.«Αν αποτύχουμε στην Ελλάδα θα ρεζιλευτούμε»

Στην Ελλάδα παίζεται η αξιοπιστία μας παγκοσμίως», αναφέρει κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης του ΔΝΤ που αποκαλύπτει ο Κόσμος του Επενδυτή και το οποίο σκιαγραφεί το παρασκήνιο της σύγκρουσης με την ευρωζώνη, λίγο πριν από την αναμέτρηση Λαγκάρντ - Σόιμπλε στο Eurogroup που κατέληξε σε ναυάγιο.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος του ΔΝΤ είναι το ελληνικό χρέος να έχει μειωθεί στο 120% το 2020, ώστε να καταστεί βιώσιμο, γιατί μόνο έτσι διασώζεται η αξιοπιστία του ΔΝΤ και της Ευρώπης απέναντι στις αγορές. Γι’αυτό και το ταμείο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να «κλοτσήσει το ντενεκεδόκουτο στο δρόμο». 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ντενεκεδόκουτο είναι η Ελλάδα, ενώ στο κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης του ΔΝΤ, αναφέρεται ρητά ότι το πρόβλημα του οργανισμού δεν είναι πλέον με τους Έλληνες που έχουν κάνει όλα όσα χρειάζονταν αλλά με τους Ευρωπαίους που πρέπει να συμφωνήσουν σε πολιτικές μείωσης του χρέους στο 120% το 2020, ώστε το πρόγραμμα να γίνει αξιόπιστο και να πειστούν οι αγορές.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι «είναι υψίστης σημασίας να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του προγράμματος εδώ και τώρα. Η μεταφορά της ημερομηνίας του στόχου από το 2020 στο 2022 σημαίνει υποβάθμιση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας αυτής της δέσμευσης και γι’ αυτό στο ΔΝΤ θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρουμε στην Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους της». 

.Τα σενάρια στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά


Με την άνεση ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της θα παρευρεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Αθήνα δεν προετοιμάζεται ταυτόχρονα για κάθε ενδεχόμενο καθυστερήσεων ή ανωμαλιών εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης Βερολίνου - ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το βράδυ της Δευτέρας τα ενδεχόμενα είναι δύο. Είτε η Ελλάδα θα πάρει τα 31,5 δισ. ευρώ και μια λύση που θα ξεκλειδώσει και τις υπόλοιπες δόσεις, είτε θα αρκεστεί μόνο στα χρήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σε μια δήλωση που θα παραπέμπει στο μέλλον. 

Στην περίπτωση που τελικά δοθεί οριστική λύση - πακέτο για την Ελλάδα, όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, ο πρωθυπουργός παίρνει το παιχνίδι πάνω του και θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Τότε, έως τον Ιανουάριο θα έχουν εκταμιευθεί και τα επιπλέον χρήματα και ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να «ξεδιπλώσει» το σχέδιο του, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αν όμως η κατάσταση πάρει αρνητική τροπή ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει στο «Plan B». Δηλαδή, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να αλλάξει τακτική, να αναθεωρήσει τις συμμαχίες του, ιδιαίτερα στο εξωτερικό και να δει τα πράγματα από διαφορετική πλευρά.

Συνεργάτες του κλειστού πυρήνα του Μαξίμου εισηγούνται επίμονα στον πρωθυπουργό, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να υπάρξει και αλλαγή προσώπων, πέραν του στρατηγικού σχεδιασμού. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.