.Αναβάθμιση της Ελλάδας


Σε B- αναβάθμισε σήμερα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Standard & Poor΄s, από ΄SD΄ (selective default) προηγουμένως, ενώ αναβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄ από ΄SD΄. Το outlook είναι σταθερό, αναφέρει ο Οίκος αξιολόγησης.  

Ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. 

«Βλέπουμε την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να διαθέσουν ουσιαστική ταμειακή ανακούφιση στην Ελλάδα ως ενδεικτική της αποφασιστικότητας τους να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην οικονομία της Ελλάδας και να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», αναφέρει στην ανάλυση του ο οίκος. 

Τα κριτήρια μας, συνεχίζει ο οίκος, "ορίζουν την ανάδυση από μια κρατική χρεοκοπία ως την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πρότασης ανταλλαγής ή επαναγοράς. 
Καθώς η ελληνική επαναγορά αφορούσε μόνο ένα μέρος της έκδοσης - με ορισμένους από τους κατόχους να αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία - αναβαθμίζουμε την αξιολόγηση στα αρχικά χρεόγραφα. 
Αυτό αντανακλά την άποψη μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει πιθανότατα να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος της".

.Ευ. Βενιζέλος: «Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το "λυκόφως" και το "λυκαυγές"»


«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το "λυκόφως" και το "λυκαυγές"», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος,  μιλώντας στη συνεδρίαση των Τομεακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου (ΤΟΕΣ) εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, στην Ιπποκράτους, στο πλαίσιο της πορείας διαλόγου προς το Συντακτικό 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. 

Εξηγώντας την παραπάνω φράση του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο με νέα αφετηρία που περνάει μέσα από ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, «το σκοτεινότερο σημείο της διαδρομής της δημοσιονομικής προσαρμογής, γιατί πέφτουν όλα μαζεμένα» και πως από την άλλη «ανοίγει η προοπτική που οφείλεται στο ότι έχει διαμορφωθεί ένα άλλο διεθνές πλαίσιο εντυπώσεων για την Ελλάδα». 

Τόνισε δε ότι αυτό «μας επιτρέπει να ελπίζουμε με αυτά που θα κάνουμε ότι μπορούμε να ανακόψουμε την ύφεση και να θέσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη». 

Σημείωσε δε ότι το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν μπορούν να αντέξουν άλλα μέτρα. 

.Αλ. Τσίπρας: «Βρίσκουμε ισχυρούς συμμάχους του ελληνικού λαού»


«Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας. Συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση. Καλή τύχη».

Με  το μήνυμα αυτό προς τον ελληνικό λαό, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα  (γνωστό και ως πρόεδρο Λούλα). Μια συνάντηση που σημάδεψε τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βραζιλία και η οποία (συνάντηση) διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον ελληνικό λαό είναι πως αυτή τη στιγμή της κρίσης πρέπει να είστε ψύχραιμοι, να έχετε μεγάλη θέληση και να αναζητάτε λύσεις», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας ο οποίος εμφανίστηκε, ιδιαιτέρως επικριτικός για τις αποφάσεις που πάρθηκαν 4 χρόνια πριν. «Νομίζω ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δε θα βίωνε τέτοιες καταστάσεις εάν είχαν παρθεί σωστές πολιτικές αποφάσεις πριν από 4 χρόνια», είπε. 

Ο  πρόεδρος Λούλα εμφανίστηκε, ιδιαιτέρως, ανήσυχος για τη δίνη στην οποία έχει μπει η παγκόσμια οικονομία και αυτό που επεσήμανε είναι πως «σε περίοδο κρίσης η λέξη-κλειδί δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή. «Εδώ στη Βραζιλία, τόνισε, η λέξη-κλειδί ήταν: οικονομική ανάπτυξη, συν εμπόριο, συν επενδύσεις, συν θέσεις εργασίας, συν κατανάλωση. Και γι΄αυτό η Βραζιλία ανέβηκε από τη 10η στην 6η θέση της παγκόσμιας οικονομίας».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «στο πρόσωπο του προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο. Ένα σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση. Στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές». «Μας εξήγησε, συνέχισε ο κ.Τσίπρας ότι πριν 10 χρόνια στη Βραζιλία, η ελπίδα νίκησε το φόβο και έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό. 

Να μην απελπιστεί γιατί και στην Ελλάδα η ελπίδα θα νικήσει το φόβο. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βρίσκουμε συμμάχους ισχυρούς, συμμάχους του ελληνικού λαού, συμμάχους της Ελλάδας».

.Χ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η εκτέλεση του Προϋπολογισμού


«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.
«Είμαστε στην τελική ευθεία επίτευξης των στόχων. Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική. Η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα - βήμα, για πρωτογενή πλεονάσματα από την επόμενη χρήση. Και αυτό αναγνωρίζεται πλέον στις εκθέσεις των εταίρων», σημείωσε ο κος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 6 δισ. ευρώ κατά το περσινό ενδεκάμηνο, σε 1,5 δισ. το φετινό - ενώ το έλλειμμα παρουσιάζεται μειωμένο από 21,5 δισ. κατά την περσινή περίοδο σε 12,9 δισ. φέτος. 

Η μείωση, όπως υπογράμμισε ο κος Σταϊκούρας, δεν οφείλεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο συνεισφέρει μονάχα κατά 11,4% σε αυτήν.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο κος Σταϊκούρας για τη βελτίωση του κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς ισοζυγίου, για το οποίο οι εκτιμήσεις της ΤτΕ προβλέπουν να διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μια βελτίωση 13,2% επί του δυνητικού ΑΕΠ την τελευταία διετία - «κάτι που δεν έχει επιτευχθεί σε καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα». 

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, μάλιστα, θέλουν το διαρθρωτικό έλλειμμα μειωμένο κατά 13,9% του ΑΕΠ την τελευταία τριετία - κάτι που υπερβαίνει ακόμα και τον τεθέντα στόχο για μείωση 10% στην πενταετία 2009-2014.

«Σημαντική μείωση» παρουσιάζει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, με το επιτόκιο κατά την πρόσφατη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου να είναι το πλέον χαμηλό απ' τις αρχές του 2010, όπως επίσης οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων (δείγμα - κατά τον κο Σταϊκούρα - καθησύχασης των επενδυτών μετά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης). 

Ο πληθωρισμός, για πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, βρίσκεται χαμηλότερα απ' τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (1,2% έναντι 2,4%). Σταδιακή μείωση παρουσιάζουν από τον Ιούνιο και τα spreads (2788 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 1168 τον Δεκέμβριο).

.Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος


«Τώρα που έχουμε τη νέα αφετηρία, πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη στροφή κατά της ύφεσης και υπέρ της ανάπτυξης και έχει σημασία να δώσουμε ξανά βάση στην εθνική επένδυση, στα θέματα εκπαίδευσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου, στην Ιπποκράτους, τις προτάσεις νόμου του Κινήματος «για το νέο λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο» και την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης «για υποτροφίες φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια».

Στο πλαίσιο του προτρεπτικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβέρνηση, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι απολύτως αναγκαίο να καταθέσει η ΚΟ του Κινήματος άμεσα δύο προτάσεις νόμου που αναφέρονται στο μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα που είναι το Λύκειο και υπογράμμισε ότι «η αλλαγή στην εκπαίδευση συνδέεται με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο και την εθνική ταυτότητα».

Αναφορικά με την πρόταση για το γενικό και το τεχνολογικό λύκειο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι προϊόν συστηματικής συνεργασίας σε διεπιστημονικό και διακομματικό επίπεδο, ότι βασίστηκε στα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής Μπαμπινιώτη, ενώ εξήρε τη συμβολή σε αυτές τις προτάσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Ά. Διαμαντοπούλου, Εύ. Χριστοφιλοπούλου και Φ. Γεννηματά. 

Σημειώνοντας ότι υπήρξε τότε μεγάλη διακομματική συναίνεση για τις προτάσεις, προέτρεψε το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις πράξεις αυτές και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση «η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί κοινοβουλευτικά το ταχύτερο δυνατό». 

Η πρόταση νόμου για το τεχνολογικό λύκειο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κατάργηση του διαχωρισμού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και δυνατότητα για διάρκεια 3+1 ετών -με το τέταρτο έτος να είναι προαιρετικό όπως είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου- 
καθώς ιδρύονται Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕΕ) εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενταγμένα στη λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου, διάρκειας ενός έτους. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΤΕΕ θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3, βάσει της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την πρόταση νόμου για το γενικό-νέο λύκειο, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, όπως, μεταξύ άλλων, για αναδιάταξη του περιεχομένου διδασκαλίας και του αριθμού των μαθημάτων ώστε να επιτυγχάνεται επί της ουσίας σταδιακή εξειδίκευση και πρόσβαση των μαθητών στις βαθιές δομές των μαθημάτων της επιλογής τους. 

Επιπλέον, προβλέπεται η εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας ως διακριτής ενότητας του προγράμματος σπουδών, καθώς επίσης και η δυνατότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου να παρακολουθούν επιλεγμένα μαθήματα για να μειωθεί η εξάρτηση από το φροντιστήριο. 

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη χορήγηση -μετά από συνεκτίμηση διαφόρων κριτηρίων- υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης, ύψους 500 ευρώ μηνιαίως, για φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές τους ανάγκες. 

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, οι πόροι για τη χρηματοδότηση των υποτροφιών προτείνεται να προέλθουν από ποσοστό των εσόδων των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ, από ποσοστό των εσόδων του ΙΤΥΕ-Διόφαντος, καθώς επίσης και από δωρεές και χορηγίες από την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και τον ανασχεδιασμό των υποτροφιών και δράσεων του ΙΚΥ.

.Επιδοτήσεις 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός


Σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό δήλωσε, αμέσως μετά το πέρας της δίωρης σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι πληρωμές στην ώρα τους να μην αποτελούν είδηση και να είναι ο κανόνας».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τα χρήματα του ΕΛΓΑ να πάνε σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών».

 Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο έχει την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις σε μεταποίηση και εξαγωγές, προσθέτοντας ότι -όπως ενημερώθηκε- περισσότερες από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται ή επεκτείνονται.

.Στάσεις εργασίας και απεργίες στα μέσα μεταφοράς, αύριο και μεθαύριο


Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει αύριο, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, το λεκανοπέδιο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των σωματείων εργαζομένων των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), ενώ, κανονικά θα λειτουργήσει το τραμ.

Μεθαύριο, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, τα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ) θα ακινητοποιηθούν όλο το 24ωρο.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. 

Μάλιστα, λόγω της απεργίας, ματαιώνονται σήμερα τα βραδινά δρομολόγια.


Λόγω της 48ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών, τα δρομολόγια του μετρό θα πραγματοποιούνται μέχρι τον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αντιδρούν στην επικείμενη ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ στην απόσχιση του τμήματος συντήρησης βαγονιών του ΟΣΕ, στην εταιρία Rosco.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.