.Τουσκ - Γιούνκερ: Ικανοποίηση για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στήριξη στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την άμεση έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, από την Κυριακή 20 Μαρτίου. 
«Συμφωνήσαμε οι παράτυποι μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ευρώπη από τις 20 Μαρτίου να επαναπροωθούνται στην Τουρκία», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής όπου οριστικοποιήθηκε ομόφωνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.
Σχετικά με τις ενστάσεις της Κύπρου δήλωσε πως αυτές ελήφθησαν υπ' όψη στην τελική συμφωνία, ενώ ανακοίνωσε ότι το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα ανοίξει εντός του τρέχοντος εξαμήνου της ολλανδικής προεδρίας στην Ένωση.
Τόσο οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της Συμφωνίας.
Ο Ντόναλντ Τουσκ μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι συμφωνία μας συνάδει με το διεθνές δίκαιο, αποκλείοντας τις μαζικές απελάσεις των προσφύγων. Για το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την ΕΕ στην Τουρκία και αντίστροφα τόνισε πως θα εφαρμοστεί η αρχή ένας προς έναν.
Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για μια «σημαντική και ιστορική ημερομηνία». «Μοιραστήκαμε τα οράματά μας», είπε και πρόσθεσε: «Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον. Η συμφωνία για το προσφυγικό έχει και μια ανθρωπιστική διάσταση».
Για τη χρηματοδότηση των τριών δισ. από την ΕΕ είπε πως αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν στην Τουρκία αλλά «θα πάνε για τους Σύρους πρόσφυγες και η τουρκική κυβέρνηση θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση». «Έως τα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει όλα όσα απαιτούνται και η ΕΕ από την πλευρά της θα πρέπει να κάνει αυτά που υποσχέθηκε», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η συμφωνία είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου, πρακτική και εφαρμόσιμη. «Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν καθώς πρέπει να πετύχουμε 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα», είπε. Για την Ελλάδα σημείωσε πως έχει να αντιμετωπίσει διοικητικές προκλήσεις, ωστόσο οι θεσμοί θα παρέχουν στη χώρα πλήρη στήριξη για να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει. «Ήδη ομάδα αξιωματούχων βρίσκεται στην Αθήνα για αυτόν τον λόγο».

«Θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικών υπαλλήλων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη για την υλοποίηση της συμφωνίας» συνέχισε ο Γιούνκερ και υπογράμμισε:  «Το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι σταματάμε να είμαστε αλληλέγγυοι προς τη Ελλάδα γιατί η Ειδομένη δεν είναι η εικόνα που πρέπει να δίνουμε. Πρέπει να ρυθμίσουμε το θέμα. Ελπίζουμε να υπάρξει επανεγκατάσταση των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή και θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.