.Δημόσιο: Ανατροπές στους μισθούς - Το σχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια: Μείωση των επιδομάτων

Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων σχεδόν στο μισό και αλλαγές στη δομή τους μέσω του εξορθολογισμού των επιδομάτων είναι οι βασικοί άξονες των αλλαγών για όσους αμείβονται με ειδικό καθεστώς στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο στόχος είναι η εξίσωση των αποδοχών για όσους έχουν τα ίδια εργασιακά χαρακτηριστικά, αλλά όπου οι συνθήκες εργασίας το στοιχειοθετούν (ειδικά καθήκοντα, κίνδυνος κ.λπ.) θα παραμείνουν κάποια επιδόματα, ενώ τα περισσότερα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό.
«Οδηγός» για τις αλλαγές θα αποτελέσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που υιοθετήθηκε πέρυσι, δηλαδή, ακόμα κι αν προκύψουν μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, θα καλυφθούν από την προσωπική διαφορά. Και αυτή θα αντισταθμίζεται από τις μελλοντικές αυξήσεις που θα λάβουν εξαιτίας της μισθολογικής ωρίμανσης ή των προαγωγών, αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν κάποιες λελογισμένες αυξήσεις σε γιατρούς και πανεπιστημιακούς, μέσα από τις αλλαγές στα ειδικά τους μισθολόγια, για να σταλεί το μήνυμα στήριξης σε κλάδους στους οποίους παρατηρείται φυγή προς το εξωτερικό.
Συνολικά, οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα αφορούν 188.000 εργαζομένους από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%).
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα της "Καθημερινής", οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:
1. Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων από περίπου 20 που είναι σήμερα σε 8-9. Η μείωση θα προέλθει από τη συγχώνευση μισθολογίων που έχουν όμοιο αντικείμενο απασχόλησης (για παράδειγμα θα δημιουργηθεί ένα ειδικό μισθολόγιο για όλα τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, ΕΠ ΤΕΙ, ΕΕΔΙΠ, ΕΔΙΠ, εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΕΝ, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών).
 Η συνένωση των ομοειδών ειδικών μισθολογίων θα γίνει με τη σύνδεση των αποδοχών κάθε μισθολογίου με ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς. Στο παράδειγμα των πανεπιστημιακών θα μπορούσε ως σημείο αναφοράς να οριστούν οι αποδοχές του καθηγητή πανεπιστημίου, ενώ οι αποδοχές των άλλων βαθμών θα διαμορφώνονται ως ποσοστό επί των αποδοχών του σημείου αναφοράς.
2. Για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Ετσι, για τους πανεπιστημιακούς, θα είναι ο βασικός μισθός συν το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης, καθώς και η πάγια αποζημίωση για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια.

3. Εκτός από τα παραπάνω επιδόματα, προβλέπεται και η διατήρηση ενός επιδόματος που θα αφορά τα ειδικά καθήκοντα κάθε κατηγορίας. Το επίδομα αυτό, όμως, θα καταβάλλεται μετά την αξιολόγηση του υπαλλήλου και θα συνδέεται με την ενεργό άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων του. Αυτό σημαίνει ότι για να καταβληθεί για παράδειγμα το ερευνητικό επίδομα στους πανεπιστημιακούς, θα πρέπει να έχει προηγηθεί αξιολόγησή τους. Για άλλες κατηγορίες θα προβλέπεται ως κίνητρο απόδοσης ή ειδικών καθηκόντων κ.ο.κ.

.Άνθρωποι και ρόλοι

Η Είδηση είναι αλήθεια πως έπαιξε. Κι ας ήταν τόσο μεγάλα και συγκλονιστικά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Τρομοκρατία, βία, πραξικοπήματα. Η Πορτογαλία ωστόσο τα κατάφερε. Για την ακρίβεια ανέτρεψε μια κατάσταση. Καμιά επιβολή προστίμων. Κι ας μη βγαίνανε οι δείκτες και τα νούμερα.
Επιτυχία μεγάλη. Σίγουρα βοηθούν οι συγκυρίες. Αλλά και αυτές για να αξιοποιηθούν χρειάζονται τα κατάλληλα πρόσωπα. Με ικανότητες, ευφυΐα και πραγματισμό. Ούτε ψοφοδεή ανθρωπάκια, ούτε κουτοπόνηρους μαϊντανούς.
Κατ’ αρχήν μια ικανή πολιτική ηγεσία. Γιατί η επιτυχία στη δική της διαπραγματευτική ικανότητα, εξ ορισμού πιστώνεται. Για να μην ξεχνιόμαστε και στην περίπτωση της Ελλάδας κάποιοι πριν από χρόνια μιλούσαν για πιστόλια στο τραπέζι και κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν και καλά φουριόζοι για ‘διαπραγμάτευση’. Από ότι φάνηκε μεταξύ τους τα λέγανε. Και ο μόνος κρότος που ακούστηκε δεν ήταν από πυροβολισμό αλλά από τη βουτιά στον λάκκο της ύφεσης και των μνημονίων και τους διαδοχικούς πάτους, που από τότε έχουμε πιάσει.
Σημαντική όμως στην επιτυχία των Πορτογάλων ακούγεται ότι είναι η συμβολή του πορτογάλου Επιτρόπου, Μοέδας. Το λένε τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα του, το σιγοψιθυρίζουν στα πηγαδάκια εξουσίας. Χωρίς εξαγγελίες από τον ίδιο, χωρίς δηλώσεις μετά από την επιτυχία. Σεμνά και ουσιαστικά. Με αίσθημα καθήκοντος στην πατρίδα του και τους θεσμούς για τους οποίους δουλεύει. Τιμά τη χώρα του, δίνει νόημα στη θέση του. Χωρίς σκοπιμότητες , φρου φρου, αρώματα και υστερόβουλους υπολογισμούς.

Κάθε αναλογία και σύγκριση με πρόσωπα που αφορούν τη χώρα μας, μόνο θλίψη και μελαγχολία μπορεί να φέρει. Είπαμε άνθρωποι και ρόλοι. Άνθρωποι και ανθρωπάκια.

.Παράνομες αριστερές αρχές…

Ωστε έτσι, λοιπόν. Είναι μείζον θέμα αρχής για την Αριστερά να μην επιχειρεί η αστυνομία εναντίον όσων καταλαμβάνουν παρανόμως ιδιωτικά η δημόσια κτίρια! Είναι τόσο σοβαρό, που αναγκάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευθεί την κυβέρνησή του με μια ανακοίνωση λυρικής σφοδρότητας: «Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μάς βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς»

Τα εν λόγω «εγχειρήματα» τα πραγματοποίησε η ομάδα διεθνών ακτιβιστών «No Border», η οποία, αφού βανδάλισε και ψιλοέσπασε το Αριστοτέλειο, όπου είχε κατασκηνώσει με την ανοχή όλων, ξεχύθηκε στην πόλη για περαιτέρω εφαρμογή αριστερών αρχών και αξιών. 

Από πότε, όμως, η ανομία, η παράνομη δραστηριότητα καθαγιάζεται από κάποιον υψηλό σκοπό; Και πώς, άραγε, επιτυγχάνει ένας επαναστατημένος νέος από τη Γουινέα να λύσει το πρόβλημα των δύστυχων προσφύγων βάφοντας ένα πανεπιστήμιο μιας άλλης χώρας που τον φιλοξενεί ή σπάζοντας πόρτες και παράθυρα του ίδιου ιδρύματος; Ζημιές που θα πληρώσουν και οι φτωχοί πολίτες...

 Σε ποια κατάστιχα πολιτικής θεωρίας είναι γραμμένο ότι σε όποιον παρανομεί για καλό σκοπό, καταλαμβάνει ας πούμε ξένη περιουσία για να εγκατασταθούν πρόσφυγες, του οφείλεται αυτοδικαίως ασυλία; Και καλά ο «αλληλέγγυος» από τη Νέα Ζηλανδία ή τα Εξάρχεια, ο ερωτευμένος με τη βία και την καταστροφή, που κάνει πρόβες καταχρηστικής εξουσίας και απαιτεί ατιμωρησία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ;

 Ενα κόμμα κυβερνητικό, τα στελέχη του οποίου ορκίστηκαν να εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους; Λέει πουθενά το Σύνταγμα ότι, εάν πρόκειται να υπερασπιστείς αδικημένους, μπορείς ατιμωρητί να αλωνίζεις ασύδοτος; Σε ποιο άρθρο ακριβώς;

Τόσο με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη χθεσινή παρέμβαση της περιβόητης κίνησης των «53+», οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι... διώξεις «αλληλέγγυων», μπορεί στην ουσία να επιδιώκουν να μπουκώσουν με αρλούμπες το πεινασμένο αριστερό τους ακροατήριο, είναι όμως ενέργειες βαθιά αντιδημοκρατικές. Παροτρύνουν δικαστές και αστυνομία σε περιφρόνηση νόμων και Συντάγματος.

Σωκράτης Τσιχλιάς

.Η Πάρος του Τσίπρα…

Είχαν μαζευτεί περί τα 300 άτομα στον διάδρομο απογείωσης - προσγείωσης στην Πάρο και περίμεναν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε με ειδική χορηγούμενη πτήση της Aegean να εγκαινιάσει τον διάδρομο και όχι το νέο αεροδρόμιο, όπως επί ημέρες βομβάρδισαν τα ΜΜΕ τα non papers του Μαξίμου και του κ. Σπίρτζη.

 Είχαν προετοιμάσει καλά την εκδήλωση - ως και παιδάκια με παραδοσιακές στολές από χορευτικούς συλλόγους στη Νάουσα έφεραν (για ντεκόρ). Ακόμη και μια μίνι δεξίωση διοργάνωσαν στο άψε-σβήσε με καναπεδάκια (ξέρετε, αυτά με τη σφολιάτα και με την κρέμα - σαν οδοντόπαστα - με πάστα ελιάς και τόνο). Η δεξίωση μάλλον έγινε ειδικά για τη λεγόμενη «αδιαίρετη τριάδα» της κυβέρνησης (Τσίπρας, Παππάς και Σπίρτζης) αφού οι τρεις τους είχαν απομονωθεί σε μια γωνιά…

 Ο κόσμος δεν πλησίασε τους επισήμους, δεν υπήρξε αυτό που λέμε λαϊκή υποδοχή, παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας φρόντισε κατά την προσγείωση του αεροσκάφους να σχηματίσει μια υδάτινη αψίδα από δύο πυροσβεστικά οχήματα, σαν τις εικόνες που βλέπαμε π.Μ. (προ Μνημονίου) στην υποδοχή των ολυμπιονικών.

 Και ήταν βεβαίως και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος που κάπως τους χάλασε την ωραία ατμόσφαιρα λέγοντας στον Πρωθυπουργό ότι η Νάξος υποφέρει από έλλειψη νοσοκομείου. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έβγαλε «κιχ», έκανε πως δεν άκουσε κι ας είχε εγκαινιάσει πριν από λίγες ημέρες ένα άδειο νοσοκομείο στη Σαντορίνη, το οποίο τώρα στελεχώνει παίρνοντας προσωπικό από το Αττικό...

Μάλωσαν και για την πατρότητα του έργου
Η κυβέρνηση επέλεξε σημαδιακή ημέρα να κάνει τη φιέστα στην Πάρο, την ημέρα δηλαδή που οι φορολογούμενοι συνέρρεαν στα γκισέ των τραπεζών για να πληρώσουν ό,τι μπορούν από την πρώτη δόση των φορολογικών οφειλών τους. Αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες;

Τα εγκαίνια έχουν εισέλθει πια για τα καλά στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης προσφέροντας θέαμα - και ας εγκαινιάζουν έργα άλλων, χωρίς μάλιστα να τους προσκαλούν σ' αυτά. Οπως συνέβη με τον Γιάννη Ραγκούσηπου δεν παρέστη παρότι σχεδίαζαν να του απονείμουν και αναμνηστική πλακέτα για τη συνεισφορά του. Η κυβέρνηση, βλέπετε, διεκδικούσε ως την τελευταία στιγμή την πατρότητα του έργου, ενώ η ΝΔ υποστηρίζει ότι δικό της είναι το έργο.

Για την ιστορία, απλώς σημειώνω ότι ο πρώτος που δεσμεύτηκε για αεροδρόμιο ήταν ο Κ. Σημίτης παρουσία του κ. Ραγκούση. Στην ουσία το έργο τίθεται σε τροχιά το 2006 επί δημαρχίας Ραγκούση. Και αν στο έργο δεν συνέβαλλε και η Aegean για την κατασκευή των χώρων υποδοχής του αεροδρομίου, μάλλον ο κ. Σπίρτζης θα πήγαινε στις 29 Ιουλίου, αντί στην Πάρο, στα Τρίκαλα για να εγκαινιάσει μια σήραγγα. Εστειλε όμως την υφυπουργό του Μαρίνα Χρυσοβελώνη (των ΑΝΕΛ), η οποία καμάρωνε επειδή πρώτη φορά έκοβε... κορδέλα.

Προληπτική σύλληψη λόγω... Κένεντι
Ηταν όνειρο ζωής για τους κατοίκους της Πάρου το αεροδρόμιο αυτό. Σπουδαίο γεγονός με την παρουσία του Πρωθυπουργού στο νησί τους, αλλά φαίνεται πως γύρισε στη φιέστα την πλάτη. Αυτή τη στιγμή, μου λένε, στην Πάρο βρίσκονται περισσότεροι από 30.000 έλληνες παραθεριστές και στο αεροδρόμιο ήταν μερικές εκατοντάδες άτομα. Υπήρξε όμως και μια... προληπτική σύλληψη. 

Σύλληψη λόγω βλακείας καλύτερα. Ενας υπάλληλος του δήμου (ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ) πόσταρε στο FB του: «Ολοι στο αεροδρόμιο της Πάρου να υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα, όπως ακριβώς υποδέχθηκαν στο Ντάλας του Τέξας τον Κένεντι». Η αστυνομία τον συνέλαβε αμέσως. Τον κράτησε επί δύο ώρες ανακρίνοντάς τον, αφού είναι γνωστό τι έπαθε στο Ντάλας ο Κένεντι.

Βηματοδότης

.No Border Στη Μαλακία Που Σας Δέρνει Camp…

Η πανέμορφη χώρα μας είναι ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Δεν είναι μόνο τα πανέμορφα rooms to let της κυρα-Ρίτσας των Κυκλάδων με την υπέροχη διακόσμηση από σουηδικό ξύλο. Δεν είναι μόνο οι μαγευτικές παραλίες με τις αμέτρητες γόπες τσιγάρων, παγκόσμιο φαινόμενο πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είναι μόνο η περιβόητη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι που μοιράζονται 6 Γερμανοί ως κύριο πιάτο.

 Πρόσφατα προστέθηκε στην ατέλειωτη γκάμα των τουριστικών δυνατοτήτων μας και ένα νέο είδος τουρισμού: ο Μπαχαλοτουρισμός. Νοιώθεις καταπιεσμένος στη χώρα σου και θες κάπου να τα σπάσεις για να ξεσκάσεις; Έχεις βαρεθεί το νόμο και την τάξη και θες ένα θεματικό πάρκο όπου θα κυριαρχεί το χάος και η αναρχία; Σε πιέζει η μαμά σου να φας μπριάμ και θες να νοιώσεις ανεξάρτητος και επαναστατημένος; Κανένα πρόβλημα, έλα στη χώρα του Πλάτωνα και Μάρκου Λεζέ και κάνε ό,τι σου γουστάρει…

Δεν έχεις λεφτά για ξενοδοχείο, ούτε καν για camping; Κανένα πρόβλημα, θα κατασκηνώσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δωρεάν. Ναι, αλλά θες και ένα πολιτικό πλαίσιο για να είναι πιο αληθοφανής η περιπέτεια. Έ γι' αυτό σκας; Θα πούμε ότι συμπαραστέκεσαι στους πρόσφυγες, αντιτίθεσαι στην παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό, στην κακούργα την κοινωνία βρε αδερφέ. 

Τώρα πώς βοηθάς το προσφυγικό βανδαλίζοντας το Πανεπιστήμιο και το Δημαρχείο (!) και στρέφοντας την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον σου και εμμέσως δυσφημώντας τον αγώνα και το δράμα τους κανείς δεν ξέρει, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο ατέλειωτο φαν που θα σου προσφέρει η εμπειρία.

Τι κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Μα φυσικά σιωπηρά και υπογείως στηρίζει προσβλέποντας στην ψήφο και την συμπάθεια των πιτσιρικάδων και αδιαφορώντας για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας που έτσι κι αλλιώς άλλοι θα πληρώσουν με τους φόρους τους.

Φαντάζομαι σε κάνα χρόνο θα ζητήσει συγγνώμη όπως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.