.Ελλείψεις και παράδοξα

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ


Συχνά επισημαίνεται -και με εντυπωσιακά μάλιστα στοιχεία- ότι είναι απαράδεκτα υψηλός ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διάφορα δικαστήρια και ότι η εκδίκασή τους δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα αμέσως προσεχή χρόνια. 
Εκείνο, όμως, που δεν επισημαίνεται παράλληλα είναι ότι η ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή υστέρηση δεν οφείλεται σε ανεπαρκή απόδοση της Δικαιοσύνης, αλλά στη διαχρονική αδυναμία ή αδιαφορία των κυβερνήσεων να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ταχείας εκδίκασης των διαφόρων υποθέσεων.

Στη χθεσινή συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών αποκαλύφθηκε ότι ναι μεν εκκρεμούν περίπου 400.000 υποθέσεις, αλλά τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που από τη δικαστική μηχανή λείπουν 100 δικαστές και περίπου 400 υπάλληλοι, η υλικοτεχνική υποδομή είναι αστεία, η κατάρτιση και η επιμόρφωση του προσωπικού ανεπαρκείς και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ελλείψεις αυτές που δεν επιτρέπουν την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης. Είναι και η αναποτελεσματικότητα όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών του Δημοσίου που αδυνατώντας ν΄ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μεταθέτουν ουσιαστικά στη Δικαιοσύνη την ευθύνη να καλύψει αυτή τα όσα οι άλλοι δεν έφεραν σε πέρας όπως όφειλαν να έχουν κάνει.


Ποτέ και πουθενά, όμως, δεν έχει λειτουργήσει στοιχειωδώς αποτελεσματικά ένας κρατικός μηχανισμός αν οι διάφοροι τομείς του δεν διεκπεραιώσουν το έργο που τους αναλογεί. Και η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θ΄ αποτελέσει εξαίρεση. 

Αλλωστε, είναι και κωμικοτραγικό σε μια χώρα με απαράδεκτα υψηλό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων να υπάρχει έλλειψη προσωπικού εκεί ακριβώς που θα έπρεπε να υπάρχει υπερεπάρκεια. Αν τέτοιες παραδοξότητες δεν ανατραπούν, οι ελπίδες για ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος δεν θα δικαιωθούν.

.Κομισιόν: Ικανοποιημένη από την Eλλάδα η Eurostat

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ- ΜΠΕ, παρατήρησε ότι η συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung είχε πολύ πιο θετικό τόνο από αυτόν που της αποδόθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Β. Ράντερμαχερ εμφανίζεται ικανοποιημένος από την έως σήμερα συνεργασία των υπηρεσιών της Eurostat και των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελλάδας και επισημαίνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στη συλλογή στοιχείων.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν από τις γενικές τάσεις των πρώτων τριών τριμήνων του 2013, η Ελλάδα τείνει να επιτυγχάνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η Eurostat δεν μπορεί να σχολιάσει χωρίς τα στοιχεία και του τελευταίου τριμήνου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι η Eurostat δημοσιοποιεί τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των χωρών-μελών, δύο φορές τον χρόνο.

Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο γίνεται η επικύρωσή τους.

.Για «πολιτικές σκοπιμότητες» στο θέμα της σταυροδοσίας, στις επικείμενες ευρωεκλογές, κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ

Με το επιχείρημα ότι «η εκλογική νομοθεσία δεν είναι -και δεν μπορεί να είναι- εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών» η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καθιερώσει τον σταυρό προτίμησης, αντί της λίστας, για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε το μεσημέρι, σημειώνεται ότι η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η επιλογή της σταυροδοσίας, αντί της λίστας, στις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής, 
«ο αιφνιδιαστικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες».

.Ελεύθερος με 2 εκ. ευρώ ο Φιλιππίδης

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 2.000.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης.

Ο κατηγορούμενος για απιστία και απάτη, ξεκίνησε να απολογείται περίπου στις 10 το πρωί έχοντας παραδώσει στον ανακριτή της υπόθεσης υπόμνημα 300 σελίδων με το οποίο αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων η Τράπεζα είχε εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.

Χωρίς να κάνει κάποια δήλωση έφυγε από το χώρο των δικαστηρίων ο Άγγελος Φιλιππίδης.

Ο συνήγορος Γιώργος Παπαϊωάννου δήλωσε:

«Όταν υπάρχει ευθυκρισία, αυτός ο τόπος μπορεί να είναι ήσυχος ότι απονέμεται δικαιοσύνη. Ο ανακριτής δέχτηκε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Ήρθε εκουσίως και όχι με απέλαση όπως κάποιοι διέδιδαν».

.Τρεις βουλευτές της Ν.Δ. φυγάδευσαν 3,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό

Τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έστειλαν με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2012 φέρνουν στο φως οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), μετά τα πρώτα 46 ονόματα που εντόπισε να έχουν φυγαδεύσει μέσω εμβασμάτων στις τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτα χρήματα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ανακάλυψε τώρα μέσω των ελέγχων και των διασταυρώσεων άλλους 600 φορολογούμενους που έχουν διακινήσει μεγάλα ποσά χωρίς προηγουμένως να έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΕΦΟΜΕΠ απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έναν κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται γνωστοί έλληνες επιχειρηματίες, γιατροί δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και πολιτικοί, για τους οποίους ο έλεγχος διαπίστωσε ότι έχουν διακινήσει συνολικά ε τράπεζες του εξωτερικού από το 2009 έως το 2012, ήτοι στην αιχμή της οικονομικής κρίσης, πάνω από 2 δισ. ευρώ μαύρο χρήμα.

Για τους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρεται πως διαπιστώνεται ακόμα ότι τα εμβάσματά τους στο εξωτερικό δεν δικαιολογούνται από τα «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει και είναι δημοσιοποιημένα.

Επίσης, ο έλεγχος διαπίστωσε ότι δύο πολύ γνωστοί έλληνες επιχειρηματίες έχουν καταθέσεις άνω των 20 εκατ. έκαστος, που δεν δικαιολογούνται.

Οι 600 αυτοί φορολογούμενοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τις φορολογικές αρχές να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα, τα οποία για την Εφορία θεωρούνται «μαύρα», καθώς δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 10 ετών.

.Εξαγριωμένοι πολίτες έκαψαν κουβούκλιο στα διόδια της Μαλακάσας

Eικόνες από τα διόδια που βρίσκονται στη Μαλακάσα, έρχονται στη δημοσιότητα μία μέρα μετά την οργή των κατοίκων για τις υψηλές τιμές. 

Χθες το βράδυ, περίπου στις 20:00, πολίτες που έχουν εξοργιστεί από τις υψηλές τιμές των διοδίων αλλά και μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» έβαλαν φωτιά και έκαψαν κουβούκλιο. 

Τα περίπου 500 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στα διόδια για να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων. 

Όμως τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο όταν οι συγκεντρωμένοι, αφού πρώτα έβγαλαν από ένα κουβούκλιο τον υπάλληλο, το έριξαν και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά.

Σήμερα, τα διόδια δεν λειτουργούν.

.Λ. Φαμπιούς: Η Ευρώπη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ελβετία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ελβετία μετά το «ανησυχητικό» αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό. «Είναι ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα γιατί σημαίνει ότι η Ελβετία θέλει να κλειστεί στον εαυτό της. Θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την Ελβετία» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Φαμπιούς αναφερόμενος στην Ευρώπη.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ψήφισαν χθες με οριακή διαφορά υπέρ της επιβολής ορίου στον ετήσιο αριθμό μεταναστών στην Ελβετία. Το ελβετικό δημοψήφισμα για φρένο στη μετανάστευση, που αφορά ουσιαστικά τους υπηκόους των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, βάζει σε τροχιά σύγκρουσης τη χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλεί -με ενδεχομένως βαριές συνέπειες- το σύνολο της συνεργασίας με τους «28». Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο

.Στον ανακριτή ο Άγγελος Φιλιππίδης

Με ογκώδες υπόμνημα που θα θέσει υπόψη του ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ο 'Αγγελος Φιλιππίδης, που απολογείται σήμερα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ, θα επιχειρήσει να αποδομήσει το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αλλά και να πείσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ώστε να μην κριθεί προφυλακιστέος. 

Ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που βρίσκεται ενώπιον των δικαστικών αρχών από την περασμένη Τετάρτη, είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν επί διοίκησης του στους επιχειρηματίες Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα και Παναγιώτη Ευσταθίου. 

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, βάση του οποίου ασκήθηκαν διώξεις για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων που είχε χορηγήσει το ΤΤ, οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις για την τράπεζα και φέρεται να προκάλεσαν 

.Ερωτήματα για τις συνέπειες του ελβετικού δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση

Ο ευρωπαϊκός Τύπος θέτει σήμερα ερωτήματα για τις συνέπειες της επιτυχίας του ελβετικού δημοψηφίσματος εναντίον της μετανάστευης, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ελβετικής συνομοσπονδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Γαλλία, η εφημερίδα του επιχειρηματικού κόσμου «Λεζ Εκό κάνει λόγο για «ένα αποτέλεσμα με οικονομικές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν». 

Με μικρή πλειοψηφία 50,3%, οι Ελβετοί ψηφοφόροι είπαν «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης, σ' ένα δημοψήφισμα με τίτλο «εναντίον της μαζικής μετανάστευσης» το οποίο οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος UDC του Κρίστοφ Μπλόχερ, που καταφέρεται εναντίον της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών μετά την ένταξη της Ελβετίας στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων στην Ευρώπη.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.