. Το Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου οργανώνει 2 μουσικές βραδιές

Το Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου οργανώνει 2 μουσικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

   Την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 21:00 στο δημ.         Κινηματογράφο ΑΛΕΚΑ
(Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας 13)

Συναυλία Αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη

Με τους: Πέτρο Βαγιόπουλο, Λάμπρο. Καρελά, Ναταλία Ρασούλη και Ορφέα Περίδη


 Την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 20:30 στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»
(Αλ. Παναγούλη 17)

‘‘ Με άρωμα άλλης εποχής ’’
Ένα μουσικό ταξίδι στην εικοσαετία ’40 – ’60

Με τους: Εύα Καμινάρη, Πέτρο Αθανασόπουλο και Νίκο Κωνσταντέλλο

         


.ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ Α! ΚΑΠΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (φωτογραφίες)



ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ Α! ΚΑΠΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΡΗ


.Μηνύματα κομμάτων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου


Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που βιώνουν η Ελλάδα και η Κύπρος κυριαρχούν στα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. 

«Σήμερα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο μήνυμά του. «Η τρικομματική κυβέρνηση, εναρμονισμένη με την τρόικα, άβουλη, άφωνη και καταστροφική, προβάλλει τη μνημονιακή πολιτική ως μονόδρομο για την κοινωνία και τη χώρα. Αποσκοπούν να αποδομήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει από το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις ενός αιώνα. 

Τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία, η δημόσια περιουσία, η υγεία, το περιβάλλον, αλλά ακόμα και η ίδια η δημοκρατία, θυσιάζονται για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου,  υπέρ των πιστωτών, για λίγους κι εκλεκτούς» ανέφερει.

Και υπογραμμίζει: «Τώρα, περισσότερο από  ποτέ, είναι αναγκαία η  άμεση ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας σε ένα μεγάλο, συλλογικό και ενωτικό αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 Ιδιαίτερα, σήμερα, ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός: η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος».   

«Η εθνική μας ανεξαρτησία  δοκιμάζεται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς. Ο ελληνικός λαός υφίσταται τεράστιες θυσίες για να αποφευχθεί το χειρότερο που το βλέπουμε δυστυχώς να απειλείται στην Κύπρο», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και κάνει λόγο για «τυφλές, συντηρητικές ιδεολογικές επιλογές και οικονομικούς εθνικισμούς που κυριαρχούν και στην πραγματικότητα ανακόπτουν και απαξιώνουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Και προσθέτει: 

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γνήσια πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει  έμπρακτα  τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική, χωρίς μεγαλόστομες, αλλά ανεύθυνες δημαγωγίες και φευγαλέες, αλλά επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας επιβάλλει να θυμόμαστε ότι εθνικό είναι το αληθές και πως ο κρισιμότερος παράγοντας της εθνικής ισχύος είναι η ενότητα μας».

«Τα όσα συνέβησαν αυτά τα τρία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο πείθουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι το μέλλον των παιδιών μας και η οικογενειακή μας γαλήνη και ευτυχία βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Με πίστη στις προαιώνιες αξίες του Ελληνισμού και αντλώντας διδάγματα εμπειρία και θάρρος από τον επικό αγώνα της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ της οποίας την επέτειο σήμερα τιμούμε καλώ τον Ελληνισμό σε πανστρατιά για να παραμείνει η Ελλάδα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και να μην μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Γερμανικής Ευρώπης», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. 

«Το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 είναι ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία στο δίκαιο και τη νομιμότητα των παλιών τάξεων, που δεν φεύγουν μόνες τους από το προσκήνιο της ιστορίας, αλλά πρέπει να τις διώξει η λαϊκή επαναστατική πάλη. Στην ιστορία των ανθρωπίνων κοινωνιών, οι επαναστάσεις είναι πάντα το όχημα για να προχωρά η κοινωνία μπροστά», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται ότι «ο λαός πρέπει να πιστέψει και σήμερα στο δίκιο και τη δύναμη της πάλης του. 

Να απορρίψει τους εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του να επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του εξουσία, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα μονοπώλια, για να ζήσει καλύτερα ο ίδιος και τα παιδιά του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Το 1821 οι Έλληνες εντελώς μόνοι, σχεδόν άοπλοι και καταδικασμένοι από τις ξένες δυνάμεις γκρέμισαν μία αυτοκρατορία. Τρανή απόδειξη και διδαχή για όλους εμάς - τους Έλληνες του σήμερα, που σε τίποτα δεν είμαστε ικανοί να συγκριθούμε με τους γίγαντες εκείνης της όμορφης και σκληρής εποχής - ότι "τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες και η ελευθερία δίχως αίμα", σημειώνει στο δικό της μήνυμα η Χρυσή Αυγή, η οποία αναφέρει: 

«Η Αλαμάνα, το Μανιάκι, η Ιερά Πόλις Μεσολογγίου είναι τα πιο φωτεινά ορόσημα αντίστασης, είναι οι φάροι που δείχνουν το δρόμο και υπενθυμίζουν το ιστορικό καθήκον των Ελλήνων. Τα Δερβενάκια, η Τριπολιτσά, το Βαλτέτσι είναι τα αιώνια παραδείγματα για το πόσο σκληρά πρέπει να αντιμετωπίζονται όσοι επιβουλεύονται την ελευθερία και την ακεραιότητα της Πατρίδας μας».

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης, ανεξίτηλα εγγεγραμμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Συμβολίζει την εκκίνηση των ηρωικών αγώνων για την απελευθέρωση, την ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, αναφέρεται στο μήνυμα της ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
    
«Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνά συνολικά ο ελληνισμός, ο αγώνας αφορά στην αντιμετώπιση των κινδύνων της οικονομικής κρίσης με έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την ένταξη της χώρας σε ένα διεθνοποιημένο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τη συμμετοχή της σε μια πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Μια πορεία πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, που για να είναι βιώσιμη πρέπει να κατοχυρώσει τη ισότιμη συμμετοχή των κρατών μελών, την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων και τη δημοκρατική συμμετοχή των λαών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

.Αυστηρή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ


«Είναι εθνικά ανεύθυνο και ανιστόρητο, την ώρα που η Κύπρος δίνει μάχη επιβίωσης, κάποιοι στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως μέσο άσκησης αντιπολίτευσης που αποδεικνύεται φτηνή και τυφλή», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι στηρίζει τις αποφάσεις των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας για λόγους εθνικού καθήκοντος και, παράλληλα, υπογραμμίζει πως ασκεί κριτική «στις τιμωρητικού και βίαιου χαρακτήρα αποφάσεις της Ευρωζώνης, την ευρύτερη αρνητική επίπτωση των οποίων ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει η Ευρώπη».

«Επειδή όμως δεν υπάρχει άλλο πεδίο πιο πρόσφορο και ασφαλές από το ευρωπαϊκό», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, «πρέπει η εξοντωτική εμπειρία που βιώνει η Κύπρος να τεθεί υπό έλεγχο και να ελαχιστοποιηθεί με τις αποφάσεις που καλείται να λάβει σήμερα η Ευρωζώνη».

Καταλήγοντας, τονίζεται στην ανακοίνωση πως ο ελληνικός λαός «έχει ήδη καταλάβει πολύ καλά τι διδάσκει η κυπριακή υπόθεση», ότι «έχει δει τι είναι αυτό που απέφυγε» και ότι «έχει αντιληφθεί πόσο δύσκολη υπόθεση είναι μια διαπραγμάτευση που οδηγεί σε σκληρά, αλλά ασφαλή αποτελέσματα με το μικρότερο δυνατό κόστος».

.Bloomberg: Γεωπολιτικά παιχνίδια ισορροπίας Ρωσίας – Ευρωζώνης στην Κύπρο


Χαοτική χαρακτηρίζει την προσπάθεια διαχείρισης της διάσωσης της Κύπρου το πρακτορείο Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι Κύπρος, Ρωσία και ηγέτες της Ευρωζώνης παίζουν ένα παιχνίδι για το ποιος θα υποχωρήσει περισσότερο.
Μάλιστα το παρομοιάζει με το γνωστό chicken-game στο οποίο δύο οχήματα κατευθύνονται το ένα προς το άλλο σε τροχιά σύγκρουσης μέχρι κάποιος να «κόψει το τιμόνι» και να σωθεί.
Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν φρικτό με αποτέλεσμα η κυπριακή Βουλή να το απορρίψει και η ΕΚΤ να δώσει προθεσμία στην Κύπρο μέχρι τις 25 Μαρτίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας, διαφορετικά θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία.
Το εντυπωσιακό σε όλο αυτό το φιάσκο είναι ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν ένα ολόκληρο χρόνο να σκεφθούν μία βιώσιμη λύση και να αποφύγουν το αδιέξοδο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθιστούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτακτική.
Η Ευρώπη, πλέον, αντιμετωπίζει δύο εξαιρετικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα
·    Αποτυχία συμφωνίας για την Κύπρο, τραπεζική κατάρρευση της χώρας και έξοδος από το ευρώ με άγνωστες απόρροιες και
·  
      Δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας, κάλυψη εκ μέρους της των δανειακών αναγκών της Κύπρου και ως αντάλλαγμα ένα μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και σημαντική επιρροή σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης.
Σε περίπτωση κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών η χρηματοοικονομική «υγεία» όλης της ευρωζώνης θα τεθεί σε κίνδυνο, ενώ μια συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία θα υπονόμευε εξαιρετικά την προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.
Στο σημείο αυτό εμπλέκεται και η Τουρκία η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να μείνει εκτός νυμφώνος και απειλεί να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τα συμφέροντα που θεωρεί ότι έχει.
Επιλέον, οι ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούν να πείσουν εδώ και μήνες τους Ρώσους να παρέχουν βοήθεια μεγαλύτερη των 2,5 δισ. που έχουν ήδη δανείσει στην Κύπρο και, παρά την άρνησή τους, το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων αναμένεται να τους στερήσει από αυτά ακριβώς τα λεφτά που αρνούνται να δώσουν.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας της Κύπρου η ρωσική οικονομία θα περνούσε μία σημαντική δοκιμασία, καθώς η Moody's εκτιμά πως στο νησί η Ρωσία κινεί περίπου 60 δισ. δολάρια, τα μισά από τα οποία είναι σε καταθέσεις, οι οποίες θα πάγωναν εις βάρος των ρωσικών εταιρειών.
«Η καλύτερη διαθέσιμη λύση παραμένει μια τραπεζική αναδιάρθρωση που επιφορτίζει με το μεγαλύτερο βάρος τους ανασφάλιστους -στην πλειονότητά τους Ρώσους- καταθέτες, οι οποίοι θα έχαναν 15%-20% του ισολογισμού τους. 
Ο καλύτερος τρόπος να προκύψει μια συμφωνία, θα ήταν να τη διαπραγματευτούν και οι τρεις πλευρές. Επίσης, θα είχε νόημα να εμπλακεί και η Τουρκία και το κατεχόμενο τμήμα στα βόρεια της Κύπρου. 
Και οι δύο έχουν οικονομικό ενδιαφέρον στο να προχωρήσουν προς την ενοποίηση, καθώς και στα αποθέματα αερίου γύρω από το νησί», τονίζει το Bloomberg.
Το βασικό μάθημα, καταλήγει το Bloomberg, είναι ότι Κύπρος και ευρωζώνη δεν θα είχαν βρεθεί σε αυτή τη θέση εάν δεν είχαν προνοήσει να δημιουργήσουν μια τραπεζική ένωση και διαφορετικούς μηχανισμούς για τη διόρθωση των εκ γενετής σφαλμάτων της νομισματικής ένωσης.

.Κ. Παπούλιας: Η πατρίδα μας περνά σκληρή δοκιμασία


Τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδας στην πολυεπίπεδη, ηθική και πνευματική κρίση που περνάει η χώρα υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο , στο καθιερωμένο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου γιορτάζοντας την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

   Ο κ. Παπούλιας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πατρίδα μας περνά σκληρή δοκιμασία. Η ανεργία, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η διάχυση της φτώχειας, οι οικονομικές ανισότητες, θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. 

Σε τέτοιες συνθήκες βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν ακρότητες, βία, μισαλλοδοξία, διχασμοί», γι΄αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντικός. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προσβλέπουν στην κοινωνική της προσφορά και στήριξή της». 

Επεσήμανε δε ότι γνωρίζει καλά το σημαντικό κοινωνικό έργο της  Εκκλησίας καθώς «η κρίση που περνάμε είναι πολυδιάστατη, είναι κρίση ηθική-πνευματική. 

Το αξιακό μας σύστημα κλονίζεται, θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας αμφισβητούνται και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο έχει σήμερα εξαιρετική σημασία και ο λόγος που αρθρώνει η Εκκλησία. Ακούω με συγκίνηση τους Ιεράρχες που κηρύσσουν αγάπη, αλληλεγγύη, ανεκτικότητα, που εργάζονται για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης».

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την πρόσκληση τόνισε: «Το μυστικό του αγώνα ήταν και είναι πάντοτε η ενότητα και αυτοθυσία. Οι δυσκολίες, οι κρίσεις τα αδιέξοδα σε αυτόν τον κόσμο υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. 

Εμείς έχουμε χρέος να μένουμε όρθιοι στα τείχη της καρδιάς μας. Η σημερινή τράπεζα που είχατε την αγάπη να μας παραθέσετε, αυτό νοηματοδοτεί, τη συμπόρευση Κράτους και Εκκλησίας, ο καθένας στο χρέος και στις αρμοδιότητές του, με αντικειμενικό σκοπό πάντοτε την διακονία του ανθρώπου, του Έλληνα και της ευλογημένης αυτής χώρας, της Ελλάδος».

.Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Προτιμότερη η πτώχευση από τους όρους της τρόικας


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι, αν οι όροι της τρόικας είναι τέτοιοι, που να οδηγούν σε πτώχευση, «ας πάμε σε πτώχευση, αλλά να τους εγκαταλείψουμε όλους και να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις».
   
Η Εκκλησία, είπε, θα προσπαθήσει να ανοίξει δουλειές για να βοηθήσει την πολιτική ηγεσία.

   Ανακοίνωσε  ότι την προσεχή Πέμπτη θα καλέσει σε γεύμα εργασίας τους επικεφαλής των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο για να προτρέψει να παραμείνουν στο νησί, «γιατί ήταν η μόνη χώρα που έδινε τόσο υψηλούς τόκους στα κεφάλαιά τους».

   Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «θα πρέπει επιτέλους να καθίσουν στο σκαμνί αυτοί, που έφεραν τον τόπο σε αυτά τα χάλια, δηλαδή η απελθούσα κυβέρνηση, οι υπουργοί Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και οι εκτελεστικοί διευθυντές των τραπεζών».

   Σε ερώτηση, αν η Ελληνική Τράπεζα μπορεί να αντέξει τις συνέπειες από τις εξελίξεις στις δύο μεγάλες τράπεζες, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία και προέτρεψε να μην γίνουν αποδεκτές απαράδεκτες αξιώσεις.

   Η Εκκλησία, ως μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, τόνισε, θα κινηθεί με αγωγές κατά παντός υπευθύνου.

.Σόιμπλε: Η λύση εξαρτάται από την Κύπρο


Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ο οποίος υπογράμμισε όμως ότι αυτό απαιτεί να δει η Κύπρος την κατάσταση ρεαλιστικά. 

«Είμαστε έτοιμοι για λύση θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, και να μην περνάμε κάθε Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την Κύπρο" είπε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε απόψε μια λύση με την Κύπρο εντός Ευρωζώνης».

Εξάλλου, η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, και ζήτησε να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο. 

.H Κύπρος αναστατώνει την Κουμουνδούρου


Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο προκαλούν αναταράξεις στην Κουμουνδούρου. Η ολική επί τα χείρω αναδίπλωση της κυπριακής ηγεσίας, η άκαμπτη στάση των ευρωπαίων και το διαφαινόμενο κοινωνικό ναυάγιο στη Μεγαλόνησο τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τις μάλλον γενικόλογες αναφορές της ηγεσίας περί στήριξης στον Κυπριακό λαό, προκάλεσαν την έκρηξη της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο συνήθως ενωτικός τα τελευταία χρόνια Π. Λαφαζάνης ξεσπά και με συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» καλεί ευθέως την ηγεσία να επανεξετάσει τη θέση της για την Ευρωζώνη αλλά και την Ε.Ε. 

Στη βάση της κριτικής του κ. Λαφαζάνη βρίσκεται το γεγονός ότι η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. «κατρακυλάνε ιλιγγιωδώς σε ένα ασταμάτητο κατήφορο αντιδραστικοποίησης, ο οποίος τις μετατρέπει σε υφεσιακή, κοινωνική και εργασιακή έρημο». 

Παράλληλα ο επικεφαλής της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παρόμοιες απόψεις έχουν απήχηση σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας κι εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, 

«το κόμμα με τη στάση του το τελευταίο διάστημα θα χάσει την ευκαιρία να συμπλεύσει με αυτό το ρεύμα που διαμορφώνεται εντός της κοινωνίας και που τα επόμενα χρόνια θα γιγαντωθεί λόγο των αρνητικών εξελίξεων τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 Η εκτίμηση της μειοψηφίας στην Κουμουνδούρου είναι ότι η Ευρωζώνη με τις δομές της «έχει εξελιχθεί στο πιο αντιδραστικό τμήμα του καπιταλισμού κι ως εκ τούτου «δεν μεταρρυθμίζεται, αλλά μόνο ανατρέπεται». Ειδικότερα για την Κύπρο σημειώνουν ότι επιβάλλεται το πρώτο «όχι» να ολοκληρωθεί με ένα συνολικό «όχι» προς την τρόικα και τα Μνημόνια. 

Για αυτό και ο Π. Λαφαζάνης θεωρεί λάθος, ενόψει μάλιστα και του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, τη λείανση από πολλά ηγετικά στελέχη των «αιχμηρών» θέσεων του κόμματος, «τη μετατόπιση προς τα κεντροαριστερά» και τις «συνεργασίες με παλιά υλικά».

.Μέρκελ:"Η Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει"


Η καγκελάριος της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ με δήλωσή της σήμερα στους
Γερμανούς βουλευτές είπε ότι επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, αλλά και ότι η Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, ήταν σαφής: Μην δοκιμάζετε την υπομονή μας! Μιλωντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) είπε σύμφωνα με το Reuters: "Δεν δεχόμαστε εθνικοποίηση ασφαλιστικών ταμείων στη Κύπρο καθώς αυτή δεν είναι αποδεκτή λύση για κλείσουν τα "κενά" στο πρόγραμμα".

Η 'Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, σε Γερμανούς βουλευτές ότι η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης, δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές στο Βερολίνο.

Η 'Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε, σύμφωνα με δύο βουλευτές του κεντρο-δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να είναι ο πυρήνας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα "αξιοπιστίας".

.Συμφωνία για "κούρεμα' 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου


Οι κυπριακές αρχές συμφώνησαν με την τρόικα στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες,  ανακοίνωσε υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος. 

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως ελπίζει στη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ "πολύ σύντομα"

.«Κλειδώνει» στο 20% το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου


Σε συμφωνία φέρονται να έχουν καταλήξει η τρόικα και η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με το «κούρεμα» στις καταθέσεις. 

Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters κάνουν λόγο για συμφωνία, που προβλέπει «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ και 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 σε όλες τις άλλες κυπριακές τράπεζες. 

Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από το «κούρεμα» θα εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

.Βαρουφάκης: Αν η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Κύπρο θα το είχε κάνει


«Καταστροφική» χαρακτηρίζει την υπάρχουσα κατάσταση στην Κύπρο ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι «η Κύπρος είναι η Ιρλανδία της Μεσογείου».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο δελτίο του κυπριακού καναλιού 24H, συμβουλεύει την κυβέρνηση της Κύπρου να πάρει όσο το δυνατόν λιγότερο δάνειο, το οποίο όπως λέει «πρέπει να είναι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ» και υποστηρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγιχθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ».

«Η τραγωδία που συμβαίνει στην Κύπρο δεν είναι τίποτε άλλο από την εξέλιξη της Ευρωκρίσης τα τελευταία τρία χρόνια» υποστηρίζει ο οικονομολόγος ενώ σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να δούμε το τι συμβαίνει στην Κύπρο ξεχωριστά από αυτό που συμβαίνει στην Ιρλανδία».

«Η κρίση στην Ιρλανδία και η κρίση στην Κύπρο είναι πολύ κοντινές, αντίθετα με την κρίση στην Ελλάδα που διαφέρει κάπως», υπογραμμίζει και εξηγεί:

«Ο λόγος που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα είναι γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανακόλουθοι ακόμα και με τις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν πάρει μία σοβαρή απόφαση».

Αναφορικά με τις συνομιλίες της Κύπρου με τη Μόσχα ο Γιάννης Βαρουφάκης τονίζει ότι «αν η Ρωσία ήθελε να φέρει μία λύση για την Κύπρο, θα την είχε φέρει» ενώ διευκρινίζει ότι «η Κύπρος πρέπει να βρει λύση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».

Για την περίπτωση επιστροφής στην κυπριακή λίρα, ο οικονομολόγος αναφέρει ότι «είναι ιερή υποχρέωση της κυβέρνησης να έχει ένα plan B και ένα plan c. Πρέπει να είναι έτοιμη όχι να πτωχεύσει και να πάει στη λίρα, αλλά αν χρειαστεί να μπορεί να το κάνει».

.OI HΠΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...


Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επιβεβαιώνοντας ... 
τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την κ. Νούλαντ και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Κέρι συνομίλησε τόσο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κασουλίδη, ανέφερε ότι ο κ. Κέρι συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την εκλογή του στην Προεδρία της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι για τη συνομιλία Κέρι-Αναστασιάδη υπήρξαν «κάποιες παράξενες αναφορές του Τύπου», όπως είπε.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε μαζί του για τη σημασία να επιστρέψουν στην προώθηση μιας διευθέτησης στο νησί, ώστε να επιστρέψουν στις συνομιλίες για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ την επιτηρούν στενά».

Επίσης, αναφορά έκανε και στην απόφαση κυπριακού δικαστηρίου σε βάρος μέλους της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Την καταδικαστική απόφαση χαιρέτισε χθες με σχετική δήλωσή της.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ στο "ενεργειακό παιχνίδι" που παίζεται από πολλές χώρες στη Μεσόγειο, η κ. Νούλαντ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνήσει για ενέργεια ανοιχτά των ακτών της και συνεχίζει να το υποστηρίζει. 

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουμε την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία, στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», επισήμανε χαρακτηριστικά, 

προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου του νησιού και όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

."Ναι" της κυπριακής Βουλής στα νομοσχέδια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα


Με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.
Νωρίτερα η Βουλή είχε ψηφίσει τα νομοσχέδια για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και για την Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσωση της Τράπεζας Κύπρου με συνεισφορά 20 - 25% των καταθετών της, με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. 

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η τρόικα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».

Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι, εφόσον ψηφιστούν τα νομοσχέδια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς θα μεταβούν στις Βρυξέλες.
Από το πρωί συνεχίζεται η εκδήλωση διαμαρτυρίας μελών της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων  και καταθετών στις κυπριακές τράπεζες. 

Οι διαμαρτυρόμενοι φωνάζουν συνθήματα μεταξύ των οποίων «Όχι στο ξεπούλημα των τραπεζών», «Έξω από το ευρώ» και «Δημητριάδη ( διοικητής Κεντρικής Τράπεζας), παραιτήσου εσύ και οι σύμβουλοί σου». Επίσης κάποιοι έκαψαν σημαία της ΕΕ.

.«Σε οικονομικό επίπεδο ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας


«Βλέπετε τι γίνεται στην Κύπρο. Σαν να μην έφταναν τα δικά μας, ήρθαν και γι' αυτούς», σημείωσε με έκδηλη την ανησυχία και τον προβληματισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, απευθυνόμενος στην νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας  Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ο Κ. Παπούλιας επεσήμανε στην νέα στρατιωτική ηγεσία ότι «αναλαμβάνει τα καθήκοντά της σε μια δύσκολη περίοδο συγκρούσεων και οικονομικού πολέμου" και πρόσθεσε ότι σε οικονομικό επίπεδο «ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Έθνους, καθώς, όπως είπε, «χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίοδο κρίσης, αποδυναμώνεσαι και σε διπλωματική ισχύ».

.Τι συνεπάγεται για τους Έλληνες καταθέτες η αναδιάρθρωση της Λαϊκής


Η διαφαινόμενη αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και ο διαχωρισμός της σε καλή και κακή τράπεζα αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που αναζητά η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα για την υπογραφή Μνημονίου και τη λήψη του δανείου των 10 δισ. ευρώ.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι να ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις από την κυπριακή Βουλή, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν το σπάσιμο των κυπριακών τραπεζών σε καλές και κακές. Εν συνεχεία το υγιές κομμάτι θα ανακεφαλαιοποιηθεί και θα πωληθεί σε ξένο επενδυτή.

Μία τέτοια ρύθμιση, θα μπορούσε να ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο που θα αφορά όριο αναλήψεων έτσι ώστε να προωθηθεί η απόσχιση και στη συνέχεια η μεταβίβαση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. 

Αυτό κρίνεται αναγκαίο λένε παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, αφού εκτιμάται ότι μετά τον πανικό των καταθετών που έχει επικρατήσει σε σχέση με τις κυπριακές τράπεζες, η μεταβίβαση αποτελεί τη μόνη λύση για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου είναι απολύτως διασφαλισμένοι, ενώ αντίστοιχα διασφαλισμένοι είναι και οι καταθέτες της Cyprus Popular Bank, καθώς οι καταθέσεις τους θα μεταφερθούν άμεσα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

Το ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκδηλώσει οι ελληνικές τράπεζες για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών είναι άμεσα συναρτώμενο με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας απόσχισης, μεταβίβασης και ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών ιδρυμάτων. Ως επικρατέστεροι για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα εμφανίζονται η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Έως τώρα, με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες, προσφορές για τα περίπου 350 υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική) έχουν καταθέσει τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς. 

Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικούς κύκλους, οι δύο αυτές τράπεζες θεωρούνται επικρατέστερες, καθώς ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει καταθέσει προσφορά μόνο για την Τράπεζα Κύπρου. Όσο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πλέον φαίνεται ότι χάνει έδαφος έναντι των συστημικών τραπεζών.

Για αυτό, τόσο το ΤΧΣ, όσο και η ΤτΕ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη μεταβίβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνική τράπεζα. 

Ειδικότερα, η διοίκηση του ΤΧΣ έχει ήδη τα κεφάλαια που θα κληθεί να συνεισφέρει προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει το ύψος των προβλέψεων που θα μειώσει σε ικανοποιητικό βαθμό το χαρτοφυλάκιο των δανείων, ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, που διαθέτουν οι τρεις κυπριακές τράπεζες.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία 30/9/2012 οι Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank διατηρούν εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αθροιστικού ύψους 19,3 δισ. ευρώ ( 9,5 δισ. ευρώ η Κύπρου, 9,8 δισ. ευρώ η CPB) και καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ ( 6,5 δισ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου και 6 δισ. ευρώ η CPB).

Το χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ από το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο των CPB και Τράπεζα Κύπρου θα καλυφθεί μέσω ELA, ενώ η τράπεζα που θα αποκτήσει τα χαρτοφυλάκια θα λάβει κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. ευρώ (η μελέτη της Pimco είναι αυτή που θα καθορίσει το ποσό της επενακεφαλαιοποίησής τους).

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.