.Δύο «αγκάθια» και ένας γρίφος για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου


Λίγα 24ωρα μετά την θυελλώδη ψηφοφορία στην Βουλή και την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην προανακριτική επιτροπή, πολλά είναι τα ερωτήματα για το είδος των αδικημάτων που κατηγορείται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών , εκτός από τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν τόσο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπουργό οικονομικών, οι οποίοι είχαν τη λίστα στο συρτάρι τους χωρίς να δίνουν άμεση εντολή για έλεγχο προσώπων για φοροδιαφυγή, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το είδος του αδικήματος που διέπραξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως λένε οι δικαστικοί, δεν μπορεί εύκολα να «δέσει» το κακούργημα για την περίπτωση του δόλου στην υπόθεση της αφαίρεσης των ονομάτων των συγγενικών προσώπων του πρώην Υπουργού, καθώς τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό δεν αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. Και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πλημμέλημα.
Ένα δεύτερο σημείο που προβληματίζει είναι το πως μπορεί ένα προϊον υποκλοπής να χαρακτηριστεί επίσημο δημόσιο έγγραφο.

Ο ρόλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής
Πάντως η συγκρότηση της επιτροπής, η οποία θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση μετά την υπερψήφιση της πρότασης για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή , είναι το επόμενο στάδιο που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Στην επιτροπή θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα ενώ αναμένεται να είναι 15μελής.

Ποιά ονόματα ακούγονται
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η επιτροπή θα έχει πρόεδρο τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και θα αποτελείται: Από ακόμα τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. Πιθανολογούνται οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος. 

Τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, τηνΖωή Κωνσταντοπούλου, τον Θεόδωρο Δρίτσα και τον Σταύρο Κοντονή. Δύο από το ΠΑΣΟΚ , τον Απόστολο Κακλαμάνη και τον Παναγιώτη Ρήγα.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες πιθανότατα θα είναι ο Βασίλης Καπερνάρος, από τη Χρυσή Αυγή ο Μιχάλης. Αρβανίτης, από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας και από τους ανεξάρτητους βουλευτές ίσως ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα
Πρώτη συνεδρίαση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να εκλεγεί προεδρείο, και την αμέσως επομένη για να αρχίσουν επί της ουσίας οι εργασίες της. Τα μέλη της θα κληθούν να ολοκληρώσουν το έργο τους και να καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής πόρισμα εντός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος, που τοποθετείται έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Από τη στιγμή της κατάθεσης του πορίσματος και της διανομής του σε όλους τους βουλευτές, εντός προθεσμίας πέντε ημερών θα πρέπει να οριστεί νέα ειδική σύνοδος της Ολομέλειας , μέσα σε ένα 15νθήμερο. Όπως συνέβη και προχθές, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Παπακωνσταντίνου να προσέλθει και να τοποθετηθεί επί της εις βάρος του προτάσεως.

Μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, θα διεξαχθεί νέα μυστική ψηφοφορία, αυτή τη φορά επί του ή των αδικημάτων για τα οποία και θα προτείνεται η παραπομπή. Και η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να ληφθεί -προκειμένου να δοθεί συνέχεια- από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, τότε θα διεξαχθεί κλήρωση για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του 13μελούς Ειδικού Δικαστηρίου (έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά του Αρείου Πάγου), καθώς και του 5μελούς Δικαστικού Συμβουλίου (δύο μέλη του ΣτΕ και τρία του Α.Π.).

. Επιμένει για 25.000 απολύσεις το ΔΝΤ


Απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και παράταση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς προβλέπονται στην έκθεση - φωτιά για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.

Μεταξύ των άλλων, όπως αναφέρει το Έθνος, ζητά «στοχευμένες απολύσεις» δημοσίων υπαλλήλων ώστε να τεθούν εκτός Δημοσίου 25.000 έως το τέλος του έτους, περαιτέρω περικοπές κοινωνικών επιδομάτων - συντάξεων, 

αλλά και παράταση της εφαρμογής του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη διετία 2015-2016, ώστε να καλυφθεί το κενό των «μη προσδιορισμένων» μέτρων ύψους 4. δισ. ευρώ περίπου για τη συγκεκριμένη διετία.

Το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους το 2015 προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, προτείνει αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από ξένους ειδικούς 

αν δεν επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι έως τα τέλη Ιουνίου και προχωρά σε πολιτική παρέμβαση υπογραμμίζοντας πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, ακόμη και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

."Με ευθύνη της συγκυβέρνησης και της τρόικας διαλύεται η Ελλάδα"


Υπέρ της ψήφου των ομογενών τάσσεται ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του προς την ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικό Κήρυκα", με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 22 έως 25 Ιανουαρίου.
"Είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, στο βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα" τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι "υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. 

Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο".

Αναφερόμενος στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της συγκυβέρνησης και της τρόικας, διαλύεται η Ελλάδα". Στην ερώτηση αν είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, υποστήριξε ότι "είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ό,τι ήταν τα κόμματα που τώρα κυβερνούν".

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος κατά την επίσκεψή του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη θα είναι ο κύριος ομιλητής σε δημόσιες εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Μεταπτυχιακό Κέντρο του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), ενώ στο περιθώριό τους θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.