.Σοκ και οργή για το ξαφνικό «κούρεμα»


Εμβρόντητοι έμειναν σήμερα οι Κύπριοι μαθαίνοντας την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στα καταστήματα, στις καφετέριες και σε άλλους χώρους. «Μας έπιασαν στον ύπνο», έλεγαν πολλοί, αν και το «κούρεμα ορισμένοι το θεωρούσαν ως αναπόφευκτο.

Οι πολίτες νοιώθουν εξαπατημένοι και δυσφορούν, γιατί άλλες διαβεβαιώσεις είχε δώσει προεκλογικά, αλλά και στην ομιλία του στην Βουλή, στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης απέκλειαν κατηγορηματικά το «κούρεμα». Την ίδια στάση τήρησε και ο σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς χαρακτήρισε την απόφαση ως «μια παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία. Ωφείλει, είπε, ο υπουργός Οικονομικών να υποβάλει την παραίτηση του άμεσα ως «ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς τον κόσμο του οποίου δημεύονται σήμερα τα χρήματά του εξ αιτίας των κακών του χειρισμών». 

Ο κ. Πλατύς , μιλώντας σε ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν την όποια σχετική πρόταση και να εξετάσουν όλα τα εναλακτικά σενάρια. «Κούρεμα κάναμε και μόνοι μας και χωρίς τη "βοήθεια" των "φίλων" μας των ευρωπαίων», πρόσθεσε .

Σύμφωνα με άλλες απόψεις η απόφαση του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων αποτελεί παταγώδη αποτυχία και θα επιφέρει κοινωνικοοικονομικό όλεθρο στην Κύπρο.

Εξάλλου, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. «Ο κόσμος έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτεί να πάνε φυλακή οι τραπεζίτες, που μας έφεραν ως εδώ», υποστήριζαν πολίτες με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τράπεζες, αφού πτώχευσαν τους πρώτα τους Κυπρίους με τα δάνεια, που τους έδωσαν για να αγοράσουν ακίνητα, τώρα τιμωρούν και τους υπόλοιπους, που δεν έχουν αγοράσει ακίνητα και είχαν τα χρήματα τους κατατεθειμένα σε αυτές», σημείωσε ένας κύριος στην αγορά της Λευκωσίας.

Όλοι φταίνε, παρατήρησε κάποια νεαρή κοπέλα , που υποστήριξε «είναι ένα ολόκληρο κατεστημένο που κυβερνά διαχρονικά την Κύπρο, πολιτικοί, τραπεζίτες, ποικοιλώνυμες ελίτ, τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα». 

Τώρα τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο απλός άνθρωπος, είπε και πρόσθεσε: « Οι διαπλεκόμενοι έχουν μεταφέρει από καιρό τα χρήματα τους σε ασφαλή καταφύγια».

Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα στον οίκο Alvarez & Marsa, για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν δόλος και υπαίτιοι στην αγορά ελληνικών ομολόγων από κυπριακές τράπεζες στη δευτερογενή αγορά.

.Το ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα


«Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι δεν θίγονται οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, στην Ελλάδα», σημειώνουν πηγές του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις εξελίξεις που σχετίζονται με την Κύπρο και παράλληλα αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ «σοβαρά και υπεύθυνα» θα γίνει μετά από ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. 

«Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει και να διαβεβαιώσει την ελληνική κοινή γνώμη, με απόλυτο τρόπο», υπογραμμίζουν οι πηγές της Ιπποκράτους. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. 

."Ιφιγένειες" οι κύπριοι πολίτες, δηλώνει ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης


Ανταποδοτικές εγγυήσεις προς τους καταθέτες που επηρεάζονται από την απόφαση της ΕΕ περί Κύπρου πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση της Λευκωσίας, δηλώνει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Χατζημαρκάκης με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο. 

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Κύπρο, ο κ.Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι "για άλλη μια φορά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.  

Οι πολίτες της Κύπρου γίνονται Ιφιγένειες προκειμένου να γίνει εφικτή η διάσωση της εθνικής τους οικονομίας. Οι στιγμές είναι όμως κρίσιμες και γιαυτο συστήνω ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον κόσμο της Κύπρου". 

Όπως σημειώνει, "η Κύπρος είχε περιέλθει σε μια δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι δεδομένο ότι κάποια λύση θα έπρεπε να εξευρεθεί. Επιλέχθηκε όμως η βέλτιστη λύση; Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να το πει. 

.Συμφωνία για την Κύπρο στο Eurogroup


Οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ανώτερη πηγή της ζώνης του ευρώ.

Συμφωνήθηκε επίσης να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, πρόσθεσε η ίδια πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. 

Τα φορολογικά μέτρα είναι απαραίτητα για να ενισχύσουν τα έσοδα της Κύπρου ώστε αυτή να μειώσει το μέγεθος του δανεισμού έκτακτης ανάγκης από τη ζώνη του ευρώ αλλά και για να διατηρήσει το δημόσιο χρέος σε ένα επίπεδο που θα είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί.

Σύμφωνα με την πηγή η συμφωνία προβλέπει το οικονομικό ύψος της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ "κατ' ανώτατο όριο".

Η συμφωνία επήλθε μετά από σχεδόν 10 ώρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της τρόικας που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.