.«Το κυριότερο εμπόδιο για την προώθηση της ανάπτυξης είναι η περιορισμένη ρευστότητα»

 Το κυριότερο εμπόδιο για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη είναι η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην εναρκτήρια σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση. 

Η Διάσκεψη, στην οποία ο πρόεδρος της Βουλής συμπροήδρευσε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Βουλή των Ελλήνων, και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. 

Στην εναρκτήρια πανηγυρική σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Στην παρέμβασή του ο Ευαγγ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι η έλευση του 2014 σηματοδότησε μία νέα αρχή για ολόκληρη την Ευρώπη, της οποίας η οικονομία, όπως σημείωσε, φαίνεται να επιστρέφει με αργά αλλά σταθερά βήματα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, έπειτα από 18 ολόκληρους μήνες. 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «διευρύνεται το χάσμα ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά με τη συνεχή μεταφορά κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού από τον μεν στον δε, καταδικάζοντας ειδικά τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής σε έναν αντιαναπτυξιακό φαύλο κύκλο». 

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «η αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε στο οικοδόμημα της ΟΝΕ, λόγω λανθασμένων πολιτικών των κρατών-μελών, έλλειψης αποτελεσματικής εποπτείας από τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και ανεπαρκών ευρωπαϊκών μηχανισμών, όπως αποδείχτηκε, θα παρατείνει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί». 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πρόθεσε.

.Παναττική στάση εργασίας στις 23 Ιανουαρίου προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ

Τετράωρη παναττική στάση εργασίας προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 23 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπιδων (κτήριο 7).

Εξάλλου, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 22 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η συγκέντρωση γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της συγκέντρωσης της 8ης Ιανουαρίου ημέρα της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας και της σύλληψης του συνδικαλιστή Παύλου Αντωνόπουλου που συμμετείχε σε αυτήν.

.Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Φιλίνης

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, πλήρης ημερών, ο δημοσιογράφος Κώστας Φιλίνης, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτής του κόμματος. 

Γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και σπούδασε στη σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου. Φοιτητής ων ακόμη εντάχθηκε στην οργάνωση Αλήθεια και την ΟΚΝΕ, και αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ. Φυλακισμένος από το 1955 έως το 1966, συμμετείχε το 1967 στην ίδρυση του ΠΑΜ. Πιάστηκε και πάλι και έμεινε φυλακισμένος έως το 1973.

Την περίοδο 1986-89 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ., ενώ συμμετείχε στην ηγεσία της ΕΑΡ και κατόπιν στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Τετάρτη από το Α' Νεκροταφείο. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

.«Επιμονή στη νέα οικονομική πολιτική»

Τους μηχανισμούς στη μεταμνημόνιο εποχή αναλύει το Γραφείο Προυπολογισμού του Κράτους, στην ενδιάμεση έκθεσή του για το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Σε αυτήν, εκφράζει την εκτίμηση ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις υπό εκκόλαψιν δυνατότητες για δάνεια και βοήθεια, αν αρνηθεί να ανταποκριθεί στους κανόνες και τις διαδικασίες της νέας οικονομικής διακυβέρνησης και αν σε ακραία περίπτωση αποφασίσει μονομερώς διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους. 
Στην έκθεση, που αποτελείται από 22 σελίδες, και υπογράφεται από τον συντονιστή του Γραφείου, καθηγητή, Παναγιώτη Λιαργκόβα, επισημαίνεται ακόμη ότι από την ταχύτερη ανάπτυξη θα εξαρτηθεί εάν οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ισορροπίες, που φαίνεται ότι επιτυγχάνονται, θα αποδειχθούν διατηρήσιμες ή όχι. 

.«Τα μνημεία δεν πωλούνται» απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Στα δημοσιεύματα που «για άλλη μια φορά ανακινούνται» και «προτείνουν ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα» αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Αυτή τη φορά είναι το περιοδικό Time, στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, που προτείνει την ιδιωτικοποίηση μνημείων για να ''σωθούν'' με αφορμή (και πάλι) τις απόψεις του Αμερικανού καθηγητή Στήβεν Μίλερ. 

«Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της χώρας μας ανήκουν σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Η προστασία, η ανάδειξη και η διαχείρισή τους είναι υποχρέωση του κράτους μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως αποτυπώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας. Αποτελούν φορείς της ιστορικής μνήμης και συνείδησης. 

Δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όποιους «επενδυτές» δεν αποτελούν αντικείμενα για ιδιωτικοποίηση, ούτε πεδίο κερδοφορίας για κανέναν ιδιώτη» τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλώντας όλους «να υπερασπιστούν τη συλλογική μνήμη, τα μνημεία και τον πολιτισμό και να βροντοφωνάξει ότι δεν πωλούνται».

.Πού επένδυσαν οι Έλληνες στην κρίση σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν

Οι Έλληνες συνεχίζουν να επενδύουν σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και κομμωτήρια, παρά στην καινοτομία και στις εξαγωγές, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσον μεταβλήθηκε το μοντέλο των χωρών κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», όσοι παρέμειναν σταθεροί στις «αξίες» της ελληνικής οικονομίας επιβραβεύτηκαν, καθώς αυτοί που πόνταραν στην εξωστρέφεια και σε άλλους πιο παραγωγικούς τομείς είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται. Εξαίρεση υπήρξε ο κλάδος του τουρισμού. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί – μη παρα... περισσότερα »

.«Να μην ψηφίσουμε τη διάλυση της Χρυσής Αυγής»

Να μην ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ζητά με επιστολή του, που αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Real News», στον Αλέξη Τσίπρα ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ χαρακτηρίζει λανθασμένη την έως τώρα αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από την Αριστερά.

Στην επιστολή του ο κ. Μητρόπουλος εκτιμά για τη Χρυσή Αυγή- όσον αφορά της λαϊκή της βάση- οτι «δεν πρόκειται περί κλασικού ναζιστικού κόμματος, αλλά ούτε και περί ναζιστικού εκλογικού σώματος. Ιστορικά, πρόκειται περί ενός φαινομένου που εξελίσσεται στα πλαίσια της ελληνικής καθεστωτικής Δεξιάς. 

Πρόκειται, δηλαδή, περί ενδοοικογενειακών διενέξεων, που, σε ορισμένες περιόδους και κάτω από κατάλληλες συνθήκες, ξεφεύγει από τα όρια της εσωτερικής- ενδοοοικογενειακής αυτής διαμάχης. Γιαυτό υποστηρίζουμε ότι η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της ΧΑ από την Αριστερά ήταν λανθασμένη. 

Η στάση της Αριστεράς πριν από τη σύλληψη της ηγεσίας της, η μονοθεματική επιθετική τακτική εναντίον της με αφορμή τραγικά περιστατικά του μεταναστευτικού, η απόλυτη ταύτιση με τη μνημονιακή κυβέρνηση στη δραστική, εσπευσμένη και απολυτοποιημένη πολιτική της δίωξη κ.τ.λ. προδίδουν ελλείψη ίδιας πολιτικής θέασης και ανάλυσης», αναφέρει και ζητά να μη συνεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τυχόν πρωτοβουλία της κυβέρνησης να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

. Καθυστερεί η έλευση της τρόικας

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα εντός του Φεβρουαρίου αφήνουν στελέχη του Ευρωσυστήματος, σημειώνοντας πως μεγάλο μέρος της προετοιμασίας που πρέπει να προηγηθεί πριν την άφιξη των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. 

Αν και η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πείσει την τρόικα ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι κατά πολύ καλύτερες σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις και ότι ως εκ τούτου τα θετικά αποτελέσματα θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2014 όσο και για το 2015 οι εκπρόσωποι ... περισσότερα »

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.