.Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει πορεία, αλλά πάει πού;


Συντακτικό συνέδριο τον Φεβρουάριο, με στόχο την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και την επανατοποθέτησή του στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας από τον οποίο έχει αποκοπεί πλήρως, εξήγγειλε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Έχοντας περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το άλλοτε κραταιό κόμμα (σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλεγόταν πρωθυπουργός), αναζητεί τη χαμένη ταυτότητά του και κάποιες κοινωνικές ομάδες να εκπροσωπήσει. 

Η υιοθέτηση ακραίων φιλελεύθερων θέσεων -ως αποτέλεσμα της άθλιας διακυβέρνησης του νεότερου Παπανδρέου- το αποξένωσε από την Κεντροαριστερά και τη μικροαστική θάλασσα που εξέφρασε επί δεκαετίες.
Τι επιδιώκει τώρα ο Βενιζέλος;

– «Τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, χωρίς μηχανισμούς και αγκυλώσεις, χωρίς παραγοντισμούς, βυζαντινισμούς και, κυρίως, χωρίς προσωπικά ή προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά».

– «Την έκφραση των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται ο Σύριζα», (τον κατέταξε στις δυνάμεις τουαριστερού συντηρητισμού που δίνουν μάχη οπισθοφυλακής και  διατήρησης προνομίων).

Απευθύνθηκε σε όλα τα πρόσωπα και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου της παράταξης, του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, και τα κάλεσε να μπουν ενεργά στην προσυνεδριακή διαδικασία.

Συμπέρασμα; Αντί να αποκηρυχθεί η θανατηφόρα για τη χώρα πορεία του «λεφτά υπάρχουν», συνεχίζεται ο ίδιος δρόμος ως να μην έχει συμβεί τίποτα τα τελευταία 3 χρόνια.
Και αντί να διαχωριστεί το αύριο από τους εκπροσώπους του χθες, τους απευθύνεται προσκλητήριο επιστροφής.

.ΣΥΡΙΖΑ: Οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν βούληση να απαντήσουν στα πραγματικά προβλήματα


«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ακόμα φορά έδειξαν ότι δεν έχουν ούτε την βούληση, ούτε την ικανότητα να απαντήσουν στα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν με όλο και πιο τραγικό τρόπο οι λαοί της ηπείρου μας». Αυτό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της Ε.Ε., με ?μπροστάρη? τη Γερμανική κυβέρνηση, αντιμετωπίζει την κρίση χρέους ως ευκαιρία κερδοσκοπίας και αναστήλωσης του τραπεζικού συστήματος αναθέτοντας στους τραπεζίτες την διαχείριση του. 

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μια σειρά χώρες όπως η Ισπανία αλλά και στην ίδια την Γερμανία μεταφέρουν το κόστος διάσωσης των τραπεζιτών στους λαούς. Κανείς δεν συζητά για την πραγματική σύγκλιση των οικονομιών. Αντιθέτως, προωθούνται σχέδια για θεσμοθέτηση μιας Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

.Μακελειό από έκρηξη βόμβας στη Βηρυτό


Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας, που ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο, στο κέντρο της Βηρυτού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι.

Το κίνητρο της επίθεσης είναι άγνωστο. Δεν είναι σαφές ακόμη εάν η έκρηξη είχε στόχο κάποιο πολιτικό πρόσωπο στον Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων παραμένουν τεταμένες, ειδικά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία.

Η βόμβα εξερράγη σε ένα σημείο του δρόμου κοντά στα γραφεία του κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, κοντά στην πλατεία Σασίν στην Ασχαφιρίγια, μια συνοικία όπου ζουν κυρίως χριστιανοί.

."Βουτιά" στις αποδόσεις ισπανικών, ιταλικών ομολόγων μετά τη Σύνοδο Κορυφής


Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 6,5 μηνών και 7,5 μηνών αντίστοιχα, μετά την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του σχεδίου για τη δημιουργία ενιαίας εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η απόδοση του ισπανικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα κατά την τρέχουσα εβδομάδα και διαμορφώνεται στο 5,34%, σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Για τα ιταλικά ομόλογα, η απόδοση των 10ετών τίτλων διαμορφώνεται στο 4,75% μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το θέμα της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας σήμερα τα ξημερώματα.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ καταγράφουν μικρές απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,38%, αλλά ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 3% αυτή την εβδομάδα, κοντά στο υψηλό επίπεδο 15 μηνών. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,12% και διαμορφώνεται στα 1,3049 δολάριο, αλλά καταγράφει κέρδη σχεδόν 1,7% την εβδομάδα.

.Ιοί που «μολύνουν» ανθρώπους και μηχανήματα


Στα νοσοκομεία και στα ιατρεία δεν κυκλοφορούν μόνο πραγματικοί ιοί που μολύνουν ανθρώπους, αλλά και τεχνητοί ιοί που «μολύνουν» μηχανήματα. Ο ηλεκτρονικός ιατρικός εξοπλισμός «μολύνεται» όλο και πιο συχνά από ιούς υπολογιστών και άλλα κακόβουλα προγράμματα λογισμικού, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, 

οι οποίοι εκφράζουν πλέον φόβους ότι ο κίνδυνος μπορεί δυνητικά να γίνει τόσο σοβαρός, ώστε να κινδυνεύουν ακόμα και οι ασθενείς, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό (που να έχει αποδοθεί συγκεκριμένα σε τέτοια αιτία).

Οι σχετικές προειδοποιήσεις, σύμφωνα με το BBC, αναφέρθηκαν σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον που διοργανώθηκε στο δημόσιο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) και παρουσιάστηκαν στο περιοδικό τεχνολογίας "Technology Review" του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. 

Ένα αμερικανικό νοσοκομείο, όπως τονίστηκε, εξουδετερώνει ιούς υπολογιστών από δύο μηχανήματα την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Μια αιτία που αυτά τα συστήματα γίνονται ευάλωτα, είναι ότι το λογισμικό που τα ελέγχει, είναι πεπαλαιωμένο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ιατρικού Κέντρου «Μπεθ Ίσραελ» της Βοστώνης, το γνωστό νοσοκομείο διαθέτει πάνω από 650 ιατρικά μηχανήματα που «τρέχουν» παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows, 

με αποτέλεσμα αυτός ο ιατρικός εξοπλισμός να παραμένει ευάλωτος σε απειλές που έχουν καλυφθεί σε νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

.Δηλώσεις των Ρομπέϊ, Μπαρόζο και Ολάντ για την Ελλάδα


Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χαιρέτισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο Χ.Ρομπέϊ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ?αξιοθαύμαστες προσπάθειες? του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα.

Σημείωσε ότι οι ηγέτες του ευρώ τονίζουν πως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, 

σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , οι οποίος είπε ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αφού ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. 
Υπογράμμισε ακόμη ότι κοινή επιθυμία των ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη.

.Γαλλογερμανική συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία


Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμβιβασμό, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ, ένα θέμα το οποίο δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται με φόντο τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, οι 27 έφτασαν σε μια «συμφωνία» για μια «σταδιακή εφαρμογή από το 2013» της ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέιλι.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία οδήγησε σε κάποια πρόοδο, στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, οι ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει να «εξετάσουν» τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, «στο τέλος του 2012».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν πιέσει για τον άμεσο τραπεζικό μηχανισμό εποπτείας που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, η Γερμανία είχε δείξει απροθυμία για το χρονοδιάγραμμα, κρίνοντας το μη ρεαλιστικό.

Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης, η Γαλλία και η Γερμανία, βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση. Το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού, και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των 6000 τραπεζών της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ότι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας είναι πολύ ευαίσθητο, διότι είναι η προϋπόθεση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από το νέο τείχος προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς την προσθήκη της χρηματικής βοήθειας, στο δημόσιο χρέος της κάθε χώρας. Ο
 μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε για να εμποδίζει οι τραπεζικές κρίσεις να μετατραπούν σε κρίση χρέους.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή θα υπάρξει "σε ακόμη συντομότερη προθεσμία" απ' ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
"
Είναι ένας σημαντικός σταθμός για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την τραπεζική ένωση (...) Αυτή η τραπεζική ένωση γίνεται σε μια προθεσμία ακόμη συντομότερη από εκείνη που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.