.Δέσμευση ΥΠΕΚΑ ότι ως το τέλος του χρόνου δεν θα αυξηθεί η ΔΕΗ


Την δέσμευση ότι ως το τέλος του χρόνου δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, επανέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Για τον επόμενο χρόνο, πρόσθεσε, που θα προχωρήσει η απελευθέρωση των τιμολογίων, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, ώστε να εξορθολογιστεί τοκόστος ενέργειας. 
Σημείωσε πάντως ότι «η κοινωνία έχει κάνει αρκετές θυσίες και οι επιχειρήσεις, που δίνουν καθημερινά αγώνα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, παλεύοντας με τον διεθνή ανταγωνισμό, δε θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με πρόσθετα ενεργειακά κόστη». 
Αναφερόμενος στο έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόνισε ότι μετά το πρώτο βήμα που έγινε τον Αύγουστο, θα ακολουθήσει σύντομα η επόμενη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό και τελικά την εξάλειψή του.
«Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό του λογαριασμού των ΑΠΕ», είπε ο υφυπουργός. «Γειτονικές αγορές, όπως η Βουλγαρία, οδηγήθηκαν σε ραγδαίες προσαρμογές των εγγυημένων τιμών. 
Τα μέτρα στην Τσεχία, την Αυστρία, την Ισπανία, δείχνουν ότι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα, ώστε να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας».
Τόνισε τέλος ότι όλοι οι επιμέρους κλάδοι στην Ενέργεια έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, τα επιχειρήματα και τις προτάσεις τους, όμως, πάνω από τα οποιαδήποτε κλαδικά αιτήματα, οφείλουμε να θέσουμε τη συναντίληψή μας για το δημόσιο συμφέρον και τους στόχους του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία.

.«Εσπευσμένη και ατυχής η δήλωση Σαμαρά»


Μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τόνισε τα εξής:

«H εισαγωγική μου ομιλία ήταν σαφής. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Όταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου «η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί» και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής.

Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά.

Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας.

Είναι, όμως, προφανές:

- Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.

- Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

.«Το μνημόνιο είναι χάος»


Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ κάνει λόγο για διαπραγμάτευση που δεν ξεκίνησε ποτέ. 

«Η διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα. Αυτό το οποίο ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού.

Δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη.

Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία όταν τα 31 δις ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίςδημόσιο τους έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.

Χάος είναι το μνημόνιο.

Και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους, τη φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι όποιες επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα απορρέουν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες διάσωσης της όποιας πολιτικής αξιοπιστίας τους έχει απομείνει.

Τα κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στα μνημονιακά σχέδια κατεδάφισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας και υποτέλειας της χώρας στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο».

.Την επόμενη εβδομάδα τα εργασιακά


Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα κατατεθεί στη Βουλή σε ένα άρθρο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα νομίζω». 

Ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όπου μίλησαν για τον προϋπολογισμό και τις τελευταίες πινελιές για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να κατατεθούν.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν τελικά η τρόικα δεν έκανε πίσω σε κάποια μέτρα στα εργασιακά απάντησε χαρακτηριστικά «Δεν έχω τέτοια αίσθηση». 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το χθεσινό Euro Working Group κάνοντας λόγο για «καλό κλίμα».

.Τεστ κυβερνητικής συνοχής


Με το χρόνο να εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας, τόσο με την τρόικα, όσο και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά, σε εξέλιξη αυτήν την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. «Δοκιμασία για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. 
Προχωράμε συντεταγμένα στην ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και εισηγήθηκε την υπερψήφιση των μέτρων. 
«Η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή και θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια με στόχο την τελική συμφωνία που θα καλύπτει και τη ΔΗΜΑΡ», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο σε χθεσινή επικοινωνία Σαμαρά-Κουβέλη επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η διαφωνία.
Συνεδριάζει εκ νέου, σήμερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ η οποία επιμένει στην άρνησή της να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταβολές που προτείνει η τρόικα, ζητώντας πολιτική αναδιαπραγμάτευση. 
Όπως αναφέρεται από την Αγ. Κωνσταντίνου το δίλημμα αφορά στη ΝΔ, ως πρώτο σε πλειοψηφία κόμμα της συγκυβέρνησης. Στις 3μμ, συνέρχεται η ΚΟ του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσει για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 
Εν τω μεταξύ ,στελέχη του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται να μην επιβληθεί αναδρομική εισφορά στους περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους που έλαβαν εφάπαξ από το 1995 και μετά. 
Ωστόσο, στο τραπέζι παραμένουν εναλλακτικά σενάρια σχετικά με την περικοπή συντάξεων ώστε αντί να κυμαίνεται από 3% έως 12% να ξεκινά από 4% ή 5% και να φθάνει στο 25%. 
Αύριο κατατίθεται στη βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού με τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το σαββατοκύριακο.
Σήμερα συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού συνεδρίου για να γνωμοδοτήσει επί των νέων περικοπών στις συντάξεις που προωθούνται προς ψήφιση στη βουλή. 
Στις 4μμ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής, παρουσία του υπ. Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2012-2016.

Επί του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να τοποθετηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα και γενικότερα η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Πληροφορίες του Αθήνα 9.84 αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το θέμα με τις αλλαγές στα εργασιακά να μετατεθεί προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Γιοχάνες Σβόμποντα, μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο, τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να επιδεικνύει ευελιξία για κάποια ζητήματα και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πρέπει να προέλθει από τις συζητήσεις μεταξύ κομμάτων και τρόικας και όχι να επιβάλλεται «απ' έξω».
Νωρίτερα, ο κ. Σβόμποντα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση. 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, από την πλευρά του ο κ. Σβόμποντα αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. 

.Συνεδρίαζει η Εκτελεστική Επιτροπή ΔΗΜΑΡ για πορεία διαπραγματεύσεων


Συνεδριάζει το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου. 
Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του κόμματος, στη σημερινή συνεδρίαση πρόκειται να εκτιμηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το πακέτο των νέων μέτρων, με δεδομένη τη στάση του κόμματος για τα εργασιακά.

Όπως δήλωσε ανώτατο ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία, επαναπροσδιόρισαν το status της διαπραγμάτευσης για τα εργασικά και αναμένουν τις κινήσεις των Ευρωπαίων εταίρων. 

Το ίδιο στέλεχος, που έχει πλήρη γνώση των συζητήσεων των κ. Σαμαρά και Κουβέλη, υπογράμμισε ότι οι σχετικές συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες έχουν ξεκινήσει και η πολιτική διαπραγμάτευση εξελίσσεται.

Στις 3 μετά το μεσημέρι πρόκειται να συγκληθεί η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και να καθορίσει τη στάση του κόμματος για τις αποκρατικοποιήσεις, στη βραδινή ψηφοφορία στη Βουλή.

.«Αδύνατη» χαρακτηρίζουν τη λειτουργία των ΤΕΙ από το 2013 οι πρυτάνεις


«Η συνέχιση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων από την αρχή του 2013 είναι απόλυτα αδύνατη». 
Το δραματικό αυτό μήνυμα έστειλαν οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), ολοκληρώνοντας την έκτακτη σύνοδό τους, αργά χθες το βράδυ.


Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε το κρίσιμο ζήτημα των συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολών, οι πρόεδροι των ΤΕΙ εξέφρασαν, επίσης, την αγωνία τους για τις απειλούμενες -όπως λένε- νέες περικοπές στους πόρους για το οικονομικό έτος 2013. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου, κάνουν λόγο για επιπλέον μείωση κατά 50% στους τακτικούς προϋπολογισμούς, 

με δεδομένη την περικοπή κατά 53% κατά τα τελευταία δύο έτη και για μείωση κατά 90% στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, μετά την περικοπή κατά περίπου 70%, αθροιστικά τα τελευταία τρία έτη, με παράλληλη αύξηση των φοιτητών.

Όσον αφορά στο ζήτημα των συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολών, οι πρόεδροι τν ΤΕΙ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχτούν «να γίνει στις Κοινότητές μας αποδεκτός ο διαχωρισμός στα χαρακτηριστικά των ΑΕΙ μεταξύ Επιστήμης και Τεχνολογικής γνώσης» 

και εκτιμούν ότι απαιτείται ένας χρόνος, και όχι δύο μήνες, για να γίνει μια ορθολογική διαδικασία αναδιάταξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

.Σαρωτικοί έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής


Διασταυρώσεις καταθέσεων, δόσεων δανείων, λογαριασμών των ΔΕΚΟ, διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων, νοσηλείων και ασφαλίστρων θα πραγματοποιεί η εφορία, προκειμένου να προσδιορίζει το εισόδημα των φορολογούμενων. Η υποχρεωτική υποβολή των στοιχείων για τις δαπάνες αυτές των φορολογούμενων από τις τράπεζες και τους άλλους φορείς προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.
Το άθροισμα των δαπανών αυτών θα αποτελεί δείκτη προσδιορισμού του εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου. 

Στην υποχρέωση υποβολής των στοιχείων αυτών προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εμπίπτουν τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια και τα σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή ειδοποιητηρίων της εφορίας προς τους φορολογούμενους που διαπιστώθηκε από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ότι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια. 

Πρόκειται για 15.000 φορολογούμενους οι οποίοι θα αναγκαστούν να καταβάλουν φόρο για το ποσό των καταθέσεων τους που δικαιολογείται από τις δηλώσεις τους.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.