.Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες στους δήμους


Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες στους δήμους, αν και απέχουμε ακόμη απ’ την κάλπη περίπου ενάμισυ χρόνο, ενώ δεν έχει ακυρωθεί και το ενδεχόμενο μετάθεσής της για το 2015.

Στου Ζωγράφου, μετά την αναγόρευση του κ. Αγγελόπουλου ως διαδόχου του κ. Καζάκου στο…διάδοχο σχήμα της ΔΑΔΑ, έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί η κάθοδος δύο ακόμη συνδυασμών από τον ενιαίο ως πριν λίγο ενιαίο κορμό της κεντροδεξιάς και έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα ονόματα των στελεχών που τους απαρτίζουν. 

Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν, καθώς η ΝΔ ΔΕΝ έχει ακόμη υποδείξει κομματικό υποψήφιο στην περιοχή, ενώ πολλή κουβέντα γίνεται για την τελική επιλογή του κ. Καζάκου.

Απ΄την άλλη πλευρά, ο σημερινός δήμαρχος κ. Καλλίρης, είναι ο πλέον ευνοημένος αυτής της πολυδιάσπασης της κεντροδεξιάς, έχει αρχίσει να δίνει δείγματα της πολιτικής «αμφίπλευρης διεύρυνσης» που θα ακολουθήσει, οδηγώντας στην κάλπη μια ΑΝΕΞΕΡΤΗΤΗ πλέον παράταξη. 

Ήδη κάποιες τοποθετήσεις που έκανε σε οργανισμούς του Δήμου έχουν μια τέτοια «σημειολογία», ενώ ταυτόχρονα φημολογείται μια κινητικότητα επαφών με τοπικά στελέχη μιας διαπαραταξιακής εμβέλειας.

 Στην Καισαριανή, οι μονομάχοι της κάλπης θα είναι ο κ. Καμπάκας και ο κ. Τζόκας. Υπάρχει, όμως, παρασκήνιο για κάποιες-έστω ανιχνευτικές κινήσεις-υποστηρικτών της διοικούσας παράταξης-ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ αναφερόμαστε στους τρεις ανεξάρτητους- για αυτόνομη κάθοδο. 

Επίσης, μέρα με τη μέρα μάλλον γίνεται βεβαιότητα ότι η ΝΔ δεν θα επιδιώξει αυτόνομο συνδυασμό στην πόλη, αφού τα στελέχη της εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα να ξεφύγει απ’ το 12%.

 Στο Βύρωνα, μετά από ένα νέο γύρο φημών που ήθελαν τον κ. Χαρδαλιά να κατευθύνεται προς την περιφέρεια, που έδωσαν κάποιες προσωρινές προσδοκίες σε δελφίνους της παράταξης, το σκηνικό θα θυμίζει αρκετά τις προηγούμενες εκλογές του 2010. 

Μόνη εξαίρεση, μέχρι στιγμής, ότι της παράταξης του ΠΑΣΟΚ θα ηγείται πλέον ο κ. Σωτηρόπουλος. Σημειώστε: θα είναι ένας από τους λίγους δήμους στον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει αυτοτελή κάθοδο…
Περισσότερο ρεπορτάζ και παρασκήνιο στη ΖΩ2 που έρχεται τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου

.Φ. Κουβέλης: Εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής


Οι βασικοί άξονες και το πολιτικό πλαίσιο για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του εκλογικού νόμου  προσδιορίστηκαν στη πρώτη εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής που οργάνωσε η ΔΗΜΑΡ σε κεντρικό ξενοδοχείο το απόγευμα.

   Ο Φώτης Κουβέλης συνοψίζοντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων συνταγματολόγων τόνισε ότι «μια στρατηγική εξόδου από την κρίση οφείλει να απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος» και στην  κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καθόρισε τους εξής στόχους.

   Την εξυγίανση και την διαφάνεια σ΄όλες τις πτυχές του πολιτικού συστήματος με ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, με την προφανή, όπως τόνισε, κατάργηση των συνταγματικών διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος που αφορά την παραγραφή των αδικημάτων.

   Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την θέση του κόμματος του για καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο, ανέφερε, παραμορφώνει την λαϊκή βούληση.

.Στη δημοσιότητα αύριο το σχέδιο «Αθηνά»


Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θα δώσει αύριο το μεσημέρι στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά στην αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. 

Το σχέδιο, μετά την ανακοίνωσή του, θα αποσταλεί στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και θα τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης, για χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Λίγες ώρες πριν, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κώστας Ρέμελης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και ο Πάρις Τσάρτας, πρύτανης  του Πανεπιστημίου Αιγαίου

τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές και η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, καθώς τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν τμήματα χωρίς ουσιαστική μελέτη. Επίσης ορισμένοι απ΄ αυτούς αναφέρθηκαν σε προτάσεις που έχουν ακουσθεί, όπως η συνένωση Πανεπιστημίων, ή ακόμη και Πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Ειδικότερα, επιφυλάξεις για το εγχείρημα διατύπωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι το Γαλλικό μοντέλο δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθεί σε μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, καθώς για να επιτύχει προϋποθέτει όλες οι σχολές να βρίσκονται στην ίδια πόλη και όχι χιλιόμετρα μακριά. 

.Στο 60% η δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα


Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα ανέρχεται στο 60%, ένα επίπεδο το οποίο ο πρόεδρος δεν είχε φθάσει μετά τον πρώτο χρόνο της θητείας του το 2009, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου.

Εξήντα τοις εκατό των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ, έναντι ενός 37% που λέει το αντίθετο, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για την τηλεόραση ABC.

Θα πρέπει να ανατρέξουμε στο Νοέμβριο του 2009 για να βρούμε μια παρόμοια δημοτικότητα για τον Ομπάμα. Το ρεκόρ του τότε είχε φθάσει στο 79% στις θετικές γνώμες, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

.Λουκέτο σε 41 ξενοδοχεία της Αθήνας την τελευταία τριετία


Πληγές εξακολουθεί να μετράει το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ηΈνωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, με κορυφαίο πρόβλημα να αναδεικνύεται η αρνητική εικόνα της πόλης, η οποία "ταξιδεύει" στις αγορές του κόσμου και επηρεάζει τις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting, "έρευνα ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων Αττικής και μελέτη απόδοσης των ξενοδοχείων", η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, το 2012, παρουσίασε πτώση 31,9%, με το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο να σημειώνει με τη σειρά του πτώση 39,9%. Σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα, αυτή δεν ξεπερνά το 55%.

Ενδεικτικό της κακής εικόνας που βιώνει ο τουριστικός προορισμός της Αθήνας είναι το γεγονός ότι το 2012 σε σχέση με το 2007, οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μειώθηκαν κατά 27%, με την Κρήτη να έχει περισσότερες διεθνείς αφίξεις απ? ότι η Αθήνα.

Το πλήγμα πάντως από το κλείσιμο των 41 ξενοδοχείων στην Αττική (από τα 230) τα τελευταία τρία χρόνια, για τον προορισμό είναι σημαντικό, όπως εξηγήθηκε, και αντί να αυξηθούν οι πληρότητες για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, εν τέλει μειωθήκαν, όπως φαίνεται από την έρευνα της GBR. 

.Τσαυτάρης: Θέμα ημερών η αποπληρωμή των αγροτών από τις βιομηχανίες


«Η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή και πραγματικά δεν μπορούν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κόστος της ενέργειας. Αυτή την ώρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τους επιστρέψουμε το κομμάτι του κόστους που αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. 

Το κάναμε πέρυσι, δώσαμε 160 εκατ. ευρώ για αυτόν το σκοπό, θα το κάνουμε και φέτος. Τώρα 80 εκατ. και τα άλλα 80 τον Σεπτέμβριο, γιατί τότε θα βγουν να μαζέψουν τα βαμβάκια, τα τεύτλα κλπ» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι χθες εγκρίθηκε δάνειο προς τις εξαγωγικές βιομηχανίες προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες εγκαίρως, σημειώνοντας. 

«Ζητούσε η βιομηχανία από την Αγροτική Τράπεζα ένα δάνειο 2-3 μηνών για να ξεπληρώσει γρηγορότερα τους γεωργούς και στη συνέχεια να πάρει τα χρήματα από τους πελάτες της στο εξωτερικό για να εξοφλήσει την τράπεζα. Αυτό τώρα δεν υπάρχει.

 Το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στη νέα ΑΤΕ- Πειραιώς. Όμως, η ΑΤΕ-Πειραιώς έπρεπε να πάρει έγκριση από την τρόικα... Εμείς κάναμε τις παρεμβάσεις μας. Ενεκρίθη το δάνειο χθες και θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα στους γεωργούς». 

.Νομοθετική πρωτοβουλία για τα αυθαίρετα


Οι βασικές αρχές και οι στόχοι για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων παρουσιάζονται, σήμερα, στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου σε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση. Πρόθεση του υπουργείου είναι να καταγράψει, εκ των προτέρων, όλες τις απόψεις και προτάσεις των βουλευτών για το θέμα, στην κατεύθυνση μίας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των αυθαιρέτων.

Όπως υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου του σχεδίου νόμου που παρουσιάζεται είναι: Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο, η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, 

ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου, η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ' ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

Στις βασικές κατευθύνσεις εντάσσεται επίσης και η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογιστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό, καθώς επίσης και η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ακρόαση των βουλευτών και την καταγραφή των απόψεών τους, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν λόγω διαδικασία ακολουθείται για πρώτη φορά στο ζήτημα των αυθαιρέτων και προέρχεται από μια πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, προκειμένου να γίνει μία ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να συγκεντρωθούν οι απόψεις των εκπροσώπων των πολιτών, πριν η κυβέρνηση αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία. 

.Στο Χαλάνδρι θα λειτουργήσει το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο


Σύμφωνο συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε άπορους, υπεγράφη χθες, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. 

Έτσι θα προσφέρονται ποιοτικά ελληνικά φάρμακα σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα περίθαλψης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος , ως πρόεδρος της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης ζήτησε να υπάρχει άμεση συνεργασία, για να αντιμετωπιστεί κάθε δυσκολία, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η συμφωνία, κατόπιν συζητήσεων που είχαν γίνει με την Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων. 

Από την πλευρά της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, ο Δ. Δέμος δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Εκκλησίας σε κάθε ανάγκη, ιδιαίτερα σ΄αυτή την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία.
Το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο αναμένεται να λειτουργήσει στο Χαλάνδρι, στις αρχές Μαρτίου, για τους ανασφάλιστους και εμπερίστατους πολίτες.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.