.ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ Αγαπώ Ζωγράφου ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΕΤΤΑ


.Ευ. Βενιζέλος: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο

 Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Σιμ Κάλας, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Όπως έχουμε πει κατ' επανάληψη και όπως τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για λόγους που έχουμε εξηγήσει τεχνικά», δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο οι κακόπιστοι». 

«Όλοι αυτοί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει, χάρη στις θυσίες των πολιτών της, τις προϋποθέσεις της οριστικής εξόδου από την κρίση και της οριστικής επανόδου σε συνθήκες ευρωπαϊκής κανονικότητας» πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών, τον Νοέμβριο του 2011, ο Ευ. Βενιζέλος σχολίασε ότι όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη θυμάται τα γεγονότα και πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και δεν έχουν ενδιαφέρον.

.Χ. Θεοχάρης: Τα έσοδα από τη συμμόρφωση των φορολογουμένων είναι 10πλάσια από εκείνα των ελέγχων

«Τα έσοδα από τη συμμόρφωση των φορολογουμένων είναι 10πλάσια από τα έσοδα από τους έλεγχους» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

«Είναι πολύ μικρότερο το κομμάτι της είσπραξης εσόδων από τους ελέγχους σε σχέση με τη συμμόρφωση. Υπάρχει μια πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ελεγκτικές δράσεις που έχουμε κάνει και δείχνει, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 24 μηνών, ότι η αύξηση που έχουμε επιτύχει, οδηγεί συνολικά σε μια αύξηση των εσόδων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα έσοδα από τους ελέγχους μπορεί να είναι γύρω στα 15 με 20 εκατομμύρια, αλλά πολύ περισσότερα είναι τα έσοδα από την αύξηση της συμμόρφωσης. Και αυτό γιατί βλέπουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ότι οι έλεγχοι πιάνουν τόπο, συνεπώς συμμορφώνονται αυτόματα και δηλώνουν πιο ειλικρινή στοιχεία» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι τα παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα προς την Εφορία προσεγγίζουν τα 64 - 65 δισ. ευρώ, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: 

«Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία σχεδιάζουμε, ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα την καλύτερη είσπραξη των φόρων στη πηγή, το οποίο αυξάνει την εισπραξιμότητα θεαματικά και δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση. 

Επίσης, κατά τους τρεις πρώτους μήνες βλέπουμε αύξηση στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση με πέρυσι κατά 20% που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα είσπραξης. Δεν έχει εξαντληθεί» σημειώνει.

.Ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015, προβλέπει ο Fitch

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015, προβλέπει για την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Sovereign Snapshot).

Ο οίκος προβλέπει, εξάλλου, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί εφέτος στο 2,2% του ΑΕΠ και το 2015 περαιτέρω στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 177,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί το επόμενο έτος στο 172,5% του ΑΕΠ. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ εφέτος και 0,5% του ΑΕΠ το 2015.

Ο Fitch σημειώνει ότι το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη διαβάθμιση "Β-" με σταθερές προοπτικές και θα επανεξεταστεί στις 23 Μαΐου, θα επηρεασθεί αρνητικά στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, οδηγώντας στην επανεμφάνιση νέων χρηματοδοτικών κενών.

Αντίστοιχα, αρνητικά θα επηρεασθεί το αξιόχρεο και σε περίπτωση νέας πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και εκτροχιασμό του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αντίθετα, ο οίκος αναφέρει, ως παράγοντα που θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση, μία διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα εδράζεται στη στέρεη εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Θετικά θα επηρεάσει, επίσης, η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

.Τσίπρας: Έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη

Για έλλειμμα δημοκρατίας της Ευρώπης, μίλησε από τη Μόσχα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Financial Times. 

Υποστήριξε ότι, η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα υποτελείς, ενώ επιτέθηκε σφοδρά στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε «μαριονέτα» του Ζοζέ Μπαρόζο, από το 2011 και μετά.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.