.Κόντρα για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών


Βολές για την πολιτική του σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αγορά κινητών αξιών, δέχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών πως προχωρά σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «πετώντας 50 δισ. σαν μαρουλόφυλλα χάριν των τραπεζιτών».
«Αληθεύει πως πάτε να θεσπίσετε αναβαλλόμενο φόρο; Χωρίς τεκμηρίωση και μελέτη, τινάζετε στα ύψη τις τιμές για την επαναγορά των ομολόγων. Σας εκβιάζουν οι τραπεζίτες και τους δίνετε τα πάντα για να συμβάλλουν στην επαναγορά. Υποτίθεται πως η επαναγορά γίνεται για να μειωθεί το χρέος, όχι για να ικανοποιηθούν οι τραπεζίτες για ομόλογα που δεν αξίζουν! Δεν θα καθορίσετε εσείς τις τιμές!», ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ο κ. Λαφαζάνης.
Να ρυθμιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτησε και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), επισημαίνοντας πως «οι τραπεζίτες έχουν ήδη πάρει τα μισά κεφάλαια, θα πάρουν και άλλα 23,5 εκατ. ευρώ υπό μορφή ομολόγων και δεν έχουν ακόμη έρθει οι όροι».
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καθαυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τους επενδυτές κινητών αξιών. «Μια εταιρεία μπορεί να λάβει άδεια σύστασης στη Μάλτα και να ασκεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, απαλλασσόμενη από φορολογία. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν οι τράπεζες τις εταιρείες διαχείρισης, απολύοντας προσωπικό, και να περιοριστούν απλώς σε αντιπροσώπευση ξένων.
 Οι ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) μπορούν να επενδύουν πλέον και σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα -κάτι που είναι επικίνδυνο για τα ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια...» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης.
«Το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκές Οδηγίες, που έχουν περάσει ήδη σε επίπεδο συζήτησης από τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν είστε ευρωπαϊκά προσανατολισμένοι, τι θα κάνετε; Θα καταψηφίζετε τις Οδηγίες;» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.
«Οι ΟΣΕΚΑ είναι ένα σύστημα που προάγει τη διαφάνεια και τον έλεγχο, γιατί δεν επιτρέπει τη διακίνηση μαύρου χρήματος- και έχει σύστημα ενημέρωσης των επενδυτών με τρόπο κατανοητό σε όλους, για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης», σημείωσε αργότερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε πως οι ΟΣΕΚΑ είναι μια μορφή επενδύσεων ιδιαίτερα ελκυστική για την προσέλευση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ανέφερε δε πως η αρχική Οδηγία για τις ΟΣΕΚΑ έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και αυτό που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι ο συντονισμός των εθνικών νομοθεσιών, 
ώστε να ισχύουν κοινοί κανόνες εποπτείας στα κράτη-μέλη, να καθίσταται ομοιόμορφη η προστασία των ομολογιούχων, να διευκολύνεται η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των μεριδίων και να ρυθμιστούν αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την κρίση του 2007-8, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασυνοριακή λειτουργία της αγοράς.
«Επιτρέπουμε σε Έλληνες επενδυτές να επενδύουν μέσω ελληνικών ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Ανώνυμων Κεφαλαίων) και αποτρέπουμε τη φυγή επενδύσεων στο εξωτερικό. Επιτρέπουμε και σε ελληνικές ΑΕΔΑΚ να διαχειρίζονται μερίδια ΟΣΕΚΑ σε άλλες χώρες», προσέθεσε από πλευράς του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Προώθηση της ασφάλειας δικαίου μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών και διευκόλυνση της άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων για τις μικρότερες εταιρείες, διαπίστωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ).
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω του Νότη Μαριά εξέφρασαν ενστάσεις για τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Μαριάς ζήτησε να γίνουν αμεταβίβαστες οι μετοχές του Ταμείου και να διευκρινιστεί τι θα ακολουθήσει ενδεχόμενη εκκαθάρισή του.
Η Χρυσή Αυγή (Ηλίας Παναγιώταρος) είπε ότι «οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων έρχονται στην ελληνική αγορά χωρίς κανένα περιορισμό» και ζήτησε την συγχώνευση όλων υπερχρεωμένων τραπεζών σε μία κρατική.
Το ΚΚΕ, δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις χρηστής διαχείρισης, δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας στη Χρηματαγορά.
Τέλος, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) υποστήριξε ότι οι υπό ενσωμάτωση Οδηγίες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιοριστικό λειτουργικό πλαίσιο για τα αμοιβαία κεφάλαια, που διογκώθηκαν υπέρμετρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συνεπεία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης.

.Η Αθήνα γιορτάζει τα Χριστούγεννα


Αλληλεγγύη, συμμετοχή, χαμηλό κόστος είναι οι βασικοί άξονες και του φετινού εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως τους διατύπωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σήμερα. Φέτος για πρώτη φορά η αλλαγή του χρόνου δεν θα γίνει στο Σύνταγμα, αλλά στον πεζόδρομο Απ. Παύλου, με φόντο την Ακρόπολη. 
Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για να έχουν όλοι πρόσβαση και σε αυτές θα λάβουν μέρος 550 καλλιτέχνες και 200 παιδαγωγοί. 

Η Αθήνα θα φωταγωγηθεί την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου κι οι βασικοί εορταστικοί άξονες είναι: Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Μοναστηράκι, Πεζόδρομος Απόστολου Παύλου, 26 γειτονιές και 13 Κέντρα Πολιτισμού. 
«Η διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων γιορτών θα γίνει εφικτή χάρις στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων στο Δήμο της Αθήνας. Τους ευχαριστούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης, ενώ πρόσθεσε πως αρωγός στη φετινή διοργάνωση είναι η Wind.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «και φέτος το κόστος των γιορτών ανέρχεται στο 10% του κόστους των προηγούμενων ετών».

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε στην πλατεία Συντάγματος θα παρέμβουν εικαστικά 16 σπουδαστές της ΑΚΤΟ δημιουργώντας μια διαφορετική εγκατάσταση.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα προβληθεί η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Αθήνας. «Και στις γιορτές τους θέλουμε μαζί μας», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

.Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επέτειο Γρηγορόπουλου


Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ξέσπασε με αφορμή την αυριανή επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η  νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ήταν ο αγώνας για ελπίδα και δικαίωμα στη ζωή» και με την οποία καλούσε σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που έχουν εξαγγελθει για 
αύριο. Η Νέα Δημοκρατία με δική της ανακοίνωση χαρακτηρίζει «προκλητική» την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, και «κουκουλοφόρους» τα μέλη της.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης με πρωταγωνιστές τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση και τον βουλευτή της ΝΔ Θανάση Νταβλούρο.

   Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε στη ΝΔ ζητώντας είτε να αποσύρει την ανακοίνωση είτε να την ανασκευάσει λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Η ατζέντα, η φρασεολογία, το γράμμα τέτοιων ανακοινώσεων δεν έχει  ιστορικό προηγούμενο. Υπάρχει μόνο την προηγούμενη του εμφυλίου. Σας προειδοποιώ δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά. Η δημοκρατία δεν καλύπτεται από τέτοια φρασεολογία».

   Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος αντέδρασε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι συνοδοιπόρος με τη Χρυσή Αυγή.

«Είναι απίστευτη η τακτική σας και αυτό που προασπίζεστε. Είναι πλέον γνωστό ποιοι υπηρετούν και τι, και τι υπερασπίζονται και ποιοι. Οι μάσκες έπεσαν καταλάβετέ το. Αποκαλυφθήκατε. Είστε συνοδοιπόροι με την Χρυσή Αυγή. Έχετε την έννοια μιας ιδιότυπης τρομοκρατικής αντίληψης μπροστά στα αλλόκοτα που θέλετε να επιβάλετε».

.Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Τις προτάσεις της για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, ενόψει της συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο, αύριο Πέμπτη, έδωσε στη δημοσιότητα η Δημοκρατική Αριστερά.
     Κύριο στοιχείο είναι η αποδοχή ως βάση συζήτησης της πρότασης που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους κυβερνητικούς εταίρους, με θετικό το γεγονός ότι μετατοπίζεται το φορολογικό βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των οικογενειών με παιδιά. 
Παρά την τυπική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το πραγματικό αφορολόγητο αυξάνεται από 5.000 σε 9.000 ευρώ.
    
 Η Δημοκρατική Αριστερά, ωστόσο, διαπιστώνει αρνητικά στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, αφού δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, 

προβλέπει επαχθή φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών, δημιουργεί μεγάλες αδικίες ως προς την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των παιδιών στον υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης του νοικοκυριού, και έχει ασθενή αναπτυξιακή διάσταση.

.Τετράποδα "θεραπεύουν" συναισθήματα και συμπεριφορές

Τρία χρόνια είχε να μιλήσει ο Φώτης «εγκλωβισμένος» στον δικό του κόσμο, χωρίς να επιθυμεί καμία επικοινωνία με τους ανθρώπους. Όμως ο «Σπίθας», ένα ημίαιμο σκυλάκι, τα ανέτρεψε όλα και τον έκανε να ψελλίσει, για πρώτη φορά, τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια, ηθελημένη αφωνία συνεπεία της νοητικής του αναπηρίας.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας με σκυλιά (dog therapy) υλοποιεί εδώ και δύο μήνες το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο Φίλων Α.ΜΕ.Α «Δράση Για Το Κάτι Άλλο», στο χώρο όπου λειτουργεί απογευματινά εργαστήρια απασχόλησης, στην Κάτω Τούμπα.

Δύο σκυλάκια, ο «Φοίβος» και ο «Σπίθας», που είναι ειδικά εκπαιδευμένα, βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

«Τα περισσότερα Α.Μ.Ε.Α. έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.
  

.Έκτος προϋπολογισμός λιτότητας στην Ιρλανδία


Η ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να δοκιμάσει την υπομονή των πολιτών και την ελαστικότητα της οικονομίας, καθώς σήμερα ανακοινώνει ένα ακόμα σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον έκτο προϋπολογισμό της χώρας από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Η Ιρλανδία έχει πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων και αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που έχει καταφέρει να σημειώσει ήπια ανάπτυξη. 

Έχοντας όμως ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
 «Ο προϋπολογισμός θα είναι σκληρός, αλλά θα μας φέρει στο 85 τοις εκατό των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Ίμον Γκίλμορ.

Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του πακέτου της Ιρλανδίας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και 1,7 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες.

.Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο


Η Μπέσι Κούπερ 116 ετών, που έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, άφησε την Τρίτη την τελευταία της πνοή σε οίκο ευγηρίας στην πολιτεία Τζώρτζια των ΗΠΑ.

Η Κούπερ είχε ένα ήσυχο θάνατο, ανακοίνωσε ο γιος της, Σίντνεϊ Κούπερ. «Φαινόταν γαλήνια όταν εξέπνευσε την τελευταία της πνοή», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο 77χρονος. «Σήμερα το πρωί σηκώθηκε, έφαγε το πρωινό της και αργότερα ήρθε κομμώτρια που της έφτιαξε τα μαλλιά», είπε. «Είναι λες και το ήξερε ότι θα συνέβαινε».

."Παράδεισος" των ελαφοκυνηγών η Αυστραλία


Ο  "παράδεισος"  των ελαφοκυνηγών είναι η αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας. Σε εκατοντάδες χιλιάδες φέρονται να είναι τα ελάφια που βόσκουν στα βουνά της Βικτώριας και ο πληθυσμός τους αυξάνεται με γοργό ρυθμό.

Με γοργό ρυθμό όμως αυξάνεται και ο αριθμός των ελαφιών που σκοτώνουν οι εφοδιασμένοι με άδειες κυνηγοί. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν θανατώσει 41.601 ελάφια έναντι 39.000 το 2009. Στη Βικτώρια εκτιμάται ότι ζουν περίπου 350.000 ελάφια και σύμφωνα με τους αγρότες προξενούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειές τους.

«Επιβάλλεται η συγκράτηση του αριθμού τους», λέει ο Ράσελ Φόστερ, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαφοκυνηγών της Βικτώριας Στιβ Γκάρλικ προσθέτει: «Τα μέλη μας κάνουν τη δουλειά της κυβέρνησης. Συγκρατούμε τον αριθμό των ελαφιών για να μην καταστρέφουν τις καλλιέργειες».

Ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Πίτερ Γουόλς, δηλώνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια συνετή πολιτική που «προστατεύει τον πληθυσμό των ελαφιών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο και τις καλλιέργειες».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.