.Σταυρός και ψηφοδέλτια

Αναμφισβήτητα, η ανάδειξη μέσω του σταυρού προτίμησης των Ελλήνων ευρωβουλευτών αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να διαφωνήσει με την απ' ευθείας εκλογή των εκπροσώπων του λαού; 

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η αλλαγή στη διαδικασία και -κυρίως- ο χρόνος (100 ημέρες πριν από την αναμέτρηση) δικαίως προκαλούν πολλές και ποικίλες συζητήσεις και δικαίως επισημαίνουν κάποιοι ότι απαιτούνταν προετοιμασία για μια τέτοια αλλαγή. Κατ' αρχήν το βασικό πρόβλημα αφορά τους νυν ευρωβουλευτές και εκείνους που θα ήθελαν να ασχ... περισσότερα »

.«Κοινοί τόποι» παρά την οξύτητα

Παρά την πολιτική οξύτητα, υπάρχουν ορισμένοι «κοινοί τόποι» για όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας, πέρα από τις διαφοροποιήσεις ή τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Πρώτον, είναι η ουσιαστική μείωση του χρέους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οσο πιο ριζική και άμεση είναι τόσο καλύτερη. Το δεύτερο σημείο σύγκλισης είναι η επανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα με κριτήρια τη λειτουργικότητα, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Και το τρίτο στοιχείο είναι η οικονομική μεγέθυνση, καθώς η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιονομικές προσαρμογές που στην καλύτερη περίπτωση θα την καθιστούσαν αναιμική και με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Οι στόχοι αυτοί, αν το δει κανείς προσεκτικά, είναι κοινοί παρότι οι πολιτικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τον τρόπο υλοποίησής τους είναι διαφορετικές. Παρ' όλα αυτά, εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης, οι «κοινοί στόχοι» αποτελούν βάση για κάποιες προσεγγίσεις. Από την άλλη και ως προς τις κριτικές για την ΕΕ, υπάρχει «κοινό πεδίο» προσεγγίσεων.

Ολες σχεδόν οι ελληνικές ευρωπαϊκές δυνάμεις επισημαίνουν τις αποκλίσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και την ανάγκη εσωτερικών συγκλίσεων. Οπως και την ανάγκη πολιτικών που θα μειώνουν το «χάσμα» των μακροοικονομικών ανισορροπιών μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών χωρών.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι πλεονασματικές χώρες αντλούν οφέλη ρευστότητας εις βάρος του Νότου, κάνοντας την προσπάθειά τους για αντιμετώπιση της κρίσης πιο δύσκολη. Οπως λένε οι οικονομολόγοι, το «ακριβό ευρώ» σε συνδυασμό με τις «περιοριστικές πολιτικές» οδηγεί την Ευρωζώνη σε μια επικίνδυνη στασιμότητα. 

Σ' αυτό το πλαίσιο, το λιγότερο που μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κρίση είναι η μεταφορά ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων στις χώρες που δοκιμάζονται, με όρους και διαδικασίες εκτάκτου ανάγκης.

Προφανώς, η Γερμανία αρνείται αυτήν τη λογική, προς το παρόν. Εχει άλλη στρατηγική. Στις χώρες όμως του Νότου αλλά και πολλές ηγετικές φυσιογνωμίες της Ευρώπης βλέπουν την ανάγκη μιας αλλαγής πολιτικών στην Ευρώπη. Οι «μονόδρομοι» όσο εύκολα κατασκευάζονται τόσο δύσκολα οδηγούν σε διέξοδο...

.«Πράσινο φως» για την ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου - Πατησίων

 Το «πράσινο φως» άναψε σήμερα για την ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων, την επέκταση του τραμ και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 78,5 εκατ. ευρώ μπαίνει στην τελική ευθεία προς την υλοποίησή του ύστερα από την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Το προς υλοποίηση έργο αποτελείται από ένα σύνολο μικρότερων έργων τα οποία χωρίζονται σε δύο ενότητες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα από το ΥΠΕΚΑ με 37.974.000 ευρώ -μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)- και την Περιφέρεια Αττικής με 40.526.00 ευρώ -μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Αττικής).

Οι κυριότερες παρεμβάσεις του έργου είναι η επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων. Επίσης, προβλέπεται ο ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, 

καθώς και ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου με κριτήριο την προτεραιότητα στους πεζούς. Επίσης προβλέπονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας με στόχο την πρόσβαση στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.

.«Η Ευρώπη να προχωρήσει σε άμεση διαγραφή ελληνικού χρέους»

 Την άμεση διαγραφή του ελληνικού χρέους υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ με κύριο άρθρο του, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό», επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μολονότι, όπως επισημαίνεται, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το άρθρο, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν με το χρέος της χώρας για άλλη μια φορά και πιθανώς όχι την τελευταία. Καθώς, συνεχίζουν να διαπράττουν τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία».

.Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών

Σε πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εξελίχθηκε η συζήτηση επί της τροπολογίας που ορίζει τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις ευρωεκλογές.

Η τροπολογία, που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη», ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία, στηριχθείσα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ένα δεύτερο μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης αναδείχθηκε στη συζήτηση για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσων προέρχονται από τρίτες χώρες και δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι καμία σκοπιμότητα δεν κρύβεται πίσω από τις προωθούμενες αλλαγές και ότι σέβεται τους θεσμούς, ενώ αντίθετα η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για εκλογικά τεχνάσματα, στην προσπάθειά της να διασωθεί από τη μεγάλη ήττα που διαπιστώνει ότι θα υποστεί στις επερχόμενες εκλογές.

.Ο Φ. Κουβέλης προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του «δημοκρατικού πόλου»

«Εκτιμώ ότι από τις ευρωεκλογές θα βγουν συμπεράσματα, χωρίς να υποτιμώ και να μην συνυπολογίζω το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, ιδιαίτερα με το δεδομένο ότι έχουν κυρίαρχο και το πολιτικό στοιχείο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Πρόσθεσε δε πως «το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο δεν θα είναι το στοιχείο που θα κυριαρχήσει στην επιλογή των πολιτών. Εκείνο που θα κυριαρχήσει είναι το αυτοδιοικητικό κριτήριο και το πώς αυτό προσδιορίζεται με επάρκεια ή σχετική επάρκεια σε επίπεδο περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων».

Ο κ. Κουβέλης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και «εισόδου» στην κίνηση των «58», λέγοντας ότι «αν έβλεπα θετικά (την κίνηση των 58) θα είχαμε ανταποκριθεί και στο κάλεσμά τους».

.Ο Μπαρόζο καλεί το κέντρο σε ενότητα για να αντισταθμίσει την αντιευρωπαϊκή ψήφο

Τα κεντρώα κόμματα της ΕΕ θα διατηρήσουν μια σημαντική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου και πρέπει να ενωθουν για να επανενεργοποιήσουν την ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μερικοί παρατηρητές προβλέπουν πως μια ομάδα ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, της άκρας δεξιάς ή της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα μπορούσαν να κερδίσουν το 20% ή και περισσότερο των εδρών. Η πρόβλεψη αυτή έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι μπορεί να αποτύχουν περαιτέρω μέτρα για την ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ. Ο Μπαρόζο εξέφρασε τη διαφωνία του.

Ωστόσο αυτή η πλειοψηφία λίγο θα μετρήσει αν η κεντροαριστερά, η κεντροδεξιά, οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι δεν συσπειρωθούν για να υποστηρίξουν την περαιτέρω ολοκλήρωση, την οποία οι πολιτικοί στην ΕΕ θεωρούν πολύ συχνά δεδομένη. «Πρέπει να εγκαταλείψουν την άνεσή τους», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Πρέπει να υποστηρίξουν την υπόθεση της Ευρώπης». 

.Με τον Ι. Στουρνάρα συναντώνται αύριο οι αγρότες

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τις αντιπροσωπείες των αγροτών από όλη την Ελλάδα να βρίσκονται στην Αθήνα, όπου αύριο πρόκειται να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αγροτών, απέβησαν «άκαρπες» οι επαφές τους τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών καθώς, όπως τους είπαν, «οι όποιες αλλαγές μπορούν πλέον να επέλθουν μόνο με εντολή του πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομικών». 

Στο μεταξύ, σήμερα, αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας συναντάται με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου το θέμα που αφορά την απασχόληση αλλοδαπών στα χωράφια τους.

Στο μπλόκο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, οι αγρότες εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής και σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο ολοένα και περισσότεροι αγρότες καταφθάνουν με τα τρακτέρ τους στο σημείο.
Στη Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν προαναγγείλει για αύριο, στις 3 το μεσημέρι, την πραγματοποίηση νέου πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου, επιδιώκοντας συστράτευση και εργαζομένων από άλλους κλάδους. 

Στο στήσιμο δύο μπλόκων, στον κόμβο Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στον Δήμο Καβάλας, προχώρησαν αγρότες της περιοχής και εντός της ημέρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέλευση στη Μαυρολεύκη Δράμας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας. 
Οι αγρότες του Έβρου παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.  

Στο μεταξύ, οι αγρότες στο μπλόκο των Βασιλικών στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να προβούν σήμερα και πάλι σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου από τη μία το μεσημέρι.

Στα διόδια Τραγάνας, που βρίσκονται στο 136ο χλμ Αθηνών-Λαμίας, κατευθύνονται ήδη αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι στη Βοιωτία.

.«Εμφύλιος» στη ΝΔ για την Αθήνα

«Γαλάζιος» εμφύλιος στην Αθήνα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας, με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να λαμβάνει το χρίσμα της ΝΔ και τον Νικήτα Κακλαμάνη στο ρόλο του αντάρτη. 
«Εύχομαι καλή δύναμη στον κ. Σπηλιωτόπουλο», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Νικήτας Κακλαμάνης, αφήνοντας όμως αιχμές για κομματική νομενκλατούρα, που επιλέγει τους επίσημους υποψηφίους της ΝΔ: «αυτοί ζουν μέσα σε τέσσερις τοίχους και δεν έχουν επαφή με τη λαϊκή βάση του κόμματος. Eγώ προέρχομαι από τη λαϊκή βάση και σε αυτήν απευθύνομαι» είπε μεταξύ άλλων. 

Την ίδια ώρα, μέσω του Mega ο Πάνος Παναγιωτόπουλος καλούσε εμμέσως τον κο Κακλαμάνη να αποσύρει την υποψηφιότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι η ιστορία και η διαδρομή του Νικήτα θα τον οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση», για να λάβει την απάντηση από τον ίδιο ότι αν δεν ήταν υπουργός θα έλεγε άλλα.
«Όποιος καταθέτει καταθέτει» ήταν το χθεσινό λακωνικό σχόλιο του πρωθυπουργού, όταν ρωτήθηκε σχετικά στο καφενείο της βουλής.
«Το παρελθόν πασχίζει απεγνωσμένα να επιβιώσει σε μία εποχή που όλα αλλάζουν», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

.Με έξοδο από το Δημόσιο κινδυνεύουν 49.000 υπάλληλοι

Με έξοδο από το Δημόσιο κινδυνεύουν περίπου 49.000 υπάλληλοι, αν έχουν διοριστεί με πλαστά δικαιολογητικά ή με άλλες παράτυπες διαδικασίες. 
Αν και πρώτοι κινδυνεύουν με απόλυση όσοι έχουν παραπεμφθεί πειθαρχικά, οι κοπανατζήδες καθώς και οι απασχολούμενοι με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, ωστόσο, στο μικροσκόπιο των ελέγχων βρίσκονται πλέον τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. 
Σύμφωνα με τα Νέα, και όπως ανέφερε χθες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη κατηγορία ανήκουν 9.873 επιτυχόντες σ... περισσότερα »

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.