.Διορθώσεις χωρίς απορρύθμιση...

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Αν. Γκουρία έκανε ορισμένες παρατηρήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η «γραμμή του» συνοπτικά ήταν ούτε όλα θετικά ούτε όλα αρνητικά. Αναγνώρισε από τη μία τις προόδους που όντως στα δημοσιονομικά έχουν γίνει -με υψηλό κοινωνικό κόστος- και από την άλλη τον κίνδυνο που εκπροσωπεί η εκτίναξη του χρέους (157% το... 2020), και η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, που θα το καθιστούν βιώσιμο.

Υποστήριξε επίσης ότι είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από την ύφεση το 2014 (κατά την εκτίμηση του ΟΟΣΑ -0,4%), ενώ παράλληλα θεωρεί την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης, σύμφωνα με το «πρόγραμμα», της τάξης του 4,8% κατ' έτος, στην περίοδο 2014-2020, εξωπραγματική.

Αυτή είναι και η γνώμη των περισσότερων διεθνών οικονομικών παρατηρητών, παρότι υπάρχουν και αντίθετες, πιο «αισιόδοξες» εκτιμήσεις. Αρα, ο καθένας μπορεί να βλέπει το «ποτήρι» είτε μισογεμάτο είτε μισοάδειο. 

Το θέμα είναι πώς και με ποιον τρόπο θα πάει καλύτερα η οικονομία μας. Δυστυχώς, η έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση και η έλλειψη σοβαρών αναπτυξιακών πόρων και σχεδίου, δεν διευκολύνουν θετικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές «καθυστερήσεις», σε θέματα (χρέος) που μας καίνε.

Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις (329) του ΟΟΣΑ, για να πέσουν οι τιμές σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Δυστυχώς τέσσερα χρόνια μνημονίων, στον τομέα αυτόν, δεν έγινε σχεδόν τίποτα.

Τα καρτέλ σε πολλούς κλάδους κάνουν ανενόχλητα τη «δουλειά τους». Παράλληλα υπάρχουν χιλιάδες αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά, που πρέπει να αλλάξουν, αλλά πάλι τίποτα δεν έχει γίνει... 

Λες και ο ΟΟΣΑ έπρεπε να μας το πει! Με μία όμως παρατήρηση: Πολλές προτάσεις του ΟΟΣΑ εμπεριέχουν και στοιχεία -στο όνομα της «απελευθέρωσης» και του «ανταγωνισμού»- απορρύθμισης τής ευρισκόμενης ήδη σε κακή κατάσταση αγοράς... 

Η κυβέρνηση οφείλει -επιτέλους- να προστατεύσει τους πολίτες - καταναλωτές, αλλά και την καλώς νοούμενη «αγορά», από απορρυθμιστικές στρεβλώσεις. 

.«Χρυσό» κύκλωμα εκβιαστών

Τμηματάρχης του ΣΔΟΕ φέρεται ως υπεύθυνος της ομάδας των εκβιαστών, στην οποία συμμετείχαν δύο δικηγόροι, ένας αστυνομικός και ένας ιδιωτης, οι οποίοι ζητούσαν χρήματα από ιδιοκτήτρια καταστήματος πολύτιμων λίθων στην Αθήνα, προκειμένου να «τακτοποιήσουν» υπέθεσή της. 

Και οι πέντε συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για υπόθεση δωροδοκίας και απόπειρας εκβίασης, σε βάρος ιδιοκτήτριας επιχείρησης εμπορίας πολύτιμων μετάλλων (χρυσού, αργυρού κ.λπ.)

Όλα άρχισαν την Τρίτη (12-11-2013) 'όταν έγινε έλεγχος από 3μελές κλιμάκιο υπαλλήλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), σε επιχείρηση εμπορίας πολύτιμων μετάλλων, που διατηρεί 36χρονη επιχειρηματίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Το κλιμάκιο, με εντολή του συλληφθέντα Τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε.,προχώρησε στην κατάσχεση δεκαέξι (16) κιλών χρυσού, αξίας περίπου (300.000) ευρώ, με την αιτιολογία ότι στερούντο νομιμοποιητικών παραστατικών.

Η επιχειρηματίας κατήγγειλε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι μετά τη διενέργεια του ελέγχου, ο 50χρονος συλληφθείς δικηγόρος (της), πρότεινε στην ίδια να καταβάλλει χρηματικό ποσό ύψους (500.000) ευρώ, στον Τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε και ενδεχομένως και σε άλλα άτομα, προκειμένου να «τακτοποιηθεί» το θέμα του ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα, της ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που δεχόταν να καταβάλλει το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, θα «έκλεινε» με θετικό τρόπο η εκκρεμότητα, θα εξασφαλιζόταν ο μη μελλοντικός έλεγχος της εταιρείας της και θα διασφαλίζονταν οι συναλλαγές της με άλλους επιχειρηματίες, σε περιπτώσεις αγοράς, τιμολόγησης, εισαγωγής - εξαγωγής χρυσού κλπ.

.ΜΠΟΝΟΥΣ ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ

Την εξάμηνη απασχόλησή τους, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα έχουν ως «μπόνους» το 2014 οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών που απέκτησαν φέτος εργασιακή εμπειρία με τη χρήση voucher (επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας). Την... 
«πριμοδότηση» της συγκεκριμένης κατηγορίας των νέων προβλέπει σχέδιο απόφασης του ΟΑΕΔ που υποβλήθηκε στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ορίζοντας, ως κίνητρο για την πρόσληψή τους, την ημερήσια επιδότηση του εργοδότη με 15 ευρώ - 18 ευρώ ημερησίως. 

Με βάση την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των προσλήψεων θα έχουν όσοι νέοι και νέες ηλικίας έως 29 ετών απέκτησαν ή αποκτούν εργασιακή εμπειρία και δεν ασκούν επάγγελμα (δηλαδή παραμένουν άνεργοι). 

Οι επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν, υποχρεωτικά σε θέση πλήρους απασχόλησης, θα επιχορηγούνται, για κάθε θέση, με 15 ευρώ την ημέρα για τους κάτω των 25 ετών και 18 ευρώ την ημέρα για τους άνω των 25 ετών και για διάστημα έξι μηνών με δυνατότητα επιμήκυνσης για άλλες 30 ημέρες σε περιπτώσεις δικαιολογημένης ασθένειας του νέου, άδειας άνευ αποδοχών ή μη λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Στο πρόγραμμα των προσλήψεων που σχεδιάζεται να «καλύψει» σε βάθος χρόνου (ανάλογα και με τους διαθέσιμους πόρους) τους νέους, οι οποίοι «μπήκαν» ως «μαθητευόμενοι» στην αγορά εργασίας, θα μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι εργοδότες και επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν είχαν απασχολήσει τους νέους σε θέση πρακτικής άσκησης. 

Προϋπόθεση είναι να μην έχουν λάβει στην τριετία άλλη de minimis ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ (και αν δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταφορών πάνω από 100.000 ευρώ), να μην είναι «προβληματικές», να μην έχουν μειώσει προσωπικό και να μην έχουν αλλάξει το καθεστώς εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια του εξάμηνου προγράμματος οι επιχειρήσεις που θα επιχορηγούνται δεν θα έχουν δυνατότητα να αλλάζουν το καθεστώς απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής και να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες και τις υπόλοιπες -ήδη υπάρχουσες- θέσεις. 

Ως μείωση προσωπικού δεν θεωρούνται μόνο οι απολύσεις, αλλά και η εθελούσια έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη μέσω προγραμμάτων παροχής κινήτρων. Αντιθέτως, δεν θεωρείται μείωση προσωπικού η μείωση θέσεων εργασίας λόγω λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου, οικειοθελούς αποχώρησης ή συνταξιοδότησης.

.ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΣ ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ

Συναγερμό σήμανε στην ΕΛΑΣ η ταυτόχρονη πραγματοποίηση συγκεντρώσεων από χρυσαυγίτες, αντεξουσιαστές και αντιφασίστες το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας. Για το λόγο αυτό ο Γενικός Αστυνομικός... 
Διευθυντής Αττικής αποφάσισε ότι«οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Μοναστηρακίου και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, δε θα επιτραπεί να εξελιχθούν περαιτέρω σε πορείες, για λόγους δημόσιας ασφάλειας».

Στο Σύνταγμα θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα μέλη της Χρυσής Αυγής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «πολιτική και δικαστική σκευωρία και τις παράνομες προφυλακίσεις» του Νίκου Μιχαλολιάκου, του Χρήστου Παππά και του Γιάννη Λαγού.

Τρεις ώρες νωρίτερα, στις 4 το απόγευμα, αντεξουσιαστές και αντιφασίστες θα συγκεντρωθούν στο Μοναστηράκι και τα Προπύλαια προκειμένου, όπως αναφέρεται στα καλέσματα, «να κόψουμε την προσέλευση των φασιστών και παράλληλα με τη συγκέντρωση στα Προπύλαια να περικυκλώσουμε τη σύναξή τους».

.Σφοδρή επίθεση Κουτσούμπα σε ΣΥΡΙΖΑ: Είνα κόμμα καιροσκοπικό και τυχοδιωκτικό

O γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε την αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επρόκειτο για μεγάλη κοροϊδία καθώς από τον Ιανουάριο του '14 όλες οι χώρες της ΕΕ θα είναι σε μόνιμη επιτήρηση για το χρέος και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή "Ανασκόπηση Σήμερα" με τον Βασίλη Ταλαμάγκα του Action24 ο κ.Κουτσούμπας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα καιροσκοπικό και τυχοδιωκτικό που αλλάζει συνεχώς θέσεις κι αυτό φαίνεται και από τα ταξίδια της ηγεσίας του στις ΗΠΑ και την ΕΕ. 

Τέλος, έπειτα από σχετική ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικομμουνιστικό παρόλο που είναι αριστερό κόμμα, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως σίγουρα είναι αντιΚΚΕ.

.Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα, Ρεν, Λαγκάρντ με την τρόικα χθες βράδυ

Τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του επιτρόπου Όλι Ρεν, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, αν και δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα της διαπραγμάτευσης. 

Αλλά, κοινή διαπίστωση ήταν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Όμως, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, με τα έως τώρα δεδομένα (το βαρύ πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού και της κατάθεσης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου), υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβληθεί έως και κατά μία εβδομάδα η έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας.

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έχουν λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σχετικά με τα «παράπονα» της Αθήνας για τη στάση της τρόικας κατά τη διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.

.Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ολλανδίας

Ο οίκος μείωσε τη βαθμολογία του μακροπρόθεσμου χρέους της Ολλανδίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, με σταθερή προοπτική, αν και ανακοίνωσε πως οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι ασθενέστερες απ' ό,τι προβλεπόταν. 
"Ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει επίμονα χαμηλότερος απ' αυτόν χωρών σε παρόμοια υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης", ανακοίνωσε ο S&P.

Εξάλλου ο οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε σήμερα πως αναθεώρησε την προοπτική της Ισπανίας σε "σταθερή" από αρνητική εξαιτίας της σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας της χώρας. 
Η απόφαση αυτή σημαίνει πως ο οίκος δεν υπλογίζει ούτε να μειώσει ούτε να αυξήσει μεσοπρόθεσμα την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας, που διατηρείται στο ΒΒΒ-.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.