. Οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Βέβαια, αυτή τη φορά το έργο του κ. Τσίπρα είναι πιο δύσκολο, καθώς τον Φεβρουάριο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, καθώς δεν είχε υπογράψει μνημόνιο και ο λόγος του ήταν πανηγυρικός. Τώρα θα πρέπει να πείσει για την εφαρμογή του προγράμματος και να δώσει ελπίδα ανάπτυξης μέσα από αυτό.
Ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο και η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ θα αναλύσει και το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες δηλαδή στο εσωτερικό της χώρας, που θα μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες του μνημονίου και θα ενισχύσουν το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αιχμές αυτού του προγράμματος είναι πρωτίστως η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε παιδεία και υγεία, η φορολογική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα θα δώσει μεγάλη σημασία και σε κινήσεις που θα σταθεροποιήσουν το ταχύτερο την ελληνική οικονομία, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και σε αναπτυξιακές πολιτικές όπως η ταχεία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσίαση των όποιων ισοδυνάμων μέτρων έχει επιλέξει η κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν επώδυνες παρεμβάσεις, όπως ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια ή η επιβαρυμένη φορολόγηση των αγροτών. Κατά τα άλλα, θα αναφερθεί στα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στην εναλλακτική περίπτωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, αλλά και στα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό.
Σημειώνεται, πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεχίζονται με τις τοποθετήσεις των υπουργών, ενώ το λόγο θα λάβουν μέσα στην 3ημερη διαδικασία και οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων. Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γίνεται με φανερή ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της 3ης ημέρας.

.Δυσαρεστημένος ο Σόιμπλε για τη βοήθεια της Κομισιόν προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τροποποιήσει – και μάλιστα αναδρομικά - την οδηγία που αφορά στη χρηματοδότηση έργων ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013. Σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς εθνικής συμμετοχής με το συμβολικό ποσοστό του 5% η Κομισιόν προωθεί την κατάργησή του, έτσι ώστε η χρηματοδότηση των έργων να γίνεται εξ ολοκλήρου από τα κοινοτικά Ταμεία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το εγχείρημα από νομικής απόψεως είναι άκρως αμφιλεγόμενο, ωστόσο για την Ελλάδα στην περίπτωση που ο κανονισμός εγκριθεί σημαίνει εξοικονόμηση περίπου δύο δισ. ευρώ.

Το επιχείρημα το οποίο επικαλείται η Επιτροπή είναι ότι το σχέδιο δεν επιφέρει επιπλέον κόστος στον ευρωπαίο φορολογούμενο και ότι θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μόνο εγκεκριμένα κονδύλια για την περίοδο 2007 – 2013.

Όπως γράφει η Deutsche Welle στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης επικρατεί οργή. Ο Χέρμπερτ Ρόιλ από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκάλεσε το σχέδιο «εξωφρενικό».

«Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν εγκαταλείπει καθ΄ολοκληρία τον έλεγχο επί αυτών των έργων»,δηλώνει. Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Γιόαχιμ Τσέλερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, κάνει λόγο για «αμαρτωλή περίπτωση». 

Τα επιχείρηματά του: «οι Έλληνες στο παρελθόν κατάφερναν πάντα να ξεφεύγουν, δεν γίνεται να αλλάζει κανείς τους κανόνες για μια μόνο χώρα, τι να πουν χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα»;
Μάλιστα η ευρωβουλευτής Ίνγκε Γκρέσλε, από το ίδιο κόμμα μετέφερε πριν από μερικές μέρες στους συναδέλφους τις εντυπώσεις της από έργα που επισκέφθηκε τελευταία στην Ελλάδα. 

«Η πραγματοποίησή τους δεν αποτυγχάνει στην έλλειψη χρημάτων αλλά σε άλλα προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό» είπε χαρακτηριστικά. Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με άλλους ευρωβουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα δεν έκρυψε την αντίθεσή του.

Η δυσαρέσκεια διογκώνεται, γιατί κατά τα φαινόμενα θα υπάρξουν και άλλοι ειδικοί κανονισμοί για την Ελλάδα. Καταρχήν, θα επιστραφεί στη χώρα το ποσό από τη χρηματοδότηση που παρακρατά η ΕΕ ως ένα είδος εγγύησης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Κατά δεύτερον, η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 ξεκινά με ένα «δώρο» προς την Ελλάδα: 

Για τα έτη 2015 και 2016 θα επισπευσθεί η χρηματοδότηση της Αθήνας για αναπτυξιακά έργα. Άγνωστο παραμένει εάν υπάρχει χρόνος για να γίνει ενδελεχής έλεγχος για το εάν οι κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν με σωστό τρόπο. Στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έθεταν μετ΄ επιτάσεως σχετικές ερωτήσεις και σημείωναν ότι τα σχέδια της Κομισιόν δεν καλύπτονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν ωστόσο δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται. Σε ερώτηση του SPIEGEL ONLINE δόθηκε η απάντηση ότι «οι ελληνικές αρχές θα ελέγχουν διεξοδικά τα έργα που χρηματοδοτούνται κατά 100% από την ΕΕ και θα διαχειρίζονται σχολαστικά τους πόρους».

.«Ανέβηκαν» στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά με την «τσουχτερή» προκαταβολή φόρου

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet 315.000 εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν στην αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες και όσους εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο συντελεστής του οποίου αυξήθηκε από το 10% στο 13%.

Για τους αγρότες, το εκκαθαριστικό αφορά την αυξημένη 
προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%, που καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2014 με βάση τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. 

Στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης υπάγονται όσοι είναι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 2.500 κυβικών όσοι έχουν πισίνες, κ.ά.

Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Φεβρουαρίου. Το σύνολο του φόρου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 2%.

Τις επόμενες ημέρες, θα αναρτηθούν στο Taxis και τα εκκαθαριστικά με την αυξημένη προκαταβολή φόρου (από το 80% στο 100%) για τις επιχειρήσεις.

.Ντάισελμπλουμ: Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά την πρώτη αξιολόγηση

Ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogoroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουν εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.
Όπως είπε πολύ δουλειά πρέπει να γίνει, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. 

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.