.Το εμβληματικό δίδυμο

* ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ*
 Θα είχε τεράστια σημασία, αν υπήρχε μια «κρίσιμη εκλογική μάζα» με ρεαλιστική αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας – ένας αριθμός ψηφοφόρων ποσοτικά ικανός να κρίνει - καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα αξιολογώντας πραγματικά δεδομένα, όχι εντυπώσεις. 

Θα είχε σημασία μεγάλη, αλλά το ζητούμενο είναι δυσκατόρθωτο, μοιάζει αδύνατο. Κυρίως, επειδή είναι σπάνιες οι εφημερίδες και μάλλον ανύπαρκτα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα που δεν αναμασούν, σε παραλληλία ή αντιμαχία, την αγοραία (πειθαρχημένη στους νόμους της αγοράς) κομματική λαϊκίστικη προπαγάνδα. Κάποτε, μια... περισσότερα »

.Βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη

 Το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας, αποκάλυψε η σημερινή ανασκαφική έρευνα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού το κεφάλι είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη, έχει ύψος 0,60 μ., ενώ ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο.
«Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. 

Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών» σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, όπου αναφέρεται ακόμη:

«Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου και σε βάθος 0,45μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.

Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. 

Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής».

.Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες τον Νοέμβριο

Για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι αγρότες, ξεκινώντας από την 1η Νοεμβρίου με την συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που διοργανώνεται στο Σύνταγμα, με σειρά δράσεων διαμαρτυρίας στη συνέχεια και με το βλέμμα στραμμένο σε κλιμάκωση του αγώνα μετά τα μέσα Ιανουαρίου.
Τις σχετικές αποφάσεις έλαβαν εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σε πανελλαδική σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στη Λάρισα και ανακοίνωσαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Όπως επισημάνθηκε και σήμερα από αγρότες της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Λαμίας, που εκπροσώπησαν και τα υπόλοιπα μπλόκα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι πολλά και οξυμένα. 

Και όπως εκτίμησαν είναι προβλήματα που θα χειροτερέψουν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η οποία σε βάθος χρόνου θα μειώσει περίπου 40% το ποσό των ενισχύσεων που λαμβάνουν σήμερα, θέτει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, παραμένει αποσυνδεδεμένη η ενίσχυση από την παραγωγή. 

Τονίσθηκε δε ότι η άγρια φορολόγηση των αγροτών από φέτος με 13% από το πρώτο ευρώ, τα χαράτσια και ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι πολύ χαμηλές τιμές ειδικά σε βασικά προϊόντα, μειώνουν δραστικά το αγροτικό εισόδημα, οδηγούν χιλιάδες αγρότες στη φτώχεια και τον αφανισμό.

.Και στα ΚΕΠ οι αιτήσεις για το επίδομα στο πετρέλαιο

Αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες και στα ΚΕΠ, από σήμερα έως και τις 30 Μαΐου 2015, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η δυνατότητα αυτή για τον «καθορισμό της διοικητικής διαδικασίας υποβολής αίτησης για καταβολή επιδόματος θέρμανσης», η οποία διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ, έχει καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση:

- Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

- Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο, της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών αιτήσεων.


- Ύστερα από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στο φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του φορολογουμένου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.

.Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ, το Barbaros

Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σήμερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο χθες βρισκόταν στο οικόπεδο 3. Και τα δύο οικόπεδα, όπως και το 9, έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, η οποία από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9. 

Η γεώτρηση συνεχίζεται κανονικά. Από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros, αναφέρθηκε ότι επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί, κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

 Ο ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι οι κινήσεις του σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Κασίνης, ανέφερε ότι τεχνικά θα λαμβάνονται από το Barbaros οι δονήσεις από το τρυπάνι της ΕΝΙ και αργότερα μπορούν απομονωθούν οι ήχοι του και να αξιοποιηθούν.

Στο μεταξύ, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ F15 και F16.
Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία.Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

..Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη φορολογική πολιτική

Το ΚΚΕ στο πλαίσιο της γνωστοποίησης των κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων, σε ειδικό φυλλάδιο που κυκλοφορεί πανελλαδικά για το ζήτημα των φόρων, κωδικοποιεί τις προτάσεις που κατέθεσε, με τη μορφή σχεδίου νόμου και σημειώνει ότι με παρεμβάσεις εντός και εκτός της Βουλής απαιτεί: -Την πλήρη απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. 

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει ακριβά και φορολογηθεί ήδη βαριά για να έχουν ένα σπίτι ή και ένα εξοχικό, λέει το ΚΚΕ. -Να μη φορολογηθεί η αγ... περισσότερα »

.Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ.


Πρωτογενές πλεόνασμα 2,532 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του εννεαμήνου έναντι πλεονάσματος 2,632 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,551 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 2,285 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,657 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,661 δισ. ευρώ. Ειδικότερα από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προκύπτει ότι:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,277 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 403 εκατ. ευρώ ή 1,1 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 33,869 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 327 εκατ. ευρώ ή 1% χαμηλότερα έναντι του στόχου.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 32,112 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 567 εκατ. ευρώ ή κατά 1,7% έναντι του στόχου.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.