.Συνεχίζονται οι παιδικές παραστάσεις στο μουσείο Γουναρόπουλου


.Ρήξεις και ανασυνθέσεις...

Είναι εμφανές πλέον ότι σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα (με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ που ανήκει σε άλλη κατηγορία) αφενός αντιμετωπίζουν εσωτερικές δυσκολίες και κραδασμούς και αφετέρου αναζητούν «νέες συνθέσεις» ιδίως εν όψει των προσεχών εκλογών (ρήξεις, διευρύνσεις κ.λπ.).

Στον συντηρητικό χώρο, η ΝΔ λ.χ. πιέζεται από τα «δεξιά» της, ενώ ταυτόχρονα φλερτάρει και με ένα ευρύτερο «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο». Η πολιτική της δεν καλύπτει τη «λαϊκιστική Δεξιά» όπου υπάρχουν έντονα «αντι-μνημονιακά» αντανακλαστικά, «κληροδότημα» της πρώτης περιόδου Σαμαρά, αλλά και «αυτοφυή» του συγκεκριμένου χώρου. Δηλαδή, ταυτόχρονα «κυοφορούνται» και «νέα δεξιά σχήματα» πέραν της ΝΔ και κεντροδεξιά «φιλοευρωπαϊκά μέτωπα» με κεντρικό κορμό τη ΝΔ. 

Εάν προστεθεί η «κινητικότητα» στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ. και ομάδων ή προσωπικοτήτων του ευρύτερου δεξιού χώρου, έχουμε μία πλήρη εικόνα του παζλ. Στην «Κεντροαριστερά» τα πράγματα είναι πιο εμφανή και γνωστά. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους «58» επιχειρεί να επανακαθορίσει τον χώρο αυτό, παρ' όλες τις σοβαρές αντιρρήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ επιχειρεί τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές, ενώ επίσης στο εσωτερικό της καταγράφονται μειοψηφικές μεν αλλά επίμονες αντιρρήσεις προσανατολισμένες σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. 

Παράλληλα υπάρχει ένα μεγάλο παζλ κινήσεων, ομάδων και προσωπικοτήτων με κριτικές στάσεις και αμφιταλαντεύσεις, ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται εν όψει των εκλογών. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ισχυρού εσωκομματικού Αριστερού Ρεύματος, υφίσταται ήδη πιέσεις από τα αριστερά του (Αλαβάνος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Οσο δε η ηγεσία του επιχειρεί μια πιο ρεαλιστική ευρωπαϊκή στροφή, τόσο η «πίεση» γίνεται μεγαλύτερη...

Είναι προφανές ότι το πολιτικό σύστημα, περίπου στο σύνολό του βιώνει τις «ωδίνες μετάβασης» σε μία νέα κατάσταση πραγμάτων με ρήξεις και ανασυνθέσεις, αναζητώντας νέα μοντέλα πολιτικής συνοχής και φυσιογνωμίας. Είναι αναπόφευκτο. 

Και οι «εκπλήξεις» δεν θα λείψουν... Από την άλλη, κάθε «μετάβαση» εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα. Καλώς ή κακώς όμως, όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες εκλογές θα είναι τελικά ο «εμβρυουλκός» μιας νέας πολιτικής εποχής...

.Αναζητώντας τον Χριστόδουλο Ξηρό

Εκτεταμένη έρευνα της αστυνομίας στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπισμού του δραπέτη της 17Νοέμβρη, Χριστόδουλου Ξηρού, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο ατόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Στην Αθήνα,οχτώ σπίτια έχουν ερευνηθεί ενώ έγινε μία σύλληψη ατόμου που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είναι παλιός «γνώριμος» της Αστυνομίας. Προηγουμένως εντοπίσθηκε πιστόλι με γεμιστήρα στο διαμέρισμα του στα Εξάρχεια.
Έξι κατοικίες ελέχθηκαν στη συμπρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων και η οικία του εξάδελφου του και της αδελφής του Χριστόδουλου Ξηρού.
Η 2η σύλληψη στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε αφότου εντοπίστηκαν μικροποσότητες κοκαΐνης και χασίς και ένα αεροβόλο πιστόλι

.«Τα φαινόμενα νεοναζισμού στην Ελλάδα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις»

 «Τα όποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού στην Ελλάδα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο ελληνικός λαός δεν συγκινείται από τέτοιου είδους ιδέες. Άλλωστε τα περιστατικά αυτά επικρίθηκαν από ολόκληρη την κοινωνία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, από τις Βρυξέλλες, όπου παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής Προεδρίας τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι «ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο», και προσέθεσε: «H ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. 
Η ελληνική Προεδρία θα εργαστεί στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτικές της Ένωσης και της καλύτερης δυνατής διασφάλισης της συνοχής της πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΕΕ».

Τα έξι σημεία των συστάσεων της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασε στον κ. Αθανασίου η ανώτερη σύμβουλος Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ Natacha Kazatchkine, η οποία υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώτη γραμμή της δράσης της.

.ΣτΕ: Οι ένστολοι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ), που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. 
Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από την 1η Αυγούστου 2012.
Επίσης, η αντισυνταγματικότητα αυτή στις περικοπές των αποδοχών θα ισχύει για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων.
Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. 
Έτσι, κρίθηκε αντισυνταγματική η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους. 

.Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη ΝΕΡΙΤ

Στο Εθνικό Τυπογραφείο απεστάλη η 1Κ/2014 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 259 θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση ΑΕ (ΝΕΡΙΤ-ΑΕ).
Αφορά τους κλάδους ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Τις θέσεις και τα προσόντα ανά κλάδο/ ειδικότητα που περιγράφονται στην προκήρυξη, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο του ΑΣΕΠ.

.Ν. Χριστοδουλάκης: Δεν χειραγωγήσαμε τα στοιχεία προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ

«Η Ελλάδα αξιοποίησε την ευελιξία που δόθηκε τότε στις υπό ένταξη χώρες, αλλά δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για εμάς, και δεν απαιτήσαμε και κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, κάποια πράγματα θα αποκαλύπτονταν από τη Eurostat ή τις αγορές», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στους όρους ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

«Όλα ήταν νόμιμα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Έλληνα πρώην υπουργού προς τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», στην οποία ο κ. Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την επιλογή της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, όλα όσα έκανε η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας και της διαφάνειας.

.Η Ιαπωνία συνεχίζει τη σφαγή των δελφινιών παρά τη διεθνή κατακραυγή

Γιαπωνέζοι ψαράδες οδήγησαν σήμερα στα αβαθή ένα μεγάλο κοπάδι δελφινιών και σκότωσαν τουλάχιστον 30, καλυπτόμενοι πίσω από ένα μουσαμά, καθώς το ετήσιο κυνήγι δελφινιών που προκαλεί διαμαρτυρίες στη Δύση μπήκε στο τελευταίο στάδιό του.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Ιαπωνία επέκριναν πρόσφατα αυτή τη σφαγή δελφινιών επισημαίνοντας πόσο τρομερά κάνει να υποφέρουν αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά.

Η οργάνωση "Sea Shepherd" (Θαλάσσιος Ποιμένας) του Πολ Ουότσον τάχθηκε επίσης εναντίον της σφαγής. Την υποστήριξή τους προς τη θέση της εν λόγω οργάνωσης εξέφρασαν η αμερικανίδα πρεσβευτής στο Τόκιο Κάρολαϊν Κένεντι και η χήρα του Τζον Λένον.

.Ο εγκέφαλος μπορεί να «δει» αστραπιαίες εικόνες διάρκειας μόλις 13 χιλιοστών του δευτερολέπτου

Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να δει κανείς κάτι για να προλάβει να το «δει» και ο εγκέφαλός του; Τελικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ πιο γρήγορος, από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες, στο να επεξεργάζεται εικόνες που το μάτι έχει δει για ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου. 

Συγκεκριμένα, ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ για πρώτη φορά βρήκαν ότι ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργαστεί εικόνες, τις οποίες τα ανθρώπινα μάτια είδαν μόλις επί 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, 

ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν τοποθετήσει αυτό το «κατώφλι» στα 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Κάτω από τα 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ο εγκέφαλος στην ουσία δεν «βλέπει», αλλά μαντεύει στην τύχη. 

Οι νευροεπιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια εγκεφαλικών και γνωσιακών επιστημών Μαίρη Πότερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αντίληψης και προσοχής «Attention, Perception and Psychophysics», 

έκαναν πειράματα με μια ομάδα εθελοντών, από τους οποίους ζήτησαν να βλέπουν σε μια οθόνη υπολογιστή διαδοχικές εικόνες, κάθε μια από τις οποίες βρισκόταν στο οπτικό πεδίο τους από 13 έως 80 χιλιοστά του δευτερολέοπτου. 
Οι εθελοντές έπρεπε να εντοπίσουν κάποια συγκεκριμένη εικόνα, π.χ. ενός πικνίκ, ανάμεσα στις υπόλοιιπες.

.«Το ζήτημα των ενστόλων δημιουργεί έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο»

Η αναμενόμενη δημοσίευση μιας απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί ακύρωσης των μισθολογικών περικοπών που είχαν επιβληθεί στους ένστολους το 2012 στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Ελλάδας ενδέχεται να εκτροχιάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από μέρους και άλλων ομάδων δημοσίων λειτουργών, επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Στο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση των FT που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Κέριν Χόουπ επισημαίνεται ότι η απόφαση, η οποία περιήλθε σε γνώση νομικών κύκλων και μέσων ενημέρωσης πριν από την επίσημη δημοσίευσή της, αναφέρει πως οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και τα παρακρατηθέντα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν. 

Σε δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό δημιουργεί έναν «επιπρόσθετο πονοκέφαλο, έστω κι αν ξεπεράσαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους για το 2013. . . 

Θα το κάνουμε εάν είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα (μέτρα) επί μονίμου βάσεως». Ωστόσο «θα εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει περιθώριο για να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς πως δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσον η απόφαση του ΣτΕ θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνον για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας ή θα συμπεριλάβει και άλλους εργαζόμενους στο «ίδιο ειδικό μισθολογικό καθεστώς», όπως οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. 

Εάν όλες αυτές οι ομάδες εργαζομένων ομαδοποιηθούν το κόστος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να υπερβεί το 1 δισεκ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.