.Στα μέσα Νοεμβρίου το πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων


Στα 6,3 δισ. ευρώ τοποθετείται ο εισπρακτικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων για το 2013, ενώ έως το τέλος του 2016 το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει έσοδα 10 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το 2013 τοποθετούνται στα 6,3 δισ. ευρώ, ήτοι σε μήνια βάση θα εισπράττονται 525 εκατ. ευρώ.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα δοθεί ώθηση στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, της Λάρκο, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ, της Εγνατίας Οδού και του Αερολιμένα Αθηνών.

Το πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2013 -2016 με ποσοστικοποιημένους στόχους εσόδων για κάθε τρίμηνο θα παρουσιασθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο μεσοπρόθεσμα αναμένονται έσοδα 10 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως και το τέλος του 2016 και εισπράξεις 25 δισ. ευρώ μέχρι και το 2020.

Αν και αρχικά οι εκτιμήσεις ερευνητών τοποθετούσαν στα 300 δισ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση των 81.000 ακινήτων της Κτηματικής Εταιρεία τους Δημοσίου η αξία τελικά των ακινήτων αυτών δεν ξεπερνά τα 28 δισ. ευρώ. Και τα χρήματα αυτά θα εισπραχθούν μόνον εάν ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και ξεκαθαρισθούν οι χρήσεις γης.

Πέραν της μείωσης του χρέους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργήσει επενδύσεις ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ, 50.000 θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως.

. Λύση - εξπρές για δόση και χρέος


Η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες αλλαγές που προωθούνται σε επίπεδο ευρωζώνης, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για μια ισχυρή απόφαση για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα θέματα που εξετάζονται για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες είναι τέσσερα: η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η διετής επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, η χρηματοδότησης της επιμήκυνσης και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι τρία.

Το πρώτο προβλέπει μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους πιστωτές, το δεύτερο είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων αυτών, ενώ το τρίτο προβλέπει τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα προκειμένου να αγοράσει σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης είναι περιορισμένες. Κι αυτό γιατί οι εταίροι δεν προτίθενται να «κουρέψουν» τα δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα, αφού αυτό θα προκαλούσε εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους από τους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν το βάρος του ελληνικού χρέους. 

.Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση της δόσης


Σ' ένα 48ωρο σπριντ βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να κλείσει όλα τα "μέτωπα" μέχρι το πρωί της Δευτέρας όταν θα συγκληθεί το eurowarking group. Η απόφαση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι τελικά, όλα τα μέτρα να περιληφθούν σε ένα άρθρο, ενώ η "πρόβα της μάχης"¨στο κοινοβούλιο αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη με την ψήφιση του προυπολογισμού.  
Δεν αποκλείεται αύριο, ο πρωθυπουργός να τηλεφωνήσεις τόσο στον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και στον Φώτη Κουβέλη, ενώ ένα από τα τελευταία μεγάλα εμπόδια για την οριστική συμφωνία με την τρόικα, είναι η αξίωση των εκπροσώπων της να καταργηθεί το επίδομα γάμου.Την ίδια ώρα αισιόδοξος για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τα μέτρα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκληρωση της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.
Συμφωνα με τον Γιαννη Στουρνάρα, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη εν όψει του Εurogroup της Τετάρτης.

Στόχος είναι μέχρι την Τετάρτη να μην υπάρχουν εκκρεμότητες, και όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, να έχουν προωθηθεί προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή.Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να έρθουν όλα (δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις) σε ένα νομοσχέδιο. Μαζί, επιβεβαίωσε ο Γιαννης Στουρναρας, θα κατατεθεί και ο Προϋπολογισμός.
Αύριο στις 6 το απόγευμα - κατά πληροφορίες- ο πρωθυπουργός θα έχει νέα σύσκεψη ενώ παραμένει ανοιχτός και ο δίαυλος επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου με τα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων, για να γεφυρωθούν μεταξύ άλλων και οι αποστάσεις που υπάρχουν σχετικά με τα εργασιακά.
Διατηρεί το αυστηρό του ύφος προς την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζοντας ότι η χώρα οφείλει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες και πως η τύχη της στην ευρωζώνη «δεν έχει αποφασισθεί ακόμη». Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο αγώνας για το Ευρώ» το οποίο θα μεταδοθεί στις 30 Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, αισιόδοξος για την έκβαση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, εμφανίστηκε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «όταν διαμορφώσουμε αυτό το πακέτο σε λίγες μέρες, θα υπάρχει θετική αντίδραση διεθνώς και υποστήριξη προς την Ελλάδα».

.Επιστρέφει νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος


Μια μέρα νωρίτερα επιστρέφει στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου, μεταξύ άλλων, είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ και τον εκπρόσωπο του IIF.

Η επίσπευση της επιστροφής του κ. Βενιζέλου οφείλεται στον τυφώνα Σάντι, ο οποίος αναμένεται να πλήξει και την αμερικανική πρωτεύουσα. Οι αμερικανικές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του αεροδρομίου της Ουάσιγκτον.

Τυχόν αποκλεισμός θα σήμαινε καθυστέρηση της επιστροφής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει και να βρίσκεται στην Αθήνα κατά την τελική φάση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με την τρόϊκα και ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

.Αλ. Τσίπρας: Άλλα υποσχέθηκαν και άλλα πράττουν


Την πρότασή του για την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη επαναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας με συνέντευξή του στο Ρόιτερ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι για το κόμμα του δεν είναι ώρα να προκαλέσει με τεχνητό τρόπο την πτώση της κυβέρνησης και παράλληλα θέτει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας της κυβέρνησης. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή κατά την ψηφοφορία για τα νέα μέτρα,  ο κ. Τσίπρας, αφού σημειώνει την αρνητική στάση του κόμματός του, προσθέτει ότι  τις δυσκολίες τις έχουν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης που άλλα υποσχέθηκαν και άλλα πράττουν σήμερα. 

Αν  επιβληθούν και νέα μέτρα νομίζω ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, τονίζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει ότι "εμείς δε θα σταθούμε μόνο στο να τα καταψηφίσουμε στην Βουλή, αλλά θα καλέσουμε όλους τους βουλευτές, ανεξάρτητα από τα κόμματα στα όποια ανήκουν, να σταθούν μπροστά στην ιστορική τους ευθύνη και να πράξουν σύμφωνα με την συνείδησή τους". 

Εξάλλου, την πίστη του, ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη Ευρώπη για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου στο Παρίσι, στο πλαίσιο συνάντησης των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με θέμα την αναζήτηση των εναλλακτικών λύσεων κατά της λιτότητας. 

« Αυτό που ζητούν αυτές τις μέρες από την Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο », υπογράμμισε, « είναι να μην παρασχεθεί ουσιαστικά η δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις να ορίζουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Με δύο λόγια δηλαδή, μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα « οικονομικό προτεκτοράτο » μέσα στην ευρωζώνη. Και αυτό είναι ένα πρόκριμα για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

.Οι γυναίκες που κόβουν το κάπνισμα πριν τα 40 κερδίζουν δέκα χρόνια ζωής


Οι γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα, πριν από την ηλικία των 40 ετών, μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν εννέα χρόνια περισσότερο από εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν, ακόμη και αν το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι χαμηλότερο από ότι εκείνων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet, συμμετείχαν περίπου 1,2 εκατομμύρια Βρετανίδες.

Γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών, ρωτήθηκαν σχετικά με τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους. Το 20% των συμμετεχόντων ήταν καπνιστές, το 28% πρώην καπνιστές, ενώ το υπόλοιπο 52% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο 11 χρόνια λιγότερο από ότι εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, με τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70 χρόνια, για εκείνες που καπνίζουν, να είναι αυξημένος κατά 24%, έναντι μόλις 9% για αυτές που δεν καπνίζουν.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.