.Τρόικα : Διετής Επιμήκυνση (15 + 17,6) = 32,6 δισ. ευρώ


"Είμαστε υπέρ μια πραγματικής λύσης και όχι μιας ταχείας λύσης για την Ελλάδα", δήλωσε η  Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η προσέλευση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών έδωσε διαφορετικό μήνυμα : Μια λύση ρεαλιστική, με διετή επιμήκυνση και διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους, θα στοιχίσει και οι φορολογούμενοι των χωρών τους δεν είναι πρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος. 

Πόσο θα στοιχίσει ;
Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, που βλέπει σταδιακά το φως της δημοσιότητας, η διετής παράταση εφαρμογής του μνημονίου, που προτείνεται, θα στοιχίσει - ούτε λίγο, ούτε πολύ - επιπλέον 32,6 δισ. ευρώ (15 δισ. μέχρι το 2014 και 17,6 δισ. το 2015 - 2016). Εξ ου και το κλίμα στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενοι στο Eurogroup, οι ομόλογοι του Γιάννη Στουρνάρα ξεκαθάρισαν στην πλειοψηφία τους ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λάβουν μία οριστική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.
"Περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα σημαίνει περισσότερα χρήματα", υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. 

Ο Ολλανδός συνάδελφός της, Γέρουν Ντέισελμπλουμ, δήλωσε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για νέο Eurogroup με αυτό το θέμα μέσα στην εβδομάδα.

Νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει προσχέδιο συμφωνίας του αποψινού Eurogroup, από το Γερμανικό Πρακτορείο. Τι ανέφερε ; Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, "εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης", στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.

Η λύση, όμως, αυτή κοστίζει. Ακριβά.

Θα γίνει πράξη ;

Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας, σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά εκτιμά πως δεν ήρθαν και πολύ νωρίς. 

Οι δηλώσεις μετά το Eurogroup θα δείξουν τις προθέσεις και των υπόλοιπων εταίρων μας.   

.Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου στο «Πρώτο Θέμα»


Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», την οποία κατηγορεί ότι έχει αναλάβει «εργολαβία κατασυκοφάντησής» του.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, το συγκεκριμένο δημοσίευμα, με τίτλο «Ο Γιώργος κερδίζει 1.000.000 δολάρια από τη συμφορά μας» «βρίθει ασύστολων ψευδών και ανακριβειών» όπως ότι «ανακάλυψαν 18 ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου με την μυθική αμοιβή του 1 εκατ. δολαρίων».
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα «διαπνέεται από αγοραία αντίληψη για τη δημοσιογραφία και την αποστολή της» και προστίθεται ότι αυτή η αντίληψη «χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα της συγκεκριμένης εφημερίδας , που υλοποιείται συνειδητά και με εντεινόμενους ρυθμούς την τελευταία περίοδο».
Αφήνεται επίσης να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται πλέον να προσφύγει σε ένδικα μέσα, αλλάζοντας τη μέχρι τώρα στάση του να απαντά με πολιτικά μέσα, καθώς, κάτι τέτοιο, εκλαμβάνεται ως αδυναμία που επιτρέπει και νέες επιθέσεις σε βάρος του.
Σχετικά, εξάλλου, με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού σε διεθνείς εκδηλώσεις, αναφέρεται ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική πολιτικών ηγετών, καθώς «αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής εθνικών θέσεων, όπως και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε χώρας για επενδύσεις».

.«Τρέχουν» να... βγουν στη σύνταξη οι υπάλληλοι της Βουλής


Μαζική κατάθεση αιτήσεων για συνταξιοδότηση από υπαλλήλους της Βουλής παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές ορισμένων προνομίων τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται κυρίως προϊστάμενους διευθύνσεων, που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να κοπούν δραστικά ορισμένα προνόμια τους. Συνολικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έφτασαν τις 45. 

Η μαζική κατάθεση αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις ξεκίνησε μετά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει εκ νέου την τροπολογία την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν από τους υπαλλήλους της Βουλής.

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Θανάσης Παπαϊωάννου μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στο ύψος των αποδοχών των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου ενώ ο μέσος όρος του εφάπαξ είναι περίπου 90.000 ευρώ.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη στη Βουλή προσθέτοντας ότι το μόνο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι η πρόσληψη 14 στενογράφων οι οποίοι πέτυχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2010 για να καλύψουν οργανικές θέσεις.

.Στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας


Σημαντική πρόοδο διαπιστώνει η τρόικα σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας να εναρμονιστεί με τους δημοσιονομικούς της στόχους, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης των δανειστών που διέρρευσε από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «βελτιωμένη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα όσα ορίζει το οικονομικό της πρόγραμμα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στην έκθεση της τρόικας επισημαίνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, που προκύπτουν από τη διετή παράταση του οικονομικού προγράμματος, μέχρι το 2014 υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ, ενώ σωρευτικά έως το 2016, το χρηματοδοτικό κενό αυξάνει στα 17,6 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές διευκρινίζουν ότι το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και στην απουσία ανάπτυξης της οικονομίας.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι η διετής παράταση του ελληνικού προγράμματος θα περιορίσει τον αντίκτυπο των περικοπών που επιβάλλονται στην Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που επικαλείται την προκαταρκτική εισήγηση την τρόικας, κάνει λόγο για ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα στην οποία θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ αναφέρει περίπου 2.000 εργαζόμενοι είτε θα απολυθούν είτε θα ενταχθούν σε «ενός είδους μονάδας παροχής υπηρεσιών με αυξημένη κινητικότητα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται την έκθεση της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι θα ενταχθούν σε αυτή την «μονάδα».

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, η τρόικα ζητεί αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. «Μέχρι τώρα μπορούσαν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τους φόρους τους είτε με μετρητά, είτε με επιταγή. Αυτό άνοιγε την πόρτα στην διαφθορά. Αυτό θα πρέπει τώρα να τελειώσει. Επίσης, πρέπει η Ελλάδα να αρνηθεί περαιτέρω αμνηστία για τους φοροφυγάδες», αναφέρει το δημοσίευμα.

.Σαμαράς: Εμείς ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε


Η ανάπτυξη της οικονομίας αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και του πολυνομοσχεδίου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά την πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τις πολιτικές ηγεσίες όλων των παραγωγικών υπουργείων.

Αναφερόμενος δε στις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Τελείωσε η πρώτη φάση της διαδικασίας προς την ανάπτυξη με την ψήφιση του προϋπολογισμού και του πολυνομοσχεδίου. Τώρα περιμένουμε από την Ευρώπη να κάνει τη δική της κίνηση. Εμείς ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε. 

Είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολύ θετική η εξέλιξη. Το θέμα θα λυθεί μεταξύ αυτών που έχουν το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι πόσα χρήματα θα πάρουμε για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις». 

Χαρακτήρισε δε ανέντιμο να κλείνουν, σήμερα, επιχειρήσεις εξαιτίας των οφειλών του δημοσίου, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Στη πολύωρη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Δ. Σταμάτης, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης , ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, οι αναπληρωτές και υφυπουργοί από όλα τα υπουργεία.

«Πρέπει να είμαστε φοβερά συντονισμένοι, να γυρίσουμε σελίδα και να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία, τις αλληλοεπικαλύψεις και να τρέξουν γρήγορα τα πράγματα» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο αντικείμενο της σύσκεψης που διήρκεσε έξι ώρες. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι «όπως λειτουργεί ιστορικά η δημόσια διοίκηση προκύπτουν ακόμη και αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργείων ενώ αυτό που θέλουμε είναι συνέργειες, όχι αντιπαλότητα και πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει το δυναμισμό να προχωρήσει στην ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας που είναι το ζητούμενο. 

Τα υπουργεία πρέπει να υπακούουν στην ίδια στόχευση για να μη χάσουμε άλλο χρόνο, χρήμα, να κάνουμε τις σωστές επαφές με την Ευρώπη και να αποκομίσουμε τη μέγιστη προστιθέμενη αξία των κινήσεών μας».

.«Εντυπωσιασμένος» ο Γιούνκερ από τις επιδόσεις της Ελλάδας


Την εκτίμηση ότι το σημερινό Eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση» καθώς «από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη «εντυπωσιασμένος» από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας, με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει βήμα- βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει. 

«Σήμερα θα αξιολογήσουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία μόλις μας περιήλθε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

.Χαιρετίζει την ψήφιση του προϋπολογισμού η Α. Μέρκελ


Την ψήφιση του προϋπολογισμού από την Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε η γερμανική κυβέρνηση. «Η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ. 

Μαζί με το πακέτο λιτότητας το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για «συνολικά μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά και η οποία δεν ήρθε και πολύ νωρίς», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας και εξήγησε ότι η περαιτέρω διαδικασία θα γίνει αντικείμενο διαβούλευσης τώρα, από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

.Εντείνει τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ - ΟΤΑ


Με αναστολή της λειτουργίας των Γραφείων Προσωπικού στους δήμους ξεκινά από σήμερα κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να μην αποσταλούν καταστάσεις και στοιχεία που αφορούν τη σύνθεση του προσωπικού. Στόχος να μην επιτευχθεί η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα-μετάθεση ή απόλυση υπαλλήλων, από φέτος και μέχρι το 2016.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σχεδιάζει, με παρεμβάσεις των συλλόγων της σε όλους τους δήμους, να οργανωθεί η μη αποστολή οποιουδήποτε στοιχείου στο υπουργείο. 

Στόχο που συμμερίζονται και οι δήμαρχοι, όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Όμως κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, επίσης, ειπώθηκε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη έχει καταρτίσει καταλόγους των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Συγχρόνως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχει δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματισθεί γι' αυτή την εβδομάδα. Αύριο θα συμμετάσχει στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Την Τετάρτη, θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και την πανελλαδική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλ. Καλυθμώνος.

Την Πέμπτη, θα συμμετάσχει στην τρίωρη στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 11, των εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης και στη συγκέντρωση στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί η 3η ελληνογερμανική συνέλευση των δημάρχων.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.