.Η πολιτική θύελλα για την ΕΡΤ στο επίκεντρο των New York Times

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολιτικό επίπεδο σχολιάζει και σήμερα η εφημερίδα New York Times. 

«Φαινόταν σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό: Για μήνες η σταθερότητα είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ οι φόβοι εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είχε ξεθωριάσει σαν ένα κακό όνειρο. 

Όμως, η πολιτική θύελλα που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για άμεσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απειλεί να τα ανατρέψει όλα», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Η αρθρογράφος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως τη Δευτέρα, η Ελλάδα αντιμετώπισε τη σοβαρότερη πολιτική κρίση μόλις ένα χρόνο συμπλήρωσης της κυβέρνησης Σαμαρά στην εξουσία. Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας να κλείσει αμέσως η δημόσια ραδιοτηλεόραση πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων συμπαράστασης.

Σύμφωνα με τη New York Times, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η αστάθεια εξακολουθεί να ταλανίζει την ελληνική κυβέρνηση παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι αντιστρέφεται το κλίμα για την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τρίτης ήταν μια ένδειξη ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει καταρρεύσει και πως όλες οι πλευρές αγωνίζονται για να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα. 

Αλλά αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αναλυτές εκτιμούν πως θα πρόκειται για μία προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του προκειμένου να περάσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η NYT. 

.Άμεση η πρόσληψη προσωπικού που θα λειτουργήσει προσωρινά τη δημόσια τηλεόραση, διευκρινίζει το ΣτΕ

Νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, ανέκυψαν από τη χθεσινή προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων. Μενουδάκου για τη μερική άρση του κλεισίματος της ΕΡΤ Α.Ε.

Σήμερα, από πλευράς του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις - ερμηνείες για την επίμαχη προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου.

Κατ' αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σιμ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. 

Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. 

Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση στη νέα σύσκεψη που θα έχει με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη το απόγευμα. 

.Τον σεβασμό της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Ολιβιέ Μπαγί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού από πλευράς ελληνικών Αρχών της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.

Ο Ολιβιέ Μπαγί επανέλαβε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να σχολιάσει τη διαχείριση των δημόσιων ΜΜΕ στα κράτη- μέλη. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ και να ακολουθηθούν νόμιμες διαδικασίες. 

«Έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις για την επαναλειτουργία της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τώρα οι ελληνικές Αρχές πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, σεβόμενες το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο» ανέφερε ο Ολιβιέ Μπαγί.


Εξάλλου, ερωτηθείς αν η τρόικα ζήτησε εμμέσως το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Ολιβιέ Μπαγί απάντησε ότι ούτε η Επιτροπή, ούτε η τρόικα ζήτησαν ή υπονόησαν το κλείσιμο κανενός δημόσιου οργανισμού και, ειδικότερα, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 Ο Ολιβιέ Μπαγί επανέλαβε ότι η Επιτροπή πληροφορήθηκε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ την ημέρα που ανακοινώθηκε δημόσια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.