.Εν αναμονή της απόφασης για επέμβαση στη Συρία

Έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία είναι ο αμερικανικός στρατός δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ενώ η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, DPA. 
«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν… όποια κι αν είναι η απόφαση που...περισσότερα »

.«Η Ευρώπη ετοιμάζεται να σώσει τους έλληνες πολιτικούς»

Με την αρχαία ελληνική τραγωδία παρομοιάζουν οι Washinghton Times την προσπάθεια των Ευρωπαίων να διασώσουν την Ελλάδα, αναφερόμενη στη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την χορήγηση μιας νέας οικονομικής βοήθειας.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Ένα ακόμα πακέτο διάσωσης, η Ευρώπη ετοιμάζεται να σώσει τους Έλληνες πολιτικούς» υπογραμμίζει ότι στην αρχαιοελληνική τραγωδία ο κύριος χαρακτήρας υπερεκτιμά τις δυνατότητες του και αυτοκαταστρέφεται.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος και πολυδάπανος. Η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού με αύξηση της φορολογίας, θα σκοτώσει την ανάπτυξη, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να εξέλθουν τα κράτη της Ευρώπη από το υψηλό χρέος και την ύφεση είναι να επεκτείνουν την οικονομία τους.

«Αυτό είναι που δεν θα συμβεί, εάν οι πολιτικοί αυξάνουν τους φόρους στην παραγωγική δραστηριότητα, τιμωρώντας τους επιχειρηματίες» αναφέρουν οι Washinghton Times, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι με το να μεταφέρουν απλά κονδύλια από μία φορτωμένη γραφειοκρατία στην άλλη δεν ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα την παγώνουν.

«Τα πακέτα διάσωσης είναι ένα δώρο στους Έλληνες πολιτικούς που εννοούν να συνεχίζουν τις «δουλειές» τους ως συνήθως. 
Είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνους να συνεχίζουν να ξοδεύουν αλόγιστα τα χρήματα μίας άλλης χώρας παρά να πάρουν μη δημοφιλή μέτρα, όπως η περικοπή δημόσιων υπηρεσιών και δαπανών» τονίζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως η γενναιοδωρία της Ευρώπης προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει.

.Αδειάζει Καραμανλή και επιβραβεύει Παπανδρέου ο Σταϊκούρας για το δημόσιο χρέος

Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινή παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για το δημόσιο χρέος στη Βουλή:

(...)Το δημόσιο χρέος, στο κλείσιμο του 2009, μετά τις επαναταξινομήσεις λογαριασμών και την αναθεώρηση του ΑΕΠ που αφορούσαν την περίοδο 2006 – 2009 και που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2010 και 2011, ανήλθε στο ύψος των 299,7 δισ. ευρώ (ή 129,7% του ΑΕΠ). Στο κλείσιμο του 2010 ανήλθε στα 329,5 δισ. ευρώ (ή 148,3% του ΑΕΠ). Στο κλείσιμο του...

...2011 έφτασε στα 355,2 δισ. ευρώ (ή 170,3% του ΑΕΠ). Και το 2012 έκλεισε στα 303,9 δισ. ευρώ (ή 156,9% του ΑΕΠ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

α) Μόνο από το άθροισμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της τετραετίας 2010 - 2013, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσαρμογές ροών-αποθέματος, το δημόσιο χρέος θα έπρεπε να είχε αυξηθείκατά 70 δισ. ευρώ (ή 38,4% του ΑΕΠ του 2013).

Και δεν έχει αυξηθεί σ’ αυτό το επίπεδο.

β) Εάν στο δημόσιο χρέος του 2011 (355 δισ. ευρώ), πριν το 2012 που έγινε η αναδιάρθρωση, προσθέσουμε την ελλειμματική δραστηριότητα του δημοσίου κατά τα έτη 2012 και 2013 (26 δισ. ευρώ) τότε στο τέλος του 2013 το δημόσιο χρέος θα έπρεπε να ξεπεράσει τα 380 δισ. ευρώ ή το 208% του ΑΕΠ. Στα παραπάνω στοιχεία δεν έχουμε προσθέσει τα τοκοχρεολύσια που εξοικονομήσαμε λόγω της αναδιάρθρωσης.

Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει, αφού στο τέλος του έτους εκτιμούμε ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει ή ελάχιστα θα ξεπεράσει τα 320 δισ. ευρώ ή το 174% του ΑΕΠ. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι στο «φρενάρισμα» αυτό συνέβαλλε η αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω του PSI και της επαναγοράς.
Με τους χειρισμούς αυτούς το δημόσιο χρέος ελαφρύνθηκε το 2012 κατά 126 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ.

Δηλαδή κάλυψε μεγάλο μέρος των δημοσίων ελλειμμάτων, αλλά και των αναγκών που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Και αναφέρομαι στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και όχι σ’ αυτό της Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο είναι τμήμα της Γενικής και παραδοσιακά λίγο υψηλότερο από το τελικό, αυτό της Γενικής Κυβέρνησης.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας κινείται στη γραμμή αυτής εδώτης ανάλυσης που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

Πρόκειται για μια ιστορική παραδοχή που τον τιμά. Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχεται ότι παρά την τεράστια δυναμική του χρέους πριν το 2010 και παρά τις τεράστιες ανάγκες κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της περιόδου, το δημόσιο χρέος δεν αυξήθηκε όσο θα έπρεπε, κυρίως λόγω των χειρισμών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επίσημη ταφόπλακα στα ψευδο-οικονομικά επιχειρήματα των νοσταλγών του Καταλληλότερου οι οποίοι πίστευαν ότι η φωτιά άναψε λόγω των...πυροσβεστών.

.Ανακοινώθηκαν οι μετατάξεις των καθηγητών

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο κατάλογος των ονομάτων με τους καθηγητές που μετακινούνται από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και από την Δευτεροβάθμια σε Διοικητικές θέσεις της Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου:

-Για 6.041 πλεονάζουσες θέσεις, προκηρύχτηκαν 4.600 κενές θέσεις προς πλήρωση.
-Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου ξεπέρασαν τις 5.750.
-Οι θέσεις που επέλεξαν οι εκπαιδευτικοί με την υποβολή των αιτήσεων προτίμησής τους έφτασαν τις 3.495, όσες και τελικά είναι οι μετακινήσεις της ανακατανομής των εκπαιδευτικών.
-Από αυτές οι 2.495 θα καλύψουν εκπαιδευτικές θέσεις εντός της Περιφερειακής Διεύθυνσης και στην πόλη που ήδη βρίσκονται.

Οι ειδικότητες που μετατάσσονται είναι Γυμναστές, Καθηγητές Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, ειδικότητες που διδάσκουν τα αντικείμενα που προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων.

Επισυνάπτεται ο κατάλογος των ονομάτων, ο οποίος έχει αναρτηθεί επίσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr)

.Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι δάσκαλοι

Στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι δάσκαλοι καθώς απέβη άκαρπη η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τον υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο στο υπουργείο.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων αναμένεται να λάβει την επόμενη βδομάδα τις αποφάσεις του, οι οποίες δεν αποκλείεται να κινηθούν στην ίδια γραμμή με αυτήν της ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ Χ.Κόκκινος σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί «βρίσκονται στον αέρα», καθώς δεν γνωρίζουν πού θα παρουσιαστούν. Παράλληλα προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πολλά κενά στα σχολεία.

.Δ. Κουτσούμπας: Να μην εμπλακεί η Ελλάδα στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η ανησυχία για τις πολεμικές προετοιμασίες επίθεσης κατά της Συρίας καθώς και η αντίθεση σε αυτήν την εξέλιξη εκφράστηκε στην σημερινή συνάντηση του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στον Περισσό με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.
   Ο Ρώσος πρέσβης παρουσίασε τις θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία, τις συνέπειες που θα έχει ένα πολεμικό χτύπημα κι αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα του για την ειρηνική επίλυση.
   
Από τη μεριά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος  για τις  πολύ σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία σημειώνοντας τη σχέση καπιταλιστικής κρίσης και πολέμου ενώ αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις προεκτάσεις και τις συνέπειες ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Συρίας.

   Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε την ανάγκη να μην εμπλακεί η Ελλάδα στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να μην παραχωρηθούν βάσεις και άλλες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους για την εξαπόλυση ενός ακόμη πολέμου.

.Λουκέτα σε 7 πρατήρια που δεν εγκατέστησαν σύστημα εισροών - εκροών

Λουκέτο σε 7 πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών - εκροών βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης,  ενώ την ίδια ποινή αντιμετωπίζουν άλλα 41 πρατήρια, επί συνόλου 1250 σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

 Πρόκειται γα πρατήρια, που από τους ελέγχους διαπιστώθηκε να μην έχουν ακόμη τοποθετήσει  το σύστημα υποστηρίζοντας όμως ότι έχουν κάνει τη σχετική παραγγελία.

Εν τω μεταξύ υπεγράφη σήμερα απόφαση για την επέκταση του συστήματος εισροών - εκροών στους μεταπωλητές του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει το σύστημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2013. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επέκταση του συστήματος σε διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας.

Αυτά ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Αθ. Σκορδά.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι έχει συμμορφωθεί με το σύστημα εισροών εκροών το 95% των βενζινάδικων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για αυτούς που δεν συμμορφώθηκαν ο ίδιος σημείωσε ότι τα πρατήρια δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν δεν συμμορφωθούν στη νομοθεσία. 

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως. Δεν θα ανεχθούμε να υπάρχει τρύπα στο σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος της αλυσίδας του εμπορίου πετρελαιοειδών. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία και η φοροδιαφυγή».

.Β. Σόιμπλε: "Όχι εντελώς μη ρεαλιστικό" το ποσό των 11 δισ.

«Όχι εντελώς μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το ποσό των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το πιθανό ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέρριψε τους ισχυρισμούς των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι υπολογίζουν τις ανάγκες της χώρας ως το 2020 σε 77 δισεκατομμύρια. Απέκλεισε δε εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Το ποσό (των 11 δισεκατομμυρίων) δεν είναι εντελώς μη ρεαλιστικό. Και σίγουρα θα πρόκειται για ένα μικρό μέρος του ύψους των προηγούμενων πακέτων», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» και διευκρίνισε ότι το SPD συγχέει «το μικτό με το καθαρό ποσό», χαρακτηρίζοντας τους υπολογισμούς «ακατανόητους» και «λανθασμένους», ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα».

Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, πρέπει να σταματήσουν να δημιουργούν (ενν. οι Σοσιαλδημοκράτες) κάθε τόσο νέες αβεβαιότητες προς χάρη της εκλογικής τακτικής.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.