.Κομισιόν: H Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α - Την επίτευξη συμφωνίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α και αυτό είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 Όπως διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. 

«Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 19 κράτη- μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, ερωτηθείσα για το προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη, του παρουσίασε ο επίτροπος ... περισσότερα »

.«Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης εξετάζει η Ελλάδα»

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υποβάλει την Τετάρτη αίτημα εξάμηνης παράτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αιτηθεί παράταση της υπάρχουσας δανειακής συμφωνίας έως το τέλος Αυγούστου. 

Το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί» που είδε τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας στο Eurogroup.
Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις.

 Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
 Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του προγράμματος / μνημονίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

"Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα / μνημόνιο" σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

.«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις μας στον λαό»

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις μας στον λαό, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, την Πέμπτη το πρωί κατατίθεται πρώτο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας, αλλά και οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε θα κατατεθεί και το σχέδιο νόμου «που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας-εργασιακό Μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες δεν ξεπεράστηκαν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, ωστόσο ο πολίτης δεν αισθάνεται πια την απαξίωση και τον εξευτελισμό.

Δεν μπορούν πια κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι αποικία και στους Έλληνες σαν να είναι παρίες.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικά η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας, ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, είπε ότι ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία, γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. 

«Θα ήθελα με απεριόριστη εκτίμηση και φιλική διάθεση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, όχι αυτούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα», είπε ο πρωθυπουργός.

.Αύριο στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αύριο η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων σε έως 100 δόσεις.

H αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας θα δώσουν αύριο στις 12.00 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Νέα ρύθμιση για το φορολογικό νομοσχέδιο και συναφή θέματα».

Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση μεταξύ άλλων θα προβλέπονται μεγάλες εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις των οφειλετών, κατάργηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ανώτατου ορίου οφειλής για την υπαγωγή σε αυτήν και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών.

.Τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ζητά ο Χανς - Βέρνερ Ζιν

Τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 42 δισ. ευρώ αντί των 65 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα (με απόφαση της ΕΚΤ) και την επιβολή από την κυβέρνηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, ζητά ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, με άρθρο του στους Financial Times. 

Ο Ζιν θεωρεί ότι η ρευστότητα που δίνει η ΤτΕ στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που θα μπορούσε να καταβάλλει η ίδια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ευρωσύστημα, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που θα έχουν λάβει. 

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η οικονομική δυνατότητα της ΤτΕ ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη συμμετοχή της στο απόθεμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος. «Υπάρχει μία διαφορά 23 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνεται το λάθος που έγινε στην Κύπρο, όπου τα δάνεια που δόθηκαν μέσω του ELA ξεπέρασαν κατά 244% το ποσό που θα μπορούσε να αποπληρώσει η κεντρική τράπεζά της», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος. 

.Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών, εάν είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί

Με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί με μπλοκάκια για το εισόδημα τους από τα δελτία παροχής υπηρεσιών. 

Αυτό διευκρινίζει σε εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαΐδου, σχετικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 και θα δηλωθούν εφέτος στην εφορία. 

Ειδικότερα, για το εισόδημα από μισθούς οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα μισθωτών υπηρεσιών. 

Για το εισόδημα από το μπλοκ παροχής υπηρεσιών θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των επαγγελματιών δηλαδή με συντελεστή 26% για εισόδημα ως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τυχόν υπερβάλλον. 

.Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι που η Μέρκελ έχει πεισμώσει με την Ελλάδα

Τρεις πιθανούς λόγους οι οποίοι μπορεί να δικαιολογούν το πείσμα της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα παραθέτει σε άρθρο του στο Bloomberg ο αρθρογράφος Mark Gilbert, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει τις σκέψεις της Γερμανίδας καγκελαρίου στο ζήτημα της Ελλάδας. 

1. Η Γερμανία βλέπει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όχι απλώς ως διαχειρίσιμη, αλλά και ως επιθυμητή Στις αρχές του Ιανουαρίου, ένα άρθρο στο περιοδικό Der Spiegel ανέφερε πως η κυβέρνηση της Μέρκελ είχε αποφασίσει πως η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να γίνει χωρίς να ζημιωθούν οι υπόλοιπες χώρες της ...περισσότερα »

.Σενάρια για εκλογές αν δεν υπάρξει συμφωνία

Κατηγορηματικά διαψεύδονται από την κυβέρνηση σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό πρόγραμμα.

Κύκλοι του Μαξίμου, απαντώντας στα δημοσιεύματα αυτά, ξεκαθαρίζουν πως οι εκλογές έγιναν στις 25 Ιανουαρίου και η λαϊκή εντολή εκφράστηκε με τον πλέον σαφή και καθαρό τρόπο, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

.Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω η Ελλάδα να ζητήσει παράταση

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μια παράταση του προγράμματος, μετά θα επιτρέψουμε μια ευελιξία στα πλαίσια του προγράμματος», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τις Βρυξέλλες νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Ο ίδιος τόνισε πως εναπόκειται στην Ελλάδα για το τι θα πράξει.

Πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.