.Η ασφάλεια των μετρητών σε τραπεζική θυρίδα


Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, αρκετοί πολίτες αναζητούν μεθόδους για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.

 Άλλοι καταφεύγουν σε παραδοσιακά μέσα φύλαξης και συστήματα ασφαλείας, όπως χρηματοκιβώτια, άλλοι χτυπούν την πόρτα της ασφαλιστικής τους εταιρείας, ζητώντας μια συμφωνία, που θα εξασφαλίζει τα μετρητά τους στο ακέραιο, και άλλοι τη γνωστή και μη εξαιρετέα τραπεζική θυρίδα.

Κατά πόσο όμως, μια θυρίδα τραπέζης, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο το ιδανικό καταφύγιο για τιμαλφή ή επενδυτικούς τίτλους – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – και αργότερα για μετρητά, παραμένει το ασφαλές καταφύγιο που όλοι αναζητούν εναγωνίως, αν αναλογιστούμε ότι - λόγω εξελίξεων - δεδομένα πολλών ετών ανατρέπονται εν μία νυκτί, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Κύπρου;

Όπως διευκρινίζει ο φοροτεχνικός σύμβουλος, Νίκος Μανωλίτσης οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή με εντολή εισαγγελέα. 

«Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί με απόφαση του ΣΔΟΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το Δημόσιο. Πλέον, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγράφουμε στο περιουσιολόγιο, που θα συμπληρώνουμε, ακόμα και τι μετρητά έχουμε στις θυρίδες», εξηγεί.

Ο κύριος Μανωλίτης σημειώνει ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη - μαζί με το λογαριασμό - να δηλώσει στην εφορία και τη θυρίδα του πελάτη, καθιστώντας την πλέον προσβάσιμη, σύμφωνα με τους νόμους 3842 και 3943.

«Η πρόσβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ή όταν υπάρχουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις – ξέπλυμα χρήματος», επισημαίνει. Τονίζει, μάλιστα, ότι παλαιότερα, για να ανοίξει μια θυρίδα ή ένας λογαριασμός, οι τράπεζες χρεάζονταν ακόμα και 9 μήνες για να δώσουν στοιχεία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

«Από τον Ιούνιο και μετά, θα υπάρχουν 36 άτομα, εξουσιοδοτημένα, με κωδικό μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, και θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς όσο και στις θυρίδες, στα 54 πιστωτικά ιδρύματα - ελληνικά και ξένα -, που υπάρχουν στην Ελλάδα». Συμπληρώνει, δε, ότι - σε περίπτωση χρεών - κατάσχονται κοσμήματα, πίνακες και αντικείμενα, αξίας άνω των 10.000 ευρώ.

.Σε 20.000 απολύσεις επιμένει και εγγράφως η τρόικα


Εγγράφως ζητάει 20.000 απολύσεις από το Δημόσιο μέχρι το 2014 η τρόικα. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν θέσει εν είδει χρονοδιαγράμματος σειρά ενεργειών και δεσμεύσεων στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να «κλείσει» το ζήτημα του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης για το θέμα του Δημοσίου αποτελεί «πρόγευση» του Μνημονίου 4.

Πηγή προβληματισμού για την κυβέρνηση και σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το γεγονός ότι η τρόικα στην κατηγορία των προαπαιτούμενων (prior actions) περιλαμβάνουν μέτρα τα οποία -κατά την κρίση της- θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί. 

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να επιτευχθεί «η χρυσή τομή» που θα εξασφαλίσει και τη διατήρηση της ισορροπίας στο εσωτερικό της, η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα με την οποία θα επιταχυνθούν οι απαιτούμενες, διαδικασίες για την εκπλήρωση των στόχων που θέτει η τρόικα.

Συγκεκριμένα, τα προαπαιτούμενα είναι:

• Να ολοκληρωθούν τα σχεδιαγράμματα στελέχωσης για 275.000 υπαλλήλους φορέων του δημοσίου τομέα.
• Να τεθούν άμεσα 8.500 υπάλληλοι σε κινητικότητα.
• Να γίνουν άμεσα 2.000 απολύσεις (σ.σ. επίορκοι).
• Να εγκριθούν τριμηνιαία πλάνα για 20.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, περιλαμβανομένων των 7.500 που ζητούνται μέχρι το τέλος του 2013.

Περαιτέρω, μέχρι το τέλος του 2013 -διάστημα που περιλαμβάνει και τη δόση των 6 δισ. του Μαΐου- η τρόικα ζητεί να τηρηθεί η μνημονιακή δέσμευση, σύμφωνα με την οποία 12.500 υπάλληλοι θα έχουν τεθεί σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013. 

Επιπλέον έως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια στελέχωσης για συνολικά 450.000 υπαλλήλους και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια στελέχωσης για όλη τη γενική κυβέρνηση (!). Η αξιολόγηση των υπαλλήλων (σ.σ. δεν έχει καν ξεκινήσει) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2013.

.Φ. Γεννηματά: Ανοικτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων


Ανοιχτό θεωρεί το ΠΑΣΟΚ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία απαντώντας στις δηλώσεις του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, χρησιμοποίησε τον τρόπο που χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για να απαντήσει στον Αμερικανό ομόλογό του. 
«Δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους υποδείξεις» τόνισε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας στον κ. Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις».

Και διεμήνυσε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων «είναι ένα ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί».

.«Ανυπομονώ για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό»


Μπορεί να έχει ζήσει τη μαγεία του κορυφαίου ντέρμπι παγκοσμίως, αλλά ο Μίτσελ ανυπομονεί για την ελληνική... εκδοχή του "κλάσικο".

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, που έχει κάνει μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής στη Ρεάλ Μαδρίτης, προετοιμάζεται για το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό.

Σε δηλώσεις του στη NOVA επεσήμανε: «Έχω ανυπομονησία για εκείνη την ημέρα. Προετοιμαζόμαστε γι' αυτήν. Έχω καταλάβει πως υπάρχει μία διαφορετική ατμόσφαιρα αυτή την εβδομάδα για το παιχνίδι αυτό. Θέλουμε να παίξουμε καλά και να κερδίσουμε. 

Πρέπει να αποφύγουμε οποιοδήποτε αποσυντονισμό στην προσπάθειά μας. Δεν πρέπει να κοιτάμε τον Παναθηναϊκό με βάση τη θέση του στη βαθμολογία. Πρέπει να τον κοιτάμε σαν ένα πολύ μεγάλο αντίπαλο, γνωρίζοντας πως υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα και έχθρα ανάμεσα στις δύο ομάδες».

."Ανοιχτά" για την ελληνική κυβέρνηση τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων


«Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.