.Υπό κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα


Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, της διογκούμενης ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, κρούει προς την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης (ΣτΕ), σε απόφαση της που υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα.
Αξιολογώντας το βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδος προς τα όσα πρεσβεύει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης- που έχει υπογράψει και έχει θέσει σε ισχύ η Ελλάδα από τις 9 Ιουνίου 1981, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ τονίζει τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τους εκπροσώπους της μηχανισμού στήριξης, 
ότι τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι παροχές της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει ο Κώδικας, 
προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση του πληθυσμού και να μην διαταραχθεί σοβαρά η κοινωνική ειρήνη, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απόφαση της η Επιτροπή.
Σημειώνεται, μάλιστα, στη σχετική απόφαση ότι, οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται σ' αυτήν στηρίζονται στα δεδομένα που υπήρχαν στον τομέα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2011.
Επισημαίνοντας το επείγον της υπόθεσης, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει, με λεπτομερή της έκθεση, ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 
μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν και τις μεταρρυθμίσεις  που αποφασίσθηκαν, μετά τον Νοέμβριο του 2011.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει ακόμη, κατά πόσον μπορεί να συμμορφωθεί με τα όσα επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης (που έχει υπογράψει και επικυρώσει)
 για τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, στο περιβάλλον συνεχούς λιτότητας, που επιβάλλεται από τον μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα.

.Θα φορολογούν και το... πτυχίο


Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώνουν φόρο για την κατοχή του πτυχίου, του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού, ενώ μάλιστα η φορολόγηση θα υπολογίζεται αθροιστικά.
Η φορολόγηση του τίτλου σπουδών των Ελλήνων πολιτών φέρεται να περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώνουν φόρο για την κατοχή του πτυχίου, του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού, ενώ μάλιστα η φορολόγηση θα υπολογίζεται αθροιστικά.
Για την ακρίβεια, ο πολίτης θα υποχρεούται να δηλώσει στην Εφορία τον πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών του ώστε να ορίζεται ως τεκμήριο εισοδήματος βάση του πτυχίου που κατέχει.
Αυτό σημαίνει, ότι αφενός όσα πιο πολλά πτυχία έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσει και αφετέρου όποιος πτυχιούχος δεν το δηλώνει για να αποφύγει τη δυσβάστακτη φορολόγηση, 
θα θεωρείται παράνομος και υπόδικος για ψευδή δήλωση και απόκρυψη στοιχείων από την Εφορία και το Ελληνικό Δημόσιο, με λίγα λόγια για φοροδιαφυγή.

. «Ας πάει στο διάβολο η τρόικα»


Με κεντρικό σύνθημα «ας πάει στον διάβολο η τρόικα», περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες πολίτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας, αλλά και άλλων πόλεων της Πορτογαλίας, κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο. 

   «Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα. 

   Οι διαδηλώσεις, που εκτός από τη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 30 πόλεις της Πορτογαλίας, έγιναν έπειτα από έκκληση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, ποιητών και μουσικών και δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα, 
αν και κάποιες από αυτές είχαν την υποστήριξη κάποιων κομμάτων της άκρας αριστεράς και του βασικού πορτογαλικού συνδικάτου CGTP.

   Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει του χρόνου κατά 11% με 18% τους μισθούς, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισοδυναμεί με την απώλεια ενός μισθού.

.«Προσπαθώ να έρθω σε ρήξη με το παρελθόν»


Ότι προσπαθεί να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν υποστήριξε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του Mega.

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως την ερχόμενη Τρίτη δεν θα παραστεί στην συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς έχει πει από τον Ιούνιο ότι έχει πολλές διαφωνίες σε θέματα στρατηγικής αλλά και σε διάφορα επιμέρους θέματα.

Ωστόσο ερωτηθείς για το αν θα ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, δεν απάντησε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, δεν είναι αυτός ο οποίος θα θέσει δευτερεύουσας σημασίας θέματα και διευκρίνισε ότι θα στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση ψηφίζοντας μάλιστα και τα νέα μέτρα.

.«Ζητάμε περισσότερο χρόνο»


Περισσότερο χρόνο ώστε να μοιραστούν τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο έως το 2016, θέτει σε συνέντευξή του στην Washington Post ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ο κ. Ντράγκι ζήτησε να δει πρώτα την έκθεση της τρόικας.

Δηλώνει ότι αν πάρουμε την επόμενη δόση τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και θα εξασφαλιστούν τα 6 δισ. που χρωστά το δημόσιο σε ιδιώτες, ενώ στο ερώτημα «γιατί δεν μειώνετε το προσωπικό στο Δημόσιο», άπαντα ότι αυτό λέει το Σύνταγμά μας.

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι «η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα για ανάπτυξη, επιμήκυνση για υλοποίηση του προγράμματος και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει με έμφαση ότι δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει το αρνητικό παράδειγμα για τους άλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη» και 
«πολλοί ηγέτες στο εξωτερικό συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι άγνωστες ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα έφευγε. Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών».
Ο κ. Σαμαράς τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή και ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος» σημειώνει ενδεικτικά.
Στη συνέντευξή του κάνει αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.
 Τέλος, ο πρωθυπουργός μιλά για το «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας και δηλώνει αποφασισμένος να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή, ακόμη κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος.

.Στο βάθος...επιμήκυνση


Έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του προγράμματος για δύο ακόμα χρόνια, περαιτέρω μείωση του χρέους και εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 

Προηγήθηκε η δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η διάθεση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να εξεταστεί. 
Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να προχωρήσουμε σε προσαρμογές, ο χρόνος μπορεί να θεωρηθεί ως μία επιλογή που μπορεί να εξεταστεί», σημείωσε.

Υπέρ του σεναρίου της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του Ελληνικού χρέους έχουν ταχθεί εξάλλου με δηλώσεις τους και οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας και της Ολλανδίας, εφόσον όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την χορήγηση νέων δανείων από τα ευρωπαϊκά ταμεία προς την Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέτει για πρώτη φορά θέμα επιμήκυνσης έως το 2016. Σε συνέντευξή του στην Washington Post, επισημαίνει πως, «τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ θα ήταν καλύτερο να μοιραστούν σε τέσσερα χρόνια». 

Ο κ Σαμαρας προσερχόμενος νωρίτερα στο Μεγαρο Μαξιμου δήλωσε «υπάρχει πολύ δουλειά και λίγος χρόνος και θα τα καταφέρουμε».

."Αχτίδα φωτός" βλέπει για πρώτη φορά ο Γκ. Βεστερβέλε


 «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε 

και εκφράζει την ελπίδα ότι «θα ακούσουμε καλά νέα και από την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα».

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Βεστερβέλε τονίζει ότι «πρέπει να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις στο να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη» 

και υπενθυμίζει ότι για αυτόν τον λόγο την άνοιξη του 2010, παρά τις αντιρρήσεις του κόμματός του, των Φιλελευθέρων, ψηφίστηκε το πρώτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

.Αλ. Τσίπρας: Ταφόπλακα για την οικονομία το νέο πακέτο μέτρων


«Ταφόπλακα» για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα είναι το νέο πακέτο των μέτρων, γι αυτό χρειάζονται κοινοί αγώνες για να μην ψηφιστεί, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 77η ΔΕΘ.
 
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη διεκδίκηση της διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας ή μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης η οποία ενδεχομένως να προβλέπει και μορατόριουμ , αναστολή πληρωμών προς τους εταίρους που μας δανείζουν. 

Δεν είναι εξωπραγματική η πρόταση αναστολής των πληρωμών στους δανειστές, μέχρις ότου επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί αλλιώς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε εκτροχιασμό, όπως είπε.
 
Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στην 77η ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι είναι εθνική επιταγή να μπει ένα φρένο στην ολισθηρή πορεία της οικονομίας και να σχεδιαστεί η μετάβαση στη «μετα-τροϊκανή εποχή».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνοδευόμενος από βουλευτές και κομματικά στελέχη, συναντήθηκε αρχικά με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις δύο εταιρίες. 

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η προοπτική των δύο εταιριών και οι συζητήσεις μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνένωση τους με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), για την οποία υπάρχουν ενστάσεις.

Στις 7.30μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. 

Στη 1 αύριο το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο «Ι. Βελλίδης».

.Στους δρόμους κατά της λιτότητας οι Ισπανοί


Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει τη χώρα.
Καθηγητές, νοσοκόμες και εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας μια ημέρα μετά τη δήλωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα λιτότητας.
 
Διαδηλωτές από ολόκληρη τη χώρα με σφυρίχτρες στο στόμα κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως "Αρκετά!" και "Βυθίζουν τη χώρα", διαμαρτυρόμενοι έτσι κατά των περικοπών στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών.
 
Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί σε μια διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ενέκρινε χθες Παρασκευή σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή μιας νέας σειράς φόρων στον ενεργειακό τομέα της Ισπανίας, και που αναμένεται να της αποφέρουν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει επίσης την εισαγωγή νέων φόρων για την πυρηνική ενέργεια, έναν φόρο για την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως και έναν φόρο 6% στην παραγωγή ενέργειας εν γένει.

.Κατατέθηκαν οι επικαιροποιημένες προτάσεις για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας


Τις επικαιροποιημένες προσφορές τους για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole κατέθεσαν η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank.

Η Εθνική Τράπεζα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι σε εφαρμογή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, κατέθεσε επικαιροποιημένη προσφορά για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, 
που εντάσσεται στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού μας συστήματος και είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Alpha Bank στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι υπέβαλε, κατόπιν αιτήματος της Credit Agricole, αναθεωρημένη δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης. Ανάλογη είναι και η πρόταση της Eurobank.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.