.Πώς η Δύση έχασε την Ουκρανία

Σχόλια Τάκης Μίχας 

Στις 21 Φεβρουαρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά από δύο ημέρες αιματηρών ταραχών που είχαν ως αποτέλεσμα 75 νεκρούς, υπέγραφε μια συμφωνία με την αντιπολίτευση, που προέβλεπε εκλογές, αναθεώρηση του Συντάγματος, κυβέρνηση συνασπισμού και απελευθέρωση όλων όσων είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. 

Την συμφωνία αυτή, που ικανοποιούσε απόλυτα τα αιτήματα της πολιτικής αντιπολίτευσης, χαιρέτησαν με ενθουσιασμό τόσο η Ευρωπαική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε ένα πρόσθετο βήμα και δια... περισσότερα »

.H πανάκριβη γοητεία των αιώνιων φοιτητών

Σχόλια Ανδρέας Ζαμπούκας Ένα από τα μεγάλα προβλήματα σ' αυτή τη «διονυσιακή» χώρα, είναι η παρεξηγημένη αντίληψη των ορίων. Γενικότερα δεν μας αρέσει ο χρόνος και τα διαστήματα που τον ορίζουν. Σχεδόν τον έχουμε καταλύσει. Γι' αυτό και είμαστε από τις πρώτες κοινωνίες στον κόσμο, με τόσο διευρυμένα τα όρια της εφηβείας. 

Φτάνει ο άλλος τα σαράντα και ακόμα ζει με τους γονείς του, ενώ παράλληλα αισθάνεται ζεστές μέσα του όλες τις «δυνάμεις» της νεότητας των εικοσάρηδων. Πάει για καφεδάκι, ντύνεται τρέντι, ψιλοαδιαφορεί για υποχρεώσεις και επωμίζεται, κάπως πιο χαλαρά, τις συνέπει... περισσότερα »

.«Η Ελλάδα επιτάχυνε σημαντικές μεταρρυθμίσεις»

 Η Ελλάδα επιτάχυνε την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, διαπιστώνει η 6η έκθεση δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης, για το διάστημα Οκτώβριος 2013 Ιανουάριος 2014, σύμφωνα με ανώτερη πηγή της Task Force.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, τόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ και οι διεθνείς οργανισμοί, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής και θα αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, απαιτείται πολλή προσπάθεια. 

Πολλοί Έλληνες υποφέρουν, τόσο στο θέμα της υγείας - αποκλεισμένοι ακόμη από το σύστημα περίθαλψης, το οποίο όμως αλλάζει - όσο και λόγω ανεργίας. Οι προσδοκίες όμως είναι ότι η Ελλάδα θα μπει σε θετική ανάπτυξη και θα σταματήσει η άνοδος της ανεργίας. Χρειάζεται κοινωνική συνοχή, ένα καλύτερο σύστημα είσπραξης εσόδων, ηγεσία, αποφασιστικότητα και αντοχή.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η πρόοδος στον τομέα της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη νομοθετική αλλαγή στον τομέα της υγείας, που διασφαλίζει την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο χαρακτηρίστηκε "μεγάλο επίτευγμα".

.Αντιρρήσεις από την τρόικα για το ύψος του πλεονάσματος που θα διανεμηθεί

Έντονες αντιρρήσεις φέρεται ότι συνεχίζει να έχει η τρόικα για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ενώ, την ίδια ώρα, εγείρει και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, πχ τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφ' ενός εμμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφ' ετέρου εγείρουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση. Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ήτοι να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. 


Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ' επέκταση, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού». 

Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ). «Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».

.Ενός λεπτού σιγή στην Ιαπωνία για το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα

Τρία χρόνια: σήμερα στις 14:46, οι Ιάπωνες τήρησαν ενός λεπτού σιγή ενθυμούμενοι την τραγωδία της 11ης Μαρτίου 2011, ένα σεισμό, ένα τσουνάμι και ένα πυρηνικό ατύχημα που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. Την ακριβή ώρα του μεγέθους 9 βαθμών σεισμού (07:46 ώρα Ελλάδας), οι φωνές σίγησαν, τα κεφάλια έσκυψαν, τα χέρια ενώθηκαν, στην ανάμνηση αυτής της τρομερής ημέρας, της χειρότερης που έζησε η χώρα μετά τον πόλεμο. 

Μια επίσημη εθνική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους και του πρωθυπουργού στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν από το γιγάντιο κύμα που έπληξε τις ακτές των νομαρχιών Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, ένα όνομα που είναι σήμερα συνώνυμο της ατομικής καταστροφής. 

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του για τα περισσότερα από 20.000 θύματα που έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν την ίδια ημέρα ή αργότερα από τις συνέπειες της τριπλής τραγωδίας.  Τρία χρόνια έχουν περάσει, όμως επί του πεδίου η ανοικοδόμηση προχωρεί με βήματα σημειωτόν και οι σοροί 18.517 ανθρώπων που παρασύρθηκαν από το κύμα δεν έχουν βρεθεί. 

Όσο για τους πρώην κατοίκους των περιοχών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, μερικοί δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο σπίτι τους επειδή δεν τους επιτρέπεται ή επειδή δεν θέλουν, φοβούμενοι τη μόλυνση από ραδιενέργεια. 

.Σε καλό δρόμο υπ. Υγείας - τρόικα

Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ανέφεραν οι φαρμακοποιοί μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας και τόνισαν ότι το πρόβλημα του κλάδου δεν είναι με τον κ. Γεωργιάδη αλλά με την τρόικα. Οι φαρμακοποιοί που κρατούν για δεύτερη μέρα κλειστά τα φαρμακεία θα εκτιμήσουν τη στάση τους σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

.Γ. Ντάισελμπλουμ: Σημαντική η πρόοδος, να συνεχιστεί η προσπάθεια

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως σήμερα, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλούς τομείς για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο μετά το τέλος της χθεσινής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των τεστ αντοχής». 

Επανέλαβε ότι είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας η διενέργεια των τεστ αντοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως το φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους ίδιους όρους που θα κριθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Είναι σημαντικό να δούμε ένα τέλος των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας παράλληλα ότι «πολλά προέχει να γίνουν στο δημοσιονομικό επίπεδο, στο επίπεδο των Τραπεζών και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών». 

«Αν έκαστος εξ ημών κάνει τα αναγκαία βήματα τότε μπορεί να βρεθεί λύση» ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο χρόνος στον οποίο θα λάβει την τελική απόφαση το Eurogroup θα εξαρτηθεί από το ποτέ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. 

Σημείωσε πάντως ότι αν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι εφικτό να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.