.Το κόμμα «Ελιά», ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και η κακή χημεία


Ενας διάλογος «κωφών» διεξάγεται στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ο οποίος ναυάγησε τις προηγούμενες ημέρες με την επιστολή του Φώτη Κουβέληστον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην επιστολή ο κ. Κουβέλης επεσήμανε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να άρει τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ και να συμμετάσχει σε μια συζήτηση η οποία δεν έχει, προς το παρόν, πολιτικό υπόβαθρο:

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ο διάλογος για την κεντροαριστερά και η συμμαχία μπορούν να γίνουν «...και με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση».

Το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι δεν περιλαμβάνεται στις δυνάμεις αυτές εκτός αν αρνηθεί εντελώς τον εαυτό του και ασκήσει σκληρή αυτοκριτική, πράγμα για το οποίο δεν υπάρχει διάθεση σε επίπεδο ηγεσίας αφού βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης και καθ'οδόν προς το Συνέδριο.

Κακή χημεία των δύο ανδρών
Η δύσκολη προσωπική χημεία των δύο ανδρών δεν φαίνεται να εξομαλύνεται από την παρέλευση σχεδόν ενός χρόνου από την έναρξη της συγκυβέρνησης. Κι αυτό κανείς από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν μπορεί ειλικρινά να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα:
  • Μπορεί να γίνει ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς χωρίς το ΠΑΣΟΚ;
  • Μπορεί να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση για την μελλοντική κεντροαριστερά αν το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει σοβαρή αυτοκριτική;
Τι είναι το κόμμα Ελιά
Το κόμμα Ελιά, το οποίο ονειρεύεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δημιούργηθηκε το 1995 στην Ιταλία από τον Ρομάνο Πρόντι, από ένα σύνολο κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού,της χριστιανοδημοκρατίας, του φιλελευθερισμού και της οικολογίας.

Γενικός γραμματέας του κόμματος εξελέγη ο τότε δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι και αναπληρωτής του ο Ντάριο Φραντσεσκίνι. Ο Ρομάνο Πρόντι δημιουργός του συνασπισμού της Ελιάς και πρώην πρωθυπουργός, υπήρξε ο πρόεδρος του κόμματος ως τις 16 Απριλίου 2008 οπότε και παραιτήθηκε.

Η ελληνική Ελιά
Οι καλά γνωρίζοντες πάντως εκτιμούν ότι μέχρι τις εκλογές πολλά ενδεχομένως θα αλλάξουν, και τελικά το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θα βρεθούν μπροστά σε διλήμματα που απαιτούν ξεκάθαρη στάση. Πιθανή αύξηση ή «καθίζηση» της πολιτικής επιρροής ή του δημοσκοπικού ποσοστού του ενός ή του άλλου κόμματος θεωρείται βέβαιον ότι θα αναγκάσει τις ηγεσίες τους τουλάχιστον να επαναπροσδιορίσουν την «απάντησή» τους για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς».

Είναι προφανές ότι η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να καλέσει δημοσίως σε διάλογο τον Φώτη Κουβέλη έφερε σε δύσκολη θέση τη ΔΗΜΑΡ. Είναι ενδεικτική η φράση που ανέδειξε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία μαζί με άλλους του Φόρουμ Διαλόγου: «Δυστυχώς, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει για την Κεντροαριστερά, 10 μέρες κοσκινίζει».
«Κρούσεις»

Πληροφορίες βέβαια υπενθυμίζουν ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστο Δερβένη, και τον Νίκο Ανδρουλάκη έχουν εξουσιοδοτηθεί από την ηγεσία της Ιπποκράτους να συνεχίσουν χωρίς διακοπή τις «κρούσεις» για διάλογο και προς τη ΔΗΜΑΡ, που είναι το «κλειδί», αλλά και προς τις διάφορες ΠΑΣΟΚογενείς κινήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Μανιάτης ομολογεί «Θέλουμε παράταξη ανάλογη της Ελιάς» και επισημαίνει ότι στόχος είναι ο σχηματισμός μιας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας. 

«Εμείς δεν πάμε να καπελώσουμε τον διάλογο, όπως ενδεχομένως να υποψιάζονται ορισμένοι. Προσκαλούμε τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σε έναν διάλογο ανοιχτό» αναφέρει ο κ. Μανιάτης, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την αμοιβαία δυσπιστία που βασιλεύει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Επτά ομάδες στο ΠΑΣΟΚ αγωνιούν για το μέλλον
Εντός του ΠΑΣΟΚ βέβαια έχουν ήδη δημιουργηθεί τουλάχιστον επτά τάσεις. Η πολυπληθής και παλαιότερη κίνηση είναι η «Αριστερή Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που προτείνει την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση Σαμαρά, και έχει επαφές με την τάση του Μιχάλη Καρχιμάκη μαζί με άλλα 75 στελέχη οργανώσεων και πρώην βουλευτές συνυπογράφουν κείμενο με «ενστάσεις» κατά της ηγεσίας. 

Υπέρ της απόσυρσης από την κυβέρνηση αλλά κατά της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσει τον διάλογο με τις δυνάμεις του που μετοίκισαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση των Σύγχρονων Σοσιαλδημοκρατών
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δημιουργία της κίνησης των Σύγχρονων Σοσιαλδημοκρατών, όπου εντάσσονται βασικά στελέχη κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο που ζητούν γρήγορα μεταρρυθμίσεις (Γιάννης Μανιάτης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάνος Μπεγλίτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Δατσέρης, Αθηνά Δρέττα, Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά.).

Η κίνηση των υφυπουργών
Ισχυρή δείχνει ότι είναι η ομάδα των πρώην υφυπουργών που αποτελείται από τους κ. Σαχινίδη, Οθωνα, Μωραΐτη, Κεγκέρογλου, Ξυνίδη, των κυριών Κουρουπάκη, Παπαηλιού και Παπαθανάση κ.ά. Σημαντική επιρροή σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχει επίσης η Φώφη Γεννηματά.
Οι «γεννηματικοί»

Διάφορα στελέχη, πρώην «γεννηματικοί» όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Θανάσης Τσούρας, Κώστας Γείτονας και νεότερα, είναι σε ανοιχτή «γραμμή» με την εκπρόσωπο Τύπου - όπως και με τους κλασικούς βενιζελικούς (Λιτζέρη, Σαλαγιάννη Γρηγοράκο, Κουκουλόπουλο, Αντωνίου κ.ά.). Το πρώτο κρας τεστ θα είναι άλλωστε στο Συνέδριο της Νεολαίας, όπου η ηγεσία έχει δώσει τις ευλογίες της για την εκλογή του Παύλου Χρηστίδη, 28χρονου από την Αργολίδα.

Σε αγωνία και οι κινήσεις
Η ομάδα π80 που βρίσκεται κοντά στον Γιάννη Ραγκούση κρατά αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δεν κρύβει ότι την ενδιαφέρει η συγκρότηση ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος που θα καλύπτει τους ψηφοφόρους που κινούνται μεταξύ τρικομματικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πρωτοβουλία, με κορυφαίο στέλεχος της κίνησης τον Γιάννη Τούντα, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και στους κόλπους της έχει επιστήμονες όχι μόνο από τον ιατρικό χώρο. Ο κ. Τούντας έχει επαφή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος είναι η δεύτερη κίνηση η οποία όπως εξηγεί ο Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», τάσσεται υπέρ των πρωτοβουλιών για ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς με αποσαφηνισμένες απόψεις και προτεραιότητες για τη δύσκολη συγκυρία και τη διακυβέρνηση της χώρας.

 Δεν πιστεύει ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων μπορούν να μείνουν επί μακρό χρονικό διάστημα κρυμμένες πίσω από διάφορα προσχήματα που κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τον διάλογο και τη συνεργασία.

Οι Νέοι Μεταρρυθμιστές είχαν επί χρόνια στενή σχέση με την Αννα Διαμαντοπούλου. Σήμερα έχουν διασπαστεί και ένα κομμάτι τους έχει συνεργασία με το επιστημονικό επιτελείο της Ιπποκράτους. Στους «Νέους Μεταρρυθμιστές» ανήκει ο κ. Καλατζής (γ.γ. Παιδείας), ο Νίκος Ράπτης (υποψήφιος βουλευτής) κ.ά.

«Μπροστά» ονομάζεται η έτερη κίνηση των «μικρών εκσυγχρονιστών». Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται στελέχη της νεότερης γενιάς, με εμπειρία όμως στην κυβερνητική μηχανή, αφού αρκετοί είναι ή ήταν πρώην γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων (Ματζούφας, Καλογήρου κ.ά).

Ολες οι κινήσεις προτείνουν την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και το στήσιμο της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Είναι σε επικοινωνία με στελέχη των δύο κομμάτων ενώ διατηρούν επαφές με τη ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου και τη «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος συνομιλεί ανοιχτά με τις δυνάμεις του Θάνου Τζήμερου.

.Η Αμερική βάζει όρο στην Ελλάδα να μη πουλήσει τη ΔΕΠΑ στη Ρωσία


Σε άτυπη ενεργειακή ομηρία με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις οδηγείται η Ελλάδα εφόσον πωληθεί η ΔΕΠΑ στη ρωσική εταιρεία Gazprom διαμήνυσε η Ουάσιγκτον μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ που επισκέφθηκε ατύπως την Αθήνα.
Η επίσκεψη και οι επαφές του υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής διπλωματίας με την κυβέρνηση κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οχι των ΗΠΑ για την πώληση της ΔΕΠΑ σε Ρώσους
Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά δεν έβλεπε με καλό μάτι την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας από το ρωσικό γίγαντα του αερίου, ήταν γνωστό από καιρό. 

Ωστόσο κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα το υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ανέλυσε μια σειρά από λόγους ευρύτερου γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που καθιστούν ανεπιθύμητη μια τέτοια εξέλιξη. Οι αμερικανοί θεωρούν ότι η Μόσχα θέλει να διατηρήσει συνθήκες μονοπωλίου στηναγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής.

Πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας για τη ΔΕΠΑ και τους Ρώσους
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι πιθανή κατάληξη της ΔΕΠΑ στα χέρια της Μόσχας θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την κατασκευή του αγωγού TAP καθώς ο εν λόγω αγωγός «σπάει» το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το capital.gr. Αντίθετα το Βερολίνο διαφοροποιείται «κλείνοντας το μάτι» στους Ρώσους.

Oι Financial Times είχαν γράψει για τον αμερικανο-ρωσικό πόλεμο του αερίου
Στη μέση των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί και να μεγιστοποιήσει τα εθνικά οφέλη.

Στους Βρετανικούς Financial Times στις 10 Ιανουαρίου 2013 είχε γραφεί ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση της ΔΕΠΑ ή/και της ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά συμφέροντα. Δύο φορές έχει αναβληθεί η σχετική απόφαση, η οποία πρέπει τελικώς να παρθεί μέχρι τέλη Μαρτίου, σημείωνε η οικονομική εφημερίδα.

Στις 21 Ιανουαρίου, η ίδια εφημερίδα Financial Times επανήλθε με νέο της άρθρο, όπου αφού ενημερώνει το κοινό της για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να προχωρήσει πάραυτα το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, συνεχίζει λέγοντας:

«Το ΤΑΙΠΕΔ εμποδίστηκε να αποφασίσει τον αγοραστή της ΔΕΠΑ λόγω «πολιτικών προβλημάτων» από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας εάν ρωσικά συμφέροντα αγοράσουν την ΔΕΠΑ».

Ο Πρωθυπουργός θέλει την ιδιωτικοποίηση γρήγορα
«Εχουμε πετύχει πολλά σε οκτώ μήνες. Αλλά δεν έχουμε πετύχει τίποτα αν δεν κερδίσουμε και το στοίχημα των ιδιωτικοποιήσεων» δήλωσε προ ημερών ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Παρών σε αυτή τη συνάντηση ήταν και ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος διαβεβαίωσε για το ισχυρό ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι Ρώσοι προσφέρουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ για την ελληνική εταιρεία αερίου.

Για την κυβέρνηση οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν απλώς ένα στοίχημα αλλά και μια υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών. Οι φήμες ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν διαψεύδονται από τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τα οποία ισχυρίζονται ότι ο Απρίλιος θα είναι μήνας-κλειδί για τις αποκρατικοποιήσεις.

.Εμίρης του Κατάρ: «Εσείς στην Ελλάδα ψάχνετε για μαζοχιστές, όχι για επενδυτές»


Ο δήμαρχος της Ιθάκης Ιωάννης Κασσιανός αποκαλύπτει τι του διεμήνυσε ο απεσταλμένος του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ- Θανί, ανακοινώνοντας του ότι αποσύρει οριστικά το ενδιαφέρον του για την αγορά συμπλέγματος νησίδων στο Ιόνιο,στην περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης προκειμένου να πραγματοποιήσει επένδυση με επίκεντρο το νησί Οξυά.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα Realnews, ο απεσταλμένος του είπε επί λέξη: «Ο εμίρης μου ζήτησε να σας πω ότι στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές». Και συμπλήρωσε, πριν φύγει: «Και τώρα παρακολουθήστε τα πουρνάρια να μεγαλώνουν».

Η εξέλιξη αυτή που σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας υπουργών και κορυφαίων επιχειρηματιών, στο Εμιράτο οφείλεται στο γεγονός ότι το δασαρχείο Κεφαλλονιάς απαγόρευσε στον Εμίρη να χτίσει τα οικοδομήματα που ήθελε στο νησί καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι που είχε επιλεγεί είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό.

Να σημειωθεί ότι ο Εμίρης του Κατάρ είχε δώσει προκαταβολή για την αγορά και εκκρεμούσε η έγκριση της μεταβίβασης από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Τέλος,σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο Ιθάκης,ο Εμίρης του Κατάρ είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε στην Ιθάκη ένα μεγάλο δώρο. Θα έφερνε νερό στο νησί».

.Tι προβλέπει η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Πάγωμα της δόσης του στεγαστικού δανείου για δύο χρόνια και πληρωμή μόνο τόκων, με χαμηλό επιτόκιο 1,5%,προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανακούφιση των δανειοληπτών, που έχουν οφειλές σε τράπεζες από δάνεια για την αγορά της κατοικίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» η ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να υπολογίσει τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει για τις τράπεζες στα κεφάλαιά της.
Οι όροι ένταξης στη ρύθμιση δεν είναι απλοί. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική διάταξη, οι προϋποθέσεις είναι
  • το εισόδημα όσων ενέχονται στο δάνειο, δηλαδή τόσο του οφειλέτη όσο και του εγγυητή να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ετησίως.
  • ο οφειλέτης να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του την τελευταία διετία, δηλαδή από το 2010 έως και το 2012, τουλάχιστον 35%.
  • το σπίτι για το οποίο έχει ληφθεί το δάνειο, να είναι πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία να μην ξεπερνά τα 180.000 ευρώ.
Η ρύθμιση απαιτεί και οι τρεις όροι να συντρέχουν σωρευτικά και επίσης ο δανειολήπτης να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του, πριν από την ένταξη του σε αυτή. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, μόνο τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενταχθεί σε αυτή.

Απευθύνεται πάντως σε ευρεία κατηγορία εργαζομένων, 
δηλαδή σε υπαλλήλους είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται με μπλοκάκι, αλλά έχουν ένα εργοδότη.

Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, που του επιτρέπει να μην καταβάλει για δύο χρόνια τοκοχρεολυτική δόση, δηλαδή δόση για κεφάλαιο και για τόκο. 
Στην περίοδο αυτή θα πληρώνει μόνο δόση ίση με τον τόκο που αναλογεί στο δάνειό του, η οποία θα υπολογίζεται με ευνοϊκό επιτόκιο 1,5%. 

Το δάνειο θα επιμηκύνεται για δύο χρόνια, όσο δηλαδή η τοκοπληρωμή.
Το όφελος που προκύπτει για τον οφειλέτη είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να μειώσει τη δόση του δανείου ακόμη και πάνω από 700 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ύψος του δανείου και τη διάρκεια αποπληρωμής. 

Ετσι για παράδειγμα για ένα δάνειο 1000.000 ευρώ και διάρκεια 25 έτη, η δόση σήμερα με βάση ένα μέσο επιτόκιο 5%, φθάνει τα 585 ευρώ, ενώ με τη ρύθμιση, η δόση μπορεί να μειωθεί στα 150 ευρώ περίπου για όλη την επίμαχη περίοδο των δύο ετών 

κατά την οποία ο οφειλέτης πληρώνει μόνο τόκο. Το όφελος στην περίπτωση ενός δανείου ίσου με 180.000 μπορεί να είναι μεγαλύτερο και να φτάσει τα 650 ή 700 ευρώ, ανάλογα πάντα με τη διάρκεια αποπληρωμής και το επιτόκιο που βαραίνει το δάνειο.

.Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων


Τον χαμένο χρόνο προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση «ανεβάζοντας» ρυθμούς τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις όσο και για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. 

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και της ηγεσίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του αρμόδιου για το ΕΣΠΑ νέου υφυπουργού Ανάπτυξης Κυριάκου Βιρβιδάκη, 

«Ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει τα διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, πολλά πακέτα τα οποία δεν απέτρεψαν την κρίση», δήλωσε ο γενική γραμματέας του ΚΚΕ. 

Όπως επεσήμανε η κ. Παπαρήγα, «το ΕΣΠΑ θα το φάνε κυριολεκτικά οι μεγάλοι επιχειρηματίες και αν γίνει κάποια ανάπτυξη θα είναι αναιμική. Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το ΕΣΠΑ».

Διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή ότι επίκειται νέο «κούρεμα». 

Επισημαίνεται, ότι αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία, όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, τα κράτη - μέλη, μπορούν  να εξετάσουν μια τέτοια περίπτωση. 

«Η Γερμανία δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανένα νέο κούρεμα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου», εκτίμησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης. 

Παράλληλα, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Χαράλαμπος Γκότσης, δήλωσε επίσης στον Αθήνα 9,84, ότι είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, παρά σε ένα νέο κούρεμα

.Αναστασιάδης-Μαλάς αντίπαλοι στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών, στην  Κύπρο, αλλά απέτυχε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Στο δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή, θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Σταύρο Μαλά, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εφόρου Εκλογής, τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών έχουν ως ακολούθως:

Εγγεγραμμένοι: 545.491 Ψήφισαν: 453.498 (83,14%) Αποχή: 91.993 (16,86%), Έγκυρα: 441.212 (97,29%) 'Ακυρα: 7.826 (1,73%) Λευκά: 4.460 (0,98%)

Ελαβαν:ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 45,46%, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 26,91%,ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ 24,93%,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 0,88%,ΠΡΑΞΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 0,61%,ΜΑΚΑΡΙΑ ΑΝΤΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ 0,43%,ΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ 0,29%,ΣΟΛΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 0,18%,ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ(ΟΥΤΟΠΟΣ) 0,16%,ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 0,10%,ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ 0,05%.

Το επίσημο αποτέλεσμα ανέτρεψε το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων εξόδου(EXIT POLL), το οποίο έδειχνε τον κ. Αναστασιάδη πολύ κοντά σε νίκη από τον πρώτο γύρο.

.Έλληνας μεταξύ των απαχθέντων στη βόρεια Νιγηρία


Έλληνας πολίτης, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία Setraco στη Νιγηρία, απήχθη το Σάββατο βράδυ, μετά από επίθεση ενόπλων στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρείας, στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο νωρίτερα το υπουργείο εξωτερικών. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για απαγωγή επτά ατόμων.

Δύο πηγές των δυνάμεων ασφαλείας είπαν πως μεταξύ των απαχθέντων είναι ένας Βρετανός, ένας Ιταλός, ένας Έλληνας και περισσότεροι από ένας Λιβανέζοι εργαζόμενοι.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας ιταλός πολίτης απήχθη κατά την επιδρομή, αλλά αρνήθηκε να κάνει γνωστό το όνομά του ή την ηλικία του.

Στη Βηρυτό, αξιωματούχος της λιβανέζικης κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι έχουν απαχθεί δύο Λιβανέζοι που εργάζονταν στη Setraco.

.Για συγκρότηση νέου κοινωνικού συνασπισμού έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος


Η συγκρότηση ενός νέου κοινωνικού συνασπισμού στη θέση του παλιού που διαλύθηκε αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ και θα συζητηθεί στο συνέδριο, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την υγεία που διοργάνωσε ο Τομέας υγείας.

Ο παλιός Συνασπισμός, ανέφερε, έχει διαλυθεί, γιατί διερράγη ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας. Και πρόσθεσε ότι στη θέση του πρέπει να συγκροτηθεί ένας άλλος κοινωνικός Συνασπισμός, τον οποίο θα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά, να συνεχίσει να είναι πατριωτικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό.

Πρέπει, ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στην κοινωνία, μέσω και του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, για να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφική τάση στην κοινωνία, στην οποία μπορούν να ανήκουν όσοι έχουν βαθιά συναίσθηση του γενικού συμφέροντος. 

.«Ρύθμιση χρεών με πολλές δόσεις»


Οπαδός της συγκυβέρνησης, την οποία θεωρεί επιτυχημένη σε σχέση με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος, εμφανίζεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής.

«Δεν πρόκειται για μια μεταβατικού χαρακτήρα αναγκαστική συγκατοίκηση, αλλά είναι μια συνειδητή και ώριμη πολιτική συνεργασία για τη σωτηρία της χώρας και την έξοδό της από την κρίση. 

Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι μέχρι σήμερα το εγχείρημα αυτό έχει πετύχει πολλά. Αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, αποκαθιστά σταδιακά κλίμα σταθεροποίησης και βελτίωση προσδοκιών στηναγορά και καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό τόπο για επενδύσεις».

Ο κ. Βρούτσης αποκαλύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.

«Είμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πιστεύω να καταλήξουμε σε συμφωνία. Η όποια ρύθμιση αποφασιστεί θα είναι και η τελευταία για όσους θελήσουν να κλείσουν λογαριασμούς του παρελθόντος και να κάνουν μια νέα αρχή. 

Πρόκειται για μια ενιαίου χαρακτήρα ρύθμιση τόσο για οφειλές φόρων, όσο και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος μας είναι οι πολλές δόσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών. Δηλαδή η επιβίωση των επιχειρήσεων».

Σχετικά με το θέμα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες ο κ. Βρούτσης απαντά ότι πρέπει να υπάρξει ένας ευρύς διάλογος.

«Για να βελτιωθούν κάποια πράγματα καθαρά οργανωτικά και σε καμία περίπτωση το καθεστώς των απεργιών, θα ήταν καλό να αρχίσει ένας διάλογος ευρύς, με άνεση χρόνου και όπου τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. 

Όμως ένας τέτοιος διάλογος προϋποθέτει την ομόθυμη πολιτική βούληση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Αν δεν υπάρχει, τότε κάθε συζήτηση σταματά εδώ».

.Παϊδάκι και κρασάκι για τον Καραμανλή στην Κύμη


Στιγμές χαλάρωσης μακριά από την πολική επικαιρότητα πέρασε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πήγε μέχρι την Κύμη Ευβοίας όπου συναντήθηκε με φίλους εκτός πολιτικής και πέρασαν ένα ευχάριστο μεσημέρι σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Κώστας Καραμανλής έκανε τα καλύτερα σχόλια για το φαγητό και έδειξε την προτίμηση του στα ντόπια κρέατα, αλλά και στο χύμα κόκκινο κρασί. Απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις παρά τις ερωτήσεις που του έθεταν τα μέλη της παρέας.

Πάντως ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικράτησε στο μίνι τσιμπούσι της Κύμης ήταν το γεγονός ότι η παρέα συγκεντρώθηκε γύρω στις τρεις το μεσημέρι και το... διέλυσε αργά το βράδυ.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.