.«Η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους φετινούς στόχους της»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την επίτευξη ανάπτυξης από το 2014 και για πρωτογενές πλεόνασμα διατυπώνει με σημερινό του άρθρο ο Economist.

Ο Economist υπογραμμίζει πως η «εύθραυστη» ελληνική κυβέρνηση κατάφερε, έστω και οριακά, και υπό την πίεση των δανειστών να προχωρήσει με καθυστέρηση σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Σε αυτό συνέβαλε, όπως αναφέρει το περιοδικό, και η ανακοίνωση του κ.Σαμαρά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κίνηση που συνέβαλε στο να κερδίσει τους διαφωνούντες βουλευτές λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Πάντως, ο Economist υποστηρίζει πως η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ο κ.Βενιζέλος είναι απασχολημένος με την προετοιμασία της Ελλάδα για την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να απολύσει 4.000 δημόσιους υπαλλήλους φέτος και άλλους 11.000 το 2014. 

Οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν θα είναι οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ και θα ακολουθήσουν οι δημοτικοί αστυνόμοι, οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί. Η παλιά ζωή, με υψηλούς μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα τελείωσε» υπογραμμίζει ο Economist, ο οποίος επικαλείται δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη ότι «το παιχνίδι έχει αλλάξει για τα καλά».

Παρόλο αυτά - τονίζει ο Economist - υπάρχουν λίγα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει την πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, βάσει της οποίας το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ποσοστό χειρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση 4,6%, η ανεργία θα εκτοξευτεί από το 26,9% που είναι σήμερα στο 30% το 2014 τη στιγμή που τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικά.

«Η Ελλάδα θα χάσει τους φετινούς στόχους με μεγάλη διαφορά» υπογραμμίζει ο Economist, ο οποίος σε μια σύγκριση της Ελλάδας με της Πορτογαλίας επισημαίνει πως η κατάσταση στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου είναι ελαφρώς καλύτερη παρά την πολιτική κρίση που μαίνεται λόγω της πολιτικής λιτότητας.

.«Να συμπράξουν όλοι μαζί σε ένα καινούργιο νόμο φορέα»

«Το νομοσχέδιο αυτό φέρει την πολιτική σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης που παίρνει το βάρος να ζητήσει την ψήφισή του και η οποία θα έχει την υπογραφή των κομμάτων και των βουλευτών που θα την ψηφίσουν» τόνισε στην δευτερολογία του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία ο κ. Σταμάτης ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις «να συμπράξουν όλοι μαζί σε ένα καινούργιο νόμο φορέα».

Όπως εξήγησε, στο μεγαλύτερο τμήμα ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι προϊόν εργασίας που έγινε πριν από λίγα χρόνια από μια Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Αλιβιζάτου, υιοθετήθηκε από τον κ. Μόσιαλο και στη συνέχεια κατατέθηκε από τον κ. Καψή αλλά δεν ψηφίστηκε.

«Η κυβέρνηση μας δεν είχε κόμπλεξ να υιοθετήσει οποιαδήποτε πρόταση. Κι αν έγινε λάθος που δεν ψηφίστηκε τότε, οφείλουμε να το ομολογήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, συγχαίροντας όσους εργάστηκαν για μια νέα Δημόσια Τηλεόραση.

Μάλιστα ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι «και αν θεωρητικά το δεχόμαστε ως καλό, και μάλιστα επιχειρούμε να κρατήσουμε κι ένα σύνδεσμο πατρότητα λέγοντας άλλοτε πως είναι από τον κ. Αλιβιζάτο και άλλοτε από τον κ. Μόσιαλο, σημασία έχει τι κάνουμε σήμερα».

Απευθυνόμενος στη ΔΗΜΑΡ ο υπουργός Επικρατείας απηύθυνε κάλεσμα: «Αν αυτό το νομοθέτημα είναι καλό, ελάτε μαζί να το ψηφίσουμε. Το ουσιαστικό πνεύμα της Δημοκρατίας απαιτεί να συμπράξουμε σε ότι ωφελεί τον τόπο. Η πολιτική δεν είναι πείσματα. Είναι πράξη και θάρρος. Εμείς πήραμε το θάρρος να υιοθετήσουμε ένα νομοθέτημα που πριν δύο χρόνια το είχαμε απορρίψει. Το αντίστοιχο θάρρος πρέπει να υπάρχει από όλες τις πλευρές». «Αλλιώς - είπε - θα το απορρίψετε μετά πολλών επαίνων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σταμάτης παρατήρησε ότι καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων και για όσο το Κοινοβούλιο ασχολήθηκε με το ζήτημα του νομοσχεδίου, κυριάρχησε μια αντιφατική δημοκρατικά άποψη: Ότι η ΕΡΤ μπορεί να μην είχε μεγάλη θεαματικότητα αλλά είχε ποιότητα. Συνέχισε λέγοντας πως στις Δημοκρατίες πρέπει να υπάρχει μέσος όρος και διερωτήθηκε: Μια πολύ ποιοτική ραδιοτηλεόραση απευθύνεται στην ελίτ ή και στον απλό κόσμο; Και πώς εκφράζεται η επιθυμία του κόσμου;

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι αν τα ποσοστά τηλεθέασης αφορούν δελτία ειδήσεων τότε είναι πιο ενδιαφέρουσα από πολιτικής άποψης τα διάφορα κανάλια. 

Αντιστρέφοντας το επιχείρημα ανέφερε ότι αν κατά τη διάρκεια δελτίων ειδήσεων υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στη Δημόσια Τηλεόραση και στα ιδιωτικά κανάλια, τότε η εμμονή να παρέχουμε αυτού του είδους την ποιοτική τηλεόραση που δεν την παρακολουθεί ο λαός τους μόνους που ωφελεί είναι οι μιντιάρχες. Καταλήγοντας, ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει η μέση αλήθεια, αυτή που ακουμπάει τον μέσο πολίτη που πρέπει να υπηρετούμε.

.«Πήγα να τους μιλήσω και μου έριξαν μπουνιά»

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο νοσοκομείο Αττικό και τις μπουνιές που δέχθηκε μίλησε ο υπουργός υγείας.

«Μια φασιστική μειοψηφία δεν πρόκειται να με κάνει να υποχωρήσω από το να κάνω το καθήκον μου», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM, λίγη ώρα μετά το περιστατικό. Μίλησε μάλιστα για "έκφραση βίας από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», τον οποίο δεν κατονόμασε.

Περιγράφοντας το περιστατικό ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μαζί «με διάφορους περιφερόμενους» είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό και για το λόγο αυτό η αστυνομία του πρότεινε να πάει στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου από άλλη διαδρομή, ωστόσο εκείνος επέλεξε να κατέβει από το αυτοκίνητο και να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους.

«Μόλις κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο πετάξανε έναν καφέ παρόλα αυτά συνεχίσαμε πολύ ήρεμα και μιλήσαμε με τους εργαζόμενους. Φωνάζανε κάτι συνθήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι λίγο αργότερα που επιχείρησε να προχωρήσει τον έσπρωξαν και τον χτύπησαν.

«Είναι αδιανόητο να απαγορεύουν στον υπουργό να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο το οποίο είναι υπό την εποπτεία του, αλλά και να ασκούν βία πάνω στον υπουργό», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν τους φοβάμαι. Πιστεύω ότι στη χώρα αυτή έχουμε όλοι δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας»¬.

Δήλωσε πάντως ότι δεν κρατά κακία. «Και αύριο να θέλει ο σύλλογος να έρθει στο γραφείο μου να μου πουν τα προβλήματά τους ξεχνώ και τη μπουνιά και τον καφέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

.Αδ. Γεωργιάδης: Αδιανόητο μερικοί να εμποδίζουν την επίσκεψη ενός υπουργού σε δημόσιο νοσοκομείο

«Θέλω να εκφράσω δημοσίως, την πολύ μεγάλη μου θλίψη, διότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν την ιδιοκτησία των νοσοκομείων. Σε καμία περίπτωση δεν τους στερώ να μη με συμπαθούν και να μη με θέλουν υπουργό ή ό,τι άλλο. Είναι, όμως, αδιανόητο να απαγορεύουν στον υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο που είναι υπό την εποπτεία του. Αυτό είναι αμφισβήτηση του πολιτεύματος και, όπως και να έχει, είναι αδιανόητο να ασκούν βία στον υπουργό. Αυτό, ούτε στην Αφρική δεν γίνεται... 

Είναι η έκφραση βίας από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο οποίος νομίζει ότι έχει το μονοπώλιο έκφρασης στη χώρα. Εγώ δεν τους φοβάμαι» δήλωσε, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒήμαFM, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης για τα επεισόδια και την επίθεση εναντίον του στο Αττικό Νοσοκομείο.

Από την πλευρά της, η γενική συνέλευση των εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου, με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στη σημερινή επίσκεψη του υπουργού στο νοσοκομείο και στα όσα συνέβησαν.

«Η γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου καταδικάζει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και τους προπηλακισμούς εργαζομένων, γιατρών και συνοδών που διαμαρτυρόντουσαν ενάντια στην επίσκεψη- παρωδία του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο μας. 

Η επίθεση αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση της άθλιας δικομματικής κυβέρνησης να επιβάλει το δόγμα του Νόμου και της Τάξης για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στα επεισόδια αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, και η διοίκηση του νοσοκομείου: «Δυστυχώς έγιναν επεισόδια εκτός του αμφιθεάτρου και εκτός του νοσοκομείου. Πράξεις βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται και που πλήττουν τους θεσμούς και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον υπουργό Υγείας είναι καταδικαστέες. 

Δεν νομίζω ότι εκφράζουν ούτε τη διοίκηση ούτε και την πλειονότητα των εργαζομένων που καθημερινά εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες για να λειτουργεί αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα. 

Το ζητούμενο ήταν να συζητηθούν με τη διοίκηση, με όλα τα θεσμικά όργανα και με τους εργαζομένους τα προβλήματα του νοσοκομείου» καταλήγει η ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του Αττικού Νοσοκομείου, καθηγητής  Ηλίας Ε. Λαμπίρης

.Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δεύτερη ηλεκτροπληξία χρήστη iPhone 4

Ένας δεύτερος χρήστης iPhone στην Κίνα υπέστη ηλεκτροπληξία και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση ενώ φόρτιζε τη συσκευή του, μετά το θάνατο μιας γυναίκας υπό παρόμοιες συνθήκες την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης της ασιατικής χώρας.

Ο Γου Τζιαντόνγκ, 30 ετών, νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο του Πεκίνου μετά την ηλεκτροπληξία την οποία υπέστη την 8η Ιουλίου, ενώ φόρτιζε το iPhone 4 με έναν φορτιστή ο οποίος δεν είναι επίσημα εγκεκριμένος από την κατασκευάστρια της συσκευής αυτής, την αμερικανική Apple Inc., σύμφωνα με την μαρτυρία της αδελφής του, που επικαλείται η εφημερίδα Beijing Evening News.

«Είχα γυρισμένη την πλάτη μου σε εκείνον και ξαφνικά τον άκουσα να φωνάζει», δήλωσε η αδελφή του Γου, η Γου Τζιανσιάνγκ, στην εφημερίδα. «Όταν κοίταξα πίσω μου, βρισκόταν στο έδαφος, είχε σπασμούς», πρόσθεσε η ίδια.

Η αδελφή του Γου επίσης χτυπήθηκε από ηλεκτρισμό αλλά δεν τραυματίστηκε, αφού αποσύνδεσε το φορτιστή. Προσωπικό των υπηρεσιών των πρώτων βοηθειών έφτασε λίγο αργότερα και διαπίστωσε ότι ο αδελφός της είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, όπως είπε η ίδια.

.Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου-Σόιμπλε στο Μαξίμου

«Όχι» σε νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, «ναι» σε πρόσθετα μέτρα αναπτυξιακής υποστήριξης. Τη θέση αυτή ανέπτυξε και τεκμηρίωσε, σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό, φιλικό και παραγωγικό κλίμα και κατά τη συζήτηση, έγινε μια επισκόπηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, τεκμηρίωσε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. 


Αντίθετα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αναπτυξιακής υποστήριξης και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. 

Στο δε πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει, επειδή οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και δουλειές, κυρίως στη νέα γενιά.

Ειδικότερη αναφορά έγινε επίσης στα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας: τα υψηλά επιτόκια που εμποδίζουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων και το υψηλό κόστος ενέργειας.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε επίσης στην αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και να μην δοκιμαστούν περισσότερο οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υφίσταται σκληρές θυσίες επί σχεδόν τρεισήμισι χρόνια.

Οι δύο άνδρες που είχαν πολύ καλή συνεργασία και στο παρελθόν στο πλαίσιο του Eurogroup, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών, συζήτησαν επίσης και την προοπτική του προγράμματος προσαρμογής καθώς και η προοπτική επανόδου της Ελλάδας στις αγορές

.Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών στη Μόσχα μετά την καταδίκη του Ναβάλνι

Πάνω από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν τη νύχτα στη Μόσχα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη σε πενταετή κάθειρξη του Αλεξέι Ναβάλνι, του κυριότερου αντίπαλου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει σήμερα μια μη κυβερνητική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα OVD-info, η οποία δημοσιεύει πληροφορίες ανεξάρτητων πηγών για αστυνομικά και δικαστικά θέματα, 209 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες το βράδυ, οι περισσότεροι από τους οποίους αφέθησαν ελεύθεροι.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Μόσχας για να καταγγείλουν την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Ναβάλνι.Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές ήσαν 2.500, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήσαν 10.000.

Η καταδίκη του Ναβάλνι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ.

.ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λου κάλεσε τους Ευρωπαίους να "επανεξετάσουν" την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που ακολουθούν ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, σε  άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.

Σημειώνεται πως σήμερα ξεκινά  στη Μόσχα η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G20.

Για τον Λου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή, "η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε θέση όπου μπορεί να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης και στη μείωση της ανεργίας, το επίπεδο της οποίας έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα", όπως σημειώνει στο άρθρο του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.