξη πρέπει να συνεχισθούν, σε απάντηση των σχολίων που διατυπώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της άμβλυνσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

"Κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη, το λέω και το ξαναλέω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η ανεργία των νέων", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα του χρέους.

"Χρειαζόμαστε σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη", απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της ως προς την λαϊκή υποστήριξη.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα και ότι οι ισχύουσες συνθήκες επιτρέπουν την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή στις οικονομικές εξελίξεις.

"Η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", είπε αναφερόμενος στο υψηλό κόστος εργασίας και στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.