.Κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο για την αποκρυστάλλωση των περικοπών


Μήνυμα συνοχής της κυβέρνησης και αποφασιστικότητας για την ολοκλήρωση του έργου της αποκρυστάλλωσης των περικοπών της διετίας 2013 -2014 θα απευθύνει σήμερα ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι και ενώ ακόμη εκκρεμεί η οριστικοποίηση κάποιων από τις επίπονες παρεμβάσεις.
Πάντως τα μέτρα δοκιμάζουν και τη συνοχή της Κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟK και την ΔΗΜΑΡ να αντιδρούν σε πολλά από αυτά και κυρίως στις οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις που θα επηρεάσουν περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Αν απορριφθούν κάποια μέτρα είτε από τα κόμματα είτε από την τρόικα η Κυβέρνηση εξετάζει να επαναφέρει προς συζήτηση την πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια.

Συνολικά από το πακέτο οι συνταξιούχοι θα χάσουν 4,6 δισ. ευρώ, κυρίως από την κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις, που μάλιστα επηρεάζει περισσότερο όσους έχουν χαμηλές συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι δε του Δημοσίου έρχονται αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στο εφάπαξ από το 2013 και αναδρομικές κρατήσεις για εφάπαξ προηγούμενων ετών που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται πλαφόν 720 ευρώ στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια για να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης αλλά και ηλικιακό όριο (64 έτη) για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Μεγάλο άγος προκαλείται και από την πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 200.000 ενστόλων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, διπλωματικών υπαλλήλων, ιατρών του ΕΣΥ, αρχιερέων, κ.α..

Μεγάλες απώλειες έως και 35% θα υποστούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ για τους οποίους προβλέπεται επέκταση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ άγνωστο παραμένει πώς θα λειτουργήσει η νέα εφεδρεία από την οποία προβλέπονται εξοικονομήσεις 170 εκατ. ευρώ.

.Αγορά, ώρα μηδέν: Με ζημιές 8 στις 10 επιχειρήσεις


Κάθε μέρα, που περνάει, βαθαίνει όλο και περισσότερο η κρίση στην ελληνική αγορά: Έλλειψη ρευστότητας, ασφυκτικό φορολογικό καθεστώς, μηδενική πρόσβαση σε δανεισμό, αδυναμία αποπληρωμής υποχρεώσεων.
Τα στοιχεία έρευνας της Hellastat, με βάση 52.000 δημοσιευμένους ισολογισμούς, είναι αποκαλυπτικά της σοβαρότητας της κατάστασης:

Οκτώ στις δέκα αναμένεται να κλείσουν φέτος με ζημιές και μόλις δύο στις δέκα με κέρδη. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2008, οι ζημιογόνες ήταν στο μισό: μόλις 40% !

Οι εναπομείνασες κερδοφόρες δεν έχουν κανένα περιθώριο για επανεπένδυση των κερδών τους. Επιλέγουν να τα... «επενδύουν» στην αποπληρωμή φόρων και δανείων. «Εκτιμούμε ότι ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη δεν πηγαίνει σε νέες επενδύσεις», δηλώνει στο 24h.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Hellastat, Πάνος Μιχαλόπουλος.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχασαν ένα στα τέσσερα ευρώ από το τζίρο τους και τα μισά τους κέρδη !

Η κατάσταση αυτή τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο το φαύλο κύκλο της ύφεσης και επιδεινώνουν πιο πολύ την κατάσταση, αφού:

H συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών αποπληρώνει πλέον τους προμηθευτές της μετά από 8 και πλέον μήνες, όταν μέχρι πέρυσι η καθυστέρηση στην εξόφληση δεν ξεπερνούσε το πεντάμηνο.

Επιπλέον, την περυσινή χρονιά καταγράφεται κατακόρυφη πτώση του δανεισμού αθροιστικά σε σχέση με το 2010, κατά 18%, ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε μία στις πέντε δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό (κάτω από 20%), ενώ το 2010 ήταν πάνω από μία στις τέσσερις (26,5%).

Όλα αυτά, που έχουν προκληθεί από τη διαρκή λιτότητα της τελευταίας τριετίας, καταγράφονται την ώρα που - όσοι συγκυβερνούν – προσπαθούν να συμφωνήσουν για ένα ακόμα – και πολύ σκληρό – πακέτο μέτρων λιτότητας, που θα μειώσει περαιτέρω τα εισοδήματα και την κατανάλωση. Θα επιδεινώσει, δηλαδή, την κατάσταση στην αγορά.

. «Εκτός από τα μέτρα πρέπει να δούμε πώς θα μειωθεί το χρέος»


«Ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση στην οποία υπήρξε σύγκλιση… Θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε όταν θα έρθουμε στη Βουλή να ψηφιστούν μέτρα 11,5 δισ., να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αυτή η ψήφιση, αυτά τα μέτρα, αυτές οι επιπλέον θυσίες οδηγούν κάπου…», τόνισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών.

«Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στον τόπο… αλλά θα πρέπει πια αυτή τη φορά να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει αρχή, μέση και τέλος…», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ανέφερε πάντως για τη διαπραγμάτευση ότι «θα πρέπει εκτός από τα μέτρα να μιλήσουμε με τους εταίρους μας και να συμφωνήσουμε για το πώς θα μειώσουμε περαιτέρω το χρέος. 
Έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που δεν καταφεύγουν στην εύκολη λύση του να μειώσουμε το δάνειο που πήραμε τον Μάιο του 2010, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα με τους πολίτες των άλλων χωρών…»

Και εξήγησε: «Την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του EFSF και όχι με επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά και μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχει.»

Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη η κ. Γεννηματά είπε πως θα είναι μια ιδεολογική ομιλία που θα εξηγεί πως συνδέονται τα συνθήματα της ιδρυτικής πράξης του κόμματος με τη σημερινή συγκυρία και πραγματικότητα, 

ενώ σε ότι αφορά την αφίσα και την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημέρα που χρησιμοποιεί τα συνθήματα «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία»» ανέφερε: «η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Δεν πίστευα πως είναι αληθινό. 

Εάν αυτό είναι σε γνώση πράγματι του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, εγώ θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ατόπημα. Η αριστερά πορευόταν και πρέπει να πορεύεται με κάποιες βασικές αρχές. Μία από αυτές είναι ο σεβασμός στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. 

Η 3η Σεπτέμβρη ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, και αυτό δεν είναι κάτι που είναι διαπραγματεύσιμο και συζητήσιμο. Το γνωρίζουν όλοι. Από κει και πέρα… δε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίζει καθημερινά 'πάρ΄τα όλα'.»

.ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ...


Σε πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση μπροστά στον άρειο Πάγο την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, καλούν οι δικαστικές ενώσεις, διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των αποδοχών τους, ενώ επιδιώκουν άμεση συνάντηση...
με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι δικαστικές ενώσεις καλούν επίσης σε πανδικαστικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη και στις εφετειακές έδρες στις 17 Σεπτεμβρίου (πρώτη μέρα του δικαστικού έτους ).
Οι δικαστικοί επισημαίνουν ότι ήδη το εισόδημα τους έχει μειωθεί σε ποσοστό 40%.

.Τρέχουν να προλάβουν


Σπεύδουν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι τού ΕΟΠΥΥ, καθώς από αύριο, οι φαρμακοποιοί σταματούν τη χορήγηση με πίστωση, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Ο αριθμός των συνταγών που καταχωρήθηκαν στο σύστημα τής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χθες και σήμερα, ξεπέρασε κάθε όριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεπερνώντας τις 1.250 ανά λεπτό.

."Καμία χώρα δεν θα γλιτώσει από την κρίση"


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι είναι καθήκον του να πει στους Γάλλους την αλήθεια, η οποία είναι ότι η σημερινή οικονομική κρίση είναι "εξαιρετικής σοβαρότητας" και δεν θα γλιτώσει από αυτήν καμία χώρα.

"Το καθήκον μου είναι να πω την αλήθεια στους Γάλλους. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης εξαιρετικής σοβαρότητας, μιας μακράς κρίσης, η οποία διαρκεί ήδη περισσότερα από τέσσερα χρόνια και από την οποία καμία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ακόμη και τις αναδυόμενες, δεν είναι δυνατό εφεξής να γλιτώσει", δήλωσε σε ομιλία του στο Σαλόν-εν-Σαμπάν, στην ανατολική Γαλλία.

"Η ανάπτυξη επιβραδύνεται παντού και οι τιμές των πρώτων υλών, των δημητριακών λόγω επίσης κλιματικών αιτιών, όπως και κερδοσκοπικών, αλλά και του πετρελαίου" αυξάνονται σημαντικά, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

.Μείωση τζίρου 50% στις εκπτώσεις


Μείωση του τζίρου που κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 50% καταγράφηκε στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας.

Ο σύλλογος με αυτή την αφορμή υπενθυμίζει τη θέση του για επαναπροσδιορισμό των ημερομηνιών έναρξης των θερινών εκπτώσεων (1/7) και της διάρκειας (5 εβδομάδες).

.Σεισμός 7,9 βαθμών ανοιχτά των Φιλιππίνων


Σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά των Φιλιππίνων κι εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην περιοχή, ανακοίνωσε η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS και το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε ανοιχτά της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πόλη Γκουιουάν στην επαρχία Σάμαρ, πρόσθεσε το USGS.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

.«Δεν πήρα μίζες, μου την έστησαν ο Παπανδρέου και η ΝΔ»


Σε σκευωρία με στόχο την πολιτική του εξόντωση αποδίδει ο Άκης Τσοχατζόπουλος τις εναντίον του κατηγορίες και υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα στοχοποίησης από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και από τη ΝΔ, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, όπως λέει, και τη συγκάλυψη ευθύνης άλλων… 

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί σήμερα, ισχυρίζεται ότι δεν πήρε μίζες και πως με τις πράξεις του δεν έβλαψε οικονομικά και επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις και αποδίδει αυτή τη μομφή στους διαδόχους του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Σχετικά με το μαύρο χρήμα, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο περιοδικό, «δεν αποκλείει» να έχουν δοθεί «επιχορηγήσεις» σε κόμματα «από διάφορους κύκλους» για τις «προεκλογικές τους ανάγκες».

Αφήνει αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσής του από τη Δικαιοσύνη, για την οποία ο δικηγόρος του, κ. Παγορόπουλος, δηλώνει ότι «στη χώρα μας είναι αναμφίβολα ανεξάρτητη, πρέπει, όμως, να φαίνεται και τέτοια…».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ζητά μετ’ επιτάσεως την αποφυλάκιση της συζύγου και της κόρης του, ενώ επιμένει στην κλήτευση των τότε μελών του ΚΥΣΕΑ για να καταθέσουν. 

Η ετυμηγορία, βέβαια, ανήκει στην Δικαιοσύνη, η οποία διερευνά την υπόθεση, διαβάζοντας, όμως, κανείς τη συνέντευξή του στα «Επίκαιρα», μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το κατά πόσο είναι πειστικός με όσα λέει, με όσα αποφεύγει να πει και, κυρίως, με όσα υπονοεί.

.«Ζωντανεύει» ξανά το θέατρο στην Αρχαία 'Απτερα


Μια σημαντική πολιτιστική υποδομή αποκτούν τα Χανιά καθώς άρχισαν οι εργασίες για την αναστύλωση - ανάδειξη του θεάτρου στην Αρχαία 'Απτερα.

Το πράσινο φως για την αναστύλωση του θεάτρου είχε δώσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2011 ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την αποκατάσταση, στο αρχαίο θέατρο θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 300 θεατές. 

Παράλληλα θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση ενός ακόμα τμήματος δίπλα στο αρχαίο θέατρο. Το ύψος της δαπάνης αυτής της παρέμβασης ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. 

Το θέατρο βρίσκεται σε φυσική πλαγιά, με θέα προς τα Λευκά Όρη και τον όρμο της Σούδας κοντά στο νότιο τείχος της αρχαίας πόλης. Ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο, αλλά έχουν εντοπιστεί και ίχνη της ελληνιστικής περιόδου.

.Αντιπαράθεση Στουρνάρα - Λαφαζάνη στη Βουλή


Με διαβεβαιώσεις περί αλλαγής του κλίματος στην Ευρώπη, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην σκληρή κριτική του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεών του με τους Μέρκελ και Ολάντ.
Η ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, δεν απαντήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων», αλλά από τον υπουργό Οικονομικών - κάτι που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να ορίσει αντικαταστάτη του τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με κατηγορίες περί συστηματικής φυγομαχίας του πρωθυπουργού.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανεύρεση κρίσιμων πόρων για την οικονομία. «Έτσι μόνον θα απαλλαγούμε από το Μνημόνιο. Αναζητούμε πακέτο 11,7 δισ. ευρώ 

που θα κατανέμει τα βάρη ακριβοδίκαια, από αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, αλλαγές σε υγεία, παιδεία και άμυνα, για να επαναφέρουμε την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από πλευράς του, αμφισβήτησε τα περί «αλλαγής κλίματος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών, αλλά και μετεκλογικών της υποσχέσεων, είτε αυτές αφορούσαν την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, είτε την επιμήκυνση των αποπληρωμών

."Οι επενδύσεις στην Αμερική δεν θα εξαφανιστούν όπως αυτές στην Ελλάδα"


Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως αρνητικό παράδειγμα κατά την ομιλία του με την οποία αποδέχθηκε το χρίσμα στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τάμπα.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο σχέδιό του για τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, 

ο Ρόμνεϊ δήλωσε πως διαβεβαιώνει "κάθε επιχειρηματία και καθέναν που δημουργεί θέσεις εργασίας ότι οι επενδύσεις τους στην Αμερική δεν θα εξαφανισθούν όπως αυτές στην Ελλάδα, ότι θα μειώσουμε το έλλειμμα και θα βάλουμε την Αμερική σε πορεία προς ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό".

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.